który stał na chodniku przy tym właśnie rondzie... właśnie tam zobaczyłem pierwszy raz takie cudo. Jakoś tak się ułożyło, że nigdy tam się nie wybrałem na konsumpcję, ale... mam buraki, mam blender i (ba) mam nawet pastę tahini w szafce. A więc do dzieła! Aha: w drugim rzędzie dip działa smakiem i ze spokojem sumienia mogę stwierdzić, że jest(...)równie rewelacyjny jak kolor. Składniki: 4 małe buraki 2 łyżki pasty sezamowej tahini sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól i świeżo zmielony pieprz prażone pestki dyni Wykonanie: Buraki umyć, skropić oliwą i zawinąć w aluminiową folię. Piec około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu obrać ze skórki. Buraczki zmiksować z pastą
zadanie-gotowaniePyszny, czerwony, słodkawy krem z buraka i batata. Rozgrzewający, zdrowy i sycący. Uwielbiam! Razem z kremem z marchewki - będzie moją ulubioną zupą krem, podczas tegorocznej jesieni. Składniki: - 2 duże buraki - 1 średni batat - 0,5 cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oleju/masła - szczypiorek - sezam nasiona - 1l wody/bulionu - sól, pieprz ew. 1 łyżka domowej bulionetki Warzywa obrać i pokroić(...)Tefal Companion: Do misy miksera założyć mieszadło do wyrabiania. Wlać olej i wrzuć cebulę i ząbek czosnku. Ustawić obroty: 2 temperatura: 90 stopni czas: 2 minuty Następnie dodać buraka i batata, zalać wodą/bulionem, dodać przyprawy lub domową bulionetkę. Ustawić program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne: Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą/bulionem, dodać przyprawy lub domową bulionetek. Gotować do miękkości
CookYourselfSkładniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa z oliwek natka pietruszki ulubione warzywa pieczywo Wykonanie: 1. Ciecierzycę mocze przez(...)zagotowaniu przykrywam pokrywką garnek z gotującymi sie strączkami. 3. Ugotowaną cieciorkę odcedzam, płuczę i przekładam do sporego naczynia wraz z czosnkiem,tahiną, sokiem z cytryny i przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać
U Fiolkikwasy nasycone: 0,8 g Węglowodany 12,8 g / w tym cukry: 6,4 g Białko 3,8 g Sól: 1,2 g Koro Pasta z ciecierzycy z burakami Dostępność: Tesco Składniki : ciecierzyca 58%, sterylizowane buraki 20% [buraki, woda pitna, ocet spirytusowy, cukier kryształ, mieszanka przypraw Zeko (ziarna gorczycy)], woda pitna, olej roślinny rzepakowy sól kuchenna. Cena: 3,49zł / 100g
Zielona KuchniaKolejna odsłona placuszków z buraka, ale tym razem na słodko! Pulchne, słodkie i znakomite placuszki zje nawet największy niejadek oraz osoba, która nie przepada za warzywami. Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki mąki żytniej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat burak Sposób przygotowania: Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, aromat(...)Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy obranego, umytego i startego na grubych oczkach buraka. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki 3 kg buraki czerwone umyte ugotowane do miękkości,obrane sok z kiszonych ogórków ( na 3 kg buraków, sok z litrowego słoika kiszonych ogórków ) 2-3 łyżki miodu ,lub cukru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki umyć ugotować al dente , ostudzić. Gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki-łatwiej schodzi,i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych
w mojej kuchniurodą... Najmniejsze buraczki prosto z grządki w całości trafiają do słoików, #MyVictorinox jak zawsze niezastąpiony do każdej pracy w domu i ogrodzie. Składniki: - 4 do 5 kg buraków Zalewa - marynata: - 3 litry wody - 2 szklanki octy spirytusowego 10%, ja 1 szklankę zamieniam na ocet jabłkowy co daje dodatkowy posmak - 2 główki czosnku, ok 20 ząbków(...)zależności od jego wielkości - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soli, dałam morską - 1 łyżka pieprzu ziarnistego - 1 łyżka ziela angieskiego - 2 łyżki gorczycy - 10 listków laurowych 1. Burakom odciąć liście, wyszorować pod bieżącą wodą i gotować bez soli w łupinach przez ok 30 do 40 minut, mają pozostać lekko twarde, ostudzić i obrać ze skórki, wkładać do słoików. Sprawdzajcie
Apetyczna babeczkalecie najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju smoothie. Najlepiej zawierające warzywa i owoce, by dostarczały nam jak najwięcej składników odżywczych. Polecam Wam na przykład ten piękny różowy koktajl z buraka i malin, oraz z dodatkiem kawy zbożowej Inka. Aby nadać mu bardziej deserowy charakter, podałam go z bitą śmietaną. Chyba przyznacie, że wygląda uroczo? ;) A ja gwarantuję, że smakuje świetnie(...)porcje: ok. 160 g malin średni ugotowany burak (ok. 120 g) 200 ml wody mineralnej 3 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej Inka Bio z figami 2 łyżeczki cukru trzcinowego 50 g jogurtu naturalnego 100 ml schłodzonej śmietanki 30% łyżeczka cukru pudru trzcinowego puder buraczany do posypania Buraka miksujemy z malinami, cukrem, jogurtem i kawą rozpuszczoną w wodzie. Przelewamy do szklanek. Śmietankę
Mienta blogZachciało mi się kiszonych buraków. Jak się zachciało, to trzeba było zrobić. Więc znowu wyciągnęłam słój i wzięłam się do krojenia buraków. Mamy upały, to buraczki szybko ukisły i mogłam się cieszyć ich smakiem. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniełyżeczki musztardy 150 ml oliwy świeżo zmielony pieprz do smaku 2-3 łyżki posiekanego ogórka 2-3 łyżki posiekanej czerwonej papryki 1 łyżeczka siekanego cienkiego szczypiorku młode listki czerwonego buraka do dekoracji Wykonanie: Filety ryby ułożyć w płaskim pojemniku, oprószyć pieprzem i zasypać grubą warstwą gruboziarnistej soli. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Jeśli ryba była wcześniej mrożona(...)dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić filety w małe kawałki i wymieszać w winegrecie. Dodać posiekany ogórek, szczypiorek i czerwoną paprykę. Układać po kopczyku zamarynowanej ryby na plastrze ugotowanego czerwonego buraka. Przybrać młodym listkiem czerwonego buraka. Podawać schłodzone. bron:EmTe
Sztuka gotowania w/g Samirybeetroot salad with chicken & mozzarella balls SKŁADNIKI: 4 porcje 2 duże buraki mix sałat 6 rzodkiewek 125g mozzarella mini 200g piersi z kurczaka pieprz, sół, mix suszonych warzyw ok. 16 pomidorków koktajlowych SOS: 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki wody sól, pieprz (szczypta) INGREDIENTS: 4 servings 2 beetroots salad(...)tablespoons water salt, pepper (pinch ) PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka pokrój w kostkę 2x2 cm. Do garnka wlej wodę, dodaj pieprz, sól i suszone warzywa, zagotuj. Wrzuć pokrojonego kurczaka. Obierz buraki i pokrój w cienkie talarki (większe można dodatkowo przekroić na pół). W ten sam sposób pokrój rzodkiewki. Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli przekrój na połówki. Przygotuj sos (wymieszaj wszystkie składniki
Better Life By Auntie Julaktozy, wegański chłodnik. Do jego zrobienia wykorzystałam Barszcz Czerwony Krakus, czarne porzeczki, mleko kokosowe i quinoę do zagęszczenia. Do ozdoby użyłam "kawior" z czarnej porzeczki i agaru, kiełki buraka, liście czerwonego szczawiu i bratki. Wyszło bardzo smacznie i zdrowo :) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki Barszczu Czerwonego Krakus 1 szklanka mleka kokosowego około 150 gram czarnej porzeczki(...)łyżki soku z cytryny pół łyżeczki startego świeżego imbiru pół łyżeczki agaru 2 łyżki wody pół szklanki zimnego oleju (do wykonania "kawioru") kiełki buraka kilka liści czerwonego szczawiu kilka bratków Wykonanie: Porzeczki obieramy z gałązek, blendujemy i przecieramy przez sito. 2 łyżki przecieru z porzeczek łączymy z 2 łyżkami wody i agarem, dokładnie mieszamy podgrzewając, aż do zagotowania. Gorący
Quinoa Raz!dodatkiem w moim domu są suszone grzyby, które nadają cudownego aromatu i smaku. Barszcz robię na wywarze warzywnym, także jest odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Smacznego:-) Składniki: buraki 1 kg, marchew 2 szt, koncentrat z buraków 200 g, cebula 1 szt, czosnek 5 ząbków, grzyby suszone zmielone 4 łyżki, liść laurowy 4 szt, ziele angielskie zmielone 1/4 łyżeczki(...)pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, koperek posiekany 2 łyżki, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: śmietana 12-18% 100 g, Sposób przygotowania: Buraki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, zmielone grzyby i dwa ząbki
kulinarne odsłony patipewno nie pogardzi takim omletem :) Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo był naprawdę smaczny. Pulchny, nie wysuszony i z tym dodatkiem buraków... Mniam! Jeśli macie chwilkę wolnego przed pracą, to raz dwa, ubić jajka, posiekać resztę składników i wrzucić wszystko na patelnię. Przyjść za kilka minut po gotowe ;) Składniki: 3 jajka 1 łyżka masła(...)klarowanego) Odrobina soli i pieprzu 1 młody burak wraz z nacią Garść rukoli Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na pianę. Do sztywnej dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło przekładamy na patelnię, rozgrzewamy. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy obranym, drobno posiekanym burakiem oraz jego nacią. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu
Kuchnia w czekoladziepiękne buraczki. Bardzo lubię je zamykać w słoiczkach na zimę , by cieszyć się ich korzennym smakiem przez cały rok. Zanim jednak to nastąpi robię zupę z botwinki , z dojrzałych buraków , czy kombinuję z innymi rozwiązaniami, gdyż botwina jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy, potas, sód i zwłaszcza teraz jest bardzo smaczna. Tak właśnie powstał ten szybki obiad - ryż z botwinką(...)koloru. Ja zjadłam z apetytem, ale ten przepis raczej nie nadaje się dla osób, które za botwiną nie przepadają. To warzywo albo się lubi, albo nie - jednak ziemisty smak buraka wiedzie tutaj prym. Jeżeli lubisz, koniecznie sięgnij po recepturę :-) Ryż z botwinką z patelni. Zdrowy obiad w kilka chwil. Składniki (3-4 osoby): woreczek 100 g ugotowanego ryżu
Poezja Smaków - blog kulinarny