burak - 4917 przepisów (strona:128/328)

Ćwikła z chrzanem 145

Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.Składniki:-1 kg ugotowanych buraków-20 dkg świeżego korzenia chrzanu-sól-ocet lub sok z cytryny   Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, do którego będzie wpadała(...)zmielona masa ( tym sposobem unikniemy płaczu ).   Mielimy, wkładając do maszynki jednocześnie buraki z chrzanem.Delikatnie zdejmujemy woreczek, zakręcamy i w nim, ugniatając palcami wstępnie mieszamy masę. Masę wrzucamy do  miski, doprawiamy do smaku solą i octem i przekładamydo słoiczków. Szczelnie zakręcamy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 156

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.   Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew(...)czosnek i cebulę.Gotujemy ok. 5 minut.   Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut.   Buraki obieramy i kroimy w słupki.   Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa.Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną

Maminek kulinarny
Zakwas buraczany 345

Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie.  Składniki:    2 kg buraków    4-6 ząbków czosnku    2-3 liście laurowe    2-3 ziarna ziela angielskiego    2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej(...)zakwasie żytnim lub razowym     duży słój     gaza do przykrycia     gorąca wodaPrzyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl1. Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę chleba, całość zalewamy gorącą wodą, przykrywamy gazą

Apetyczna babeczka
Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 151

prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce wiec nie ma co zwlekać i zadziałać.:)SKŁADNIKI: - 1,5 kg buraków ćwikłowych- 1 kromka chleba razowego( dałam z tego przepisu klik)- przegotowana woda- 4 ząbki czosnku- pół łyżeczki kminku (dla miłośników)- sólSPOSÓB WYKONANIA:- buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy(...)garnku lub szklanym słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki- dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba.-  żeby przyspieszyć proces kiszenia można też dodać łyżeczkę soli na litr – kwas wówczas jest bardziej kwaśny i lepiej się konserwuje. Słój lub kamienny garnek obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu

Basia w kuchni
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 190

Najlepszy piernik jaki dotychczas jadłam, wręcz bajeczny. Rozpływający się w ustach, cudownie aromatyczny, z własnymi powidełkami...mniam, pyszności. Piekłam na mące orkiszowej bez dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny(...)orkiszowej, u mnie typ750        lub 1 i 3/4 szkl.mąki pszennej- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru- 150-200g płynnego miodu (dałam 100g syropu z buraka i 50g miodu)- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany- 125g miękkiego masła- 3 jajka (osobno białka i żółtka)- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (10g)- 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi

Smaczne Zdrowe
BARSZCZ UKRAIŃSKI 196

Uwielbiam buraki! Pod każdą postacią. Tydzień, w którym nie ugotuję sobie barszczyku ... jest tygodniem straconym:) Dziś padło na barszcz ukraiński - dla odmiany. Wymaga trochę więcej czasu, ale za to jaki efekt! No i ten smak .... moje kubki smakowe mają prawdziwą ucztę :) Nie wiem jaki jest prawidłowy przepis na tę zupkę, poniżej zamieszczam mój własny - dopasowany do mojego smaku :) A potrzeba(...)barszczyk: kawałek żeberka wędzonego 4 buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier odrobina majeranku liść laurowy ziele angielskie łyżka koncentratu pomidorowego koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie: Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa

Walijskie Pichcenie
Pieczone glazurowane buraczki 318

posmak, taki jak najbardziej lubię w potrawach. Do tego pachną oregano ;) Dobre na ciepło i na zimno, mówię Wam PYSZNOŚCI! :) Przepis pochodzi z Mirabelkowego Bloga. Składniki: 1kg niedużych buraków łyżka oregano 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 3 łyżki miodu sól, pieprz do smaku Buraki gotujemy ze skórką, tak żeby były miękkie ( około 40-50 minut). Studzimy(...)obieramy. Kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałych składników robimy zalewę i polewamy nią buraki. Mieszamy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  W trakcie pieczenia warto zamieszać kilka razy buraczki, aby równomiernie nam się przypiekały. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
sokowirówka Bosch - nagroda za punkty... 203

owoców i warzyw - łatwe czyszczenie - zdejmowane elementy nadają się do mycia w zmywarce ale i pod kranem szybko się myją od razu wypróbowałam działanie i zrobiłam sok z buraków i marchewki buraków o marchewek nie obierałam, tylko dobrze umyłam buraki miałam duże, więc je przekroiłam na pół i marchewki też faktycznie, sok się szybko wycisnął, demontaż, umycie i ponowne złożenie

W Mojej Kuchni Lubię
czerwone placki z sokowirówki... 147

Składniki: 3 duże buraki czerwone, 2 sztuki marchew, 2 sztuki jabłka, 2 małe jajka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba sok wyciśnięty, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba śmietana słodka, 1/2 łyżeczki soda oczyszczona na placki z użyciem buraka zainspirował mnie przepis u: http://majaskorupska.blogspot.com / moja innowacja przepisu jest taka, że wypróbowałam(...)pozostałości po wyciśnięciu soku w sokowirówce i zrobiłam je wg swojego smaku suchy miąższ z buraków, marchwi, jabłek wymieszać z jajkami, pieprzem, przyprawą kucharka do masy wlać wyciśnięty sok, tyle aby masa nie była za sucha ja dałam około 1 szklankę wsypać mąkę, sodę i dobrze wymieszać pierwszy placek usmażyć na próbę, czy jest odpowiednia ilość mąki na gorącym oleju

W Mojej Kuchni Lubię
"makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... 166

łyżeczka proszek do pieczenia, 8 sztuk jabłka, 1 łyżeczka kardamon, 2 łyżki cukier, 4 saszetki błonnik Jeliton, 250 ml śmietana kremówka, 2 łyżki cukier puder, 1/2 szklanki sok z buraków, 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba owoce kandyzowane masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikserem dodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto obrane jabłka szara reneta obrana(...)tłuszczem i tartą bułką do blaszki wyłożyć z 3/4 ciasta - dać jabłka - dać resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić ciasto wyciśnięty sok z buraków podgrzać tyle, aby żelatyna się w nim rozpuściła i ostudzić śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlać sok z buraków z żelatyną i ubić na sztywno szprycą

W Mojej Kuchni Lubię
zupa buraczkowa z fasolką szparagową i jajkiem na wołowinie... 153

Składniki: mięso wołowe 70 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30 dag, ziemniaki 4 sztuki, kucharek 3 łyżeczki, koncentrat z buraków 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, jajka ugotowane na twardo - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony - do smaku ładny kawałek szpondra wołowego opłukać(...)minut pod przykryciem wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, obrane i starte na tarce grubsze oczka buraczki, fasolkę szparagową, ziemniaki i gotować z 35 minut do smaku doprawić kucharkiem, koncentratem z buraków, pieprzem, majerankiem, koperkiem podawać z mięskiem, z jajkiem ugotowanym na twardo.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 191

książki Kocham Toskanię Gulii Scarpaleggia.  Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą zainspirowałam się tym przepisem na 4-6 porcji czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 3 buraki 2 duże marchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy  sól, pieprz 200 g pszenicy farro (lub innej kaszy) 100 g sera feta sos: 2 łyżki oliwy(...)listy z 2 gałązek tymianku, sól, pieprz Przygotowanie: Płaskurkę lub inną kaszę wypłucz, zalej zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości (moja płaskurka gotowała się ok. 20 min). Buraki, marchewki i dynię obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Polej oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze na arkuszu folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z burakiem, jajem, serem feta oraz grzankami 225

Składniki (na dwie porcje): garść rukoli burak, upieczony (180 stopni, 1h) 50 gram sera feta 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko szczypta soli łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy(...)dodajemy szczyptę soli i podpiekamy grzanki na złoto-brązowy kolor. Sałatkę przed podaniem posypujemy ciepłymi grzankami. Całość możemy polać syropem klonowym, tuż przed podaniem, który świetnie łączy się pieczonym burakiem. Gotowe

Mango Papaja
Sałatka z wędzonym kurczakiem, konfiturą z czerwonej cebuli i sosem musztardowo-miodowym 309

Salad with smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić w bardzo(...)cieniutkie paseczki. Do miski włożyć umytą i osączoną sałatę, dodać paseczki buraka, wlać sos i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatę wyłożyć na dwa talerze, dodać plasterki kurczaka i na wierzchu położyć konfiturę z cebuli. Taka sałatka może stanowić obiadek lub kolacyjkę

Kulinarny karnet Christophera
Śledź w słodkich buraczkach 388

przyjęcie. Połączenie dwóch różnych smaków oraz efekt wizualny zaciekawi każdego śledziowego amatora. Składniki : 5-6 płatów śledziowych a la Matias 3 większe ogórki 1 gruszka 2 średnie buraki 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 średnia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie : Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam do misy i skrapiam sokiem(...)cytryny. Buraki dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą. Układam je na folii aluminiowej posypuję solą, polewam 1 łyżką miodu a na górę kładę płaską łyżkę masła. Całość dokładnie zawijam i zapiekam w piekarniku (ok godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można je piec przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku. Ogórki kroję w kawałki, gruszkę również

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania