smażę obtoczone w jajku, bo nie chcę czekać. Kiedy nasycę pierwszy głód zdarza mi się upichcić coś bardziej skomplikowanego. Np. tartę! Na działce rośnie mi też boćwina, czyli burak liściowy, ale spokojnie można zastąpić ją botwinką. Obie nadają tej tarcie delikatny różowy kolor. Pycha! Składniki: na ciasto: 250 g mąki 200 g zimnego masła okrągła foremka do tarty posmarowana masłem(...)nadziewania kwiatów i 10 do dekoracji już po upieczeniu 200 g mozzarelli w kuleczkach (lub większy ser pokrojony na małe kawałki) pęczek boćwiny/mangoldu – liści buraka liściowego wraz z łodyżkami (może być też botwinka) – drobno posiekany duża cebula posiekana w piórka małe opakowanie śmietany duże opakowanie jogurtu greckiego 3 jajka 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę po pół
Ugotowane pozamiatanezewnątrz jest upalnie, taka zupa jest zbawieniem. 1 l maślanki 1 pęczek botwinki 1 ogórek ok. 6 rzodkiewek garść posiekanego koperku sól pieprz Botwinę myję. Bulwy buraka obieram i kroję w kostkę. Łodygi i liście kroję drobno. Wrzucam go garnka, zalewam wodą – nie dużo tak, żeby ledwie zakryła buraki. Gotuję około 15 minut. Studzę. Gdy są letnie dodaję maślankę
MojaQchnia.plkamieniu winnym Polewa jogurtowa -200ml jogurtu greckiego -ksylitol -2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka + łyżka jogurtu greckiego Dodatkowo -marcepan (najlepiej domowy!) + mąka ryżowa -trochę świeżego soku z buraka -patyki od lodów -kostka gorzkiej czekolady CIASTO CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i zostawić do wystudzenia. Masło/olej kokosowy zmiksować z ksylitolem do uzyskania napuszonej konsystencji. Dodać jajko(...)dowolną ilością ksylitolu i dokładnie wszystko połączyć. Nakładać „polewę” na trójkąciki. Kawałki marcepanu podsypywać mąką ryżową aby łatwiej było formować buzie i oczy. Do kawałka dodać sok z buraka i znów mąkę ryżową, wyrabiać jak plastelinę do uzyskania różowej nie bardzo lepiącej masy. Uformować noski, języczki oraz środki uszu, które należy przykleić na drewniane patyczki (można ciasto z boku
Candy Pandasryżowo-kokosowy - ½ szkl. ryżu białego -1 szkl. napoju migdałowego (lub mleka) -1 szkl. mleka kokosowego -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -domowy marcepan + świeży sok z buraka + mąka ryżowa -wykałaczki MUFFINY JAGLANE Kaszę kilka razy wypłukać we wrzątku. W nieprzywierającym garnuszku wymieszać mleko kokosowe, wodę, olej, morele, chia i ugotować w tym kaszę na małym ogniu(...)już nie gotować). Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (jeśli jest zbyt gęsta dodać odpowiednią ilość wody). Z marcepanu ulepić duże mysie uszy, kawałek marcepanu wymieszać z sokiem z buraka zagniatając wraz z mąką ryżową do uzyskania odpowiedniego koloru i konsystencji. Dorobić środki uszu oraz każde nabić na połowę wykałaczki. Na muffiny wycisnąć ze szprycy krem ryżowy oraz wbić marcepanowe
Candy Pandassiemię lniane 60%*, słonecznik*, sezam naturalny*, cebula 11%*, czosnek 1%*, sól morska* pomidor i bazylia – siemię lniane 86%*, suszone pomidory 6%*, bazylia 2%*, sól morska, szczypiorek*, słodka papryka. buraczek – burak*, siemię lniane*, marchewka*, słonecznik*, cebula*, czosnek*, sól morska, majeranek*, imbir*. * produkt ekologiczny Masa netto: 70g Wartości odżywcze: cebula i czosnek - 100g/ 506 kcal, tłuszcz – 38g w tym kwasy tłuszczowe nasycone(...)goryczką. Na drugim planie do głosu dochodziła bazylia, nam brakowało tutaj ziół prowansalskich czy po prostu oregano. Całość dobra i nadal fajnie chrupka ale bez większego szału. buraczek: Kochamy buraki! Mogłybyśmy jeść je niemalże codziennie, dlatego potencjalnie najlepszą wersję zostawiłyśmy na koniec. Dobrze zrobiłyśmy, bo te chlebki to absolutny hit. Są delikatnie słodkie jak to na buraczka i marchewkę przystało
Candy Pandassylabusa w języku angielskim. Dlatego większość „wolnego czasu” spędziłam na przygotowywaniu dokumentów. Tak czy inaczej 3 dni temu wysłałam dodatkowe informacje i zobaczymy czy będą wystarczające. Składniki: 4 małe buraki (ugotowane i obrane) pół szklanki kaszy jaglanej natka pietruszki (3 posiekane łyżki) mała czerwona cebula 4 łyżki ziaren słonecznika pieprz Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj w wodzie 1 do 2. Możesz(...)wcześniej ją przepłukać wodą. Odstaw żeby ostygła. Cebulę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Buraki również zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziarna słonecznika podpiecz na suchej patelni. Pietruszkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw pieprzem
wysmienitysmakiem ;) dlatego zrobiłam takie jabłka Dziewczynkom na podwieczorek, a ponieważ zostały trzy niezjedzone, wymyśliłam sobie połączyć je z kilkoma składnikami w chłodniku na obiad. Zamiast gotować buraki użyłam koncentratu barszczu #Krakus - bardzo przyspieszył przygotowanie i zaoszczędził mi roboty oraz czerwonych rąk ;) czyli #sprytnieizdrowo ;) do tego jeszcze arbuz, który ostatnio Dziewczynki wyjątkowo sobie upodobały i jest na tapecie niemal(...)codziennie, mleko kokosowe i jogurt naturalny. Wszystkie składniki nieco złagodziły buraczkowy posmak, a to bardzo dobrze, bo moje dzieci lubią sok z buraka, ale pod warunkiem, że jest w połączeniu z owocami - nie było więc problemu, by taki #chłodnik zjadły, smakowało ;) Chłodnik na talerzach podałam z delikatnymi w smaku rozetkami z ziemniaczanego pure (pure pozostałego z obiadu poprzedniego dnia
Kolorowy Przepisowniktemacie chłodników...dzisiaj litewski. Składniki; 4-5 buraków, pęczek botwinki, 4-5 ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce
Anioły w kuchniSKŁADNIKI 100 g rukoli 100 g kolorowych pomidorków 1 mały burak (kupuję gotowe ugotowane) 3 małe oscypki owcze 100 g szynki jamon curado PRZYGOTOWANIE: Rokolę i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekrój na pół. Buraka pokrój w małą kostkę. Oscypki pokrój w kostkę. Każdy plaster szynki pozawijaj w rulonik i przekrój na pół. Wymieszaj delikatnie składniki i polej sosem
ClauditteMissCookingŁatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany
PysiaGotuje.plMopsem i Mirabelką . Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną. Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami 1 średnia marchew pół średniego selera 3-4 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki kawałek młodej kapusty 1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej 2/3 szklanki słodkiej śmietany(...)posiekany koper gałązka lubczyku sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków pół łyżeczki mielonego kminku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Botwinę wyszorować, buraczki obrać, pokroić w kostkę, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek zalać 4-5 szklankami wody. Gotować
Czerwień i błękitszklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao Wszystkie składniki umieścić w malakserze i mielić do momentu, aż masa nie będzie jedwabiście gładka. Przełożyć do formy. Piec(...)szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao 250 g ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód) 3 łyżki
moj przepis nadrobno pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji jajko na twardo na każdą osobę (opcjonalnie) Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować(...)ogórka. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić i dodać do warzyw. Pieprz i czosnek dodać do butelki jogurtu i wymieszać. Zalać warzywa jogurtem, dodać sok z buraków i wymieszać. Podawać udekorowane małymi buraczkami z botwinki, śliwkami i orzechami. Można dodać jeszcze jajko. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Chłodnik
Ugotowane pozamiataneBotwina to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Warto po nią sięgać, zwłaszcza teraz, kiedy jest jeszcze młoda i najbardziej wartościowa. Buraki są znane ze swoich właściwości odtruwających i odkwaszających. Ponadto to istna bomba wapnia i żelaza. Jest przepyszna zarówno na surowo, jak i gotowana. Podczas gotowania pamiętajmy, aby "pierwszą wodę" zlać. Dzięki temu zmniejszymy znacznie obecność kwasu szczawiowego. Botwinę oraz buraka
Kuchnia od dwojgaugotować botwinkę? To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Botwinka, czyli wiosenna zupa z młodych buraków o wspaniałym kolorze i delikatnym burakowym smaku, to bardzo aromatyczna propozycja i warto, a nawet powinno się ją zrobić zwłaszcza wiosną. Chociaż tego roku jest paskudnie i deszczowo na zewnątrz, i na tę botwinkę z własnego ogródka trzeba jeszcze poczekać(...)fanami zup na bazie mięsnego bulionu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować ją na rosole, by podnieść aromat do swojego ulubionego. Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. Składniki na około 6 porcji. Zupa: 2 litry rosołu pęczek 0,5 kg świeżej botwinki z korzeniami (lub dwa, jeżeli są to małe pęczki) włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 duża
Poezja Smaków - blog kulinarny