burak - 4917 przepisów (strona:113/328)

Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem 198

SKŁADNIKI: 4 duże czerwone buraki winegret: 2 łyżki jasnego octu balsamicznego lub octu jabłkowego 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 4 łyżki oliwy 2 łyzki lekkiego sosu sojowego 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku garnisz: garść zielonych młodych listków np.: rukoli, buraczków, roszponki, szpinaku itp. 2 łyżki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki suszonego czerwonego pieprzu 2 łyżeczki(...)rodzaju mogą być słone same z siebie. Winegret przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na minimum 1/2 godz., ale im dłużej tym będzie smaczniejszy. układanie: gotowane czerwone buraki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i każdy "maźnąć" np. pędzelkiem lub choćby palcem umoczonym w winegrecie, aby babrały ładnego połysku. Plasterki buraczków układać na talerzu w okręgi zaczynając od środka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 166

święta będzie powtórka.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowane białej quinoy 4-5 filetów śledziowych w zalewie solankowej 1 por 4 -5 ogórków kiszonych 2 średnie buraki 6 jajek 3 łyżki 100% soku z wiśni 200 ml ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny 1 cebulka 2 łyżki octu jabłkowego olej lniany(...)obroty. Miksujemy wszystko dokładnie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (w razie potrzeby można bardziej doprawić, musztardą, solą, lub pieprzem).    Pozostałe 4 jajka gotujemy na twardo i studzimy, buraki gotujemy na parze i również zostawiamy do ostygnięcia. Jedne i drugie kroimy w kostkę, buraki marynujemy w soku wiśniowym.  Por pozbawiamy zielonych końcówek (zostawiamy tylko zwartą jasno zieloną część

Quinoa Raz!
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 180

stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie ETAP(...)warzywa dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I po ugotowaniu odcedź wywar przez drobne sitko, warzywa wyjmij do wywaru dodaj starte buraki i ziele angielskie zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny na koniec dodaj

Szybko Szybkowar
DOMOWY ZAKWAS NA BARSZCZ 128

zakwas, można wzbogacić go o liść laurowy, ziele angielskie, a nawet cebulę. Ja robię zawsze wersję podstawową, później przygotowując już barszcz doprawiam  wtedy do smaku.  Składniki: 6 buraków 5 ząbków czosnku  1/2 łyżeczki solo himalajskiej  Przygotowanie: Najpierw zagotowuję wodę, dodaję sól i odstawiam. Buraki dokładnie myję, następnie obieram ze skórki i kroje w plastry. Obieram czosnek(...)lekko rozgniatam. Buraki przekładam do słoika, dodaję ząbki czosnku, a całość zalewam lenią solanką.  Zakwas przykrywam gazą i odstawiam w ciepłe miejsce

Kukuleczki
Zupa krem z buraczków 147

Opis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę(...)oliwek. Dodajemy imbir oraz gorczycę i smażymy do momentu, aż uzyskamy intensywny zapach przypraw. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Następnie dodajemy je do garnka. Całość zalewamy wodą. Wody powinno być odrobinę ponad warzywami. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na jednolita masę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Śledź z burakami 2466

apetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:).  Warstwa biała: 200g śledzi w oleju  1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek  sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny(...)sól, pieprz  1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Zupa z czerwonej cebuli. 177

może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja do wymyślenia zupy cebulowej wyszła(...)grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą

zadanie-gotowanie
KREM BURACZKOWY 147

pyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem       SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków

słodki bratek
Retrowarzywa 149

Łukasz i Grzesiek wracają z nową książką! Tym razem pełną przepisów na warzywa. Zebrali ponad 100 pomysłów na dania z jarmużu, skorzonery, rabarbaru, pasternaku, brukwi, buraka i topinambura, czerpiąc zarówno z polskiej tradycji i kultury, jak i kuchni świata. Ponieważ warzywa są głównym bohaterem książki, prawie 3/4 przepisów jest wegetariańskich, co powinno się spodobać szczególnie rowerzystom, gejom, aktywistom miejskim(...)lewakom. Książka została wyróżniona Złotym Wałkiem w plebiscycie na męską książkę kulinarną roku. W Retrowarzywach znajdziecie m.in. zupę z czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną i jagodami goji

GRUBY WAŁEK
Sałatka z pieczonych buraków i dyni 207

pochrupania i coś orzeźwiającego! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco wraz z naszymi poradami jak ją pięknie podać :)  Składniki: 2-3 średnie buraki, 200 g dyni, 2 ząbki czosnku, garść orzechów, ziarna granatu, 30 g fety, 1/3 szklanki kuskusu razowego, garść świeżego jarmużu dressing: 3 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku(...)cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól, pieprz, świeży tymianek Buraki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, dynie natomiast obieramy i kroimy na kawałki. Tak przygotowane warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz i świeży tymianek. Warzywa pieczemy do miękkości przez około 40 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. W między czasie przygotowujemy

Plate of Joy
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 192

Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka.  Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku / starte na tarce(...)zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego  sól morska, pieprz WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem

cool and minty
Produkty Premium w Netto. Sałatka z rukoli, borówki amerykańskiej z pieczonymi burakami i octem balsamicznym 177

Otrzymałam bardzo dobrej jakości produkty Premium z Netto.   Przygotowałam dla Was sałatkę  z rukoli, borówki amerykańskiej, z pieczonymi burakami i octem balsamicznym z pieprzem  i z solą himalajską.  opakowanie rukoli 3 pieczone buraki borówki amerykańskie lub suszona żurawina sól himalajska Premium z Netto ocet balsamiczny Premium z  Netto  oliwa tłoczona na zimno Upiecz(...)małe buraczki w folii aluminiowej. Obierz ze skórki i potnij w plastry. Rozłóż rukolę na talerzu, rozłóż buraki, owoce. Całość polej octem balsamicznym, oliwą, solą himalajską i pieprzem. Wspaniale będzie smakowała z szybką prosciutto Premium.  Wspaniale zapakowany prezent ze smacznym podarunkiem  Aby być na bieżąco z ofertą sklepu   Netto  - zaglądajcie na stronę internetową.  Smacznych zakupów

AZgotuj!
Szybka salatka sledziowa czyli Srodowe Rybki odc.67 190

Zbliża się czas śledzi i pierników. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie potraw. Dlatego też pomyślałam, że warto wykombinować jakąś szybką rybną sałatkę. Ziemniaki, buraki i śledź. Co Wy na to? Szybka sałatka śledziowa 4 małe ziemniaki 1 średni burak (pokrojony na ćwiartki) 2 ogórki konserwowe opakowanie (300 g) śledzi w śmietanie sól, pieprz Buraka i ziemniaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 170

sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej(...)wielkości, upieczone buraki  1 łyżka śmietany 18%  2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku  Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku.  4. Bruschetta

SMYKWKUCHNI
Ćwikła z chrzanem 170

raczej ze świętami wielkanocnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je już teraz i zawekować. Uwielbiam je jako dodatek do mięs i ziemniaczków :) Składniki: 2 kg buraków ćwikłowych 1 większy korzeń chrzanu 4 łyżki octu 10% 1 niepełna łyżka soli Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy, w całości zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą(...)następnie obieramy i ścieramy na oczkach do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Obrany chrzan ścieramy na tych samych oczkach i dodajemy do buraków, dozując sobie, by określić ich ostrość. Dodajemy także sól oraz ocet. Wszystko razem mieszamy  i przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy ok 10 minut po zagotowaniu "na mokro", lub 40 minut wstawiając do zimnego piekarnika z temp. ustawioną

Kuchnia w czekoladzie