burak - 4917 przepisów (strona:145/328)

Jajka w majonezie 96

majonezie – Składniki: 5 jajek 3 czubate łyżki majonezu sól do smaku do ozdoby: rzeżucha, rzodkiewki, koperek, szczypiorek ewentualnie barwniki spożywcze lub naturalne barwniki, jak np. sok z buraków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na jajka w majonezie: Przygotowanie jajek w majonezie należy rozpocząć od ugotowania jajek na twardo. W tym celu należy przygotować dość duży garnek – taki(...)skorupek. Więcej o łatwym obieraniu jajek możecie poczytać tutaj: Jak szybko i ładnie obierać jajka ze skorupek? Obrane jajka można zafarbować np. na czerwono w soku z buraków. Można je także pozostawić bez farbowania na kolorowo. Następnie przekroić jajka na połówki, poukładać je na półmisku i posolić. Na każdą połówkę jajka nałożyć majonez za pomocą łyżeczki lub wycisnąć

Kulinarne Przeboje
Przepis na gofry z białą kiełbasą w środku, podane z musem chrzanowym, rzodkiewką i kiełkami buraka 122

niebanalną potrawą i rzeczywiście zaskakują fakturą i smakiem – są chrupiące, z drobno pokrojoną, białą kiełbasą w środku, mają posmak lekko chrzanowy, zestawione zostały z lekkimi, świeżymi kiełkami z buraka, rzodkiewką i można je maczać w chrzanowych musach. Prawdziwa fuzja wielkanocnych smaków *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie GOFRY Ugotuj kiełbaski(...)sposób otrzymasz sosy chrzanowe w dwóch kolorach Na talerzach rozsyp rukolę, rzodkiewkę, udekoruj wszystko sosami. Wyłóż gofry i posyp kiełkami. Składniki DODATKI pęczek rzodkiewki 50 g kiełków z buraka lub z rzodkiewki 2 garście rukoli 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki chrzanu zmieszanego z tartymi buraczkami   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage

Eat me! Fit me!
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 210

cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy, czosnek Ćwikła z chrzanem to idealny dodatek do obiadu, mój ulubiony dodatek. W smaku jest idealna, nie za ostra, nie za mdła - czuć prawdziwe buraki i prawdziwy chrzan. Smakuje jak domowa. Oto prosty skład, dzięki któremu tak pysznie smakuje: burak(77%), ocet spirytusowy, chrzan, cukier, sól Podsumowując: Produkty z restauracji "Schronisko Smaków Magda Gessler

Kuchnia MagdaLeny
Hummus z buraków - pasta z buraków 102

Hummus to arabska pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini. Moja dzisiejsza pasta to wariacje na temat hummusu czyli pasta z buraka z tahiną. Jest taka dobra że warto zrobić więcej bo zajadać ją można łyżeczką. Idealna będzie do pieczywa czy do warzyw, z makaronem też świetnie się nada. Buraczkowa pasta - czyli hummus z buraka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sok marchwiowo – pomidorowy 157

Sok marchwiowo – pomidorowy to bogactwo beta-karotenu. Takie sok przygotujemy w kilka chwil, najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu ale możemy go również zabrać ze sobą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jogurty Jogobella bez dodatku cukrów 131

wiśniami / z jabłkami i gruszkami / z truskawkami / z brzoskwinkami i mango Firma: Zott Polska Skład: z czereśniami i wiśniami – jogurt*, czereśnie 10%, wiśnie 5%, inulina, koncentrat z soku z buraków czerwonych, aromaty. z jabłkami i gruszkami – jogurt*, jabłka i sok jabłkowy z koncentratu 9,6%, gruszki 5,4%, inulina, aromaty. z truskawkami – jogurt*, truskawki 15%, inulina, koncentrat z soku(...)buraków czerwonych, aromaty. z brzoskwinkami i mango – jogurt*, brzoskwinie 8%, mango 7%, inulina, aromaty. * zawiera składniki pochodzące z mleka oraz żywe kultury bakterii Masa netto: 150g Wartości odżywcze: z czereśniami i wiśniami – 100g/ 79 kcal, tłuszcz – 3,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,0g, węglowodany – 6,0g w tym cukry – 5,4g, błonnik – 3,0g, białko – 4,4g, sól

Candy Pandas
BURCZANE GNOCCHI 128

dokładnie odparujemy je po ugotowaniu. Najlepsze będą ziemniaki sypkie, o zwartym miąższu, np. odmiany bryza, bellarosa, wineta. SKŁADNIKI / 4 PORCJE KOPYTKA 600 g ziemniaków ( jesiennych, niemłodych) 1 burak (około 160 g) 1 jajko 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól SOS GORGONZOLA 100 g gorgonzoli 200 ml śmietanki 30% sól DO PODANIA: uprażone na suchej(...)lekko osolonym wrzątku, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, chwilę odparowujemy i rozgniatamy na gładkie puree. Przekładamy do miski, odstawiamy do ostygnięcia. Buraka myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godzinę, lub dłużej, aż wbity widelec bez trudu zagłębi się w miąższu

cool and minty
Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności 178

cukry: 1 g w tym alkohole wielowodorotlenowe: 13 g  Błonnik: 7,3 g Białko: 8,8 g Sól: 0,6 g Placki Czerwone z burakiem i pasternakiem Składniki ⇾  mąka owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, burak suszony 11%, pasternak suszony 7,5%, cebula suszona, wodorowęglan sodu (substancja spulchniająca), sól himalajska, kurkuma, estragon, kardamon, pieprz Pomysł

Zdrowie na języku :P
Kotlety mielone po szwedzku 83

jest on bardzo wyczuwalny. Dla urozmaicenia smaku domowych klopsów można wykorzystać ten, jednak inny od rodzimego, przepis. Składniki : - 300 g mielonego mięsa, - mała cebula, - 1/2 ziemniaka, - 1mały, marynowany burak, - 1małe jajko, - 2 - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki mleka, - sól, pieprz, - bułka tarta do obtoczenia, - olej do smażenia. Wykonanie : Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Połówkę ziemniaka zetrzeć na drobnej(...)tarce, a buraka pokroić w drobną kostkę. Dodać resztę składników, doprawić i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano

Przepisy Mikołaja
Jajka marynowane 77

Składniki : - ugotowane i obrane jajka, - 1/4 szklanki octu, - 1 szklanka przegotowanej wody, - 1 łyżeczka soli, - pieprz ziarnisty, - ziele angielskie, - listek laurowy, - cebula czerwona pokrojona w plastry, - ząbek czosnku, - mały burak marynowany, - trochę zalewy z buraków marynowanych. Wykonanie : Do zagotowanej wody dodać ocet, sól, ziele, pieprz i listek. Resztę składników włożyć do słoika z jajkami. Całość zalać zalewą i odstawić

Przepisy Mikołaja
Torcik rabarbarowy 96

zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej, - 2-3 łyżki śmietany ( dałem jogurt ), - 180 g mąki, - łyżeczka proszku do pieczenia. Polewa : - 3 białka, - 2 łyżki syropu z buraków cukrowych, - łyżka budyniu

Przepisy Mikołaja
Buraczki zasmażane 119

octu daję sok z cytryny Są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek, ryżu, kaszy, makaronu, placków, kotletów oraz różnego typu mięs. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz cukier   Umyte buraki ugotuj w całości, a następnie odcedź i odstaw do przestudzenia. Obierz, a następnie zetrzyj

Kulinarny S.O.S.
SAŁATKA Z PĘCZAKU, BURAKÓW I ORZECHÓW WŁOSKICH 156

Moim zdaniem sałatkę można zjeść również samą na lunch. Składniki: filiżanka pęczaku cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz orzechy włoskie natka z pietruszki 3 ugotowane buraki Pęczak wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż będzie miękki. Na oliwie z oliwek smażymy drobno pokrojona cebulę i czosnek, po chwili dodajemy ugotowane pokrojone w kostkę buraki. Doprawiamy solą, pieprzem

Cytryna&Co.
KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z PISTACJAMI 112

Składniki: 4 duże buraki kawałek imbiru 1cmx1cm 1 ząbek czosnku sok z cytryny - do smaku ocet balsamiczny - do smaku i do przybrania oliwa z oliwek lub inny olej  do przybrania prażone pistacje - do podania lub inne orzechy lub pestki 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sól ziołowa sól himalajska pieprz opcjonalnie: śmietana lub jogurt - np. w wersji "chłodnik" opcjonalnie(...)kozi ser Buraki myjemy, zwijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny aż będą miękkie. Lekko studzimy, obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy ząbek czosnku, kawałek imbiru, zalewamy bulionem i miksujemy. Doprawiamy solą, solą ziołową, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. Ja podałam z prażonymi, siekanymi pistacjami, chlustem oliwy i balsamico. Można też zjeść na zimno

Cytryna&Co.
ZAKWAS BURACZANY / KISZONE BURAKI 133

temu do robienia domowego zakwasu buraczanego. Od tamtej pory piję go prawie codziennie. Robię raz na jakiś czas duży słój zakwasu, przecedzam i przechowuję w lodówce wiele dni. Składniki: buraki (około 6 szt - w zależności od wielkości buraków i słoika) filtrowana, przegotowana woda sól himalajska/kłodawska (płaska łyżka na litr - spróbuj!)  listek laurowy czosnek - na duży słój około

Cytryna&Co.

Proponowane wyszukiwania