burak - 4917 przepisów (strona:94/328)

CIASTO BURACZANE 206

Typowo jesienne ciasto, z niecodziennym dodatkiem - burakiem. Wilgotne długo zachowuje świeżości, i przede wszystkim bardzo smaczne. Składniki: (forma 24 x 24 cm) 5 jajek 1,5 szkl cukru 3/4 szkl oleju 1,5 szkl mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g startych na tarce o grubych oczkach buraków Polewa: Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia(...)kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem powoli wlewać olej, a następnie dodać buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Następnie polać polewą rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Sałatka z awokado i buraka ćwikłowego 171

Jeśli macie ochotę na zdrową i szybką sałatkę trafiliście dobrze. Sałatka w przepisie poniżej taka właśnie jest. Sałatka z awokado i buraka ćwikłowego Nie musicie nic gotować ani piec. Wystarczy iść na zakupy, kupić kilka owoców awokado, pare buraków i kilka przypraw. Wszystkie składniki trzeba pokroić, wymieszać i to wszystko, gotowe Całkiem przypadkowo wpadłam na takie połączenie buraka z awokado

mecooks
Sałatka z buraków i papryki 139

Składniki: 4 buraki 2 czerwone papryki 1 cebula około 3 łyżek octu jabłkowego łyżeczka cukru sól, pieprz olej roślinny Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w małą kostkę a paprykę kroimy w małe paski. Następnie przesmażamy je na patelni dodając odrobinę oleju. Warzywa powinny się zeszklić. Buraki po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Warzywa

Qchnia po prostu
Przekonaj się do innej przekąski 134

marynacie wykonanej z pozostałych składników. Rozłóż liście ciasno na blasze tak, żeby na siebie nie nachodziły i piecz 3-5min w 200*C. Uwaga! Łatwo je spalić! Słodkie buraki: 1 średni burak ćwikłowy 1,5 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli Obranego buraka pokrój na cieniutkie plasterki. Zanurzaj w marynacie i układaj na blasze. Piecz ok.15min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczony łosoś z buraczano-ziemniaczanym puree i warzywami gotowanymi na parze 169

lubicie ryby? :)  Skła dniki: duży filet z łososia   masło sól morska/świeżo zmielony pieprz cytryna mini karotki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 4 duże ziemniaki śre dni burak sól   Przygotowanie: Ziemniaki i buraka obieramy i gotujemy w lekko osolonej wo dzie. Brokuły i kalafiora dzielimy na różyczki i razem z oskrobanymi marchewkami gotujemy na parze (możemy nałożyć nakła(...)dziemy na nią o drobinę masła i po 2 plastry cytryny. Zawijamy folię szczelnie i wkła damy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 18-20 minut. Ziemniaki i buraka rozgniatamy dokła dnie tłuczkiem (lub wi delcem) razem z 1/2 łyżeczki masła., aż powstanie konsystencja puree. Po dajemy na ciepło posypane koperkiem.       Smacznego

ChilliJemy
Chłodnik z burakiem 181

Ostatnio był przepis na chłodnik z zielonego ogórka. Tym razem zamiast ogórka wykorzystałam buraka. Ten chłodnik jest słodszy i łagodniejszy niż chłodnik z ogórka, ale również jest pyszny. Składniki: 500 ml kefiru 2 buraczki 1 ząbek czosnku ½ pęczku koperku ½ pęczku szczypiorku sól. pieprz Wykonanie: Buraka ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek umyć(...)osuszyć i drobno posiekać. Do buraka dodać kefir, posiekany szczypiorek i koperek oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Chłodnik wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, podawać zimny

Mama Gotuje
Kluski z buraków 144

Kluski z buraków, kluski z chia, kluski śląskie, to połączenie wszystkich trzech opcji w jednych pysznych i sprężystych kluseczkach. Zajadałam kluski z sosem chrzanowym bo taki najbardziej mi podpasował do buraków i świeżym bobem. Połączenie było znakomite , dlatego polecam gorąco. Kluski z buraków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KRAKERSY Z BURAKÓW zdrowa przekąska 313

Buraki znajdują się w czołówce moich ulubionych warzyw, więc musiałam je przemycić równiez do krakersów. Oprócz tego, że są zdrowe i smaczne, to nadają potrawom ładny kolor. Składniki: ♥ 2 buraki ♥ 200g mąki gryczanej (może być inna) ♥ 2 łyżki oleju ♥ 1-2 ząbki czosnku ♥ 2 łyżki rozmarynu, łyżeczka soli Wykonanie: Ugotowałam buraki i pokroiłam w kostkę. Tłuczkiem do ziemniaków ubiłam

Kasia Sarna
Buraczki z papryką na słodko 138

muszą znajdować się one - w grafiku moich przetworów. Ten przepis pochodzi ze starych zapisków i zawsze się sprawdza. Buraczki są pyszne, lekko słodkie - takie jak lubimy. Polecam! 6 kg buraków 11 papryk (dużych) 7 cebul Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Buraki ugotować i po ostygnięciu zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach. Natomiast cebulę i paprykę należy pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę z papryką - gotować 5-10 minut. Dodać starte buraki - gotować kolejne 20 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Słoiki odstawić do góry dnem (do wystygnięcia

Di gotuje
czerwony napój z buraka, marchewki i jabłka 166

składniki: 200 g buraka 150 g marchewki 200 g jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny natka pietruszki wykonanie: Buraka, marchew i jabłko myjemy, obieramy. Przepuszczamy przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Uzyskany sok mieszamy z sokiem z cytryny. Rozlewamy do szklaneczek i podajemy z posiekaną natką pietruszki. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z bobem, warzywami i fetą 107

wszystkich zielonych warzywach. Pomaga zachować kolor. Bób gotuję do momentu „półtwardo” i przelewam go zimną wodą, przerywając proces gotowania. Do sałatki potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 4 buraki upieczone bądź ugotowane 1 kalarepę kilka rzodkiewek 1 czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie pasował(...)dwie łyżki musztardy sól, pieprz. Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach i podać osobno sos. Zaczynamy układać od drobno pokrojonej kalarepy, następnie awokado, dymka, pomidor, rzodkiewka, cebula, buraki. Na wierzchu bób i feta, kilka kawałków buraka i uprażone pestki dyni. Oczywiście nie ma znaczenia, jak będziecie układać warstwy, ważne, żeby kawałki warzyw były w miarę możliwości jednakowe

ladykitchen
PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM 190

patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 piersi kaczki 2 nieduże buraki 2 garści roszponki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa DRESSING 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku starte na tarce ¹⁄₂ papryczki chili /drobno posiekanej(...)mieszając dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Piekarnik nagrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną foremkę. BURAKI myjemy, osuszamy i każdy oddzielnie (ze skórka) zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Rozwijamy z folii 1 buraczka i nożem sprawdzamy

cool and minty
Wytrawny czekoladowy makaron z sosem truskawkowym i burakami 132

śmiało możecie to zastąpić zwykłym, a sos wzbogacić o 50 g gorzkiej czekolady. Składniki na 2-3 porcje: 200 g makaronu (waga suchego, przed ugotowaniem) około 300 g buraków (idealne byłby młode) 400-500 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta ostrej papryki pół łyżeczki cynamon do przybrania: listki mięty i wegański parmezan(...)przepisu Jadłonomi, tyle, że ja użyłam migdałów w płatkach, a nie mielonych (50 g płatków, łyżka drożdży nieaktywnych, pół łyżeczki soli) Przygotowanie: Jeżeli masz „stare” buraki, to je obierz i cieniutko pokrój w półplasterki, jeżeli „młode” to wyszoruj i przekrój na pół . Przełóż je do miski, skrop octem balsamicznym i posyp cukrem. Odstaw na minimum

greenscarf
Tatar z wędzonego łososia, bazylii i pieczonego buraka z mango na jaśminowym ryżu z musem malinowo-mango 190

tradycyjny i w mniej standardowy sposób. A Wy? Lubicie ZaRYŻykować?   :) Składniki: 120g wędzonego łososia  saszetka ryżu jaśminowego Uncle Bens  1/2 dojrzałego mango  średniej wielkości burak 50g malin grubo zmielony pieprz łyżka oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 czerwonej cebuli pęczek świeżej bazylii rukola (do podania)   Przygotowanie: Buraka szorujemy dokładnie i nie obierając ze skórki(...)kroimy w drobną kosteczkę i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz zmielonym pieprzem. 1/2  utworzonej masy wykładamy do naczynia. Mango kroimy w kostkę 1/2 jego część łączymy z burakami. Mieszamy i wykładamy do naczynia z łososiem. Tą część przykrywamy pozostałą częścią ryby. Na talerz wykładamy ryż oraz rukolę. Ostrożnie przekładamy do góry dnem tatara.  Maliny wraz z pozostałą

ChilliJemy
Prażonki, pieczonki w warunkach domowych 155

Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na śrubę i pieczone nad ogniskiem, ja jednak chciałam Wam pokazać że można je przygotować również w warunkach domowych i nadal jest doskonałe :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków, obranych(...)pokrojonych w łódeczki 1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę pęczek koperku pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Przygotowujemy żeliwną

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania