burak - 4917 przepisów (strona:93/328)

Tumeron: Kurkuma, burak, ananas 214

świeżego korzenia kurkumy 1 burak 1 plaster ananasa (ok. 2 cm) 2 jabłka gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować 0,5 litra soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem ananasa, którego wystarczy porządnie umyć pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Buraka pokroić razem(...)ziemistego smaku. Plaster ananasa pozbawić skóry. Kurkumy nie obierać. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na burakach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu

Pij soki wyciskane
Imieninowa sałatka mojej Mamy. Mam smaka na buraka :-) 199

Smaczne sałatki z buraka. Edyta Guhl. ,, Mam smaka na buraka“ to akcja kulinarna, którą na stronie Durszlaka ogłosiła przesympatyczna Angela z blogu Smakołyki Angeli. Jeśli macie ciekawe przepisy na dania z buraka, jeszcze można zgłosić się do Angeli, akcja kończy się 15 lutego. Warto jest również przejrzeć już zgłoszone przepisy, na pewno każdy znajdzie coś smacznego dla siebie

dolcevitainmykitchen
Sałatka z burakiem i orzechami 177

Sałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w czekoladowych brownies, których dotad jeszcze nie podawałam Wam na blogu, no i oczywiście jako główny składnik sałatek. Dzisiejsza sałatka jest dość szybka do zrobienia, pod warunkiem, że mamy buraki. Moga być pieczone

dolcevitainmykitchen
Czekoladowy murzynek z buraków 185

zawsze zagospodarowywać jedzenie i ekonomicznie wykorzystywać resztki z lodówki, postanowiłam część tej buraczkowej dobroci spożytkować w postaci ciasta . Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto wyszło wilgotne, miękkie, przyjemnie czekoladowe. Buraków w ogóle tu nie czuć , konsument niezorientowany w składnikach kompletnie się ich w cieście nie będzie spodziewał. Bardzo dobry sposób na przemycenie warzyw do codziennej diety :) Składniki  na dużą(...)pszennej 50g ciemnego, gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 łyżeczki sody oczyszczonej - płaskie 300g cukru 1 duży cukier wanilinowy [15g] 1/2 łyżeczki soli MOKRE: 350g ugotowanych buraków - waga już po obraniu i obgotowaniu do miękkości 250 ml oleju 5 jajek - u mnie wielkości M W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę

Grunt to przepis!
Gulasz owsiany - przepis wojenny 116

Oryginalny przepis z czasów wojny. Pobrany z angielskiej książki kucharskiej lekko zmodyfikowany dodatkiem buraka cukrowego. Choć modyfikacja niezbyt wielka, bo zasadniczo w tym czasie wkładano do garnka wszystko co się dało :)  Składniki: - marchewka - seler - cebula - buraki cukrowe - ziemniaki - płatki owsiane Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę pokroiłem w plasterki(...)lubię.  Wszystko gotujemy z tym, że najpierw wrzucamy buraki, potem marchew i seler, a na końcu ziemniaki. Kiedy wszystko będzie miękkie dodajemy cebuli z olejem i trochę płatków owsianych na tyle, żeby się nam trochę zagęściło. Nie za dużo, bo nie będzie można mieszać. Kiedy płatki zmiękną ściągamy z gazu

Kryzysowa Książka Kucharska
Konfitowane Inguday Tibs pieczona sałatka buraczana i Kik Alicha 137

tłuszczem polega na tym, że na ogniu podgrzeje on się nam do wyższej temperatury i wtedy danie zostanie usmażone. Wyjściem z sytuacji jest zastosowanie kąpieli wodnej. Sałatka z buraków jest zasadniczo nudna, ale pieczona w folii aluminiowej, zwłaszcza w towarzystwie innych składników, nabiera ciekawego smaku. Kik Alicha to w zasadzie coś rzadsze od purée z grochu, ale gęstsze od grochówki(...)Tyle, że z dodatkiem kurkumy.  Składniki: Inguday Tibs: - małe pieczarki - cebula Sałatka buraczan(a/o-ziemniaczana) - buraki - marchewka - cebula - cytryna - ziemniaki (opcjonalnie) Kik Alicha - groch łuskany - kurkuma - kminek Wykonanie: Cebulę kroimy w półplatserki i razem z pieczarkami wkładamy do słoika. Zalewamy wszystko olejem i zamykamy słoik. Przygotowujemy garnek z wodą i wkładamy do niego słoik z pieczarkami. Gotujemy na bardzo małym

Kryzysowa Książka Kucharska
Śledziowa sałatka warstwowa 412

się jako sałatka wigilijna i postna. Jednak dla smakoszy filetów śledziowych może być przygotowywana przez cały rok. Może nie wygląda zachęcająco (sporo osób w pierwszej reakcji ma problem z burakami) to jest zaskakująco smaczna i wyjątkowa. Przepis znalazłam na blogu Życie od kuchni. Składniki: Marynata do buraków: 2 duże buraki 0,5 litra wody 50 ml octu jabłkowego

Pasja Smaku
ROLADKI ŚLEDZIOWE Z PIECZONYM BURAKIEM 255

ROLADKI ŚLEDZIOWE z dodatkiem pieczonego buraka ładnie wyglądają i świetnie... Artykuł ROLADKI ŚLEDZIOWE Z PIECZONYM BURAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Sałatka z pieczonymi burakami, szparagami i jajkiem 143

posiadamy upieczone buraczki ). Idealnie nadaje się na samoistną przekąskę oraz dodatek obiadowy. Polecam! (1 duża lub 2 mniejsze porcje)  2-3 garście mieszanki sałat 2 jajka 2 pieczone buraki (przepis tu - klik ) 6-8 szparagów marynowanych ( Dagoma ) Dodatkowo: 1-2 łyżki oliwy zalewa od szparagów do skropienia sól, pieprz Jajka należy ugotować na twardo i przekroić na 4 części(...)Buraki pokroić w półplasterki, a szparagi na mniejsze kawałki. Sałatę luźno ułożyć na talerzu i na wierzchu poukładać buraki, szparagi oraz jajka. Całość skropić oliwą, odrobiną zalewy od szparagów i doprawić do smaku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Di gotuje
Koktajl z soku z czerwonych buraków, jabłka i marchewki 152

tylko dodaje mnóstwa energii, ale także ładuje nasz organizm wieloma składnikami - ważnymi dla naszego organizmu! Dużo mogłabym napisać o jego właściwościach, ale zrobię to tak w skrócie... Sok z buraków m.in. pozytywnie wzmacnia układ odpornościowy, normuje ciśnienie krwi i korzystnie działa na pracę żołądka. Jabłka i marchewka także odznaczają się wieloma pozytywami. Przyznam, że uwielbiam smak tego koktajlu, który przyrządzam(...)bardzo często. Czasami mieszam go z jogurtem naturalnym. Pycha! (2 porcje) 250 ml soku z buraków (dobrej jakości; polecam Victoria Cymes ) 1 jabłko (większe) 1 marchewka Obraną marchewkę i jabłko (możecie ze skórką) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Następnie wlać sok z buraków i całość ponownie wymieszać - do połączenia się składników. Można pić bezpośrednio po przygotowaniu

Di gotuje
Buraczane kaszotto 156

garnku z kaszą gryczaną i dodatkiem ricotty. Kolor  i smak zaskakują każdego, kogo częstuję tą potrawą... Gwarantuje, że zaskoczą i ciebie. Składniki (na dwie porcje) : - tarte buraki (ok. 400g- jeśli macie czas możecie użyć surowych, upiec je i zetrzeć na tarce)  - kasza gryczana niepalona (100g- świetnie sprawdza się też jaglana) - ricotta (4 łyżki- ok.100g) - czerwona cebula (połówka) - ząbek(...)kasza będzie miękka). Dodać sól, pieprz, rozmaryn, sok z cytryny. Zdjąć z ognia, dorzucić ricottę i wszystko porządnie wymieszać. Gotowe !  Do dekoracji użyłam tahiny, sezamu i czarnuszki :) Buraki, pomimo tego, że nie obfitują w żelazo są cudownym środkiem krwiotwórczym, zapobiegają anemii i wspomagają cały układ krwionośny. Zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Dodatkowo, są skarbnicą

Gawron w rosole
MAKARON Z BURACZANYM PESTO I SEREM PLEŚNIOWYM – pyszny! 205

świeżymi kiełkami. Pesto buraczane było totalną improwizacją, ale smak jego przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – na stałe zagości w mojej kuchni! Idealne na każdy dzień, a szczególnie Dzień Buraka, który obchodzony jest 24 listopada. Koniecznie spróbujcie! Ps. makaron kokardki śmiało możecie zastąpić swoim ulubionym – spaghetti, świderkami czy też wstążkami tagliatelle. Polecam! SKŁADNIKI: * makaron kokardki Lubella – 2 porcje * pieczone(...)buraki – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * orzeszki pinii – 3 łyżki * camembert – 100 g * oliwa z oliwek – 3 łyżki * sok z cytryny – 2 łyżki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Upieczone buraki kroimy, wkładamy do blendera, dodajemy czosnek, orzeszki pini, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu – wszystko

Ostra na Słodko
Zupa krem z buraków 157

już nie paleo, ale na pewno, pyszna zdrowa i pożywna zupa. Mam to szczęście, że ile razy jestem u rodziców i tylko sobie zażyczę dostaję zapas parowanych buraków, więc oszczędność czasu ogromna, a takie buraczki spokojnie w lodówce leżakują 4-5 dni tak więc nie musiałam czekać aż się upieką tylko przystąpiłam do gotowania. Mi ten krem posmakował, zjadłam(...)obiad i śniadanie Mężowi trochę mniej ale to dlatego, że on nie przepada za taką konsystencją zupy. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 szklanki bulionu 3 średnie buraki parowane lub pieczone mała cebula 4 ząbki czosnku pół jabłka łyżka oleju lub masła klarowanego łyżeczka majeranku  Podsmażamy na tłuszczu cebulę i czosnek, wrzucamy do wrzącego bulionu razem z pokrojonymi burakami

Cynamonowe szczęście
Sałatka z pieczonych warzyw i komosy ryżowej 226

Sezon jesienno-zimowy może być pyszny i kolorowy na talerzu. Dynie, buraki, marchewki i wszystkie pozostałe warzywa korzeniowe dają nam naprawdę spore pole do popisu. Można przygotować z nich surówki, sałatki, zapiekanki, zupy. Ja bardzo lubię przygotowywać sałatki z pieczonych warzyw. Dodaję do nich w zależności od tego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry(...)ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy.  Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula rukola owoc granatu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 181

Jesień to idealna pora na wykorzystanie warzyw korzeniowych i gotowanie zup. Ten weekend sprzyja robieniu generalnych porządków, więc zupa tym bardziej była wygodnym rozwiązaniem ;) Ja nabrałam ochoty na buraki czerwone, więc ugotowałam barszcz ukraiński, który na Ukrainie nazywają barszczem polskim ;) Wersja ukraińska różni się nie tylko składnikami, ale też sposobem wykonania. Tę wersję też kiedyś opublikuję ;) Oczywiście każda pani domu(...)zupy. Podaję tutaj swoją ulubioną bardzo esencjonalną, ciut zmodyfikowaną w porównaniu z klasyką. Barszcz zwykle gotuje się na rosole mięsnym, ja wolę wersję bezmięsną. Składniki (na 3 porcje): średni burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść laurowy suszony majeranek 2 łyżki białej fasoli z puszki (lepsza byłaby

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania