burak - 4917 przepisów (strona:144/328)

Sałatka z fasolki szparagowej i śledzi 88

zrobić sałatkę i połączyłam ją ze śledziami po wiejsku. Przyznam, że sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 średniej wielkości ugotowane lub pieczone buraki 5 jajek ugotowanych na twardo 10 dkg. ugotowanej fasolki szparagowej 4 średniej wielkości śledzie po wiejsku 1 pęczek kopru 1 mała cebula majonez, sól, pieprz do smaku. Krok po Kroku(...)Obrane ziemniaki i buraki kroimy w kostkę około 1/1 cm, a jajka w ósemki, które następnie tniemy w pół. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru przez około 5 min. Przelewamy je zimną wodą i kroimy w 1,5 cm kawałki. 2 Śledzie kroimy w 1,5 cm paski, cebulę w drobną kostke. 3 Wszystkie składniki mieszamy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa buraczkowa 124

Pyszna i bardzo zdrowa zupa buraczkowa , czyli przepis na najlepszą zupę z młodych buraków. To super prosta zupa, którą gorąco polecam gotować w sezonie na młode buraczki. Jest to typowo wakacyjna zupka :) - Gotowa do jedzenia w niecałą godzinę - Letnia zupka z młodych buraków  - Super pomysł na pyszny obiad

AniaGotuje.pl
Mus z buraków z orzechami 85

Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw naszego polskiego stołu. Jednak jest pomijany w naszym menu. Wolimy marchew czy seler a buraczki na dalszym planie. Burak jest skarbnicą wszelakich dobroci i powinno się go zajadać jak najczęściej, ja lubię, Przemek też a Ty? Zupę - mus można zajadać na zimno jak i na ciepło. Buraczany mus z orzechami włoskimi. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłodnik na botwince 124

lodówki na ok. 2 godziny.  Po tym czasie schłodzony chłodnik podawałam z ugotowanym na półtwardo jajkiem.  Notatki: * botwinkę gotuję kiedy buraczki są jeszcze małe, jeśli mamy duże buraki to można dolać więcej wody, jogurtu i maślanki, miałam pęczek botwinki z własnego ogrodu, w sklepowych pęczkach buraki są dość duże * jeśli mamy botwinę z ogrodu to polecam moczenie

Pieprzyć z Fantazją
Fasolowa chrzanowa pasta na kanapkę 130

Ekspresowa pasta z fasoli, chrzanu i buraka. Możemy ją nałożyć na kanapkę, zjeść jak taki a'la humus lub nafaszerować nią jajka. Lubię bardzo takie jedzenie, które ma wiele zastosowań. Przeglądając mojego bloga można gołym okiem to zauważyć, ja po prostu nie wyobrażam sobie jeść 3 lub więcej dni pod rząd kanapki z tą samą pastą bez zmiany dodatków. Poza(...)grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach a jest ich naprawdę wiele występuje żelazo, kwas foliowy , selen oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk. Składniki: 1 duży upieczony burak 1-1,5 szklanki ugotowanej fasoli 1 łyżka oleju 1 łyżka chrzanu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę.  Doprawiamy solą

Życie zaczyna się w kuchni
Chłodnik z botwinki 98

zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania chłodnika z botwinki. 30 dkg buraków botwiny pęczek świeżego koperku 1 ogórek sałatkowy 100 ml jogurtu naturalnego 400 ml kefiru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku pęczek rzodkiewki(...)użyłam zielonej cebulki. Jeśli macie wybór między cebulką a szczypiorkiem sięgnijcie po to drugie. Lubisz buraczki ćwikłowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrowa sałatka z awokado i buraka . The post Chłodnik z botwinki appeared first on MeCooks

mecooks
Gołąbki z botwiny 131

Botwinka to młode korzenie oraz liście buraka ćwikłowego. Potrawy takie jak zupa czy chłodnik znają wszyscy. Te robione są głównie z młodych korzeni buraka. A co w takim razie z liśćmi? Gołąbki z botwiny Liście również są jadalne i co niektórzy dodają je do zupy botwinki . Zupa nie jest jednak jedyna formą w jakiej można wykorzystać liście botwiny. Liście można

mecooks
Chłodnik z botwinki 117

Składniki : pęczek botwinki ewentualnie 2 średnie buraki pęczek rzodkiewek 2-3 zielone ogórki mały pęczek natki, koperku, szczypiorku 2-3 ząbki czosnku mały pęczek włoszczyzny liść laurowy, kilka ziaren pieprzu sok z cytryny lub ocet z czerwonego winogrona sól, pieprz mielony, cukier kefir Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz liść laurowy i ziarna pieprzu wrzucić(...)wody - gotować W trakcie dodać pokrojone buraki, gdy się wygotują dodać umytą, pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami- gotować do miękkości, wystudzić Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki, obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki czy kostkę, posolić- pozostawić na kilka minut Do wystudzonego wywaru buraczanego dodać rzodkiewkę i odciśnięte z soli ogórki- wymieszać, zakwasić sokiem

Proste Potrawy
BURACZKI Z POKRZYWĄ 165

chcesz własnego dobra. Wymagaj najbardziej od samego siebie. Takie moje rady i taki przykładowy przepis na tanie, zdrowe danie obiadowe. Polecam!  Składniki na 2 porcje: 4 małe buraki, 2 ziemniaki, około 20 łodyg pokrzywy wraz z liśćmi, 4 łyżki zmielonych nasion słonecznika lub sezamu lub migdałów, 2 łyżki oleju z konopi,  lnianego lub oliwy z oliwek, 2 łyżeczki(...)suszonego czosnku w proszku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie : Buraki i ziemniaki kroimy w wybrane kształty, a następnie dusimy do miękkości na patelni z odrobiną wody. Pod koniec gotowania na 2-3 minuty wrzucamy posiekaną pokrzywę. Dodajemy przyprawy. Nakrywamy, wyłączamy palnik i pozostawiamy na kilka minut. Wykładamy danie na talerze lub do misek, a następnie polewamy olejem

Jeść, by żyć w zdrowiu
DIETA PUDEŁKOWA WARZYWNO-OWOCOWA -- RECENZJA #dietadabrowskiej #dietapudelkowa 155

też używać octu jabłkowego, soku z cytryny. Dodawałam je sama. Na podwieczorek zawsze była zupa krem, co wydawało mi się nieco monotonne. Niektóre zupy były OK (pomidorowa, krem z buraka i dyniowo-paprykowa), inne mi niezbyt smakowały. Gdy sama robiłam post, zupy ratowały mi życie np. bulion warzywny z warzywnym "makaronem", krem z kalafiora, szpinaku,  jabłek i buraka, dyni

Cytryna&Co.
Tradycyjny barszcz ukraiński 113

składników macie poniżej i zapraszamy do wspólnego gotowania. Tradycyjny barszcz ukraiński Składniki: Ćwiartka z kurczaka marchewka pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/8 główki kapusty 3-4 ziemniaki 1/2 kg buraków mała puszka białej fasoli puszka pomidorów łyżka masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska do smaku sok z cytryny lub kwasek cytrynowy(...)możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przełożyliśmy do garnka, zalaliśmy 2 l wody, doprowadziliśmy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowaliśmy, dodaliśmy pokrojoną w kostkę  buraki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe i gotowaliśmy 2 godziny. Następnie dorzuciliśmy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 15 minut przed końcem gotowania dorzuciliśmy pokrojoną kapustę oraz pomidory

Sprawni w smaku
Błonia Bistro 128

smaczne burgery, czyli coś dla miłośników fastfoodów. Burgery zjemy tutaj zarówno w wersji tradycyjnej jak i w wersji wegetariańśkiej Warto zwrócić uwagę na pozycję w karcie o nazwie Burak Burger (24zł) czyli bułka szpinakowa z burakiem i kozim serem. Dla wszystkich, którzy lubią testować nowości jest to propozycja, którą trzeba spróbować. Jak smakuje? Przekonajcie się sami i dajcie znać koniecznie

I LOVE LIFE
Jajka w majonezie 99

majonezie – Składniki: 5 jajek 3 czubate łyżki majonezu sól do smaku do ozdoby: rzeżucha, rzodkiewki, koperek, szczypiorek ewentualnie barwniki spożywcze lub naturalne barwniki, jak np. sok z buraków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na jajka w majonezie: Przygotowanie jajek w majonezie należy rozpocząć od ugotowania jajek na twardo. W tym celu należy przygotować dość duży garnek – taki(...)skorupek. Więcej o łatwym obieraniu jajek możecie poczytać tutaj: Jak szybko i ładnie obierać jajka ze skorupek? Obrane jajka można zafarbować np. na czerwono w soku z buraków. Można je także pozostawić bez farbowania na kolorowo. Następnie przekroić jajka na połówki, poukładać je na półmisku i posolić. Na każdą połówkę jajka nałożyć majonez za pomocą łyżeczki lub wycisnąć

Kulinarne Przeboje
Przepis na gofry z białą kiełbasą w środku, podane z musem chrzanowym, rzodkiewką i kiełkami buraka 128

niebanalną potrawą i rzeczywiście zaskakują fakturą i smakiem – są chrupiące, z drobno pokrojoną, białą kiełbasą w środku, mają posmak lekko chrzanowy, zestawione zostały z lekkimi, świeżymi kiełkami z buraka, rzodkiewką i można je maczać w chrzanowych musach. Prawdziwa fuzja wielkanocnych smaków *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie GOFRY Ugotuj kiełbaski(...)sposób otrzymasz sosy chrzanowe w dwóch kolorach Na talerzach rozsyp rukolę, rzodkiewkę, udekoruj wszystko sosami. Wyłóż gofry i posyp kiełkami. Składniki DODATKI pęczek rzodkiewki 50 g kiełków z buraka lub z rzodkiewki 2 garście rukoli 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki chrzanu zmieszanego z tartymi buraczkami   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage

Eat me! Fit me!
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 216

cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy, czosnek Ćwikła z chrzanem to idealny dodatek do obiadu, mój ulubiony dodatek. W smaku jest idealna, nie za ostra, nie za mdła - czuć prawdziwe buraki i prawdziwy chrzan. Smakuje jak domowa. Oto prosty skład, dzięki któremu tak pysznie smakuje: burak(77%), ocet spirytusowy, chrzan, cukier, sól Podsumowując: Produkty z restauracji "Schronisko Smaków Magda Gessler

Kuchnia MagdaLeny