burak - 4917 przepisów (strona:100/328)

Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 141

Rote-Bete-Suppe mit KirchererbsenOrginalne polaczenie czerwonych buraczkow z mlekiem kokosowym i ciecierzyca wypadlo na plus.Gdy uzyjemy ciecierzycy z puszki,przepis z serii niemal blyskawicznych.Poniewaz uwielbiam buraki w kazdej postaci,polaczenie nowych dla mne smakow  bylo na tyle intrygujace,ze od razu przystapilam do dziela.Skladniki (dla 4 osob)500 g czerwonych burakow1 cebula1 zabek czosnku1 lyzka oleju rzepakowegp1/2 lyzeczki(...)pierz z mlynkaswieza kolendra do przybraniaPrzygotowanie:Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej mala,wtedy szybko beda miekkie.Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy na oleju.Dodajemy pokrojone w kostke buraki,posypujemy kuminem ,podsmazymy okolo 5 minut.Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym,przykrywamy i dusimy okolo 20 minut.Gdy buraki sa juz miekkie,2-3 lyzki burakow odkladamy na bok.z reszty przy uzyciu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki zasmażane 162

tradycje od wiekow.Skladniki:1 kg buraczkow1 mala cebula1 plaska lyzeczka soli1/2 lyzeczki cukru1 lyzeczka soku z cytryny lub octu1 lyzka masla ghee1 czubata lyzeczka maki krupczatki majeranek lub kminek -opcjonalnieWykonanie:°Buraki upiec w piekarniku lub ugotowac w lupinach.W zaleznosci od wielkosci burakow zajmie Ci to od 1,5-2 godzin.Poniewaz gotuje sie je niekrojone powinny byc mozliwie jednakowej wielkosci.Wystudzic i obrac(...)Zetrzec buraki na najdrobniejszych oczkach tarki.°Obrana cebula pokroic w drobniutka kosteczke i przysmazyc na zloto na roztopionym masle.°Do zezloconej cebuli dodac lyzeczke maki ,mieszajac zrobic zasmazke.Do zasmazki dodac starte buraczki razem z sokiem,ktory puscily.Caly czas mieszajac podgrzac Doprawic do smaku,sola cukrem i sokiem z cytryny.Podawac gorace.Zycze smacznego!Uwagi:Buraczki mozna doprawic kminkien lub majerankiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 276

buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy

My Culinary Art
Chłodnik litewski na maślance 156

różowy, z mnóstwem chrupiących warzyw. U mnie w domu najczęściej przygotowuje się go na maślance, jednak z powodzeniem możemy użyć kefiru, czy zsiadłego mleka.Składniki:1 litr maślankikilka młodych buraków lub pęczek botwiny2 ogórki, pokrojone w kawałki1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki1 pęczek koperku, posiekanego2-3 ząbki czosnku, starteświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Buraki ugotować w całości. Ostudzić. Następnie obrać i pokroić(...)małe kawałki, np. w paski lub w kostkę. Jeżeli korzystamy z botwiny, to należy ją najpierw posiekać, a buraczki pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Buraki łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i opcjonalnie z ugotowanym na twardo

Food Square
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 175

Maggie za przygarnięcie mnie do wspólnego gotowania - jak zawsze miło jest się z Tobą spotkać w wirtualnej kuchni, a efekty tym razem przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Aromatyczny krem z buraków Składniki: (na 4 porcje) 500 g buraków 1 cebula 1 marchewka 60 g selera 2 łyżki masła 2 gwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)łyżeczka tartego chrzanu 1 l bulionu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka Akvavitu sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki creme fraiche (18%) szczypiorek Buraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć. Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z czerwonych buraków 250

Surówka z czerwonych buraków... Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna. Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich. Pyszne połączenie startych buraków i cebuli. Smaczego! Składniki: Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g); 1 mała, biała cebula; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie) Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy

Gospodyni Miejska
Botwinka 177

Botwinka... Świeże, młode liście buraków. Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę. Całość zabielona śmietaną. Posypana koperkiem. Pycha! Składniki: 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 2 litry zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie); 2 pęczki botwniki z małymi buraczkami; 4 średnie ziemniaki; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka(...)minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po upływie powyższego czasu dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną. Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa 501

Zupa buraczkowa...Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)zawartości tłuszczu 18%;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do dużego garnka

Gospodyni Miejska
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 283

zagęszczony warzywami...Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną.O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom.Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką.Pyszny smak obiadów u babci.Polecam! Składniki:1 kg czerwonych buraków;1 średnia marchewka;1/4 korzenia selera;3 łyżki octu spirytusowego;2 łyżeczki białego cukru;1 płaska łyżka soli;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 litry zimnej(...)patelni oleju na złoty kolor.Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki.Marchewkę i seler umyć, osuszyć, obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone buraki, obraną marchewkę i seler. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 282

buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy

My Culinary Art
Buraczki z czosnkem na zimę 1236

proste w przygotowaniu, a bardzo przydatne zimą.Lubię wiedzieć co jem i często przygotowuję słoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam.2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny, aby nie straciły koloru.Gotujemy do miękkościok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować,bo to zależy od wielkości(...)dodajemy 2-3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na drobno. Mieszamy. Słoiki wyparzamy i gdy wyschną napełniamy, zakręcamy i pasteryzujemy w gotującej się wodzie 20 minut. Ja polecam na buraki w słoiku położyć liścia laurowego i goździka, który chroni nasze przetwory przed pojawieniem się niechcianej pleśni. Można również dać łyżkę oleju. Uwielbiam buraki i polecam chorym na nadciśnienie. CMOK

Pasje Jolki
Carpaccio z buraka 131

Składniki: 4 małe buraki, 2 łyżki oliwy, garść orzechów nerkowca, garść obranych orzechów pistacjowych, odrobina octu balsamicznego i oliwy. Buraki szorujemy, płuczemy i osuszamy. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w 220 stopniach. Studzimy obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Rozgniatamy nerkowce i pistacje, posypujemy nimi plastry buraka. Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą

Anioły w kuchni
Sałatka z buraczków 286

zastanawiajcie się, im więcej ludzi w kuchni tym weselej, a przy tarkowaniu każda para rąk się przyda :D Składniki na ok 8 słoików o pojemności 400 ml 8 dużych buraków 5 papryk czerwonych 3 duże cebule 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki umyć, obrać i ugotować do miękkości - ostudzić. Paprykę pokroić(...)kostkę i udusić z pokrojoną cebulą. Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać paprykę z cebulą wlać olej i ocet, wymieszać i doprawić do smaku.  Napełnić słoiczki i pasteryzować ok 15 minut.   Smacznego

Niezły Młynek
Domowa ćwikła 142

Domowa ćwikła Składniki: Średniej wielkości laska chrzanu 3-4 buraki 2-3 łyżki śmietany sok z z cytryny sól. pieprz, cukier Wykonanie: Buraki zawijamy w aluminiową folię i pieczemy około 2 godzin ( w zależności od ich wielkości) w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie. W międzyczasie ścierami chrzan na drobnej tarce, ewentualnie w malakserze. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy(...)cytryny i starte na drobnej tarce ostudzone buraki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Ćwikła jest najlepsza następnego dnia. Proporcja składników na ćwikłę zależy od naszych osobistych smaków i możemy sobie je indywidualnie dopasować

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w buraczkowej pierzynce 193

filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezu sok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy  w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę(...)Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania