burak - 4917 przepisów (strona:113/328)

Barszcz z buraczkiem wg. Gosi 164

czas zużyć. Tak właśnie powstał barszcz, który przypomina barszcz ukraiński, ale nim nie jest. Za to smakiem może z nim  konkurować 👌 A oto składniki z których powstał: -4 buraki średniej wielkości -jedna marchewka -jedna pietruszka -4 gałązki selera naciowego -4 ziemniaki średniej wielkości -pół główki kalafiora -szklanka ugotowanego średniego grochu -garść mrożonego groszku z marchewką -jedna cebula -łyżka masła(...)szklanka śmietany 18% lub mleka wymieszanego z łyżką mąki  -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -łyżka majeranku -sól, pieprz -opcjonalnie łyżka octu lub soku z cytryny Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z marchewką i pietruszką. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa 1 cm ponad nimi. Wkładamy również seler

Kulinarne przemyslenia
Sałatka śledziowa 127

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 8 filetów śledziowych marynowanych w occie 2 ziemniaki 1/2 białej cebuli 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 burak 1,5 gruszki 50 g żurawiny ze słoiczka 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki Ziemniaki i buraka ugotować w mundurkach. Wystudzić(...)odstawić do lodówki na 24 godziny. Pozostałą gruszkę przełożyć do rondelka, dodać żurawinę i cukier, wymieszać, dusić na małym ogniu, aż owoce zmiękną a sos zredukuje o połowę. Do buraka dodać przestudzony sos, czerwoną cebulę, olej, sól, pieprz, wymieszać   i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia obie części sałatki wyłożyć na półmisek na przemian obok siebie. Oprószyć

kulinarnyswiatdomi
BURACZKI TARTE DO OBIADU 128

Przepis, który dziś Wam przedstawię jest bardzo prosty. Zarówno ja jak i moja rodzina uwielbiamy przygotowane w ten sposób buraczki. Prosto, szybko i smacznie.  :) Składniki: * 4 duże buraki * 3 łyżeczki cukru * 2 łyżki octu * sól do smaku Wykonanie: Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Przestudzone buraki obrać ze skórek i zetrzeć na tarce

Zrób to smacznie
Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem 190

SKŁADNIKI: 4 duże czerwone buraki winegret: 2 łyżki jasnego octu balsamicznego lub octu jabłkowego 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 4 łyżki oliwy 2 łyzki lekkiego sosu sojowego 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku garnisz: garść zielonych młodych listków np.: rukoli, buraczków, roszponki, szpinaku itp. 2 łyżki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki suszonego czerwonego pieprzu 2 łyżeczki(...)rodzaju mogą być słone same z siebie. Winegret przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na minimum 1/2 godz., ale im dłużej tym będzie smaczniejszy. układanie: gotowane czerwone buraki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i każdy "maźnąć" np. pędzelkiem lub choćby palcem umoczonym w winegrecie, aby babrały ładnego połysku. Plasterki buraczków układać na talerzu w okręgi zaczynając od środka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 162

święta będzie powtórka.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowane białej quinoy 4-5 filetów śledziowych w zalewie solankowej 1 por 4 -5 ogórków kiszonych 2 średnie buraki 6 jajek 3 łyżki 100% soku z wiśni 200 ml ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny 1 cebulka 2 łyżki octu jabłkowego olej lniany(...)obroty. Miksujemy wszystko dokładnie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (w razie potrzeby można bardziej doprawić, musztardą, solą, lub pieprzem).    Pozostałe 4 jajka gotujemy na twardo i studzimy, buraki gotujemy na parze i również zostawiamy do ostygnięcia. Jedne i drugie kroimy w kostkę, buraki marynujemy w soku wiśniowym.  Por pozbawiamy zielonych końcówek (zostawiamy tylko zwartą jasno zieloną część

Quinoa Raz!
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 176

stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie ETAP(...)warzywa dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I po ugotowaniu odcedź wywar przez drobne sitko, warzywa wyjmij do wywaru dodaj starte buraki i ziele angielskie zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny na koniec dodaj

Szybko Szybkowar
DOMOWY ZAKWAS NA BARSZCZ 126

zakwas, można wzbogacić go o liść laurowy, ziele angielskie, a nawet cebulę. Ja robię zawsze wersję podstawową, później przygotowując już barszcz doprawiam  wtedy do smaku.  Składniki: 6 buraków 5 ząbków czosnku  1/2 łyżeczki solo himalajskiej  Przygotowanie: Najpierw zagotowuję wodę, dodaję sól i odstawiam. Buraki dokładnie myję, następnie obieram ze skórki i kroje w plastry. Obieram czosnek(...)lekko rozgniatam. Buraki przekładam do słoika, dodaję ząbki czosnku, a całość zalewam lenią solanką.  Zakwas przykrywam gazą i odstawiam w ciepłe miejsce

Kukuleczki
Zupa krem z buraczków 145

Opis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę(...)oliwek. Dodajemy imbir oraz gorczycę i smażymy do momentu, aż uzyskamy intensywny zapach przypraw. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Następnie dodajemy je do garnka. Całość zalewamy wodą. Wody powinno być odrobinę ponad warzywami. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na jednolita masę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Śledź z burakami 2457

apetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:).  Warstwa biała: 200g śledzi w oleju  1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek  sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny(...)sól, pieprz  1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Zupa z czerwonej cebuli. 175

może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja do wymyślenia zupy cebulowej wyszła(...)grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą

zadanie-gotowanie
KREM BURACZKOWY 146

pyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem       SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków

słodki bratek
Retrowarzywa 146

Łukasz i Grzesiek wracają z nową książką! Tym razem pełną przepisów na warzywa. Zebrali ponad 100 pomysłów na dania z jarmużu, skorzonery, rabarbaru, pasternaku, brukwi, buraka i topinambura, czerpiąc zarówno z polskiej tradycji i kultury, jak i kuchni świata. Ponieważ warzywa są głównym bohaterem książki, prawie 3/4 przepisów jest wegetariańskich, co powinno się spodobać szczególnie rowerzystom, gejom, aktywistom miejskim(...)lewakom. Książka została wyróżniona Złotym Wałkiem w plebiscycie na męską książkę kulinarną roku. W Retrowarzywach znajdziecie m.in. zupę z czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną i jagodami goji

GRUBY WAŁEK
Sałatka z pieczonych buraków i dyni 205

pochrupania i coś orzeźwiającego! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco wraz z naszymi poradami jak ją pięknie podać :)  Składniki: 2-3 średnie buraki, 200 g dyni, 2 ząbki czosnku, garść orzechów, ziarna granatu, 30 g fety, 1/3 szklanki kuskusu razowego, garść świeżego jarmużu dressing: 3 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku(...)cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól, pieprz, świeży tymianek Buraki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, dynie natomiast obieramy i kroimy na kawałki. Tak przygotowane warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz i świeży tymianek. Warzywa pieczemy do miękkości przez około 40 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. W między czasie przygotowujemy

Plate of Joy
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 190

Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka.  Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku / starte na tarce(...)zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego  sól morska, pieprz WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem

cool and minty
Produkty Premium w Netto. Sałatka z rukoli, borówki amerykańskiej z pieczonymi burakami i octem balsamicznym 175

Otrzymałam bardzo dobrej jakości produkty Premium z Netto.   Przygotowałam dla Was sałatkę  z rukoli, borówki amerykańskiej, z pieczonymi burakami i octem balsamicznym z pieprzem  i z solą himalajską.  opakowanie rukoli 3 pieczone buraki borówki amerykańskie lub suszona żurawina sól himalajska Premium z Netto ocet balsamiczny Premium z  Netto  oliwa tłoczona na zimno Upiecz(...)małe buraczki w folii aluminiowej. Obierz ze skórki i potnij w plastry. Rozłóż rukolę na talerzu, rozłóż buraki, owoce. Całość polej octem balsamicznym, oliwą, solą himalajską i pieprzem. Wspaniale będzie smakowała z szybką prosciutto Premium.  Wspaniale zapakowany prezent ze smacznym podarunkiem  Aby być na bieżąco z ofertą sklepu   Netto  - zaglądajcie na stronę internetową.  Smacznych zakupów

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania