rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej śmietana Mięso włożyć do garnka i wlać(...)rozgrzać masło i zeszklić cebulę, ale nie rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować
O kuchni z uczuciemszczerze, że pierwszy raz obieranie takiej ilości warzyw zajęło mi tak krótki okres czasu. Ostrze rzeczywiście bardzo ostre - lekko radzi sobie z twardymi warzywami (jap. np. surowa marchew i buraki). Bardzo spodobało mi się, że obiera bardzo cienko. Powstające obierki są wręcz półprzezroczyste. Jestem obecnie tak zafascynowana produktem, że nie umiem powiedzieć o niej nic neutralnego. Dzięki niej zmagania(...)warto zainwestować w taki produkt chociażby ze względu na własne dłonie. A osobom, które chętne są na mój sok, podaję przepis (na ok 2l) -1 kg marchwii -1 kg buraków -3 duże jabłka -3 pietruszki -seler -opcjonalnie: świeża natka pietruszki Warzywa umyć, obrać, pokroić w kawałki. Przepuścić przez sokowirówkę. Sok jest na tyle pyszny, że wszelkie doprawianie jest zbędne :-) Opcjonalnie
Zielona Kuchniafinalnie otrzymać pyszną, niby orientalną, a jednak klasyczną lecz niebanalną, potrawę pełną zdrowych składników. Składniki na 3 porcje: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/2 małej dyni hokkaido, 1 mały burak, 1 cebula, pęk botwinki, 1 szklanka tłustego mleka kokosowego, 4 ząbki czosnku, sól, curry (po 1 łyżeczce), imbir, natka pietruszki, pieprz (po 1/2 łyżeczki). Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez 12 h. Następnie(...)odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra, buraka i dynię w kostkę, czosnek na drobne kawałeczki. Wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i podmażamy. Zalawamy odrobiną wody i gotujemy/odparowywujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy mleko, ugotowaną ciecierzycę, botwinkę i przyprawy. Pozostawiamy na wyłączonym, gorącym palniku. Po lekkim ostudzeniu zjadamy. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuOdchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej – to kolejna propozycja na koktajl odchudzający wg Chodakowskiej – poprzedni możecie znaleźć tutaj: Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej . Koktajl ten poza tym, że jest zalecany jako element diety odchudzające, to ma również inne zalety – np. jest bogatym źródłem witaminy A i folianów – a więc(...)kcal. Zobacz również przepisy na: Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy! Koktajl hamujący apetyt – do zrobienia w 5 minut! Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej Fit budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym
Kulinarne Przebojełosoś (najlepiej dziki pacyficzny, lub z hodowli ekologicznych), bazę stanowi sałata masłowa, a wszystko polałam sosem winegret. Składniki: pół szklanki czerwonej ugotowanej quinoy pół główki sałaty masłowej 1 kolorowy burak 2 plastry kalarepy 1 opakowanie wędzonego łososia BIO 2 łyżki marynowanych owoców nasturcji kilka liści czerwonego szczawiu 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki musztardy Dijon(...)pieprz sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na 2 talerze, posypujemy quinoą, dodajemy szczaw, plasterki buraka, kalarepę pokrojoną w trójkąty, kawałki łososia i owoce nasturcji. Oliwę z oliwek mieszamy z octem jabłkowym, pieprzem, solą i musztardą. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Smacznego
Quinoa Raz!polecana jest zarówno latem, jak i zimą. Jak sama nazwa wskazuje, składa się głównie z warzyw i soków warzywnych. Zazwyczaj jest to rozcieńczony wodą świeżo wyciśnięty sok z marchewki, buraka, selera, zielonej pietruszki, a także koktajl warzywny z ogórka, selera naciowego, zielonej pietruszki, pomidorów, sok z kwaszonej kapusty. Warzywa, które powinny być składnikiem diety oczyszczającej, to marchew, seler, buraki, brokuły
Słodkie okruszkikupiłam w Biedronce ). Na pewno znajdziecie go w każdych delikatesach lub sklepach internetowych. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SMAŻONYM SEREM HALLOUMI Składniki: około 100 g roszponki około 150 g burak liściowego lub młodych liści botwinki 1 mała cebula 10 pomidorków koktajlowych 250 g sera halloumi 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki oliwy Dressing do sałatki: 1 łyżeczka musztardy dijon(...)oliwy sól Przygotowanie sałatki z halloumi: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na gorą patelnie położyć ser halloumi. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Liście buraka liściowego, razem z łodyżkami - pokroić. wymieszać z liśćmi roszponki i przełożyć do miski. Dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Usmażony ser halloumi pokroić
kolorowotorcikowołyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30g startego parmezanu sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 ugotowane buraki (ja użyłam gotowych z Lidla, wystarczy je zetrzeć i gotowe) Pasternak i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w osolonej (pod koniec gotowania) wodzie 15 minut. Rozgnieść widelcem (lub rozdrobnić(...)pasternaku, posypać parmezanem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zrumienią. Podawać z dowolnymi dodatkami np. z rukolą lub (tak jak u mnie) z tartym burakiem ćwikłowym. 1 porcja to ok. 400 kcal , węglowodany: 24g, białko: 34g, tłuszcz: 19g SMACZNEGO
Dietologprawdziwą bombę witamin. Szybko się robi i jest smaczne. 200 g miodu 200 g orzechów 200 g rodzynek pół szklanki tartej marchwi szklanka soku z marchwi szklanka soku z buraków 2 cytryny cienko obrane Wykonanie Obrać cienko cytryny,usunąć pestki,zmiksować . Do zmiksowanej cytryny dodać miód, startą marchew ,świeżo wyciśnięty sok z marchwi i buraka. Całość wymieszać . Następnie dodać drobno
w mojej kuchniorzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 burak 2 gałązki lubczyku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 0,5 l wody 8 liści botwinki 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 4-6 listków mięty 1 ząbek czosnku(...)schłodzonego, płynnego mleka kokosowego sok wyciśnięty z 1,5 - 2 cytryn szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie 1 Marchewki, pietruszki i buraka dokładnie myję i obieram a następnie kroję w półcentymetrowe plasterki. 2 Pokrojone warzywa umieszczam w garnku, dodaję lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam ok. 0,5l przefiltrowanej wody, tak aby wszystkie warzywa były przykryte. 3 Gotuję
Book of spellsStudzimy frużelinę. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz kremówki i mrożonych malin. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Zamiast barwnika możemy użyć soku z buraka. Ścieramy buraka na tarce i wyciskamy sok. To najprostszy sposób, o którym słyszałam. Krem śmietankowy możemy usztywnić, dodając serek mascarpone (100 ml kremówki zamieniamy
Słodki Pomysłbidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 100 g kaszy bulgur (u mnie w torebce) 200 g buraków 3 łyżki ziarna słonecznika ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka szczypiorku sok z ½ cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych sól, pieprz Kaszę przygotować według instrukcji(...)opakowaniu, wystudzić. Buraki w mundurkach ugotować do miękkości, wystudzić, następnie pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Szczypiorek pokroić na większe kawałki. Ziarna słonecznika uprażyć na patelni, bez dodatku tłuszczu, wystudzić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, olej i przyprawy. Wymieszać, odstawić na godzinkę, aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomismażę obtoczone w jajku, bo nie chcę czekać. Kiedy nasycę pierwszy głód zdarza mi się upichcić coś bardziej skomplikowanego. Np. tartę! Na działce rośnie mi też boćwina, czyli burak liściowy, ale spokojnie można zastąpić ją botwinką. Obie nadają tej tarcie delikatny różowy kolor. Pycha! Składniki: na ciasto: 250 g mąki 200 g zimnego masła okrągła foremka do tarty posmarowana masłem(...)nadziewania kwiatów i 10 do dekoracji już po upieczeniu 200 g mozzarelli w kuleczkach (lub większy ser pokrojony na małe kawałki) pęczek boćwiny/mangoldu – liści buraka liściowego wraz z łodyżkami (może być też botwinka) – drobno posiekany duża cebula posiekana w piórka małe opakowanie śmietany duże opakowanie jogurtu greckiego 3 jajka 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę po pół
Ugotowane pozamiatanezewnątrz jest upalnie, taka zupa jest zbawieniem. 1 l maślanki 1 pęczek botwinki 1 ogórek ok. 6 rzodkiewek garść posiekanego koperku sól pieprz Botwinę myję. Bulwy buraka obieram i kroję w kostkę. Łodygi i liście kroję drobno. Wrzucam go garnka, zalewam wodą – nie dużo tak, żeby ledwie zakryła buraki. Gotuję około 15 minut. Studzę. Gdy są letnie dodaję maślankę
MojaQchnia.plkamieniu winnym Polewa jogurtowa -200ml jogurtu greckiego -ksylitol -2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka + łyżka jogurtu greckiego Dodatkowo -marcepan (najlepiej domowy!) + mąka ryżowa -trochę świeżego soku z buraka -patyki od lodów -kostka gorzkiej czekolady CIASTO CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i zostawić do wystudzenia. Masło/olej kokosowy zmiksować z ksylitolem do uzyskania napuszonej konsystencji. Dodać jajko(...)dowolną ilością ksylitolu i dokładnie wszystko połączyć. Nakładać „polewę” na trójkąciki. Kawałki marcepanu podsypywać mąką ryżową aby łatwiej było formować buzie i oczy. Do kawałka dodać sok z buraka i znów mąkę ryżową, wyrabiać jak plastelinę do uzyskania różowej nie bardzo lepiącej masy. Uformować noski, języczki oraz środki uszu, które należy przykleić na drewniane patyczki (można ciasto z boku
Candy Pandas