prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas buraczany z dodatkiem chleba, na ten bez chleba będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim(...)razowym duży słój gaza do przykrycia gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę chleba, całość zalewamy gorącą wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Im cieplej tym szybciej zakwas
Apetyczna babeczkanasz układ trawienny. Domowa kapusta jest idealna na surówki, bigos czy kapuśniak, a jej smak jest o niebo lepszy od gotowych produktów sklepowych. Składniki: 6 kg białej kapusty 2 buraki ćwikłowe 60-70 dag cebuli 50 dag marchwi 1 jabłko, najlepiej szara reneta 4 łyżki soli gruboziarnistej 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 3-4 ziarna czarnego(...)www.Skworcu.com.pl . 1. Kapustę drobno szatkujemy, mieszamy z solą i odstawiamy na noc, następnie odciskamy nadmiar płynu. 2. Cebule szatkujemy w talarki, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, buraki obieramy i kroimy na grube plastry, jabłko dzielimy na ćwiartki. 3. Na dnie glinianego garnka dajemy przyprawy na których układamy kapustę i mocno ją ugniatamy. W połowie naczynia wkładamy
Apetyczna babeczkaUwielbiam buraki pod każdą postacią. W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok... Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :) Składniki: bułka pełnoziarnista rukola burak szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo(...)aluminiową i pieczemy w piekarniku, następnie obieramy ze skórki. Szparagi gotujemy krótko (ok. 3 min.) w osolonej wodzie, po czym grillujemy. Na bułce układamy rukolę, mozzarellę jeśli chcemy, plastry buraka, szparagi i polewamy całość octem balsamicznym. Nakrywamy wierzchem bułki. Smacznego
chwile dla mniesmutnej, jesiennej atmosferze postanowiłam spojrzeć na świat przez "różowe okulary" i zrobić śniadanie w pozytywnym, żywym kolorku. Może zdziwić was produkt, którego użyłam, aby nadać słoiczkowi różowo- czerwonej barwy(buraka), ale zapewniam was, że było przepysznie. Pewnie większość z was kojarzy to warzywo tylko z wytrawnymi daniami, dlatego postanowiłam obalić ten stereotyp i nadać buraczkowi nowe oblicze. Ja połączyłam(...)już uzależnienie? ;D), która zaburzyła harmonię smaków. Nie popełnijcie tego błędu ;P ~ Owsianka kokosowo-buraczana z kokosowym serkiem twarogowym i miodem ~ Składniki: 30g płatków owsianych 120g ugotowanych buraków ja akurat tyle miałam) 200g serka twarogowego 15g mąki/wiórków kokosowych miód/cukier/stewia Płatki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojonego gotowanego buraka, 5g mąki
Kuchenny Skrawek Niebaspecjalnej temperówki do warzyw ;) Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków, Przygotowanie: Do zimnej wody wkładamy kurczaka i gotujemy ok. 30 minut(...)czasie dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze z 15 minut
Aga w kuchniDziś kolejna wersja włoskich gnocchi, tym razem na kolorowo. Zostało mi trochę pure z pieczonych buraków i skoro można zrobić zielone kluseczki, to czemu nie zrobić różowych ? Wprawdzie moje córki już dawno wyrosły z lalek Barbie i różowego kolory na ubraniach, ale gnocchi zjadły chętnie. Podałam je z sosem śmietanowym. Natomiast gdyby Wam różowy kolor nie przypadł zbytnio(...)minut Składniki na 3-4 porcje Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki pure z pieczonych buraków Wykonanie: Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy
Kulinarne przygody GatityJetem wielkim miłośnikiem buraków, lubię połączenie słodkiego z kwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące. Składniki: 2 ziemniaki (łącznie około 450g) 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5 łyżek oliwy 4 plastry wysokiej jakości(...)doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy do dużej do dużej miski. Dorzucamy startego buraka, jajko, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem; dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części i formujemy z nich placki. Wkładamy do lodówki na 40-60 minut. W tym czasie
Gorący kąsekprzesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno mam się wstrzymać z kiszonkami i wzdymającym zielskiem. Jednak marchewki i buraka mam sobie nie żałować. Z piekła rodem to już nie jest jedzenie... jakieś takie wyjałowione, co najwyżej osolone. A fuj, pluj i żuj! Dobrze, że kefiry i jogurty mogę pić(...)oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej . Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim... D eser ... który z powodzeniem można przygotować też na śniadanie
bastalenaSmaku z malutkimi modyfikacjami z mojej strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku(...)ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy
Brzuszki Łakomczuszkismażymy na małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach. Czas gotowania buraków może się znacznie różnić
Ratunku obiadKolejna wielkanocna propozycja. Przepis znalazłam xxx czasu temu w dodatku do gazety. Troszkę poszperałam w necie i dołożyłam kilka składników. Jajka marynowane w buraczkach. Składniki: 6 jajek; 2 duże buraki; 2 szkl. wody; 1 szkl. octu; 1 liść laurowy; 5 goździków; 3 ziela angielskie; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka cukru. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie obieramy(...)Buraki myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku zalewamy buraki wodą, octem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 15 min. Przecedzamy i studzimy. Wystudzoną marynatą zalewamy jajka i zostawiamy na 12 godzin. Smacznego
Miksturownikkwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba) - 130-150g makaronu (u mnie orkiszowy ,może być pełnoziarnisty) Dodatkowo: gdy nasze buraczki są bardzo małe można dołożyć jeszcze 1-2 surowe buraki lub dodać ze słoika grube wiórki buraków (wówczas dodajemy je na końcu). Botwinki dokładnie umyć, podzielić na buraczki, łodyżki i liście. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku(...)wywarem (lub dorzucamy buraczki do gotującego się- już miękkiego mięsa, gdy nie mamy wywaru), dodajemy włoszczyznę - słupki lub starte warzywa na grubej tarce i gotujemy ok.5 minut. Do podgotowanych buraków dodajemy pokrojone łodyżki, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy dalsze 10 minut. Uzupełniamy gorącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone liście. Gotujemy 5 minut, dorzucamy makaron i zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę
Smaczne Zdroweprzepisu od mamy. Tym razem w słoikach zamkniemy paprykę z buraczkami oraz cebulą. W zimie będzie jak znalazł. Takie dodatki do obiadu to ja lubię. Składniki : * 5kg buraków * 10 czerwonych papryk * kilogram cebuli * szklanka oleju * pół szklanki octu * sól Przygotowanie : Buraki obgotować do 45 minut i zostawić do całkowitego wystygnięcia w wodzie w której się gotowały pod przykryciem(...)godziny. Gdy wystygną to odcedzamy,obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczoną i pokrojoną paprykę oraz cebulę dusimy na szklance oleju. Wszystko mieszamy z burakami, dodajemy ocet oraz przyprawiamy. Wkładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15-20 minut
Magiczne Życie MartyCzerwone buraczki idealnie pasują do kotleta mielonego i właśnie je często przygotowuję zimą. Jeśli mam jeszcze swoje w słoikach to oszczędzam czas na gotowaniu, jeśli nie mam to gotuję buraki 40 minut i razem z tą wodą w której się gotowały, zostawiam do całkowitego wystygnięcia. To sposób od mojej mamy. Składniki : * słoiczek buraków startych na tarce o grubych oczkach(...)ugotowanych buraków * pół cebuli * sól , pieprz , cukier * 4 łyżki oleju rzepakowego * łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Buraczki przełożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przyprawić do smaku. Dodać sok z cytryny i olej.Dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut
Magiczne Życie Martyoprócz gromów, bulgotanie Pana Żołądka."Halo! Ty tam, na zewnątrz! Jeść mi się już chce!". Ten to zawsze wie, kiedy przeszkodzić. DOMOWY BARSZCZYK. (przepis pochodzi od Mamy.) 4 średnie buraki pęczek włoszczyzny po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, Włoszczyznę (na bulion) umyłam, obrałam(...)Wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu wrzuciłam je do garnka. Następnie dodałam obrane całe buraki. Ugotowałam, w ciągu ok. 2h na małym ogniu, pod przykryciem. Odcedziłam. Buraki starłam na tarce, czosnek pokroiłam w cienkie plasterki, dodałam to do wywaru, dosypałam majeranku, zagotowałam. Następnie doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Znów pogotowałam chwilę. Jeśli smak
W kuchni Karmel-itki