podane śledzie w postaci lekkiej i aromatycznej sałatki zachwycą każdego. Śledzie są tu chrupiące i delikatne zarazem a dodatek buraków wzmacnia smak sałatki. Polecam gorąco na świąteczny stół, zasmakuje nie tylko Wam ale i gościom. Śledzie z burakiem i jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 2 buraki 4 marchewki 2 jabłka 1 pomarańcz 1 pietruszka Sposób wykonania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Jabłka myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Przepuszczamy przez sokowirówkę. Z pomarańcza wyciskamy sok i dodajemy do całości. Sok po przygotowaniu odstawiamy na około 30 minut w ciemne miejsce (inaczej sok ze świeżo wyciśniętego surowego buraka
Qchnia po prostumożna je zjeść na surowo. Ze sporą dozą sceptycyzmu przeczytałam przepis znaleziony w Kukbuku, ale składniki zachęciły do wypróbowania. Efekt? Chrupiąca, lekka, orzeźwiajaca, absolutnie rewelacyjna. Trzeba wiedzieć, że surowy burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki niepozorny! Składniki: 2 surowe buraczki garśc orzechów nerkowca(...)pomarańcza 1 łyżeczka startego imbiru Pomarańczowy winegret: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz 1/2 łyżeczki miodu Wykonanie: buraka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki pomarańczę obrać i z pomiędzy białych błonek ostrym nożem wyciąć fileciki. Sok z pomarańczy "złapać do miseczki" do soku z pomrańczy dodać oliwę i przyprawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wersji z samą śmietaną lub śmietanę wymieszaną pół na pół z majonezem. Idealna na przyjęcia, imprezy, z bagietką smaczny lunch lub kolacja. Składniki: 3 solone śledzie 2 małe buraki 1 jabłko 3 ziemniaki 1 cebula 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz natka zielonej pietruszki Wykonanie: śledzie wymoczyć, osączyć i oczyścić, pokroić w kostkę ziemniaki(...)buraki ugotować osobno w łupinach, ostudzić, obrać, a następnie pokroić w kostkę jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Natkę opłukać, osączyć i posiekać wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z majonezem i dodać do sałatki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trufle. Pyszne, na jeden kęs, akurat do lampki wina. Nie są "fit", ale po co w taki wieczór liczyć kalorie? Spróbujcie! :) Składniki: - 250g mascarpone - 200g czekolady deserowej - 50g suszonych buraków (można kupić od razu suszone, wcześniej suszyć je w piekarniku lub w specjalnej suszarce do owoców, warzyw i grzybów) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i chwilę studzimy. Buraki rozdrabniamy
Be Fit Be Strongkokosowym ; z gorzką czekoladą i bananem bo dawno żadnej nie piekłam ;) jak to już środa? :O Przepis: ok.50-60g płatków owsianych górskich + 1/3 szklanki wrzątku ok.150g ugotowanego buraka 1/4 szklanki mleczka kokosowego jajko/białko łyżeczka zmielonego siemienia lnianego cynamon 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli coś do posłodzenia ew. sok z cytryny, podobno zapobiega(...)zmienieniu koloru brzydko brązowy Płatki zalać wodą i przykryć. Buraka zmiksować z mleczkiem i jajkiem. Zmieszać wszystkie składniki ze sobą. Przełożyć do wysmarowanej jakimś tłuszczem (oliwa/olej/olej kokosowy/masło) kokilki. Piec około 40min w 200stopniach
More food, love and dreamsczyste" buraczki czyli bez żadnych dodatków. Ja osobiście lubię buraczki zasmażane i tak też zrobiłam....dla dzieci bez dodatków a ja przygotowałam sobie buraczki zasmażane... Składniki: 3 buraki 1/2 gruszki sok z cytryny sól pieprz cukier 1 łyżeczka mąki łyżka masła Przygotowanie: Buraki
Amatorka kuchennamąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 0,5 l gorącej wody można użyć w całości mąki pszennej farsz: 2 kostki 200 gramowe tofu naturalnego 300-400 g upieczonych buraków startych na tarce (mogą być też ugotowane buraki) 150 g suszonej żurawiny (namoczyć) 50 g brązowego cukru 100 ml mleka sojowego płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto
greenscarfPyszne gofry na pożywne i zdrowe śniadanie. Bez cukru, bez glutenu, podane z przepysznym mlekiem kokosowym i owocami. Uwielbiają je dorośli i dzieci :) 2 małe upieczone buraki 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody pół puszki schłodzonego mleczka kokosowego miód owoce liofilizowane truskawki Buraki obieramy i miksujemy na gładko. Mieszamy
Mienta blogSkładniki: kasza jaglana (1 szklanka) starte buraki ze słoika (1/2 szklanki) starty chrzan (1 łyżeczka) sos sojowy (1 łyżka) sok z cytryny (1 łyżka) sól pieprz woda (2 szklanki) Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 9 kotletów Przygotowanie: Gotujemy kasze jaglaną w 2 szklankach wody. Ugotowaną kaszę blendujemy. Do kaszy dodajemy pozostałe składniki: buraki, chrzan, sok z cytryny
Weganka gotujeRozpływające się w ustach buraczane naleśniki z kokosowym twarożkiem i konfiturą z moreli. Dzień rozpoczęty od takiego śniadania z pewnością będzie udany :) 2 małe upieczone buraki (ok 300g) 2 jajka 3/4 szklanki mleka ryżowo-kokosowego 3/4 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka płynnego miodu odrobina oleju do natłuszczenia patelni 3 kopiaste łyżki naturalnego twarożku 3 łyżki(...)gęstego mleczka kokosowego 7-8 łyżeczek konfitury morelowej bez cukru szczypta cynamonu opcjonalnie liofilizowane truskawki i wiórki kokosowe Upieczone buraki obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z jajkami, mlekiem i miodem. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gładka masa. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (7-8 sztuk). Twarożek mieszamy z mleczkiem kokosowym i cynamonem
Mienta blogFajną, szybką przekąską jest domowy hummus z pieczonym burakiem. Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldBuraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne są na ciepło i na zimno, chociaż osobiście preferuję wersję na ciepło. Polecam Składniki: 800 g buraków 1 mała cebulka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pełna łyżka masła 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka mąki sól pieprz Przygotowanie: Buraki wyszorować (nie obierać!) i ugotować
Oryginalny smakBarszcz z pieczonych buraków ma nieziemski kolor i smak. Pieczenie nadaje burakom głębi i wyrazistości. Wspaniały smak jesieni kojarzący się z ostatnimi ogniskami i snującym się nisko nad ziemią dymem. Czasem staję się… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcupotrzebne: 1 kg buraków czerwonych (użyłem Opolskiego podłużnego buraka ćwikłowego) 1 główka czosnku 1 cytryna 1 pomarańcza 1/2 kostki sera feta kilka czarnych oliwek kilka liści sałaty Do dressingu: 2… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu