przygotował dla nas Paweł Kibart - prowadzący.Ostatecznie w przepisie zaszło trochę zmian, więc właśnie taki zmieniony przepis Wam przedstawiam. Składniki /1-2 porcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez(...)godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą specjalnej łyżki i dodać do sosu pomarańczowego. Suszone śliwki kalifornijskie ugotować w winie, dodać anyż i imbir. Następnie zmiksować na mus. Pozostałości z buraka zmiksować na gładkie purée z dodatkiem 3-4 łyżek musu
Pasja SmakuSkładniki: 1,5 kg buraki małe czerwone, 3 litry woda, 2 sztuki czosnek ząbki, 4 łyżki cukier, 2 łyżki ocet jabłkowy, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka majeranek,- maggi do smaku umyte, wyszorowane buraczki gotuję w łupinkach w 3 litrach z gotowanych buraków wodę odlewam przez sitko z nałożonym filtrem do kawy do większego garnka(...)jest około 1,5 litra wywaru taki wywar z buraków w łupinie jest bardziej esencjonalny a buraki wykorzystam do surówki dolewam następnie 3 litry gorącej wody i dodaję posiekany czosnek, cukier, vegetę, majeranek, pieprz gotować na mniejszym ogniu z 5 minut na koniec dodać ocet jabłkowy i maggi do smaku nasz ulubiony barszcz do pasztecików, cebulaków, pierogów, krokietów
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg buraki gotowane, 1 sztuka cebula większa, 1 łyżka smalec, 1 łyżka cukier,2 łyżeczki sól morska, 4 łyżki chrzan tarty z żurawiną, 1 łyżka mąka pszenna ugotowane buraki utrzeć na tarce grubsze oczka na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę posypaną cukrem dodać starte buraki, sól,chrzan z żurawiną i zasmażać z 5 minut mieszając na koniec(...)wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia buraków smaczny dodatek do obiadu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędomu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;))) Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką, 3 jajka, majonez, Wykonanie; Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku. Kroimy w paseczki(...)Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać z naturalnym jogurtem
Anioły w kuchniKolejny smaczny pomysł na buraczki. Tym razem taki, by jak najmniej było czuć buraki w burakach, ponieważ mój T. za nimi nie przepada :) Składniki: 3 buraki pół cebuli sól pieprz koncentrat pomidorowy Buraczki obgotowujemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy buraki, doprawiamy solą, pieprzem i koncentratem. Smacznego
chwile dla mniepisałam w poprzednim poście lubię buraki pod każdą postacią. Przerobienie ich na chipsy było więc kwestią czasu :) Pomimo tego, że dysponuję beznadziejnym piekarnikiem, który ciasta przerabia na zakalce w chrupkiej skórce, a wszystko inne pozostawia zbyt wilgotne postanowiłam podjąć się ich zrobienia. Oczywiście nie wyschły aż tak jak powinny, ale i tak były pyszne :) Buraki warto jeść, ponieważ: - obniżają(...)ciśnienie krwi - zawierają kwas foliowy - działają krwiotwórczo (powinno się je jeść przy anemii) - oczyszczają krew - są źródłem m.in. wapnia, żelaza, magnezu Składniki: kilka niedużych buraków olej i ocet balsamiczny (proporcje 2:1) sól pieprz Buraki ścieramy na tarce to talarkowania i mieszamy z gotową marynatą (ważne, żeby nie było jej za dużo - tylko tyle, by pokryły całe chipsy). Rozkładamy
chwile dla mnieTaką sałatkę zawsze przygotowuję na Święta, nie wyobrażam sobie świąt bez tej sałatki Sałatka śledziowa (szuba) SKŁADNIKI: filety śledziowe - 500 g ziemniaki -2 szt buraki -3 szt cebula -2 szt jajka -4 szt sól i pieprz majonez -4 łyżki szczypiorek -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Buraka ugotować oddzielnie. Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól(...)białka Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez 8- zółtka jaj 9- majonez 10- białka jaj 11-majonez Każdą warstwę sałatki oprószyć solą i pieprzem Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem, udekorować (function
Kuchnia DanusiPyszne buraczki..jako dodatek do obiadu, mięsa..przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 0,5 kg buraków 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany sól Buraki wyszorować, zalać zimną woda i ugotować . Ostudzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać(...)zasmażki dodać 2 - 3 łyżki startych buraków i wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Dodać resztę buraków, doprawić solą i smażyć około 10 minut. Dodać śmietanę i smażyć kolejne 5 minut
Moje domowe kucharzeniegrubej tarce ( można też pokroić w kostkę- tak robiłam przez wiele lat, jednak zauważyłam, że starte warzywa świetnie zagęszczają, chłodnik ma wtedy taką kremową konsystencję). Liście i łodyżki buraków dokładnie przebrać, wymyć i drobno pokroić. Do garnka wrzucić starte buraki, zalać małą ilością wrzątku i podgotować ok.5 minut, następnie dosypać pokrojone łodyżki i liście. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Można(...)już wstępnie posolić i popieprzyć. Umyty ogórek i rzodkiewki również zetrzeć na tarce i dodać do przestudzonych buraków ( ogórków nigdy nie obieram,zawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać). Koperek i szczypiorek umyć i pokroić, dodać do pozostałych składników. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać jogurt do garnka
Smaczne Zdrowedawna "chodził" za mną zakwas buraczany ale ciągle zapominałam kupić buraki. Zalet picia zakwasu jest bardzo wiele, mnie osobiście zależało na tym by użyć go do barszczu. Kiedyś już przygotowywałam taki zakwas ale był z ogromną ilością cukru, nie wiem dlaczego... Ponieważ cukru staramy się nie używać wcale , poszukałam coś ,co będzie odpowiadało naszym gustom. Troszkę pokombinowałam i z kilku(...)chyba , że pominiemy chleb , to wówczas nawet 7. A jeśli nie zdążymy na wigilię zawsze możemy go użyć do picia, bo walorów zdrowotnych ma bardzo wiele. Składniki: - 2 kg buraków - 2-3l przegotowanej letniej wody - 8 ząbków czosnku - 4 liście laurowe - 8 kulek ziela angielskiego - kromka razowego chleba ( na zakwasie) - 2-3 łyżeczki soli ( u mnie himalajskiej ale można
Smaczne ZdroweBuraki zawsze obieram w lateksowych rękawiczkach, a ścieram je w malakserze na tarce i nie martwię się nigdy czerwonymi dłoniami i paznokciami, które po burakach tak trudno domyć:) Składniki: buraki chrzan musztarda sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić pozostałymi składnikami. Przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO
Blondynka Gotujedaje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu i przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu. źródło : na podstawie bloga / klik / Składniki : 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka(...)marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka kiszonego , którą
Słodkości i nie tylkoBuraki mogą się wydawać średnim powodem do dumy, jednak nieskromnie przyznaję, że u mnie taki właśnie stanowią, jako że po raz pierwszy wyrosły w naszym przydomowym warzywniaczku:) Zbiory z takiej ekologicznej uprawy zasługują na należytą oprawę, a taką niewątpliwie stanowi poniższa propozycja - przepis mojej mamy na zimową sałatkę z buraczków o wyrazistym smaczku zaostrzającym apetyt na więcej(...)Sałatka z buraczków i papryki Składniki: 5 kg buraków 1 kg czerwonej papryki 8 cebul zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Buraki umyć, zalać zimną wodą, gotować około 40 minut od momentu zagotowania. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagadu-gadu a ristotto stygnie! Przejdźmy zatem do konkretów: Risotto z buraczkami Do przygotowania użyć możesz: 1 podwójny filet z kurczaka (u Asi była to polędwiczka wieprzowa) 3 buraki 200 gram ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest ryż arborio, ja dodałam ciemny) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 50 gram parmezanu sól, pieprz(...)odrobina curry olej,woda (ewentualnie bulion czy czerwone wino) Zacznij od przygotowania buraków. Obierz je, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny, wrzuć do garnka i zalej taką ilością wody, by w pełni je zakrywała. Wstaw i gotuj dodając niewielką ilość soli. Podczas, gdy buraki będą się gotować na małym ogniu, zajmij się resztą. Mięso pokrój
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaAuuuuu! Najlepsza zupa na świecie. I tyle w temacie. Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% 6 średnich ziemniaków 2 duże cebule 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Buraki pieczemy
Kardamonovy