burak - 4917 przepisów (strona:86/328)

Buraczki do słoików na barszcz czerwony 213

Uwielbiam barszcz czerwony, muszę się jednak przyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki(...)zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 i ½ szklanki octu Ziele angielskie, liść laurowy Wykonanie: Buraki ugotować (1-2 godz. w zależności od wielkości buraków), obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut. Polecam również Barszcz wiosenny

Tradycyjna Kuchnia
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 195

poczytania przepisu i  wypróbowania go w swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku(...)cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść słonecznika garść płatków żytnich pieprz, oregano Zaczynamy od przepłukania ciecierzycy z zalewy. Następnie wszystkie składniki z pozycji "Warstwa I" wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy na jednolitą masę, podobnie jak w przypadku hummusu. Odstawiamy i zabieramy się

vegetanie
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 229

sobie pozwolić to spróbowanie czegoś z przystawek i wspólny deser. Na początek naszej małej uczty otrzymaliśmy od szefa kuchni poczęstunek - niesamowicie lekka i delikatna terrina z bryndzy z dodatkiem buraka, taki mały i miły dodatek do całości. Następnie zjedliśmy wspaniałą polędwicę z sandacza z sałatką z buraka i tabule pietruszkowo-miętowym, a zakończyliśmy cudownym deserem, absolutnie obłędną roladą z karmelu(...)kończą na 220 zł (danie dla dwóch osób). Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, przejście od hotelu zajęło nam około 10 minut.  Terrina z dodatkiem buraka z sera bryndza z sosem balsamicznym - poczęstunek od szefa kuchni. Polędwica z sandacza serwowana z ragout z krewetek oraz sałatką z biało-czerwonego buraka i tabule pietruszkowo-miętową ( Wiosenne Menu

Plate of Joy
Łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym 152

plastry łososia wędzonego, 2 łyżki syropu z granatów, 1 łyżka miodu 1 burak, 12 jajek przepiórczych, ognista mieszanka przypraw, Syrop z granatów wymieszać z miodem. Buraka umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać. Pokroić w cienkie plasterki a następnie paseczki. Wymieszać z sosem. Odstawić do ostygnięcia. Łososia pokroić w cienkie paski. Buraka osączyć i wymieszać z łososiem. Ugotować jajka przepiórcze(...)miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym. (Oczywiście można dodać jajka ugotowane na twardo.) Jajka ułożyć na łososiu z burakiem. Posypać ognistą mieszanką przypraw.   zastawa

królestwo garów
Chłodnik ogórkowy z przepiórczymi jajami i pieczonymi burakami 127

warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja przepiórcze ugotowane na twardo, 2 średnie buraki, 3 łyżki oliwy, sos TABASCO Garlic, sól, pieprz Umyte buraki (my użyliśmy żółte buraki) piecz w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1godzinę. Upieczone, przestudzone, obierz ze skóry i posiekaj(...)sosu Tabasco Garlic i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, aby się schłodził. Podawaj z ugotowanym na twardo przepiórczym jajem i tatarem z buraka

królestwo garów
Sałatka z grillowanych buraków. 127

Buraki, oliwa, 2-3 łyżki miodu, sól, sok z cytryny, folia aluminiowa Buraki umyć, osuszyć, odciąć końcówki.  Posmarować oliwą i zawinąć w folię. Ułożyć na rozgrzanym do 200 stopni ruszcie, piec pod przykryciem około 35-40 minut. Wykałaczką sprawdzić czy buraki są miękkie. Powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Sok z cytryny wymieszać z miodem i 3 łyżkami oliwy(...)Doprawić solą. Ciepłe buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z sosem. Odstawić do ostygnięcia. Podawać do mięs, na przykład do burgera.   zastawa

królestwo garów
Carpaccio z buraka z sosem jogurtowym i kawałkami pieczonego indyka 246

pierś z indyka i ziemniaki możecie upiec jednocześnie. Ta sama temperatura i ten sam czas pieczenia (podane poniżej). Nawet w jednym naczyniu żaroodpornym - tak było u mnie. Składniki: 1 burak ugotowany z listkiem laurowym i zielem angielskim 1 pierś z indyka (lub kurczaka) upieczona np. w folii, z ziołami (180 stopni C, 45 minut) 1 ziemniak  pokrojony w plasterki(...)sałata (ja kupuję w Lidlu), lub dowolny mix sałat Na sos: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka orzeszków pini świeżo zmielony pieprz sól Ugotowanego buraka kroimy w plasterki Upieczoną pierś drobiową kroimy w plastry Sałatę mini kroimy w paski Na talerz wykładamy najpierw sałatę, następnie wokół talerza układamy plastry buraka Na buraku układamy mięso

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Barszcz czerwony na sposób azjatycki 181

człowiek ledwo się trzyma na nogach, a żołądek domaga się jedzenia, dobrym rozwiązaniem jest treściwa i szybka zupa. Ponieważ uwielbiam warzywa strączkowe i buraki czerwone, postanowiłam zrobić ich mix. Do tego trochę wschodnich dodatków i w ostatniej chwili wrzuconych świeżych ziół z własnej doniczkowej uprawy. I oto przepis: Składniki (na 2 porcje): 1/4 szklanki pomarańczowej soczewicy burak czerwony(...)opłukać w kilku wodach i wrzucić do garnka z ok. 0,7 l wody. Dodać obrany i pokrojony w plastry (bez znaczenia jakie, bo potem i tak go wyjmiemy) burak. Dorzucić imbir oraz pokrojoną na kawałki trawę cytrynową (najgrubszą część zmiażdżyć tłuczkiem lub trzonkiem noża). Gotować do miękkości soczewicy. Zestawić z ognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybka sałatka buraczana 177

Taką sałatkę jadłam na sylwestra. Jako, że jestem fanką buraków musiałam ten przepis odtowrzyć u siebie w domu. Najlepiej sprawdzają się buraczki ze słoika z Aldiego (Klostergarten) - w kombinacji z wszystkimi składnikami tworzą najlepszą kompozycję smakową. Sałatkę przygotujecie w 10 minut albo szybciej (jeżeli buraki utrzecie za pomocą jakiejś maszynki). Nie dość, że jest szybka, smaczna to śmiało można(...)wykorzystać do obiadu, na przyjęcia. Przygotujcie ją na wielkanocny obiad! potrzebujemy: - 2 słoiczki buraków (najlepiej sprawdzą się te z Klostergarten z Aldiego) - 1 duży lub 2 małe ząbki cozsnku - odrobina pieprzu - 1 łyżka oleju słonecznikowego lub innego Buraki odcedzić i przepłukać odrobiną wody. Zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem

Szybko Tanio Smacznie
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 168

mojej głowie, brakowało jedynie czasu. Wczoraj wieczorem miałam go aż nadto, postanowiłam więc zabrać się za kolejny autorski przepis. Jaki był efekt? Słodka marchewka i delikatnie chrupiące, aromatyczne buraki otulone mięciutkim, delikatnym ciastem... Powoli zaczynam się przekonywać do dań bezmięsnych, których fanką do tej pory zdecydowanie nie byłam. Potrzebne nam: - 2 duże lub 3 średnie buraki - 1,5 sporej marchewki(...)łyżka oliwy - 150 g ricotty - 5 łyżeczek cukru - tymianek suszony - 2 jajka - 3 żółtka -  250 ml kremówki - sól - pieprz - 5-6 łyżek mąki pszennej Przygotowanie:  Buraki owinąć w folię aluminiową (oddzielnie) i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Marchewki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać tyle wody, żeby marchewka była

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z pieczoną dynią, burakiem i mozzarellą 177

marynacie :) Zapraszam na pyszną sałatkę i dodam, że to jeszcze nie koniec. Zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni więc będzie zupa. Składniki: 0,7 kg dyni 3 małe podłużne buraki 1 duża kulka mozzarelli kilka liści sałaty 2 ząbki czosnku szczypta płatków chili świeży tymianek czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny(...)oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim dynię, skropić ją oliwą,  posypać solą, czosnkiem grubo pokrojonym  i tymiankiem. Buraki dokładnie umyć skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Również umieścić na blaszce Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem na około 20-25 minut

Gosia gotuje
Buraczki na barszcz wigilijny ( nie kiszone) 173

domu nie kisimy buraków na barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyz są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku. Do barszczu zużywam zalewę i 1-2 buraki, a reszta  trafia do świątecznego chrzanu. Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście(...)liściu laurowym, 2 gozdziki, pół łyzeczki soli i pół łyżeczki cukru, oraz po łyżce soku z cytryny ( dzięki dodaniu soku uzyskamy intensywniejszy kolor). Do tak przygotowanych słoików powkładać ciasno buraki i zalać wodą, w której się gotowały. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka ( dno wylozyć ściereczką) i gotować od momentu zagotowania przez 5 minut. Wyjać i ustawić naściereczce do góry dnem

Gosia gotuje
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki 230

Odnoszę wrażenie, że burak jest nieco zapomnianym warzywem a szkoda, bo zawiera w sobie dużo witamin oraz mikro i makroelementów. By uzyskać w zupie taki smak i aromat z buraków jakiego oczekuję, musiałabym ugotować ich ze 2 kilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym sokiem Marwit buraczano-jabłkowym, który idealnie podkreśla smak zupy, w tym przypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają sobie(...)sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy

Szefowa kuchni
Fantastyczne buraczki na ciepło 242

lubią tak jak ja. A dzisiaj zupełnie fantastyczne zestawienie dla podniebienia, czyli buraczki w słodkiej śmietanie z posmakiem chrzanu i cytryny. Smakują wyśmienicie! . Składniki: 1 i 1/2 kg buraków ćwikłowych sok z 2 cytryn 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki świeżo startego chrzanu sól ok. 2 płaskich łyżeczek pieprz do smaku 1. Buraki gotujemy w mundurkach na pół(...)Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z dwóch cytryn mieszamy i odstawiamy. 2. Śmietankę gotujemy z chrzanem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy z burakami. 3. Buraki ze śmietanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i zapiekamy przez 30 minut. Podawać na ciepło

Apetyczna babeczka