burak - 4917 przepisów (strona:124/328)

Sałatka buraczana z papryką do słoików na zimę 77

Lato to czas gromadzenia zapasów zimowych... dziś u mnie w spiżarni przybyło kilka pyszności Składniki: 6 kg buraków ćwikłowych 7 szt. dużych cebul 8 szt. dużych papryk 3 papryki ostre Składniki na zalewę: ½ litra wody 2 ½ szklanki cukru 2 łyżki soli ½ litra octu Wykonanie: Buraki ugotować dzień wcześniej. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, włożyć do zalewy i ugotować(uważać(...)żeby nie przegotować). Buraki zetrzeć na dużych oczkach i również dodać do zalewy i wymieszać. Całość podgrzać lecz nie zagotować, wkładać do słoików i pasteryzować od momentu wrzenia 5 minut

Tradycyjna Kuchnia
Szpinakowe i brokułowe muffiny nadziewane fetą 173

pewnego zagranicznego bloga, tamte były na słodko, ja przerobiłam je na wytrawne, i dodatkowo zrobiłam buraczane, żeby było jeszcze bardziej kolorowo.  Składniki :  Na buraczkowe muffiny : - 1 średni burak - 1 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam owsianej) - 2 jajka - 2 łyżki oleju  - ulubione przyprawy - pieprz, sól  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Szpinakowe muffiny - 2 szklanki szpinaku(...)Muffiny robi się podobnie, do jednych trzeba zblendować szpinak z odrobiną wody, do drugich zblendować buraczka ( lub przepuścić przez maszynkę), jeśli macie zbyt słaby blender lepiej zblendować ugotowanego buraka, następnie wymieszać w jednej misce buraka z pozostałymi składnikami, w drugiej szpinak, nalewać po łyżce masy do muffinowej formy wyłożonej papierowymi foremki, włożyć 4 kostki fety i przykryć masą, piec

zdrowa vege kuchnia
Botwinowe gołąbki 125

Według mnie nie ma lepszego połączenia jak ryż, pieczarki i pietruszka a jeśli do tego dodamy liście z młodych buraków to mamy orgazm kulinarny Składniki: ugotowany ryż (200 g suchego) pęczek pietruszki pieczarki 400 g (opakowanie) młode liście buraków (minimum 10) 50 g startego sera wegańskiego – niekoniecznie sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: pieczarki drobno szatkujemy i podsmażamy około(...)minut, dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy, dorzucamy do tego posiekana pietruszkę i ser. Dokładnie mieszamy. Liście buraków blanszujemy, zanużając je we wrzątku na max 3 minuty. Farsz ryżowy zawijamy w liście. Podajemy z resztą ryżu która nam została. Ot cała filozofia. Jest pięknie i pysznie. Smacznego

greenscarf
Koktajl buraczkowo- bananowy 147

moja kolejna propozycja zdrowego koktajlu owocowo- warzywnego. Sok z buraka ćwikłowego zawiera dużo żelaza, dlatego koktajl jest polecany szczególnie dla osób cierpiących na anemię. SKŁADNIKI: 1/2 kg buraków ćwikłowych, 2 banany. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do sokowirówki i wyciskam sok. Sok przelewam do wysokiego naczynia.  2. Banana obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa z botwinki z rabarbarem i miętą 210

jakąkolwiek znaczącą ilość kalorii. POLECAM przygotowanie jej póki jest okazja! Dla 3 osób Czas przygotowania ok. godzina 15 minut Składniki: 1 Pęczek botwinki (ok.5 buraczków z liśćmi) 1 burak 2,5 łyżki suszonej włoszczyzny 3,5 łyżki śmietany do zupy 18%tł 2 łyżki masła 8 listków świeżej mięty 25cm kawałek rabarbaru sól, cukier, pieprz - do smaku Przygotowanie: 1/ Dokładnie(...)myjemy botwinkę, szatkujemy na mniejsze kawałki, a same bulwy wraz z 1 większą obranego buraka tniemy w słupki. Przesmażamy w garnku na maśle wraz z  pokrojonym w paski rabarbarem.  a następnie zalewamy 2-2,5L wody. Zagotowujemy. 2/ Dodajemy suszoną włoszczyznę i  gotujemy ok. godzinę a następnie przyprawiamy: solą, cukrem i pieprzem oraz dodajemy miętę. Chwilkę gotujemy

Kuchnia PROzdrowotna
Barszczyk dla niemowlaka. Rozszerzanie diety. 161

chcą jeść tzw. niejadki.  Nasz Oskar to złote dziecko, które pokrzykuje, kiedy jedzonka zabraknie, mam nadzieję, że to dzięki mnie (tak sobie po cichu marzę :p) Potrzebujemy: 1 burak ugotowany w mundurku 2 szklanki wody 1 ziemniak 1/4 marchewki 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ząbek czosnku  łyżka soku z cytryny pieprz Ziemniaka kroimy w słupki, marchewkę ścieramy(...)tarce na grubych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojonego ziemniaka i startą marchewkę oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na ćwierć talarki. Z garnka wyjmujemy liscia i ziele. Pokrojonego buraka wrzucamy do gotujących się ziemniaków, dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i pieprz. Zajadamy! :) Skomentuj

MamaOskarka
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 152

puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka papryki słodkiej i słonej sól z pieprzem do smaku faszerowane ziemniaki 6 dużych ziemniaków 0,5 buraka  1/4 kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku sos tatarski(...)przecinamy na pół ( jeżeli ziemniaki nie są dość duże to ścinamy górę w poprzek) i łyżeczką wydrążamy środek, tak aby powstała łódeczka.  Siekamy drobno kapustę i buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem

Niezły Młynek
Burgery z niespodzianką 141

nietypowy sposób. Tym razem stworzyłam burgery, które z zewnątrz wyglądają bardzo niepozornie, ale za to w środku kryją smakowitą niespodziankę.  Potrzebujemy: 300 g mielonej wołowiny 1 duży, pieczony burak szczypta posiekanego koperku kilka plasterków ogórka kilka grubych plastrów pomidora 3 bułki pełnoziarniste rukola ziemniaki olej do smażenia śmietana 100g sera pleśniowego domowej roboty ketchup sól, pieprz Przed przygotowaniem burgerów(...)buraka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Mieszamy go z drobno posiekanym koperkiem. Solimy i delikatnie pieprzymy Mięso dzielimy na trzy porcje. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie na środku tworzymy spore zagłębienie. Wkładamy w nie buraki oraz rozkruszamy trochę sera pleśniowego. Następnie "zamykamy" kulę, tak aby powstał kotlet. Musimy robić to uważnie, aby nie dać szansy

Okolice Palnika
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 207

Robi się ją bardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty(...)słoika) sok z 1 cytryny (lub więcej) sól, pieprz Obierz jabłko i buraki, a następnie posiekaj drobno w blenderze (możesz też zetrzeć je na tarce). Dodaj jogurt, chrzan, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. W Českiej Hospodzie po raz kolejny – tym razem po hermelin. Jest to czeski miękki ser z białą

Qlinarnie i Qlinarnie
Winegret ze śledziem i burakami 122

kuchni rosyjskiej 300 g śledzia z oleju, 200 g ugotowanych ziemniaków – 1 spory ziemniak, 160 g ogórków kiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić

królestwo garów
Śledź „pod szubą” 106

śledzi z oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane al dente marchewki, 2 – 3 ugotowane al dente buraki, 150 ml majonezu, 1 – 2 łyżeczki musztardy dijon, Śledzie pokroić w kostkę wielkości około 0,6X0,6cm. Cebule posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Marchewkę, buraki i ziemniaki zetrzeć – każde do oddzielnej miseczki. Majonez wymieszać z musztardą(...)musztardy dodać do smaku. Na dnie naczynia ułożyć cebulę, na niej jajka, śledzie, ziemniaki, marchewkę, buraki – składniki układać warstwami. Całość polać majonezem, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. zastawa

królestwo garów
Prażonki jurajskie 88

Ziemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek trzeba rozpalić ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić w plastry(...)grubości około 0,5 cm. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Następnie ułożyć boczek, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Oprószać solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejną warstwę boczku, buraków.... Warstwy układamy tak, aby składniki wystawały ponad brzeg garnka tworząc „kopczyk” – pokrywka nie jest płaska. Przykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku

królestwo garów
Comber zająca 175

zapiekania. Podsmażony comber ułożyć na słoninie i przykryć pozostałymi plastrami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Podałam z topinamburem i buraczkami. 2 średnie buraki, 400 g mrożonej mieszanki owoców* 1-2 łyżki miodu lipowego, sól, 2 łyżki zimnego masła Owoce włożyć do garnka i ugotować do miękkości. Buraki umyć, zawinąć w folie i upiec(...)piekarniku nagrzanym do 120 stopni do miękkości (około 2 godzin). Buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę i zmiksować razem z owocami. Przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać zimne masło, wymieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia. * truskawki, maliny, czarna porzeczka, wiśnie zastawa

królestwo garów
Barszcz ukraiński 162

Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy(...)wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Fasolę przepłukać przez sitko pod bieżącą wodą i dodać do zupy razem z burakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulką przysmażoną z szczyptą cukru.Jeszcze chwilę gotujemy by zupa nabrała pięknej buraczanej czerwieni. Zupę można zabielić śmietanką i doprawić majerankiem lub posypać natką pietruszki. Smacznego

MarciochaKucharzy
Uszka z grzybami i uszka z buraczkami 173

wigilie 2 rodzaje uszek  Jedne do tradycyjnego barszczu a drugie do konkurencyjnej pieczarkowej SKŁADNIKI:   2-3 pieczone buraki  1 cebula szczypiorek  sól, pieprz, lubczyk,suszony czosnek,  masło 2 garści suszonych grzybów  1 cebula  pietruszka  sól, pieprz, lubczyk, masło, liść laurowy, ziele angielskie Farsz z buraków: Umyte i oczyszczone buraki zawinąć w sreberko

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania