jest z jedzeniem buraków u Was? Lubicie, czy nie? W mojej diecie burak jest częstym gościem Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo zdrowy, ale o tym chyba każdy wie. Niestety poza mną, pozostali domownicy nie przepadają za tym warzywem, a szkoda… W każdym razie dziś mam dla Was przepis na jeden z moich ulubionych koktajli. Oto fantastyczny koktajl
Natka Pietruszkilitry bulionu warzywnego (2 litry wody + 4 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 2 pęczki botwiny z buraczkami – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1 mały burak (opcjonalnie, wystarczą też te z botwinki) – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżeczka masła/oleju kokosowego – szczypta cukru – sól, pieprz *opcjonalnie: jogurt do zabielenia, jajko na twardo(...)wrzucamy do gorącego bulionu, gotujemy 5 minut. Botwinkę dokładnie myjemy, usuwamy z żółtych liści i cienkich korzonków, całą siekamy. Buraka/buraczki trzemy na tarce o dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na maśle przez 5-10 minut (lub wrzucamy z masłem do bulionu i gotujemy tyle samo czasu). Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem
Be Fit Be StrongFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Chcesz zaimponować swoim znajomym! Nie ma lepszej opcji niż nasz przepis na łatwą tartę z burakiem, fetą i sosem miodowo musztardowym. The post Przepis na tartę z burakiem, fetą i sosem miodowo musztardowym appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyoleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz do smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas(...)naczynia miksującego i dodać czosnek - gotować czas 10 min/ temp 100 st / obr łyżeczka * do koszyczka włożyć resztę składników i włożyć do naczynia miksującego * dolać trochę wody (żeby buraki były przykre delikatnie) i gotować czad 40 min / temp 100 st / obr 1 * doprawić ewentualnie do smaku I gotowe :) Smacznego
Gotowanie z pasjąSkładniki: 1/2 skrzydła indyka (można pominąć) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1/3 pora (zielona część) 5 buraków 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżki granulowanego czosnku 1/2 łyżki kurkumy 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz Sposób wykonania: Do dużego garnka wlewamy około 2,5 litra wody, zagotowujemy. Dodajemy obraną włoszczyznę, obrane(...)pokrojone na mniejsze kawałki buraki oraz mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz zielem angielskim, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy kaszę, gotujemy kolejne 25 minut. Gdy warzywa i kasza będą miękkie odławiamy z zupy mięso, dodajemy ocet, czosnek oraz kurkumę. Całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Garnek ustawiamy z powrotem na kuchenkę
Qchnia po prostumojej wersji, to nic innego, jak klasyczne kimchi z dodatkiem czerwonego buraczka. Buraczki to wspaniały dodatek do kiszonek, polecam spróbować kiszony kalafior z buraczkami lub kiszoną kalarepę z burakiem . Czerwony burak poprawia walory smakowe kiszonek oraz nadaje im pięknej rubinowej barwy. W wersji wegańskiej pomijamy sos rybny i dodajemy dodatkową łyżkę sosu sojowego. Składniki KIMCHI 2 kg kapusty pekińskiej
Tajemnice Smakuotoczka będzie bliżej środka jajka. Warto się troszkę potrudzić, żeby postawić na świątecznym stole pięknie wyglądające różowe jajka . Udostępnij Różowe jajka na Wielkanoc – składniki 6 jajek 3 średnie buraki 200 ml octu winnego (lub jabłkowego) 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 5 ziarenek kolorowego pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki obrać, umyć, pokroić na mniejsze
niecodziennikparyPyszna, szybka, zdrowa a przede wszystkim pyszna salatka z burakow i kiszonego ogórka. Świetna jako przystawka lub smaczny dodatek do obiadów. Smacznego. SKLADNIKI: 5 ŚREDNICH BURAKÓW 1 ŚREDNIA CEBULA 2 OGÓRKI KISZONE 2 ŁYŻKI MAJONEZU LUB JOGURTU SÓL I PIEPRZ DO SMAKU ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: OGÓRKI I CEBULĘ ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH. CEBULE OBRAC I POKROIC
Pani M - kuchnia smakowitailość składników to może być sałatką na przyjęciu. Połączenie takich smaków jest naprawdę pyszne. Sałatka z buraczkami ( na 2 porcje do pudełka do pracy ) dwie garści miksu sałat buraki gotowane po 1 na osobę czerwone pomarańcze po 1 na osobę, obrane i pokrojone w kostkę 2 plastry koziej rolady ( takiej wąskiej ) świeżo mielony pieprz szczypta chili oliwa z oliwek(...)pudełeczka przekładamy sałatę, na niej układamy pokrojone w plasterki buraki, na to dajemy pokrojoną w kawałeczki pomarańczę. Dodać pokruszony ser, doprawić chili, posypać pieprzem, skropić oliwą i gotowe ! Prawda, że przepis jest prosty ? A to połączenie smaków jest naprawdę przepyszne ! Sałatka z buraczkami, przepyszna
Kuchnia na wzgórzupolecam Wam te: Drożdżowe paszteciki z mięsem Paszteciki na przyjęcie – z serem, papryką i pieczarkami Kapuśniaczki, czyli paszteciki z kapustą i grzybami Składniki: 2 litry wody 500 g buraków + 2 opakowania suszonych buraczków Amkez (wzbogacają smak) włoszczyzna: 2-3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, pół selera, 1 cebula i kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe(...)wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodajemy obrane ząbki czosnku (najlepiej lekko nacięte na końcach), obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki, suszone buraczki, suszone grzyby oraz jedno pokrojone na ćwiartki (zostawiamy skórkę, usuwamy gniazdo nasienne). Uwaga! Warto też od razu dodać 1 łyżkę soku z cytryny lub 1 łyżkę octu. Dzięki
Słodkie okruszkiPrzygotowanie: 40 min. Chłodzenie : 3h- 12h Porcja dla 4 osób : ● 8 dużych przegrzebków (małży św. Jakuba) ● 2 duże soczyste pomarańcze ● 2 małe pomarańcze ● 1 awokado ● 1 mały burak chioggia ● 4 limonki bio ● 1 gałązka bazylii (najlepiej drobnolistnej) ● 30 cl śmietanki kokosowej ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie: Schłodzoną w lodówce śmietankę kokosową ubij ze skórką otartą(...)resztą oliwy i szczyptą soli. Obierz ze skórki limonki i małe pomarańcze. Pokrój je w cienkie plasterki. Awokado obierz i pokrój w plasterki, foremką (lub obręczą) wytnij krążki. Buraka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż wszystkie składniki na talerzach, udekoruj bitą śmietanką kokosową i pomarańczowym dressingiem. Popieprz, udekoruj listkami bazylii i podawaj. źródło: Cuisine actuelle
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszczelnymi pokrywkami, lunch boxy, ale przecież w słoiku najlepiej się prezentuje… Jest ryzyko… należy uważać, aby pod drodze nie rozbić słoika! Składniki na 2 słoiki 1l BURAKI W MARYNACIE 300 g buraczków ugotowanych lub upieczonych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz POZOSTAŁE SKŁADNIKI 16 łyżek ugotowanej quinoa – komosy(...)buraczki odsączamy, marynaty nie wylewamy. Układamy warstwy według kolejności – składniki na 1 słoik: 4 łyżki komosy ryżowej 4 łyżki jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem 150 g buraka marynowanego 4 łyżki komosy ryżowej, polewamy połową marynaty z buraczków garść roszponki żółta papryka szalotka ser kozi skrapiamy oliwą i sokiem z limony garść liści – mangold czerwony Smacznego
Tajemnice Smakumają swoje, często intensywne i charakterystyczne smaki! Składniki 400 g kremowy serek homogenizowany (np. bieluch lub president) tosty z chałki lub tradycyjne tosty 1 łyżeczka soku z buraków 1 łyżeczka soku z jagód 1/2 łyżeczki spiruliny 1/2 łyżeczki kurkumy kolorowe posypki do dekoracji Wykonanie W małych miseczkach mieszamy serek z barwnikami (opcjonalnie dosładzamy według uznania): RÓŻOWY(...)łyżki kremowego serka 1 łyżeczka soku z buraka CIEMNY RÓŻOWY 2 łyżki kremowego serka 1 łyżeczka soku z jagód ZIELONY 2 łyżki kremowego serka 1/2 łyżeczki spiruliny ŻÓŁTY 2 łyżki kremowego serka 1/2 łyżeczki kurkumy BIAŁY Pozostały biały ser posłuży nam za podkład Na kanapkach, jako kolor bazowy rozsmarowujemy serek biały. Następnie kładziemy kolorowe serki, po jednej łyżeczce
Tajemnice Smakudostępne przez cały rok i mogę zrobić tą śledziową sałatkę nie tylko na święta, ale zawsze wtedy, kiedy po prostu mam ochotę na dobrego śledzia! Nie muszę piec buraków – w większych sklepach bez problemu można kupić już upieczone lub ugotowane, szukajcie ich na stoiskach z warzywami. Śledzie w oleju z tzw. tacki też skracają czas przygotowania – te śledzie najczęściej mają(...)buraczkach w miseczce lub na półmisku, posypane świeżo pociętym koperkiem i startym na tarce jajkiem na twardo. Mnie najlepiej smakują z ciemnym, mocno kminkowym chlebem. SKŁADNIKI 500g pieczonych/gotowanych buraków (szukajcie gotowych na działach z warzywami!) 1 opakowanie dobrych filetów śledziowych w oleju 450g (ok. 5 filetów) 150g kiszonych ogórków (3 średnie sztuki) 140-150g czerwonej cebuli (1 większa
Karo in the Kitchen