burak - 4917 przepisów (strona:152/328)

Domowy zakwas buraczany do picia i do barszczu czerwonego 282

Zakwas z czerwonych buraków to zdrowy i orzeźwiający napój gaszący pragnienie. Napój z kiszonych buraków pełnych witamin, szczególnie warto pić jesienią i zimą. Taki naturalny zakwas jest odpowiedni do przygotowania czystego barszczu czerwonego, nie tylko wigilijnego. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Sałatka ze śledziem w oliwkach i kaparach 218

przepis, który podaje poniżej. SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 opakowanie śledzi MR ŚLEDŹ SEKO zielonymi oliwkami i kaparami - 1 duża lub dwie mniejsze gruszki - 1/2 cebuli czerwonej - 1 burak ugotowany i obrany ze skórki - kilka jabłuszek kaparowych - listki bazylii - oliwa z oliwek + zalewa z opakowania Gruszki i buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.  Cebulkę kroimy w krążki. Składniki układamy

SMYKWKUCHNI
Szybka sałatka buraczana 175

przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 słoiczki buraków (najlepiej sprawdzą się te z Klostergarten z Aldiego) – 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku – odrobina pieprzu – 1 łyżka oleju słonecznikowego lub innego Buraki odcedzić, przepłukać odrobiną wody po czym zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i olejem. Schłodzić

Szybko Tanio Smacznie
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 199

podaję przepis! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki modrej kapusty 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek  2/3 szklanki kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól  Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kapustę, lekko solimy, dodajemy(...)liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków (przypraw używamy według uznania, dlatego nie podałam ilości). Gdy zupa trochę przestygnie dodajemy kefir i blendujemy ją na gładki krem. Zupę możemy podać polaną kefirem i posypaną świeżą miętą

Quinoa Raz!
Zupa barszcz ukraiński 272

Chyba mało ich gotuję bo jakiś czas temu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania(...)gotującego się wywaru wrzucamy umytą i pokrojoną w kostkę: marchewkę, pietruszkę, buraki, cebulę i ziemniaki.  Kapustę kroimy w cienkie paski. W oddzielnym garnku dusimy ją na maśle i w jednej szklance wody doprawiając jedną łyżką koncentratu.  Następnie dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Po około 15 minutach dodajemy fasolę.  Całość doprawiamy vegetą natur i pieprzem. Gotujemy jeszcze

Pan i Pani Smith w kuchni
Buraczane burgery w ptysiu 301

przepisem biorę udział w konkursie Blogerchef Warsaw Fusion  Gastro Show.   Składniki: ok 300 g surowych buraków  1 duża cebula  1 szkl kaszy jaglanej  1/4 szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki  1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu  Wykonanie :  Kaszę jaglaną(...)gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy, możemy opcjonalnie podsmażyć ja na oleju. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie i formujemy zgrabne kotleciki. Następnie delikatnie panierujemy je w ziarnie sezamu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Buraczki tarte na zimę 1868

goździki 4 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 3 szklanki wody 1 szklanka cukru, zagotować Wykonanie: Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce według upodobań. U mnie zawsze tarte na dużych oczkach oraz część buraków kroje na części a małe w całości. Wymieszać z dodatkami

W garach u Gosi
Zupa krem z batata 189

krem z batatów.  Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 bataty marchew seler pietruszka czosnek cebula kawałek imbiru masło klarowane pieprz biały sól pieprz cytrynowy papryka słodka Śmietanka Grzanki Chipsy z buraków Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na  mniejsze kawałki.   Na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę, plasterki czosnku i  imbiru.   Po chwili dodaję marchew, pietruszkę(...)Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości.   Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba.   Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami z  buraka

Takie tam pichcenie
SUTO HANDROLL – czyli sushi po australijsku! 170

urozmaicone, że każdy znajdzie coś dla siebie, a do spróbowania są specjalnie skomponowane dla SUTO smaki, których nie ma nigdzie indziej – z chutneyem jabłkowym, liczi, fenkułem czy też burakiem! ( warto je wypróbować! ) Są handrolle z mięsem: Żeberko BBQ, Indyk Panko i Kurczak Teriyaki Są też oczywiście handrolle rybne: Grillowana krewetka, Filadelfia Łosoś, Pikantny tuńczyk, Tatar z łososia, Łosoś(...)owocami No i dla wegetarian też się coś znajdzie: Fenkuł z burakiem i Karmelizowana gruszka. Do też aż 6 rodzajów sosów – jest czym wybierać! Nie będę ukrywać, że spróbowałam większości rolek ( obżarciuch straszny ze mnie! :D ). Faworytami zarówno dla mnie, jak i dla mojego kolegi, który smakował razem ze mną są te mięsne i z krewetką, ale tak naprawdę

Ostra na Słodko
barszcz ukrainski 211

żeberka wieprzowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula  kawałek korzenia selera 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki masła 200 g ugotowanej białej fasoli 1/8 niewielkiej główki kapusty 1 marchew 4-5 niewielkich ziemniaków kawałek korzenia selera  1 pietruszka (korzeń) 1 duża cebula(...)następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno posiekaną kapustę, ugotowane, (wcześniej obrane ze skórki) i pokrojone w talarki buraki, oraz fasolę. Wszystko gotujemy do czasu aż ziemniaki i kapusta będą miękkie, następnie d odajemy słodką śmietanę, solimy, pieprzymy i ponownie zagotowujemy.  Gotową zupę rozlewamy do talerzy i podajemy posypując

Miód i pieprz
Hodowla kiełków 189

czasu gdy rozpoczęłam ,,domową produkcję żywności" na kuchennym blacie toczy się nieustająca walka o odrobinę miejsca: słoik z zakwasem na chleb wciska się między garnek zakwasu z buraków, a doniczki z ziołami, kiełkujący szczypiorek nie chce ustąpić miejsca ekspresowi do kawy, a gdzie postawić pojemnik na kiełki?! I tak kiełkownicę zastąpiły słoiki. Zamierzałam kupić niewielki stojak z dwoma słoikami(...)gotowych mieszanek nasion. Już wielokrotnie przekonałam, że producenci takich mieszanek nie uwzględniają różnic w tempie kiełkowania. I tak w słoiku mamy dobrze wykiełkowane nasiona lucerny i rzodkiewki obok nasion buraka i brokuła, które zaledwie wypuściły maleńkie ogonki :( Nie chodź na skróty - zawsze kupuj nasiona przeznaczone do kiełkowania (na opakowaniu powinien być napis ,,nasiona na kiełki"). Nigdy nie używaj do kiełkowania

Codziennik Kuchenny
BARSZCZ ZABIELANY Z WARZYWAMI I JAJKIEM 164

kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-)))  Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 4 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki koperek pieprz czarny sól liść laurowy ziele angielskie majeranek sok z cytryny szczypta cukru śmietana 18% + jajka ugotowane na twardo Wykonanie(...)marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku. Gotujemy jeszcze około 10-12 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i podajemy

Walijskie Pichcenie
Krakersy z buraczanym pesto, kozim serem i orzeszkami 212

Kolejny przepis na tak zwane finger food, czyli KRAKERSY Z... Artykuł Krakersy z buraczanym pesto, kozim serem i orzeszkami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
warzywno-buraczkowa zupa na maśle z makaronem... 152

Składniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie/jesienny bukiet, buraki 1/2 kg, cukinia 1 średnia, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron muszelki 1 szklanka/suchy, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki do garnka wsypać mrożone warzywa zupa jesienna, starte na grubszych oczkach buraki, pokrojoną w kawałeczki cukinię ze skórką

W Mojej Kuchni Lubię
Kotleciki buraczane z komosą ryżową 158

Kotleciki buraczane z komosą ryżową Składniki – 8 sztuk: Quinoa trzy kolory Sonko – 100g Burak – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Koper włoski – ½ sztuki Imbir – kawałek 3cm Czosnek – 1 ząbek Sos sojowy – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Mąka – 3 łyżki Wykonanie: Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka zawijamy w folię i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Następnie

Kuchnia Bon Appetit

Proponowane wyszukiwania