burak - 4917 przepisów (strona:149/328)

Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 478

polecam podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Zamiast włoskiego prosciutto możecie wykorzystać szynkę szwarcwaldzką. ➤Kliknij - Przepis na saltimboccę z kurczaka Środa -  Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Spolszczona frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi - przepyszna! Smakuje też na zimno, choć ja polecam ją na ciepło w towarzystwie sałatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Carpaccio z buraków 107

pory. Dlatego kilka upiekłam i wystudziłam. Pokroiłam w bardzo cienkie plasterki. Dobrałam przyprawy pod swój smak i tak wyszła bardzo interesująca przystawka. Polecam! Składniki : * 2 pieczone lub ugotowane buraki * kilka liści rukoli  * garść płatków migdałowych  * łyżka soku z cytryny  * łyżka oliwy z oliwek  * szczypta cukru trzcinowego  * sól, pieprz  Przygotowanie :  Buraki zetrzeć na tarce

Magiczne Życie Marty
Jajka faszerowane w smakach kilku 191

użyciem łyżeczki. ------------------------------------------  Mechanik w kuchni  ------------------------------------------  3.  Faszerowane jajka z śledziem w buraczkach Składniki : 6 jaj 1 płat śledzia słonego matias (ok 80gr) 1 nieduży burak czerwony 2 łyżki majonezu natka cebuli pieprz Przygotowanie: Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy w zimnej wodzie co ułatwi zdjęcie skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach

Mechanik w kuchni
DIY - Jak naturalnie zabarwić jajka na Wielkanoc na różne kolory? 149

przypadku innych kolorów poleca się raczej barwienie już ugotowanych jajek poprzez zalanie ich gotowych barwnikiem. Naturalnie barwione jajka wielkanocne - Jak uzyskać różne kolory? Kolor różowy: 2 kubki posiekanego surowego buraka (4 sztuki) + 2 kubki wody + 2 łyżki octu po godzinie moczenia - delikatny róż, po całej nocy - kolor czerwono-brązowy Kolor bordowy: 2 kubki łupinek czerwonej cebuli(...)wymieszany z 1 kubkiem składnika barwiącego starczy na zabarwienie 3-4 jajek. 2. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Zgromadź potrzebne składniki barwiące. Warzywa takie jak czerwona kapusta czy buraki należy w pierwszej kolejności drobno posiekać.  3. Do rondelka wlej potrzebną ilość wody, w moim przypadku są to 2 kubki. 4. Dodaj wybrany składnik barwiący (np. kurkumę, szpinak, łupiny

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 1385

Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super.  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu  1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku sól

Kardamonovy
Różowe jajka Wielkanocne z kawiorem 131

nabyć. Gorąco polecam :) Składniki : 5 jaj czerwony kawior 5 łyżeczek majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki pokrojonego szczypiorku szczypta kurkumy sol i pieprz do smaku sok z buraków 1 rurka do napojów Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Przełożyć do miseczki i zalać sokiem z buraków. Pozostawić na około 30  minut. Słomkę do napojów przeciąć

Gosia gotuje
Barszcz zabielany z warzywami. 135

jest to, że można pozwolić sobie na wiele swobody przy dorzucaniu składników, które mamy pod ręką. Zresztą - nigdy nie wolno odebrać sobie swobody! Składniki: 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków 700 g ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 por  1-2 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka (z górką) koncentratu(...)plasterki marchew i pietruszkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć mieszając około 10 minut. Zalać bulionem, dodać laur, pieprz i ziele. Gotować około 15 minut. Dodać pokrojone w kostkę buraki oraz koncentrat i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolkę. Doprawić miodem i cytryną, ewentualnie dosolić. Wymieszać ze śmietanką i posypać obficie koperkiem. Najlepszy

zadanie-gotowanie
Buraczki z octem balsamicznym i miodem 253

śmietaną i cebulą Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu Przepis na buraczki z octem balsamicznym i miodem Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 2 duże buraki 8 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła sól i pieprz zielenina do podania Przepis 1 Buraki gotujemy/pieczemy. Po ostygnięciu kroimy w ósemki, a następnie w plasterki

Kuchnia Bazylii
Barszcz gdański 112

Kuchnia kaszubska Składniki pół kg kości wołowych 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka por mały seler 1 cebula 1 łyżka masła kilka liści kapusty włoskiej 2 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe majeranek sól pieprz mielony Przygotowanie Kości wraz z pietruszką(...)marchwią, selerem, porem i kapustą zalałem litrem wody, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem około 1 godziny. Przecedziłem. Pokrojone buraki zalałem 1 litrem wody, dodałem ocet, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości ( około 1 godziny ). W połowie gotowania dodałem pokrojone jabłka. Przecedziłem. Wlałem oba wywary do jednego garnka, dodałem majeranek, zeszkloną na maśle bardzo

R'n'G Kitchen
Pasta ze slonecznika i kiszonego buraka 173

Składniki 2 szklanki kiszonych buraków 2 szklanki słonecznika ziarna 2-3 lub więcej ząbki czosnku obrane szczypta soli i pieprzu do smaku opcjonalnie Wykonanie Ziarna słonecznika namoczyć na noc w wodzie,tak aby były wszystkie przykryte. Rano odcedzić z wody. Obrany czosnek zmiksować z ziarnami i burakami. Posolić i popieprzyć według potrzeby i pierwszy kęs tej pasty był dla mnie

w mojej kuchni
Szybki barszcz czerwony 125

Cześć Nie ma jak to ciepły barszczyk czerwony na rozgrzewkę. Czasami (jak mam więcej czasu i chęci) przygotowuję "prawdziwy" barszcz na burakach (np. wg tego przepisu ). Jednak czasami idę na łatwiznę i przygotowuję barszcz na "szybko" według poniższego przepis. Czasami wykorzystuję zakwas własnoręcznie robiony (tym razem miałam resztkę zakwasu z tego przepisu ) lub kupny. Jednak różnicę w kolorze widać. :) Szybki(...)barszcz czerwony Przygotuj ganek, łyżkę, miarkę kuchenną. Przygotuj składniki: 1,5-2 l bulionu lub rosołu, zakwas z buraków, cukier, majeranek, 2-3 ząbki czosnku, 4-5 ziarenek pieprzu, ewentualnie sól. Czosnek obierz z łupinek. Bulion zagotuj, dodaj do niego czosnek oraz pieprz i gotuj 15-20 minut. Po tym czasie do bulionu dodaj zakwas. Całość wymieszaj. Po chwili podgrzewania

blog.moje-pasje.info
20 ciast idealnych na Boże Narodzenie 313

galaretek 16. Ciasto 3BIT  - ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną 17. Brzoskwiniowiec  – sernik na zimno nadziany brzoskwiniami NIECODZIENNE   18. Brownie z burakami  – ciasto czekoladowe nadziane startymi burakami; lekkie i puszyste 19. Rafaello na krakersach  – ciasto na zimno przełożone krakersami i masą kokosową  20. Kokosowy snikers  - ciasta na zimno przygotowanego

Ugotować
ZUPA BURACZKOWA Z FETĄ I KOPERKIEM 139

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki na zupę: 50-60 dag ugotowanych lub upieczonych buraków, 5 łyżek oliwy, średniej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy, 750 ml bulionu jarzynowego. Dodatkowo:  50 g fety, duża garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam, szklę(...)oliwie w garnku. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek, smażę 4 minuty. Wlewam sok z pomarańczy i bulion, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Zupę podaję z pokrojoną w kostkę fetą posypaną koperkiem

JejKuchnia
Barszcz czerwony na zakwasie -wigilijny barszcz 176

mniami !  Mój barszcz jest na kościach wędzonych, ale na Wigilię je pomijamy, gotuję wtedy wywar na samych warzywach.  kości wędzone  około  50 dag 3-4 buraki ( mogą być kiszone)  marchewka pietruszka kawałek selera ½ l barszczu kiszonego kminek 4 ząbki czosnku 6-8 ziarenek pieprzu czarnego 2 listki laurowe 4 kulki ziela ang. Sól i pieprz(...)mielony do smaku Kości płuczemy i zalewamy zimną wodą, około 2 i pół litra. Dodajemy   obrane i pokrojone warzywa, buraki ( świeże) kroję w plastry ( kiszone już są pokrojone).  Następnie  przyprawy i  gotujemy , około 40 -50 minut.  Po tym czasie wyciągamy  kości i przecedzamy barszcz przez sitko. Wlewamy barszczyk kiszony, doprawiamy do smaku

Takie tam pichcenie
Śledzie z kiszonymi burakami 310

Pamiętacie przepis na śledzie w korzennej zalewie ? Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis na pyszne, aromatyczne i bardzo świąteczne śledzie. Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na kiszone buraki , a następnie przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków . Jak więc łatwo się domyśleć propozycja dzisiejszych śledzi to te z dodatkiem kiszonych buraczków. Podobnie jak ogórki kiszone bardzo dobrze komponują

Życie ze smakiem