burak - 4917 przepisów (strona:97/328)

SOK Z BURAKA GREJPFRUTA I MARCHEWKI 275

lekceważ buraka! Zwłaszcza surowego. Zamiast parafarmaceutyków – dobrych na wszystko i na nic, zafunduj sobie cudotwórczą naturalną bombę. Pokochajmy surowego buraka, on na pewno to uczucie odwzajemni. Dlaczego warto w niego inwestować? Wszystko za sprawą antocyjanów – barwników, które również występują w czerwonym winie, zbawiennie wpływających na naszą odporność. Oczywiście burak nie uleczy... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 178

mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej rzepakowy, który jest neutralny(...)Składniki: Bliny : 150 g aktywnego zakwasu żytniego 350 g mąki gryczanej 1 łyżka miodu 2 jajka 100 ml oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia 200 ml mleka 250 g tartych buraków 1 łyżeczka soli Majonez chrzanowy: 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka musztardy 200 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki świeżo

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z buraczków 306

Prosta sałatka z buraków, świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Składniki: 2 spore buraki cebula 4 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu czubata łyżeczka chrzanu tartego sól, pieprz Przygotowanie Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy, Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Jogurt, majonez i chrzan mieszamy ze sobą

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz z burakami i ogórkiem kiszonym 135

Składniki: 1 kg karkówki 25 dag wędzonej kiełbasy 4 buraki 1 duża cebula 5-6 kiszonych ogórków 2 szklanki bulionu warzywnego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe przyprawa bostońska do mięs  RAFEX sól, pieprz ocet tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Buraki w łupinach gotujemy do miękkości. Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Mięso(...)zrumieni. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele i liście. Dusimy pod przykryciem przez ok. 1 h. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Podajemy z pieczywem jako samodzielne

Pobite gary Barbary
Chleb z burakiem 180

Nowy Rok, nowe wyzwania i nowe chleby w Starej ale jakże młodej duchem naszej Piekarni u Amber [ klik ] . Tym razem Amber wybrała chleb z burakami Emmanuela Hadjiandreou a przepis pochodzi z książki How to Make Breat. Emmanuel Hadjiandreou ma charakterystyczny sposób zagniatania chleba który przedstawiam Wam krótkim filmikiem. Chleb wyszedł super, centki buraków po rozkrojeniu są bardzo widowiskowe(...)wyborny smak. Polecam wszystkim aby taki chleb sobie sprawili. Tym co kochają zakwasowce to na zakwasie a tym co dopiero zaczynają można zrobić na drożdżach. Pieczemy? Chleb z burakiem w Styczniowej Piekarni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SAŁATKA Z BURAKIEM, WĘDZONĄ ŚLIWKĄ I ORZECHAMI 246

SAŁATKA Z BURAKIEM, WĘDZONĄ ŚLIWKĄ I ORZECHAMI Sałatka ta jest bardzo popularna - na Ukrainie, w okresie Swiat Bożego Narodzenia. Mimo niezbyt zwyczajnego połączenia produktów jest naprawdę bardzo smaczna. Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki : 3 duże buraki ok 15 szt. śliwki wędzonej bez pestek 2-3 ząbki czosnku garstka orzechów włoskich majonez sol pieprz Przygotowanie: 1. Buraki myjemy wkładamy do garnka

Kulinarnie z Polką na Kresach
Carpaccio z buraka 181

zdrowie;) Składniki: 4 małe buraki, 2 łyżki oliwy, garść orzechów nerkowca, garść obranych orzechów pistacjowych, odrobina octu balsamicznego i oliwy. Buraki szorujemy, płuczemy i osuszamy. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w 220 stopniach. Studzimy obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Rozgniatamy nerkowce i pistacje, posypujemy nimi plastry buraka. Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą

Anioły w kuchni
Chleb buraczany na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia 189

Udało mi się!!! W ostatniej chwili przypomniałam sobie o Styczniowej Piekarni czyli wspólnym wypieku, do którego zapraszała Amber. Chleb z burakami jest wyjątkowo ładny a na dodatek bardzo smaczny. Wilgotny i pełen bąbelków. Ja swój upiekłam na zakwasie i malutkim okruszku drożdży. A do upieczenia posłużył mi żeliwny gar. Chleb buraczany na zakwasie   jeden duży bochenek: 370 g mąki(...)pszennej 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu (lub 4 – 5 g suchych drożdży) 200 g ciepłej wody 15 g oliwy W misce mieszamy mąkę i sól. Odstawiamy.  W drugiej misce mieszamy zakwas, oliwę i wodę, ew z okruszkiem drożdży.  Do mokrej mieszanki składników dodajemy suchą i mieszamy razem do połączenia. Dodajemy starte buraki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia 168

Chleb z burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna(...)wszystkim, którzy wzięli udział we wspólnym pieczeniu! Składniki na 1 bochenek: 370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050) 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Wykonanie: w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość obu misek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zimowa pizza 157

Nikt...? Tego się właśnie spodziewałam. W zależności od nastroju, może przybrać najróżniejsze formy. Ta jest na spodzie z dodatkiem mąki graham, który dzięki niej nabiera dodatkowej chrupkości. Na wierzchu buraki i ser pleśniowy. Hmm ... Nie jestem fanką tego ostatniego... Tutaj smakował nieźle, ale z kozim byłaby jeszcze lepsza (moim zdaniem, rzecz jasna). Za to pieczone buraczki, mmm... Poezja.  Jeśli(...)więc macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Pizza z burakami i serem pleśniowym Składniki: (na 3 pizze) spód: 350 g mąki pszennej 150 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sos: 150 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 250 g pomidorów z puszki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z buraków pod kokosową kruszonką 129

Pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem buraków, kakao, cukru trzcinowego i dużej ilości wiórków kokosowych. Pycha <3 Przepis pochodzi ze magazynu "Moje gotowanie: zimowy warzywnik". Zapraszam do przygotowań! Składniki na dużą keksówkę: 300 g buraków, ugotowanych, obranych i drobno startych 160 ml oleju 5 jajek kilka kropli aromatu waniliowego 300 g mąki pszennej szczypta soli 3 czubate łyżeczki proszku(...)czas przygotowania reszty składników. 2. Naprawdę dużą keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką - ciasto po przelaniu do formy powinno sięgać do połowy jej wysokości. W misie miksera umieszczamy buraki, olej i aromat waniliowy, miksujemy. Wbijamy jajka, miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i wlewamy miód. Na koniec

My Culinary Art
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 197

Sylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką.  Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w środku...  ehhh...  Mówi się trudno. Widać czerwone ciasto wyjdzie mi tylko ze sztucznymi barwnikami. Grunt, że ciasto jest bardzo smaczne, miodowe z buraczkowym posmakiem :)  Przepis znowu z "Warzywa".  Baba buraczana(...)buraki upieczone ze skórką 2 łyżki białego octu winnego 2/3 szkl. oleju 1 szkl. cukru trzcinowego demerara 4 łyżki miodu, powinien być o łagodnym smaku, mój gryczany był bardzo wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 197

Sylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką.  Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w środku...  ehhh...  Mówi się trudno. Widać czerwone ciasto wyjdzie mi tylko ze sztucznymi barwnikami. Grunt, że ciasto jest bardzo smaczne, miodowe z buraczkowym posmakiem :)  Przepis znowu z "Warzywa".  Baba buraczana(...)buraki upieczone ze skórką 2 łyżki białego octu winnego 2/3 szkl. oleju 1 szkl. cukru trzcinowego demerara 4 łyżki miodu, powinien być o łagodnym smaku, mój gryczany był bardzo wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowo buraczane 155

mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku. Ciasto to jest pyszne i na pewno nie raz jeszcze go przygotuje. Świetnie nadaje się również na święta. Składniki: ciasto: 200 g buraków 100 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 200 g jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią ¼ łyżeczki(...)soli polewa: 100 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Wykonanie: ciasto: Buraki obrać, ugotować i zmiksować na pure. Do buraków dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 50 - 60 minut do momentu aż patyczek

Mama Gotuje
Śledzie pod pierzynką 245

ziemniaki 3 buraczki 3 jajka majonez - według upodobań :) świeżo mielony pieprz koperek do przybrania ś PRZYGOTOWANIE Śledzie moczymy w wodzie przez 2 godziny. Odsączone kroimy w paski. Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach (osobno :)). Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Buraki obieramy (w rękawiczkach :)) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy(...)małych oczkach. Ogórki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W przezroczystym naczyniu układamy warstwami: 1. śledzie, cebulę, majonez, pieprz 2. ogórki, ziemniaki, majonez, pieprz 3. buraki, majonez, pieprz, jajka Sałatkę wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc - by smaki się "przegryzły"  :) Przed podaniem możemy ozdobić ją gałązkami koperku. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje