Botwina to młode liście i korzeń buraka, a zwyczajowo botwinką nazywa się zupę właśnie z tego cuda. W ogóle z buraków to można cuda wyczarować o każdej porze roku, ale wiadomo że teraz wiosną są najlepsze. Jak wiecie, jestem szczęściarą posiadającą własny ogród warzywny i szklarnię , więc wiekszość warzyw mam własnej produkcji, ale obecnie można kupić naprawde dobrej jakości(...)smaż wszystko razem mieszając około 5 minut. Następnie dodaj 2 litry wody, przykryj garnek pokrywą i gotuj około 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone liście i gałązki buraków, mleko kokosowe oraz sól. Gotuj jeszcze 5 minut. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Botwina z orientalną nutą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfW ostatnim czasie wiele osób zaczęło wypiekać w domu swój własny chleb. Jestem również wśród nich ja. Najszybciej i najprościej jest upiec chleb na drożdżach. Wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koktajl” w … czerwonym kolorze Czy zielone koktajle zawsze muszą być …zielone? Tym razem wersja w kolorze czerwonego wina. Ciemny rubinowy kolor koktajlu to zasługa czerwonego buraka, różowego grejpfruta i fioletowego jarmużu. Ten koktajl to prawdziwa bomba witamin, przeciwutleniaczy i innych dobroci. Jedyne co nie wszystkim może odpowiadać to smak – kwaśny i cierpki(...)mnie idealny! Składniki 1 różowy grapefruit 1 średni czerwony burak 1 cm imbiru 150 g liści jarmuż, bez twardych łodyg 200 ml wody + dodatkowa porcja wg uznania szklanka kostek lodu Wykonanie Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy, grejpfruta, buraczka i imbir obieramy ze skórki. Do kielicha miksującego wkładamy liście jarmużu, pokrojone na mniejsze kawałki grejpfrut, burak i imbir, wrzucamy kostki
Tajemnice SmakuSzybka, pyszna, aromatyczna sałatka ziemniaczana z burakiem. Przepis pochodzi z książki "500 potraw z ziemniaków" W.A. Bołotnikowa i L.M. Wapielnik. Buraki w tej sałatce są pieczone w piekarniku, można też je ugotować ale tracą wtedy wiele swoich cennych składników. Ziemniaczana sałatka z burakami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMakaron z... Pesto buraczanym! Co Wy na to? Ostatnio doszły mnie słuchy, że nie macie pomysłu na buraki więc niczym prawdziwa bohaterka z takim przepisem przychodzę 💪 Składniki : Makaron dla 3 osób (300-400g) 1 duży, ugotowany burak 2 ząbki czosnku 1 garść orzechów, np. migdałów 50 g parmezanu 3 łyżki oliwy Ser feta i rukola do podania Przygotowanie : Makaron(...)gotujemy al dente w osolonej wodzie. Buraka kroimy na kilka kawałków. Wrzucamy do miski. Dodajemy czosnek, orzechy, oliwę i parmezan. Blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy ser feta i rukolę. Więcej przepisów na makarony znajdziesz
Czarnawisienkakiszeniem kalafiora w różnych wersjach. Póki co kalafior ukiszony według tego przepisu smakuje mi najbardziej. Składniki na 2 słoiki o pojemności 1 l 1 średniej wielkości kalafior 1 burak 1 – 2 ząbki czosnku 1 – 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki Gochugaru (ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi) lub kilka ziaren pieprzu kawałek korzenia chrzanu – około(...)przegotowanej wody z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej opcjonalnie (w celu przyspieszenia fermentacji) – kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub soku z kiszenia kimchi Wykonanie Buraka, czosnek i chrzan obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Kalafiora dzielimy na różyczki. Różyczki kalafiora i plastry buraka układamy w słojach razem z czosnkiem, chrzanem, liściem laurowym i płatkami papryki. Całość zalewamy
Tajemnice Smakuautorka jednej z ważniejszych książek kulinarnych w Polsce, "Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa" . Zamiast stosować zakwas, niektórzy zakwaszali niegdyś barszcz sokiem z cytryny, porzeczek czy wiśni. Połączenie malin i buraka znam dość dobrze, ale z powyższymi zestawieniami nie miałam nigdy do czynienia. Nie chciałam zbytnio kombinować podczas tej Gwiazdki, postawiłam więc na klasykę. I na naturalny zakwas. BARSZCZ WIGILIJNY(...)ZAKWASIE Składniki 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 średni burak 1 duży korzeń pietruszki 1 mały seler (wielkości małej pięści) 3 - 4 liście (zielone części) pora 20 g suszonych grzybów 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej do smażenia woda (2,5 litra) zakwas na barszcz wigilijny (z tego przepisu
W kuchni Karmel-itkiOdchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej – spowodował, że przekonałam się do awokado :) W połączeniu z burakiem i jabłkiem smakuje rewelacyjnie! Co najważniejsze koktajl ten jest idealnym źródłem witaminy B1, czyli tiaminy. The post Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemoje. Dobór składników może się wydawać zaskakujący ale jest naprawdę świetnie skomponowany pod każdym względem. Znalazłam go w ksiązce "Jedzenie, mity i nauka" Fridy Duell. Żytni chleb pełen buraków i kminku 200 g kawałków marynowanego buraka 50 ml buraczanej wody z przygotowywania buraków 30 g świeżych drożdży, pokruszonych 150 ml wody 50 ml golden syropu lub miodu, syropu
Dzieje kuchennej WiewióryChrupiące, soczyste kawałki kurczaka, szczególnie ćwiartki czy podudzia to świetny pomysł na rodzinny obiad. Dodatki? Dziś pieczone kawałki buraka, puree ziemniaczane ze szczypiorem oraz surówka z sałaty pekińskiej, vinegretu, oliwek i pomidorków koktajlowych. Taki obiad serwuję także z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree z dodatkiem zielonego groszku lub marchewki (wychodzi wtedy zielone lub pomarańczowe). Tak przygotowany kurczak aromatycznie pachnie(...)ziołami, wędzoną papryką i czosnkiem. Z dodatkami smakuje obłędnie. Propozycja na prosty, domowy poświąteczny obiad. Polecam! Kurczak pieczony SKŁADNIKI: 4 nogi z kurczaka 2-3 buraki upieczone lub ugotowane w całości do podania: sałata pekińska, vinegret, kilka czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe oraz puree z ziemniaków posypane posiekanym szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka, wędzona papryka
Zasmakuj Kuchnićwikłę. Buraczki z chrzanem to świetny dodatek do pieczonych mięs i wędlin, czyli nieodzowny dodatek na świątecznym stole. Polecam! Ćwikła Składniki: 500g ugotowanych lub upieczonych buraków (użyłam gotowych) 1-2 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku) kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz Jak zrobić ćwikłę: Ugotowane lub upieczone buraki zetrzeć na miazgę, przełożyć(...)sito i odcedzić (najlepiej przez noc). Starte buraki przełożyć do miski, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na jakiś czas, aby smaki się połączyły. Po kilku godzinach spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku chrzanem, solą i/lub pieprzem. Ćwikłę przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki. Podawać jako dodatek
Codzienne GotowanieSzybka, pyszna i idealna na Wielkanoc pasta z buraków. Jeśli do buraków dodamy ogórka konserwowego i chrzanu to pasta jest znakomita, polecam. Pasta, ogórek i buraki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemięs, sosów i ziemniaków. Ale sprawdzają się również obok kasz, makaronów, a nawet klusek śląskich. Przygotowanie tartych buraczków jest bardzo proste. Ja najczęściej przygotowuję surówki na bazie pieczonych buraków, ale możecie spokojnie wykorzystać też buraki gotowane. Spróbujcie. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 2 cm pora (biała część) sok z połowy cytryny (opcjonalnie 2 łyżki(...)mnie około pół łyżeczki) około 2 łyżek oleju rzepakowego Woj-len sól i świeżo mielony pieprz do smaku *buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj ) Przygotowanie: Buraki trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet), cukier, olej (najpierw około 1 łyżki) i pokrojony por. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy
Słodkie okruszkisoku pomarańczowego Hortex. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju smoothie. Moje ulubione to te z dodatkiem szpinaku. Dzisiaj jednak przygotowałam dla Was smoothie w energetycznym, buraczkowym kolorze. Oczywiście, jest z dodatkiem buraka, ale to za sprawą mieszanki czerwonych owoców ma tak piękny, intensywny kolor. Składniki: 1/2 opakowania mieszanki owocowej Hortex 1 banan 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z buraka 1 łyżeczka miodu(...)pistacje, wiórki kokosowe, owoce, siemię lniane Banana obrać i umieścić w blenderze. Dosypać mrożone owoce (wcześniej ich nie rozmrażać - wówczas koktajl będzie bardziej aksamitny)*. Wlać sok z buraka i miód. Całość dokładnie zmiksować. Przelać do miseczki. Udekorować dowolnymi dodatkami. Ja użyłam mrożonych malin, banana, posiekanych pistacji, wiórków kokosowych i siemienia lnianego. *jeśli Wasz blender nie posiada funkcji kruszenia lodu wówczas
My simple kitchen