burak - 4917 przepisów (strona:117/328)

Gnocchi na bazie pieczonych buraków z orzechami i jogurtem. 145

language:EN-US;} Dziś w propozycji włoskie gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka :) Przepis zainspirowany jednym z popularnych programów kulinarnych, lecz w trochę innej wersji Składniki: -> 2 buraki -> 250g ziemniaków -> 1 jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy(...)piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę.   Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy tarty parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko ze sobą mieszamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sałatka z buraków z gruszką 78

buraki, 2 twarde gruszki, garść orzechów włoskich, garść prażonych pestek dyni, sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, kolendra, Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić(...)plasterki, w poprzek gruszki. Skropić sokiem z cytryny. Do miseczki włożyć musztardę, miód, ocet i resztę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej. Na talerzu ułożyć plasterki buraka i gruszki. Polać sosem. Posypać pestkami dyni, posiekanymi orzechami i listkami kolendry.     zastawa

królestwo garów
Marynowane jajka 122

roku zawsze staram się, żeby na świątecznym stole pojawiło się jakieś nowe danie. Oto ono, czyli marynowane jajka w burakach. Prawda, że cudne ? Jajka możemy podać z majonezem, sosem tararskim lub z  chrzanem śmietankowym . Marynowane jajka Czas przygotowania: 8 godzin Składniki: 6 wiejskich dużych jajek 2 duże buraki(...)szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru majonez koperek i kiełki do przybrania Wykonanie: Buraki kroimy w plastry, wkładamy do garnka, dodajemy wodę, ocet i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 10 minut. Wywar odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną

Kulinarne przygody Gatity
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI 180

stałe:) SKŁADNIKI: 2 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mleka 100 g masła 2 duże upieczone buraki Buraki upiekłam w piekarniku ( w skórce) pokroiłam w drobną kostkę. Do miski wrzucić jajka, cukier i zmiksować, gdy masa jest biała dodać mąkę, proszek i kakao, miksować, wlać roztopione masło(...)miksować jeszcze chwilkę. Wyłączyć mikser wsypać buraki i wymieszać ręcznie. Napełnić foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 min/ 180st. Udekorować bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami

harrisa
Sałatka z czerwonym jajem 204

sałatkę z czerwonym jajem, której nie powstydzi się żadna Pani Domu!  Składniki na sałatkę (na 6 osób): 1 butelka soku buraczanego 1 mieszanka sałat włoskich  5 średnich buraków 6 jajek 4 kawałki chleba pszennego lub pszenno - żytniego  2-3 szalotki 200 gramów bekonu lub pancetty sól do smaku  oliwa z oliwek Składniki na dressing(...)smaku Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, wystudź, następnie włóż do pojemnika z sokiem buraczanym tak, aby płyn pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.  Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz na blaszce przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudź i obierz

Garniec Magalie
Placki buraczano-ziemniaczane 160

buraki są zdrowe :) Składniki 2 średnie buraki 3 nieduże ziemniaki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz   Sposób przygotowania Buraki zetrzeć … Czytaj dalej Placki buraczano-ziemniaczane

czarrna od kuchni
Barszcz ukraiński 148

polecam Wam pyszną, zdrową i pożywną zupę. Aby przygotować ją szybciej dodałam do niej fasolkę z puszki. Zaoszczędziłam w ten sposób czas na długie moczenie i gotowanie ;)  3 buraki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny(...)skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce. W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem cebulki. Dodać liść laurowy, ziele ang., kucharek i gotować do miękkości. Wyjąć

Smakołyki Asi
Uszka z barszczem 177

cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego(...)sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.  4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości

Kuchnia w czekoladzie
Różowe kopytka z boczkiem 109

wtorkowe popołudnie polecam przepis na pyszne buraczkowe kopytka z boczkiem. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1 średni burak ćwikłowy, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 jajko, 200g boczku surowego, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraka gotuję do miękkości we wodzie. Obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości(...)osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. 2. Ziemniaki oraz startego buraka przekładam na stopnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. Z ciasta formuję wałeczki, które następnie kroję na ukos. Kopytka wrzucam na gotującą się osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam i wykładam na talerz. 3. Boczek kroję w cienkie paski. Podsmażam na rumiano. Boczkiem okraszam kopytka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cudowny buraczany koktajl z mango,bananami ,kiwi i jeżynami 94

schowajcie w lodówce. Jest pyszny, jest gęsty , daje uczucie sytości na długo, dodaje energii, oczyszcza. Piję go często, bo u mnie w lodówce zawsze są upieczone w folii buraki. Składniki na 2-3 porcje 2 kiwi golden 2 banany 2 jabłka 4 małe buraki upieczone w folii dojrzałe mango chłodny napar z czystka garść jeżyn melasa z trzciny cukrowej(...)Skworcu mięta do dekoracji Najpierw upiecz buraki w folii do miękkości. Obierz, wystudź. Wszystkie składniki odpowiednio umyj, obierz. Wrzuć do blendera, zostaw kilka jeżyn do dekoracji. Wlej około 350 ml naparu z czystka możesz mniej, zależy ile dasz buraczków, dosmacz melasą z trzciny cukrowej. Zmiksuj na pulpę. Udekoruj jeżynami i miętą. Pij na zdrowie i na dobre samopoczucie. Pij wtedy

Z Kuchni Do Kuchni
Walentynkowe naleśniki 198

radę! Wyobraź sobie zdziwienie Twojej dziewczyny, kiedy zaserwujesz jej różowe naleśniki :) Czego potrzebujemy? - 1,5 szklanki mąki ( u nas pełnoziarnista ) - 1,5 szklanki mleka, - 2 jajka, - łyżka oleju, - 1 burak, - sól. Do środka można dodać nutellę, dżem, słodki twarożek lub przyrządzić naleśniki na słono np. ze szpinakiem i serem feta. Na zdjęciu naleśniki z twarożkiem kokosowym. Twarożek kokosowy (wszystkie składniki(...)blendujemy razem): - 1 kostka twarogu chudego, - łyżka jogurtu greckiego, - 2 łyżki wiórków kokosowych, - 2 łyżki cukru. Przygotowanie naleśników: 1. Buraka umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucamy go do sokowirówki (jeśli nie macie to użyjcie blendera, a następnie przelejcie przez sitko, aby otrzymać czysty sok). 2. Mleko, szklankę soku z buraka, mąkę i olej mieszamy w dużej misce. Dodajemy

two broke sisters
Sałatka z buraków i sera korycińskiego 129

Powinno się spożywać, gdy jemy bardzo dużo chleba, ciasta czy mięsa. Pomagają wtedy wyrównać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. No i nie zapominajmy o osobach z anemią. Dla nich burak jest lepszy niż niejedno lekarstwo. Nie wiem czy to przekona Pawła, ale wierzę, że Was na pewno [oj dobrze już, dobrze, była naprawdę smaczna - Paweł] W międzyczasie zerknijcie na nasz(...)przepis na zakwas buraczany KLIK . Zawsze wychodzi, a barszczyk z jego użyciem jest fenomenalny. Ale przejdźmy do przepisu na sałatkę.       Potrzebujemy: 2 większe buraki 100 g sera korycińskiego (np. z TEGO przepisu) 2 łyżki pestek dyni 0,5 jabłka oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę

Marder&Marder Manufacture
Pieczone pączki cynamonowe z jogurtowo buraczanym lukrem 134

jakiś inny wypróbowany miks mąk, ostatnio słyszałam, że hitem stała się mąka teff z miłki abisyńskiej, która jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny) zamiast sztucznych, syntetycznych barwników użyjcie buraka, a lukier można zrobić z jogurtu greckiego :) muszę przyznać, że pączki wychodzą świetne (może trochę za mało urosły) ale smakują naprawdę dobrze jak ciepłe, puszyste i kruchutkie bułeczki albo oponki(...)kieliszka) odstawić na 45 minut, piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.  Można podawać z lukrem ja zrobiłam go z jogurtu greckiego, zmielonego ksylitolu oraz soku z buraka (wystarczy obrać małego buraka pokroić na ćwiartki skropić cytryną, zasypać cukrem i zagotować powstały płyn mieszamy z lukrem, w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać. Na wierzchu posypałam lekko

zdrowa vege kuchnia
Raw wege kotleciki buraczkowe 147

Przypomniało mi się, że ostatnio kupiłam buraczka, którego muszę wykorzystać. Lenistwo sprawiło, że nie poddałam go żadnej obróbce cieplnej, przez co powstały raw kotleciki. Ser typu włoskiego + burak= niebo :D SKŁADNIKI: 80g sera włoskiego 100g obranego buraka 2 łodyżki szczypiorku 1 łyżeczka mielonego lnu przyprawy: czosnek granulowany, imbir mielony, pieprz ziołowy WYKONANIE: Buraczka trzemy na tarce startego buraka blendujmy

healthy dreams