burak - 4917 przepisów (strona:116/328)

Chipsy buraczane 118

Już dawno porzuciłam nawyk kupowania sklepowych chipsów. Zastąpiłam je zdrowymi, domowymi chipsami, które nie tylko są tanie, ale i szybkie w przyrządzeniu. Dzisiaj przepis na buraczane chipsy z buraka :) Można je przyrządzać na dwa sposoby. W piekarniku lub na patelni.  Składniki: 1 burak 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy ( bazylia, papryczka chilli, słodka papryka....) Przygotowanie:  Buraka obrałam,umyłam.Pokroiłam

Kukuleczki
Zupa botwinka 111

Zupa botwinka rewelacyjnie smakuje. Jest słodka, a zarazem lekko kwaskowata.Udało mi się znaleźć ostatni zamrożony woreczek botwinki :) Składniki: 1,5 Bulionu warzywnego lub mięsnego  1 nieduży burak pęczek botwinki  1 korzeń pietruszki 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny śmietanka 18% sól i pieprz  Przygotowanie: Do bulionu  dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz(...)pokrojonego w kostkę buraka. Gotowałam na wolnym ogniu ok 15 min.  Posiekałam drobno botwinkę ( łodygę, liście i obrane buraczki) dodałam do reszty. Kiedy buraki zmiękły wlałam zahartowaną śmietanę, sok z cytryny. Całość doprawiłam i zagotowałam. Podałam z jajkiem oraz z ziemniakami

Kukuleczki
BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY 111

Składniki  5 suszonych grzybów 2 l wody  1,5 kg buraków 1,5 łyżki cukru sok z połowy cytryny  4-5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie  1 łyżeczka majeranku  1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 marchewka pół selera  sól, pieprz  Przygotowanie Do małego garnuszka nalej 250 ml zimnej wody(...)namocz w niej grzyby przez około 3-4 godziny. Następnie gotuj je na małym ogniu przez 45  minut w tej samej wodzie.  Obrane i pokrojone w plastry buraki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek,  przypieczoną cebulę. Gotuj na wolnym  ogniu do czasu, aż buraki będą miękkie

Kukuleczki
Kolacja degustacyjna w Fokim. 109

Wręcz przeciwnie. Wnętrze jest tylko zapowiedzią tego co nas czeka – klasyka połączona z nowoczesnością – Azja w nowszym, świeższym wydaniu. Sushi z guacamole, batat w tempurze, a może rolka z burakiem. To wszystko ma sens. Każde danie jest przemyślane i składa się na spójną historię. Zaczynamy od słowniczka. To w nim znajdziecie wyjaśnienia wszystkich nieznanych pojęć i dziwnych składników(...)rybą maślaną. Nigdy, przenigdy nie jadłam sushi z mango i cieszę się, że dokładnie po 26 latach życia w niewiedzy, Fokim to zmienił. Ciekawy był też roll z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałątką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi

Fill The Bowl
Walentynkowe trufle daktylowo-czekoladowe 124

ugotować lub upiec! Walentynki już w tę niedziele dlatego przygotowałam prosty i szybki przepis na trufle daktylowo-czekoladowe. Trufle można obtoczyć w dowolnych dodatkach. Ja zdecydowałam się na suszonego buraka, który nadał im piękny kolor. Walentynkowe trufle daktylowo-czekoladowe Składniki: 150 g daktyli 100 g gorzkiej czekolady 40 g płatków jaglanych  woda ulubione dodatki: burak suszony, orzechy, wiórki kokosowe(...)mikrofalówce mieszając po każdych 30s, aby się nie przypaliła. Zmieszać masę daktylową z roztopioną czekoladą i dodać płatki jaglane.  Wstawić całość do lodówki na ok 30 minut. Suszone buraki rozdrobnić w blenderze na pył.  Po wyjęciu masy z lodówki ulepić małe kulki i obtoczyć je w buraczanym pyle (najlepiej dwa razy, aby miały intensywny kolor).  Gotowe kulki

wegujemy
Wątróbka z indyka na czerwono smażona na oleju rzepakowym 180

Całość mieszamy i tak długo podgrzewamy, aż wątróbka dobrze będzie wysmażona, ale soczysta, delikatna, w punkt – Wasza ulubiona. Solą jej nie doprawiamy tylko sosem sojowym podlewamy. Kiedy kiełki z buraka do niej dodamy to ciekawy smak uzyskamy.   Taką wątróbkę na przystawkę się podaje lub jako dodatek do głównego dania się nadaje.  Składniki: 6 wątróbek indyczych, 3 średnie cebule(...)czerwone, 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, kiełki buraka, mleko. Przygotowanie:  Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek.  Moczymy w mleku ok. 10 min, wyciągamy i odsączamy  w ręcznik papierowy.  Cebulę pokrojoną w plastry  podsmażamy 2-3 min  na 3 łyżkach oleju, dodajemy wątróbkę

Moniki Smakołyki
Kalendarz przetworów 261

bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików.  Warto zrobić przetwory z:  cukinii,  kabaczków,  pomidorów,  papryki,  kalafiora,  marchwi,  buraków,  a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki).  Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia(...)jabłek;  śliwek;  winogron;  aronii;  jarzębiny;  kalafiora;  papryki.  Przetwory w październiku  Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym przeziębieniem.  Październik to sezon

Ukojenie Podniebienia
Babeczki burczane 192

mojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)łyżki kakao 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 100 g dowolnej mąki (u mnie pszenna) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki

moj przepis na
Buraczki z chrzanem i pigwą. 155

buraczki. Nadają się do sałatek jak i do obiadu. Do swoich buraczków dodałam pyszny chrzan  z pigwą od firmy Eterno. Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : około 5 buraków 2 cebule małe 2 łyżki  chrzanu z pigwą Eterno   sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny 3  łyżki oliwy 2 łyżki suszonego szczypiorku Wykonanie : Buraki(...)wyszorować, przełożyć do garnka i zalać wodą.   Gotować tak długo aż zmiękną.Odstawić do przestygnięcia. Zimne buraki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Dodać chrzan, oliwę, sok z cytryny, szczypiorek, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut do przegryzienia smaków. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Biksemad - duński obiad z resztek. 144

Prawda, że wygląda znajomo? Tylko nazwa jakaś taka egzotyczna :) Ile to razy odgrzewaliśmy sobie ziemniaki z poprzedniego dnia, doprawiając je jedynie, by dodać im nieco smaku. A buraki? Jakże swojskie. W oryginale danie podaje się z marynowanymi burakami, ale ja podałam po prostu z surówką z tego warzywa. Bardzo dobry obiad, chyba nie muszę nikogo przekonywać. No może miałabym małe(...)czosnek. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko smażyć, aż ziemniaki się zrumienią. Dodać mięso. Wymieszać, doprawić majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem. Podawać z jajkiem sadzonym, posypane szczypiorkiem i burakami

zadanie-gotowanie
Ćwikła z chrzanem 146

Ćwikła z chrzanem stanowi doskonały dodatek do mięs lub wędlin. Składniki: 1 kilogram buraków czerwonych 2-3 korzenie chrzanu  Sól, cukier Sok z cytryny Sposób przygotowania: Buraki myjemy nie obierając ich przekładamy do garnka zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru soku. Chrzan obieramy, ścieramy(...)tarce o bardzo drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Starte buraki łączymy z chrzanem, doprawiamy do smaku solą,cukrem oraz sokiem z cytryny. Przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Różowe jajka 158

jajka nie tylko pięknie prezentują się wśród innych wielkanocnych dań, ale także zaskakują smakiem. No i ten kolor! Fantastyczny! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 szklanka koncentratu z buraków (można też ugotować intensywny wywar z buraków, ale dobrej jakości koncentrat też się sprawdzi) 1 szklanka wrzątku łyżeczka soli 1 listek laurowy 2 łyżki octu jabłkowego kiełki do podania Przygotowanie(...)Koncentrat buraków mieszamy z gorącą wodą, dodajemy sól, listek laurowy i ocet. Wszystko dobrze mieszamy. Wkładamy do mikstury obrane ze skorupek jajka. Zostawiamy je w tym płynie na godzinę. Wyjmujemy i układamy na talerzu tak, aby się nie dotykały. Warto je wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki (ja je zostawiłam na całą noc) wtedy buraczkowy płyn wchłonie się głębiej

Kulinarne Inspiracje
Buraczki zasmażane 96

Składniki na buraczki zasmażane: Około 5 średnich buraków 2 łyżki mąki łyżka masła łyżka soku z cytryny, lub łyżeczka octu łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie buraczków: Buraki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ścieramy na tarce o dużych, lub małych oczkach. W głębokiej patelni robimy zasmażkę – roztapiamy masło, wsypujemy(...)mąkę i energicznie mieszamy. Na zasmażkę wrzucamy starte buraki, dodajemy resztę składników, podsmażamy całość 2-3 minutki, sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy i nasze zasmażane buraczki gotowe. Zasmażane buraczki możemy udekorować świeżo posiekanym koperkiem, lub natką pietruszki. Artykuł Buraczki zasmażane pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Zupa krem z buraków 130

Sycąca kremowa zupa z buraków podawana z kleksem gęstej śmietany i szcypiorkiem, smaczna na ciepło i zimno. Składniki: 5 buraków ziemniak marchewka 1/2 selera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej

wyzwania kuchenne
Jak zrobić różowe jajka wielkanocne? 181

Dzisiaj kolejna propozycja na wielkanocne jajka, klasyczne jajka na twardo w nowej, kolorowej odsłonie. Jak zrobić różowe jajka wielkanocne? To nic trudnego, wystarczy mieć zakwas z buraków lub koncentrat z buraka, oraz ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Intensywność różowego koloru jajek jest zależny od kilku czynników: skoncentrowania zakwasu, czasu moczenia jajek w zakwasie i od wielkości samych(...)środku i miały tylko różową powierzchnię, dlatego jajka moczyły się w zakwasie tylko godzinę. Składniki : 5 jajek ugotowanych na twardo i obranych, ok. 1 szklanki domowego zakwasu z buraków , może być kupny koncentrat, ale wtedy trzeba go wymieszać z wodą. 1 łyżka domowego octu jabłkowego (może być kupny) Przygotowanie : Ugotowane jajka bez skorupek wkładamy do słoika, zalewamy je zakwasem wymieszanym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania