Śledzie i buraki to całkiem smaczne połączenie. Próbowaliście już? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie. Zrobiłam tę sałatkę po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Wiem już, że w tym roku zagości u mnie na świątecznym stole. Jeśli wpadły Wam w oko bułeczki to zapraszam po przepis . Zapewniam, że ta sałatka i te bułeczki to pyszne połączenie :) Składniki(...)śledzi 2 dość duże czerwone buraki 3 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone 3 jajka na twardo 1 cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie namoczyć ( ja moczyłam w wodzie z mlekiem około 1 godzinę). Ziemniaki i buraki ugotować bez obierania. Wystudzić. Następnie obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Tak samo pokroić śledzie, cebulę
Agusiowe smakołykidobrej mąki, bez dodatku ulepszaczy. My stawiamy na #Lubella :) A już niedługo #ŚwiatowyDzieńMakaronu Z tej okazji mamy coś naprawdę niesamowitego. Chociaż początkowo nie mogliśmy wyobrazić sobie połączenia buraka z pietruszką, rybą i makaronem, finalnie wyszło obłędnie! Zwłaszcza, że całe danie nie tylko doskonale smakowało, ale również cieszyło oko :) A dodatkowo pogoda pozwoliła na ucztowanie na świeżym powietrzu. :) SKŁADNIKI(...)porcje lub 2 większe) : 2 buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki koper 1 cytryna 2 łyżki masła ( najlepiej 1 klarowanego i 1 zwykłego) 1 filet z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) ze skórą oliwa z oliwek sól pieprz 200 g makaronu muszelki #Lubella 0,5 łyżeczki kurkumy Piekarnik nastawiamy na 170 stopni termoobieg lub 180 góra / dół. Pietruszkę i ziemniaki
Kuchnia od dwojgarazem w paczce znalazłam: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony Borowikowa z łazankami Koperkowa Kasza jęczmienna z pieczarkami Kasza gryczana z grzybami Ryż z jabłkami i rodzykami Placki ziemniaczane klasyczne Buraki suszone Włoszczyzna suszona Tak więc dużo kulinarnych eksperymentów przede mną :). Pierwszy do garnka poszedł barszcz ukraiński. A to jest moja wersja jego przygotowania - miało być na dwa obiady, wyszło na jeden(...)był dokładki :). Zapraszam... Składniki: 2 małe marchewki kawałek selera 1 pietruszka garść suszonych grzybów barszcz ukraiński firmy SYS 2 ugotowane wcześniej buraki liście laurowe ziele angielskie pieprz w kulkach sok z cytryny sól pieprz pietruszka zielona - posiekana opcjonalnie śmietanka Wykonanie: Z marchewki, selera, pietruszki, suszonych grzybów, liści laurowych, ziela i pieprzu w kulkach ugotować wywar warzywny. Kiedy warzywa będą miękkie
Trufelkowobarszcz czerwony - wybór padł na barszcz ukraiński, wersja ekspres, choć chwilę należy mu poświęcić. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 marchewki średniej wielkości ćwiartka selera 1 pietruszka 1 duży burak 2 łyżki oleju 1,5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 ząbek czosnku niewielki kawałek pora 1 pomidor puszka fasoli białej 2 łyżki soku z cytryny(...)świeży koperek sól, pieprz do smaku Do podania: śmietana 18% Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Buraka obieramy i kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, lekko ją szklimy na oleju. Następnie dodajemy starte warzywa - marchew, seler i pietruszkę. Smażymy ok. 5 minut
psgotujemySkładniki: 1 duży burak ugotowany w skórce al dente pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka miodu 1-2 łyżki pokrojonego szczawiu świeżego do zakwaszenia buraka,wymieszane z miodem oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku Wykonanie Buraka ugotować al dente w małej ilości wody ,tylko tyle ,aby był zakryty wodą . Po przestudzeniu obrać ze skórki i pociąć na wstążki
w mojej kuchniktóry stał na chodniku przy tym właśnie rondzie... właśnie tam zobaczyłem pierwszy raz takie cudo. Jakoś tak się ułożyło, że nigdy tam się nie wybrałem na konsumpcję, ale... mam buraki, mam blender i (ba) mam nawet pastę tahini w szafce. A więc do dzieła! Aha: w drugim rzędzie dip działa smakiem i ze spokojem sumienia mogę stwierdzić, że jest(...)równie rewelacyjny jak kolor. Składniki: 4 małe buraki 2 łyżki pasty sezamowej tahini sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól i świeżo zmielony pieprz prażone pestki dyni Wykonanie: Buraki umyć, skropić oliwą i zawinąć w aluminiową folię. Piec około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu obrać ze skórki. Buraczki zmiksować z pastą
zadanie-gotowaniePyszny, czerwony, słodkawy krem z buraka i batata. Rozgrzewający, zdrowy i sycący. Uwielbiam! Razem z kremem z marchewki - będzie moją ulubioną zupą krem, podczas tegorocznej jesieni. Składniki: - 2 duże buraki - 1 średni batat - 0,5 cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oleju/masła - szczypiorek - sezam nasiona - 1l wody/bulionu - sól, pieprz ew. 1 łyżka domowej bulionetki Warzywa obrać i pokroić(...)Tefal Companion: Do misy miksera założyć mieszadło do wyrabiania. Wlać olej i wrzuć cebulę i ząbek czosnku. Ustawić obroty: 2 temperatura: 90 stopni czas: 2 minuty Następnie dodać buraka i batata, zalać wodą/bulionem, dodać przyprawy lub domową bulionetkę. Ustawić program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne: Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą/bulionem, dodać przyprawy lub domową bulionetek. Gotować do miękkości
CookYourselfSkładniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa z oliwek natka pietruszki ulubione warzywa pieczywo Wykonanie: 1. Ciecierzycę mocze przez(...)zagotowaniu przykrywam pokrywką garnek z gotującymi sie strączkami. 3. Ugotowaną cieciorkę odcedzam, płuczę i przekładam do sporego naczynia wraz z czosnkiem,tahiną, sokiem z cytryny i przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać
U Fiolkikwasy nasycone: 0,8 g Węglowodany 12,8 g / w tym cukry: 6,4 g Białko 3,8 g Sól: 1,2 g Koro Pasta z ciecierzycy z burakami Dostępność: Tesco Składniki : ciecierzyca 58%, sterylizowane buraki 20% [buraki, woda pitna, ocet spirytusowy, cukier kryształ, mieszanka przypraw Zeko (ziarna gorczycy)], woda pitna, olej roślinny rzepakowy sól kuchenna. Cena: 3,49zł / 100g
Zielona KuchniaKolejna odsłona placuszków z buraka, ale tym razem na słodko! Pulchne, słodkie i znakomite placuszki zje nawet największy niejadek oraz osoba, która nie przepada za warzywami. Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki mąki żytniej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat burak Sposób przygotowania: Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, aromat(...)Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy obranego, umytego i startego na grubych oczkach buraka. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki 3 kg buraki czerwone umyte ugotowane do miękkości,obrane sok z kiszonych ogórków ( na 3 kg buraków, sok z litrowego słoika kiszonych ogórków ) 2-3 łyżki miodu ,lub cukru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki umyć ugotować al dente , ostudzić. Gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki-łatwiej schodzi,i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych
w mojej kuchniurodą... Najmniejsze buraczki prosto z grządki w całości trafiają do słoików, #MyVictorinox jak zawsze niezastąpiony do każdej pracy w domu i ogrodzie. Składniki: - 4 do 5 kg buraków Zalewa - marynata: - 3 litry wody - 2 szklanki octy spirytusowego 10%, ja 1 szklankę zamieniam na ocet jabłkowy co daje dodatkowy posmak - 2 główki czosnku, ok 20 ząbków(...)zależności od jego wielkości - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soli, dałam morską - 1 łyżka pieprzu ziarnistego - 1 łyżka ziela angieskiego - 2 łyżki gorczycy - 10 listków laurowych 1. Burakom odciąć liście, wyszorować pod bieżącą wodą i gotować bez soli w łupinach przez ok 30 do 40 minut, mają pozostać lekko twarde, ostudzić i obrać ze skórki, wkładać do słoików. Sprawdzajcie
Apetyczna babeczkalecie najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju smoothie. Najlepiej zawierające warzywa i owoce, by dostarczały nam jak najwięcej składników odżywczych. Polecam Wam na przykład ten piękny różowy koktajl z buraka i malin, oraz z dodatkiem kawy zbożowej Inka. Aby nadać mu bardziej deserowy charakter, podałam go z bitą śmietaną. Chyba przyznacie, że wygląda uroczo? ;) A ja gwarantuję, że smakuje świetnie(...)porcje: ok. 160 g malin średni ugotowany burak (ok. 120 g) 200 ml wody mineralnej 3 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej Inka Bio z figami 2 łyżeczki cukru trzcinowego 50 g jogurtu naturalnego 100 ml schłodzonej śmietanki 30% łyżeczka cukru pudru trzcinowego puder buraczany do posypania Buraka miksujemy z malinami, cukrem, jogurtem i kawą rozpuszczoną w wodzie. Przelewamy do szklanek. Śmietankę
Mienta blogZachciało mi się kiszonych buraków. Jak się zachciało, to trzeba było zrobić. Więc znowu wyciągnęłam słój i wzięłam się do krojenia buraków. Mamy upały, to buraczki szybko ukisły i mogłam się cieszyć ich smakiem. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniełyżeczki musztardy 150 ml oliwy świeżo zmielony pieprz do smaku 2-3 łyżki posiekanego ogórka 2-3 łyżki posiekanej czerwonej papryki 1 łyżeczka siekanego cienkiego szczypiorku młode listki czerwonego buraka do dekoracji Wykonanie: Filety ryby ułożyć w płaskim pojemniku, oprószyć pieprzem i zasypać grubą warstwą gruboziarnistej soli. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Jeśli ryba była wcześniej mrożona(...)dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić filety w małe kawałki i wymieszać w winegrecie. Dodać posiekany ogórek, szczypiorek i czerwoną paprykę. Układać po kopczyku zamarynowanej ryby na plastrze ugotowanego czerwonego buraka. Przybrać młodym listkiem czerwonego buraka. Podawać schłodzone. bron:EmTe
Sztuka gotowania w/g Samiry