burak - 4917 przepisów (strona:77/328)

Koktajl z burakiem, bananem i pomarańczą 99

sesji nagroda czekała-obiekt fotograficzny do wypicia. To nie koniec. Przygotowałam dla Was jeszcze drugi przepis, ale tym razem już rozgrzewający, stay tuned! Pełna witamin szklanka przepysznego koktajlu: burak surowy, polówka mrożonego banana, cała pomarańcza, jogurt i miodzik. W okresie letnim dodaje jeszcze truskawki. Best ever koktajl, uwierzcie i spróbujcie, pokochacie nie tylko za kolor, ale i smak(...)Koktajl z burakiem, bananem i pomarańczą / 3 szklanki Składniki: 400 g jogurtu naturalnegp 1 pomarańcza 1/2 mrożonego banan (może być świeży) 1 średni burak, surowy miód do smaku 3 łyżeczki kokosu 3 łyżeczki płatków owsianych Przygotowanie: Jogurt przelewamy do blendera kielichowego. Banan dodajemy do jogurtu. Pomarańczę i buraka obieramy. Dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do kielicha. Całość miksujemy na jednolity

Moja smaczna kuchnia
Czwartek: Kaszotto z burakami i kozim serem 135

Wszystko posypane pestkami dyni, orzechami włoskimi i przemieszane z rukolą, połączyło się słodką, orzechowo-wytrawaną całość, przełamaną cytrynowym, kwaskowatym dresingiem. Czas: 1,15 godz. (w tym godzina na pieczenie buraków) Poziom trudności : łatwy Składniki: 2 duże buraki lub 4 małe Garść rukoli Garść pestek dyni Garść orzechów włoskich 50 g sera koziego Szklanka kaszy gryczanej niepalonej 2 łyżki oleju(...)smażenia 1 łyżka estragonu 1 łyżeczka majeranku Szalotka Dresing Ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy Łyżeczka miodu   Przygotowanie Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę (większe bulwy przekrajamy na pół). Krok 2 Przygotowujemy kaszę. W rondlu rozgrzewamy olej, wysypujemy na niego kaszę

Niedzielny kucharz
Barszcz czerwony z uszkami 163

Boże Narodzenie jest raz do roku :). Ale żeby nie było, efekt finalny - cudny.  Przepis na barszcz czerwony: Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 l  zakwasu z buraków 5 dużych buraków mała garść suszonych grzybów 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku szczypta cukru sól pieprz Grzyby zalewamy(...)szklanką wody na jakieś 12 godzin. Po tym czasie buraki gotujemy w skórkach do miękkości, obieramy je i kroimy w mniejsze kawałki. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy do niego czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, grzyby z wodą, w której się moczyły, wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie do bulionu dorzucamy buraki, gotujemy na małym ogniu

Kardamonovy
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 329

buraków podłużnych 5 ząbków czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli morskiej 6 liści laurowych 12 ziaren ziela angielskiego 12 ziaren pieprzu czarnego 3 kromki prawdziwego razowca lub szklanka soku z kiszonych ogórków Po 5-7 dniach zlewamy sam zakwas do butelek i przechowujemy zamknięty w lodówce. Taki zakwas dodajemy do naszego barszczu Wigilijnego .  Buraki myjemy i obieramy. Kroimy(...)plasterki lub mniejsze części.  Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i studzimy.  Do słoików lub kamiennego garnka wkładamy buraki, przekrojone w pół ząbki czosnku, ziele, pieprz, liście oraz kromkę chleba. Całość przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-7 dni. W tym czasie na powierzchni wytworzy się piana, to normalny proces. Uważaj jednak na pleśń. Jeśli się pojawi cały

KuchcikoweLove
Święta zero waste – jak nie marnować żywności na Boże Narodzenie 155

pierogi? To doskonała okazja, żeby zrobić raviolo z płynnym żółtkiem. Jest przepyszne! Sam będziesz sobie zazdrościł, że jesz takie dobre rzeczy. Przepis na raviolo tutaj Sałatki z kiszonych buraków Kiedy zakwas na barszcz będzie gotowy, nie wyrzucaj plasterków buraków. Są zdrowe i bardzo smaczne. Przepis na sałatkę z kiszonych buraków lub carpaccio z buraków .   Więcej przepisó w zero waste

Ugotowane pozamiatane
Zakwas na barszcz czerwony. 110

kilka lat temu i od tej pory nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Podam proporcję na 3,5 litrowy słój, bo w takim robiłam swój zakwas. Składniki: 6 dużych buraków 7 ząbków czosnku 6 liści laurowych 6 kulek jałowca 2 litry wody 2 łyżki soli Wykonanie: Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Ułożyć w słoiku.( Powinny zajmować cały słoik(...)moje buraki były naprawdę duże więc wystarczyło 6 sztuk.) Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i kulki jałowca. Wodę zagotować z solą. Gorącą wodą zalać buraki. Zakręcić słoik i zostawić na 7-9 dni. Po tym czasie, należy przelać zakwas do butelki lub słoika, przez gęste sito lub gazę. Tak przygotowany zakwas wstawić do lodówki. Może tam stać nawet kilka

Agusiowe smakołyki
Sałatka śledziowa warstwowa 249

Sałatka w trochę innym wydaniu, do której wykorzystałam pieczone buraki i marchewkę gotowaną. Polecam przemycać witaminy w połączeniu ze śledziami. Polecam na świątecznym stole. 3 płaty śledziowe matias 1/2 jabłka 1/2 cebuli białej natka pietruszki 1 burak pieczony 1 marchewka gotowana sól, pieprz 2 łyżki śmietany ukwaszonej 1 jajko Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie kilka godzin. Jajko gotuję(...)mocno dociskam do brzegów. Na samym dnie wykładam śledzie w śmietanie, następnie dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę. Pozostałe śledzie kroję tez w paski, dodaję pokrojonego w mała kostkę buraka, można dodać też trochę jabłka, doprawiam sola, pieprzem, dodaję łyżkę śmietany. Mieszam i wykładam na marchewkę. Przykrywam folią spożywczą i dociskam. Wstawiam do lodówki na godzinę. Wyjmuję bezpośrednio na talerz

wesoła kuchnia
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 291

Barszcz czerwony to tradycyjna wigilijna potrawa . Niektórzy gotują go na zakwasie, który najlepiej zrobić samemu, ale jeżeli go nie mamy, to nic straconego :-) Ten barszcz czerwony z pieczonych buraków gotuję na rosole jarzynowym, przez co jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku(...)niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy:  pęczek włoszczyzny, liść kapusty cebula, 2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz, kilka gałązek lubczyku, kilka natki pietruszki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pieczone skrzydełka z burakiem i kaszą bulgur 152

bardzo dużo czasu. Podstawą diety jest białko, węglowodany i tłuszcze. Staram się komponować posiłki tak, aby w każdym z nich składał się z tych makroelementów.  Bardzo lubię skrzydełka, buraki i kaszę bulgur. Postanowiłam wszystkie składniki złożyć w całość. Składniki: 2 skrzydełka kurczaka burak 4 łyżki suchej kaszy bulgur + 1 1/4 szklanki wody przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy(...)czosnek granulowany, suszony koperek, papryka słodka, przyprawa do mięsa Sposób przygotowania: Dzień wcześniej panierujemy skrzydełka w przyprawach. Następnego dnia dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski buraka - również panierujemy w przyprawach. Skrzydełka i buraka przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Między czasie gotujemy kaszę bulgur. Do wrzącej osolonej wody dodajemy kaszę. Gotujemy, aż całość wchłonie

Truskawkowa Fiesta
Przepisy na Andrzejki 145

jajeczna z kukurydzą i oliwkami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Proziaki Mus czekoladowy z ricotty Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Zrazy wołowe nadziane kaszą i grzybami 186

które nieodłącznie kojarzy mi się z polską kuchnią. Lubię łączyć nieoczywiste ze sobą dodatki, dlatego poniższe zrazy nadziałam kaszą i suszonymi grzybami. Dodatkowo, zasmażane buraczki podmieniłam na plasterki pieczonych buraków. W ten sposób, lekko odchudziłam całe danie. Przepis na zrazy w nowoczesnej odsłonie przygotowałam na konkurs „#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych(...)łyżki musztardy sarepskiej mąka do obtoczenia 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 szklanki wody  sól, pieprz Olej Wielkopolski Słonecznikowy do obsmażenia mięsa do podania pieczone buraki Przygotowywanie farszu  Na samym początku kaszę opłukać, odcedzić, zalać wodą (1 i 1/4 szklanki), posolić i gotować na małym ogniu. Kaszę co jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła

Ugotować
Szybka sałatka z burakiem 122

Sałatka z grillowanym burakiem - przepis Składniki: (porcja dla 2 osób) - gotowy mix sałat z rukolą; - czerwona cebula; - 1 mały burak; - 100g sera feta; - 1 kiwi; - szczypta oregano. Składniki na sos: - 1 łyżka wody; - 2 łyżki oliwy; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka octu winnego; - szczypta soli i pieprzu cytrynowego. Sposób przygotowania: - buraka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na patelni(...)grillowej z obu stron; - cebulę pokroić w paseczki, a fetę w kosteczki; - kiwi obrać i pokroić w plasterki; - mix sałat posypać cebulą i fetą, ułożyć grillowanego buraka oraz kiwi, polać sosem sałatkowym. SMACZNEGO

MintTaste
Pieczone buraczki z chevre i włoskimi orzechami 164

dodaję świeży ser chevre typu feta. Jest również wariant z białą pleśnią. Jest równie smaczny ale już trochę inny w smaku. Pieczone buraczki Składniki: na 4 porcje 1 kg buraków 100 g sałaty 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 50 ml pomarańczowego lub jabłkowego 4 łyżki balsamicznego octu sól i czarny pieprz do smaku Nastaw piekarnik na 175ºC. Umyj buraki(...)włóż do żaroodpornego naczynia i piecz przez godzinę. Ostudzone buraki obierz ze skórki, i pokrój w ósemki. Rozpuść masło i miód na patelni, włóż buraki i smaż przez 10 minut. Wlej ocet balsamiczny, dopraw solą i odrobiną pieprzu i smaż jeszcze przez 5 minut. Ułóż sałatę na półmisku, a na wierzchu pieczone buraczki. Posyp pokruszonym serem i orzechami. Spara Spara

codojedzenia
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 95

recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS (5-6 portions(...)medium beets 1 medium red pepper 1 medium carrot 200 g Greek yogurt 1 mozzarella ball 150 g blue cheese olive oil, garlic, favorite herbs, salt, pepper Zacznij od buraków, bo to one potrzebują najwięcej czasu na ugotowanie. Ja gotuję buraki na parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy

Martyna Cooks
Barszcz czerwony z tortellini 190

takie, które można przygotować dzień wcześniej. Zupy wiodą w tej dziedzinie prym! Tym razem w roli głównej barszcz czerwony. O tej porze roku mamy super soczyste i kolorystycznie piękne buraki ćwikłowe. Dlatego też barszcz wychodzi bardzo aromatyczny o pięknej barwie. A więc do dzieła! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Potrzebujemy: -3-4 duże buraki -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -2-3 ząbki czosnku -łyżka majeranku -łyżeczka cukru -1-2 łyżki octu (wg. uznania ) -sól, pieprz -ewentualnie łyżka barszczu instant -opakowanie tortellini z grzybami

Kulinarne przemyslenia