burak - 4917 przepisów (strona:110/328)

Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 165

kwasy nasycone: 0,8 g Węglowodany 12,8 g / w tym cukry: 6,4 g Białko 3,8 g Sól: 1,2 g Koro Pasta z ciecierzycy z burakami Dostępność: Tesco Składniki : ciecierzyca 58%, sterylizowane buraki 20% [buraki, woda pitna, ocet spirytusowy, cukier kryształ, mieszanka przypraw Zeko (ziarna gorczycy)], woda pitna, olej roślinny rzepakowy sól kuchenna. Cena: 3,49zł / 100g

Zielona Kuchnia
Placuszki z buraka na słodko 189

Kolejna odsłona placuszków z buraka, ale tym razem na słodko! Pulchne, słodkie i znakomite placuszki zje nawet największy niejadek oraz osoba, która nie przepada za warzywami. Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki mąki żytniej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat burak Sposób przygotowania: Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, aromat(...)Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy obranego, umytego i startego na grubych oczkach buraka. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
zdrowe buraki - salatka do sloikow i jako przekaska 108

Składniki 3 kg buraki czerwone umyte ugotowane do miękkości,obrane sok z kiszonych ogórków ( na 3 kg buraków, sok z litrowego słoika kiszonych ogórków ) 2-3 łyżki miodu ,lub cukru sól i pieprz do smaku   Wykonanie:   Buraki umyć ugotować al dente , ostudzić. Gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki-łatwiej schodzi,i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych

w mojej kuchni
Buraczki marynowane na zimę 154

urodą...  Najmniejsze buraczki prosto z grządki w całości trafiają do słoików,  #MyVictorinox jak zawsze niezastąpiony do każdej pracy w domu i ogrodzie. Składniki: - 4 do 5 kg buraków Zalewa - marynata: - 3 litry wody  - 2 szklanki octy spirytusowego 10%, ja 1 szklankę zamieniam na ocet jabłkowy co daje dodatkowy posmak  - 2 główki czosnku, ok 20 ząbków(...)zależności od jego wielkości - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soli, dałam morską - 1 łyżka pieprzu ziarnistego - 1 łyżka ziela angieskiego - 2 łyżki gorczycy - 10 listków laurowych  1. Burakom odciąć liście, wyszorować pod bieżącą wodą i gotować bez soli w łupinach przez ok 30 do 40 minut, mają pozostać lekko twarde, ostudzić i obrać ze skórki, wkładać do słoików. Sprawdzajcie

Apetyczna babeczka
Buraczano-malinowe smoothie z kawą Inka i bitą śmietaną 152

lecie najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju smoothie. Najlepiej zawierające warzywa i owoce, by dostarczały nam jak najwięcej składników odżywczych. Polecam Wam na przykład ten piękny różowy koktajl z buraka i malin, oraz z dodatkiem kawy zbożowej Inka. Aby nadać mu bardziej deserowy charakter, podałam go z bitą śmietaną. Chyba przyznacie, że wygląda uroczo? ;) A ja gwarantuję, że smakuje świetnie(...)porcje: ok. 160 g malin średni ugotowany burak (ok. 120 g) 200 ml wody mineralnej 3 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej Inka Bio z figami 2 łyżeczki cukru trzcinowego 50 g jogurtu naturalnego 100 ml schłodzonej śmietanki 30% łyżeczka cukru pudru trzcinowego puder buraczany do posypania Buraka miksujemy z malinami, cukrem, jogurtem i kawą rozpuszczoną w wodzie. Przelewamy do szklanek. Śmietankę

Mienta blog
Buraki kiszone 142

Zachciało mi się kiszonych buraków. Jak się zachciało, to trzeba było zrobić. Więc znowu wyciągnęłam słój i wzięłam się do krojenia buraków. Mamy upały, to buraczki szybko ukisły i mogłam się cieszyć ich smakiem. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Marynowana w soli biała ryba podana na surowo w cytrynowym winegrecie 219

łyżeczki musztardy 150 ml oliwy świeżo zmielony pieprz do smaku 2-3 łyżki posiekanego ogórka 2-3 łyżki posiekanej czerwonej papryki 1 łyżeczka siekanego cienkiego szczypiorku młode listki czerwonego buraka do dekoracji Wykonanie: Filety ryby ułożyć w płaskim pojemniku, oprószyć pieprzem i zasypać grubą warstwą gruboziarnistej soli. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Jeśli ryba była wcześniej mrożona(...)dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić filety w małe kawałki i wymieszać w winegrecie. Dodać posiekany ogórek, szczypiorek i czerwoną paprykę. Układać po kopczyku zamarynowanej ryby na plastrze ugotowanego czerwonego buraka. Przybrać młodym listkiem czerwonego buraka. Podawać schłodzone. bron:EmTe

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z surowym burakiem [ENG] 175

beetroot salad with chicken & mozzarella balls SKŁADNIKI: 4 porcje 2 duże buraki mix sałat 6 rzodkiewek 125g mozzarella mini 200g piersi z kurczaka pieprz, sół, mix suszonych warzyw ok. 16 pomidorków koktajlowych SOS: 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki wody sól, pieprz (szczypta)   INGREDIENTS: 4 servings 2 beetroots salad(...)tablespoons water salt, pepper (pinch ) PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka pokrój w kostkę 2x2 cm. Do garnka wlej wodę, dodaj pieprz, sól i suszone warzywa, zagotuj. Wrzuć pokrojonego kurczaka. Obierz buraki i pokrój w cienkie talarki (większe można dodatkowo przekroić na pół). W ten sam sposób pokrój rzodkiewki. Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli przekrój na połówki. Przygotuj sos (wymieszaj wszystkie składniki

Better Life By Auntie Ju
Chłodnik buraczano - porzeczkowy z quinoą i "kawiorem" z czarnej porzeczki 161

laktozy, wegański chłodnik. Do jego zrobienia wykorzystałam Barszcz Czerwony Krakus, czarne porzeczki, mleko kokosowe i quinoę do zagęszczenia. Do ozdoby użyłam "kawior" z czarnej porzeczki i agaru, kiełki buraka, liście czerwonego szczawiu i bratki. Wyszło bardzo smacznie i zdrowo :)  Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki Barszczu Czerwonego Krakus 1 szklanka mleka kokosowego około 150 gram czarnej porzeczki(...)łyżki soku z cytryny pół łyżeczki startego świeżego imbiru pół łyżeczki agaru 2 łyżki wody pół szklanki zimnego oleju (do wykonania "kawioru")  kiełki buraka kilka liści czerwonego szczawiu kilka bratków Wykonanie: Porzeczki obieramy z gałązek, blendujemy i przecieramy przez sito. 2 łyżki przecieru z porzeczek łączymy z 2 łyżkami wody i agarem, dokładnie mieszamy podgrzewając, aż do zagotowania. Gorący

Quinoa Raz!
Barszcz czerwony zabielany 139

dodatkiem w moim domu są suszone grzyby, które nadają cudownego aromatu i smaku. Barszcz robię na wywarze warzywnym, także jest odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Smacznego:-) Składniki: buraki 1 kg, marchew 2 szt, koncentrat z buraków 200 g, cebula 1 szt, czosnek 5 ząbków, grzyby suszone zmielone 4 łyżki, liść laurowy 4 szt, ziele angielskie zmielone 1/4 łyżeczki(...)pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, koperek posiekany 2 łyżki, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: śmietana 12-18% 100 g, Sposób przygotowania: Buraki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, zmielone grzyby i dwa ząbki

kulinarne odsłony pati
Omlet z botwinką 171

pewno nie pogardzi takim omletem :) Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo był naprawdę smaczny. Pulchny, nie wysuszony i z tym dodatkiem buraków... Mniam! Jeśli macie chwilkę wolnego przed pracą, to raz dwa, ubić jajka, posiekać resztę składników i wrzucić wszystko na patelnię. Przyjść za kilka minut po gotowe ;)   Składniki: 3 jajka 1 łyżka masła(...)klarowanego) Odrobina soli i pieprzu 1 młody burak wraz z nacią Garść rukoli Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na pianę. Do sztywnej dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło przekładamy na patelnię, rozgrzewamy. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy obranym, drobno posiekanym burakiem oraz jego nacią. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu

Kuchnia w czekoladzie
Ryż z botwinką z patelni. Zdrowy obiad w kilka chwil. 175

piękne buraczki. Bardzo lubię je zamykać w słoiczkach na zimę , by cieszyć się ich korzennym smakiem przez cały rok. Zanim jednak to nastąpi robię zupę z botwinki , z dojrzałych buraków , czy kombinuję z innymi rozwiązaniami, gdyż botwina jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy, potas, sód i zwłaszcza teraz jest bardzo smaczna. Tak właśnie powstał ten szybki obiad - ryż z botwinką(...)koloru. Ja zjadłam z apetytem, ale ten przepis raczej nie nadaje się dla osób, które za botwiną nie przepadają. To warzywo albo się lubi, albo nie - jednak ziemisty smak buraka wiedzie tutaj prym.  Jeżeli lubisz, koniecznie sięgnij po recepturę :-) Ryż z botwinką z patelni. Zdrowy obiad w kilka chwil.  Składniki (3-4 osoby): woreczek 100 g ugotowanego ryżu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Buraczane sakiewki z twarożkiem 155

uczestnikach, mam na myśli oczywiście najmłodszych, bo jeden nie je nic, a drugi choć zje, to wszystkiego jeszcze nie powinien 😋 Przygotowując te naleśnikowe "niespodzianki" wiedziałam, że zarówno z burakami jak i nabiałem mieli już do czynienia i nie będzie żadnych problemów. Zdecydowanie większym dystansem wykazali się Teściowie :D Z tym, że jedno bało się "środka", a drugie koloru(...)skusilibyście się na takie pełne zdrowia sakiewki?  Składniki na 8 sztuk Naleśniki: 2 małe młode buraki, ugotowane i obrane ze skórki 350ml mleka 100ml wody niegazowanej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 70g margaryny Optima Omega 3 Ok 1½ szklanki mąki  (ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany) Nadzienie: 350g chudego twarogu 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 6 rzodkiewek

Kuchnia w czekoladzie
Chłodnik z botwinki 136

koperku Sól, pieprz do smaku Jajka na twardo (jedno na porcję) Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia zakładamy ostrze tnące, wkładamy obrane ząbki czosnku, umyte i obrane buraki oraz liście botwinki. Ustawiamy prędkość 10, czas 40 sekund. Zmiksowane warzywa zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy w temp. 80⁰C przez 15 minut. Dodajemy sok z cytryny, studzimy. Po ok godzinie(...)zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka sekund). Tak przygotowaną bazę zupy łączymy z maślanką, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną koperku i jajkiem. Sposób przygotowania tradycyjny: Buraki myjemy i obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach. Liście botwinki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości, ok 20 minut. Zakwaszamy sokiem

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki w lodowych wafelkach i e-book z okazji Dnia Dziecka 198

m.in. mój przepis na... Muffinki w lodowych wafelkach  Dzieci lubią i lody i muffinki. Dlatego łącząc jedno z drugim mamy pyszny deser 2w1, zabarwiony na różowo naturalną metodą - burakiem. W wykonaniu przepis jest tak prosty, że i dziecko sobie poradzi. Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 400 g jogurtu naturalnego 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka sproszkowanego buraka czerwonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze sproszkowanym burakiem, solą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, blenderem lekko ubijamy wraz z cukrem, dodajemy jogurt i sok z cytryny, blendujemy. Płyn przelewamy do suchych składników i dokładnie łączymy (to też

Kolorowy Przepisownik