jesienno-zimowych obiadów polecam Wam kolorow ą surówkę z endywii, buraka, marchwi, ziaren granatu i kapusty włoskiej z przepysznym sosem miodowo-musztardowym. Nasz faworyt, który gości na naszym stole od wielu lat. Smacznego ;) SKŁADNIKI Surówka 1 granat 1 burak 2 marchewki 200 g endywii 200 g kapusty białej Sos musztardowo-miodowy 2 łyżeczki miodu(...)cucchiai di olio extravergine d'oliva sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Surówka Kapustę bardzo cienko siekamy. Sałatę endywię rwiemy na małe kawałki. Marchew i buraka obieramy, następnie kroimy w tzw. zapałki. Granat przekrawamy na pół i delikatnie wyłuskujemy ziarenka. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Sos musztardowo-miodowy W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy
La grande e la piccola cuocawilgotną konsystencję dzięki zawartości naturalnych składników. Nie zawiera mąki, więc może być przygotowany z myślą o tych z nietolerancją glutenu. Składniki (na tortownicę 26 cm): 200 g pieczonych buraków czerwonych 100 g miękkiego masła 3 jajka 150 g cukru 15 g cukru waniliowego 1 kg mielonego sera 3 łyżki mąki kasztanowej skórka strata z pomarańczy Upieczone buraki zmiksować ręcznym blenderem(...)cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodać ser, skórkę startą z pomarańczy i dwie łyżki mąki kasztanowej. Zmiksować na jednolitą masę. Mniej niż połowę masy serowej przełożyć do miski z burakami. Dodać łyżkę mąki kasztanowej. Wymieszać. Do tortownicy wyłożyć czerwoną masę. Wygładzić powierzchnię. Teraz wyłożyć do tortownicy masę białą. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzienieco inny więc storzyłam swoją wersję. Przed zapakowaniem do słoiczków już były pyszne więc jak całość się przegryzie to na pewno będzie jeszcze smaczniejsza. składniki: 4 kg czerwonych buraków 2 kg młodej cukinii 1 kg cebuli zalewa 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 2 łyżki soli kamiennej 3/4 szklanki cukru Buraki dokładnie umyć, ugotować lub upiec. Wystudzone buraki obrać
Monia miesza i gotujetutaj jacyś fani kluseczek? Tak? To mam dla Was coś ekstra! Pyszne mięciutkie domowe gnocchi z burakami! Nie tylko świetnie wyglądają, ale też bardzo dobrze smakują. Gnocchi możecie wykorzystać, jak polskie kopytka, albo podać z masłem, parmezanem, botwiną i chipsami z szynki parmeńskiej, jak w tym przepisie. Gorąco polecam każdemu miłośnikowi glutenu! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje (ok. 40 gnocchi) Gnocchi(...)buraczane: 300 g ziemniaków 300 g buraków 100 g mąki + do podsypania 1 jajko 50 g parmezanu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz Do podania: 80 g parmezanu 100 g szynki parmeńskiej garść małych listków botwiny świeżo mielony czarny pieprz 4 łyżki roztopionego masła groszek czepny * PRZYGOTOWANIE Gnocchi buraczane Ziemniaki oraz buraki obierz i pokrój w mniejsze cząstki. Ugotuj
Food SquareTradycyjny barszcz czerwony na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie nadaje się również do krokietów, bądź pasztecików. Polecam! Składniki: 4 duże buraki 3 l wody kostka rosołowa łyżka natki pietruszki 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 kulek pieprzu sól ocet cukier Przygotowanie: Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą , dodać kostkę rosołową , pietruszkę , czosnek , liść(...)laurowy , pieprz , ziele angielskie łyżkę soli oraz 2 łyżeczki cukru . Od razu dodać również 2 łyżki octu . Postawić do gotowania. Kiedy buraki będą już mięknąć, musimy doprawić barszcz oraz zadbać o odpowiedni kolor. By uzyskać kolor dodajemy łyżkę octu (za każdą łyżką octu dodajemy również łyżeczkę cukru). Kiedy osiągniemy zadowalający odcień, doprawiamy barszcz solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Post
Za drzwiami kuchniUwielbiam buraki a stanowczo za rzadko je używam w kuchni. Mają mnóstwo witamin, błonnika i zdrowych składników, warto je zajadać. Tym razem upiekłam buraki aby potem zrobić z nich pyszną sałatkę. Miałam długie buraki czerwone, jeśli macie kuliste weźcie 3 średnie buraczki. Sałatka buraczkowo - ogórkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzyjemna sałatka z buraka z dodatkiem soczystej pomarańczy i wyrazistego w smaku sera pleśniowego. Do tego orzechowa rukola i prażone nasiona słonecznika. Miodowy dressing dopełnia całości. Polecam :-) składniki: rukola 1 duży burak ugotowany lub upieczony 1 pomarańcza 100 g sera pleśniowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1 łyżka płynnego miodu wykonanie(...)półmisku układam rukolę, a na niej, niezbyt grube, kawałki buraka i, obrane z białej skórki, cząstki pomarańczy oraz kostki sera pleśniowego. Całość posypuję uprażonymi nasionami słonecznika. Wszystkie składniki sosu łączę energicznie mieszając. Polewam sosem sałatkę tuż przed podaniem
babka w formieteż słodkich dodatków. A po inne smakołyki z pieczonymi buraczkami koniecznie zajrzyjcie do Mopsika . Bułki z buraczkami Składniki: (na 12 sztuk) 100 g mieszanki 5 ziaren 200 g buraków 20 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżka złotego syropu 500 g mąki orkiszowej 225 g mąki pszennej dodatkowo: 3 łyżki mleka Mieszankę ziaren zalać(...)wrzątkiem. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Drożdże rozmieszać w kilku łyżkach wody, następnie wlać pozostałą wodę, dodać odciśnięte ziarna, syrop i buraki. Wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę orkiszową, dodać płynne składniki, zagnieść. Dodać sól, połączyć. Na końcu partiami dodawać mąkę pszenną. Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przepis na ciasto trochę inne niż dotychczas ;) Do jego przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku s ą prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki i masła, który wprost rozpływa si ę w ustach z każdym kęsem . Smacznego! SKŁADNIKI(...)Ciasto 330 g m ą ki pszennej 200 g oleju 100 g grubo startych buraków 100 g grubo startej marchewki 100 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 250 g śmietany 30% 100 g masła 1 łyżka gorzkiego kakao 1 laska
La grande e la piccola cuocakażdą wigilię. Tak więc dziś dzielę się z Wami przepisem na mój pyszny, esencjonalny, aromatyczny barszcz na zakwasie buraczanym z suszonymi grzybami. Składniki: 1,5 kg buraków 500 ml zakwasu z buraków 15 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe cukier(...)sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić do namoczenia na 2 godziny. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy całe warzywa, namoczone grzyby razem z woda oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i całość zalewamy 2-2,5 L wody. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie
magiczna kuchnia Kasiciasto jest genialne, mięsiste, wilgotne, mega czekoladowe, a co najważniejsze zachowuje swoją świeżość przez parę dni, idealne na każdą okazję i nie bójcie się nie czuć w nim smaku buraków :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( tortownica 21-23cm): 175g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50g ciemnego kakao 200g drobnego cukru 250g ugotowanych buraków, zblędowanych na puree 3 duże jajka 200g oleju rzepakowego 100g czekolady gorzkiej drobno posiekanej Dodatkowo na polewę: 50g gorzkiej czekolady 70% 50ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka golden syrupu
Słodkie zapomnienieśledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi marynowanych , ale jeżeli nie macie takowych akurat pod ręką(...)chrzanu lub soku z cytryny. Inspiracją do przygotowania tej sałatki były warsztaty z Seko . Smacznych Świąt ! Sałatka śledziowa z buraczkami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 duże ugotowane buraki 2 filety marynowanych śledzi 1 mała szalotka 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Buraki
Kulinarne przygody GatityŚwiąteczne. Pierwsza już dziś :) To mus buraczany z bardzo aromatyczną pomarańczą i orzechami włoskimi oraz pinii, delikatnie podsmażany na równie aromatycznym oleju Rydzowym od SEMCO . Składniki: 1 duży burak ok 300g 1 ząbek czosnku sok z 1 pomarańczy garść orzeszków pinii garść orzechów włoskich 3 łyżki oleju Rydzowego od SEMCO sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę. Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Ostudzone składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy orzechy i doprawiamy solą i pieprzem
Niezły Młynekprzepisów na Święta Bożego Narodzenia. Myślę, że to ciekawa alternatywa dla klasycznego barszczu… Może się skusicie w tym roku na coś innego, nowego? Pyszna zupa – krem z buraków, z dodatkiem zielonej dymki lub świeżej bazylii, wygląda oszałamiająco ze względu na swój cudny, malinowy kolor. Zaskoczy wszystkich Twoich gości! Składniki: 1,5 litra bulionu (jeśli chcesz, aby Twój krem(...)był naprawdę gęsty) 5-6 średnich buraków czerwonych 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2,5 łyżeczki majeranku 1 łyżka stołowa soku z cytryny śmietana 18% do zup i sosów sól, pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, wrzuć następnie do bulionu. Dodaj wszystkie przyprawy, a gdy bulion
Garniec Magalieskładniki: ok. 6 buraków czerwonych 3-4 ząbki czosnku woda osolona solą, do smaku (u mnie na 1 litr wody 1 łyżka soli) wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w talarki, układamy w dużym słoiku lub naczyniu kamionkowym. Następnie dodajmy obrany czosnek. Całość zalewamy osoloną wodą i najlepiej obciążmy warzywa aby nie były na powierzchni. Wierzch naczynia możemy przykryć gazą. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzenia