burak - 4917 przepisów (strona:89/328)

Barszczyk Wigilijny 141

pierwszy ten przepis na stronie dusiowakuchnia - wiedziałam, że będzie przepyszny... i tak właśnie było :)Grzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na całą noc do namoknięcia. Buraki umyć i ugotować do miękkości przez około 1,5 godziny. Następnie wyjąć je z wody i odstawić do ostygnięcia.Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której(...)się moczyły z dodatkiem liści laurowych i czosnku, przez 20 minut. W między czasie obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wywar warzywny podgrzać i do wrzącego dodać: majeranek, pieprz, ziele angielskie. Dodać starte buraki razem z sokiem, który puściły i gotować do 5 minut doprawiając solą i pieprzem. Barszcz przecedzić przez sito i dodać

Świat Domowej Kuchni
Zupa buraczkowa mojej babci 2435

Zupa buraczkowa mojej babci, jedna z moich ulubionych, smak dzieciństwa i ten uśmiech babci jak mogła poczęstować gości jedzeniem- bezcenne SKŁADNIKI: - buraki ok kg - włoszczyzna (2 marchwie, 1 pietruszkę korzeń, seler mały 1 szt, cebulę ) - lubczyk 1 łyżeczkę - sól morska 2 łyżeczki - pieprz do smaku - cytryna do smaku - cukier do smaku - śmietankę ok 100ml - kawałek kości od schabu - ziemniaki(...)mąkę do zagęszczenia zupy 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA - wstawiam wodę z kością, między czasie przygotowuję włoszczyznę, obieram i kroję w kostkę a marchew w talarki. - obieram buraki większe przekrawam na pół(część buraków zostawiam do wyciśnięcia z nich soku w sokowniku) - gotuje wszytko doprawiam przyprawami - pod koniec gotowania dolewam sok z buraków aby zupa była jak najbardziej esencjonalna - osobno gotuję

Basia w kuchni
CARPACCIO Z BURAKA 152

Podchodziłam do tego połaczenia smaków dość niepoważnie,ale jak spróbowałam to wiem że napewno będę często je robiła Składniki: 3 srednie buraki garść rukoli 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyzka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól,pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, gotujemy ok 40 minut . Po tym czasie obieramy, kroimy w plastry, układamy na talerzu wyścielonym rukolą. Oprószamy solą(...)oraz pieprzem.Orzechy rozdrabniamy, posypujemy nimi buraki. Mieszamy oliwę z octem, polewamy buraki

Z Majeczką w kuchni
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 223

prawda bez laktozy (bo z ukwaszonej śmietanki) ale bezmleczne nie jest. I nie wiem czy oryginał smakuje tak samo, czy u mnie sprawiło to masło z dodatkiem syropu z buraków (pewnie tak), bo smakują przecudownie. Dodatkową i bardzo istotną dla nas zaletą jest ich super kruchość, a to już zasługa użytych mąk. Nie zawierają niezdrowego białego cukru, który(...)żadnych wartości odżywczych, syrop z buraka zawiera m.in.magnez, wapń i żelazo. Polecam te ciacha zarówno dla ich walorów smakowych jak i zdrowotnych... W końcu zawierają dużo amarantusa, czyli skwalenu, a to super oczyszczenie organizmu. Zawsze można sobie jakoś wytłumaczyć małą rozpustę... :-)Podaję składniki podwójnej porcji (wychodzi ok.36 ciasteczek), bowiem jedna znika zaraz po upieczeniu. Proporcje mąk ryżowej i kukurydzianej

Smaczne Zdrowe
BURACZKI ZASMAŻANE 192

Buraki są bardzo zdrowe, posiadają masę witamin no i są pyszne! Darzę je miłością bezgraniczną! :) Pod wszelką postacią! Nie kupuję jednak nigdy gotowych. Wykonanie domowych, zasmażanych buraczków przy użyciu ugotowanych buraków to 15 minut pracy - i żadne sklepowe im nie dorównają.Składniki:2 op ugotowanych buraków (przeważnie kupuje pakowane po 4szt)łyżka sklarowanego masła (może być zwykłe jeśli(...)mamy sklarowanego)łyżeczka musztardy1 mała cebulasólpieprzcukierkilka kropli cytryny Wykonanie:Buraki ścieram na grubych oczkach. Przekładam do rondelka, gdzie rozpuściłam wcześniej sklarowane masło i podsmażyłam na nim na złoty kolor 1 małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny.Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego

Walijskie Pichcenie
Barszcz ukraiński 246

dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 4-5 łyżek octu 10 % 50 dag białej fasoli 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 2 - 3 liście(...)biała część 1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera i połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą część buraków kroimy w słupki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a białą część pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki

Apetyczna babeczka
Wędzona pierś z gęsi z purée z buraka z dodatkiem musu ze śliwek kalifornijskich 156

przygotował dla nas Paweł Kibart - prowadzący.Ostatecznie w przepisie zaszło trochę zmian, więc właśnie taki zmieniony przepis Wam przedstawiam. Składniki /1-2 porcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez(...)godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą specjalnej łyżki i dodać do sosu pomarańczowego. Suszone śliwki kalifornijskie ugotować w winie, dodać anyż i imbir. Następnie zmiksować na mus. Pozostałości z buraka zmiksować na gładkie purée z dodatkiem 3-4 łyżek musu

Pasja Smaku
czysty barszcz... 142

Składniki: 1,5 kg buraki małe czerwone, 3 litry woda, 2 sztuki czosnek ząbki, 4 łyżki cukier, 2 łyżki ocet jabłkowy, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka majeranek,- maggi do smaku umyte, wyszorowane buraczki gotuję w łupinkach w 3 litrach z gotowanych buraków wodę odlewam przez sitko z nałożonym filtrem do kawy do większego garnka(...)jest około 1,5 litra wywaru taki wywar z buraków w łupinie jest bardziej esencjonalny a buraki wykorzystam do surówki dolewam następnie 3 litry gorącej wody i dodaję posiekany czosnek, cukier, vegetę, majeranek, pieprz gotować na mniejszym ogniu z 5 minut na koniec dodać ocet jabłkowy i maggi do smaku nasz ulubiony barszcz do pasztecików, cebulaków, pierogów, krokietów

W Mojej Kuchni Lubię
buraczki zasmażane z cebulą i chrzanem z żurawiną... 171

Składniki: 1 kg buraki gotowane, 1 sztuka cebula większa, 1 łyżka smalec, 1 łyżka cukier,2 łyżeczki sól morska, 4 łyżki chrzan tarty z żurawiną, 1 łyżka mąka pszenna ugotowane buraki utrzeć na tarce grubsze oczka na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę posypaną cukrem dodać starte buraki, sól,chrzan z żurawiną i zasmażać z 5 minut mieszając na koniec(...)wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia buraków smaczny dodatek do obiadu........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie pod pierzynką 254

domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;))) Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką, 3 jajka, majonez, Wykonanie; Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku. Kroimy w paseczki(...)Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać z naturalnym jogurtem

Anioły w kuchni
Buraczki na ciepło, wersja II (dieta Dr. Dąbrowskiej) 228

Kolejny smaczny pomysł na buraczki. Tym razem taki, by jak najmniej było czuć buraki w burakach, ponieważ mój T. za nimi nie przepada :) Składniki: 3 buraki  pół cebuli  sól  pieprz koncentrat pomidorowy Buraczki obgotowujemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy buraki, doprawiamy solą, pieprzem i koncentratem. Smacznego

chwile dla mnie
Chipsy buraczkowe 123

pisałam w poprzednim poście lubię buraki pod każdą postacią. Przerobienie ich na chipsy było więc kwestią czasu :) Pomimo tego, że dysponuję beznadziejnym piekarnikiem, który ciasta przerabia na zakalce w chrupkiej skórce, a wszystko inne pozostawia zbyt wilgotne postanowiłam podjąć się ich  zrobienia. Oczywiście nie wyschły aż tak jak powinny, ale i tak były pyszne :) Buraki warto jeść, ponieważ: - obniżają(...)ciśnienie krwi - zawierają kwas foliowy - działają krwiotwórczo (powinno się je jeść przy anemii) - oczyszczają krew - są źródłem m.in. wapnia, żelaza, magnezu Składniki: kilka niedużych buraków olej i  ocet balsamiczny (proporcje 2:1) sól pieprz Buraki ścieramy na tarce to talarkowania i mieszamy z gotową marynatą (ważne, żeby nie było jej za dużo - tylko tyle, by pokryły całe chipsy). Rozkładamy

chwile dla mnie
Sałatka śledziowa (szuba) 312

Taką sałatkę zawsze przygotowuję na Święta, nie wyobrażam sobie świąt bez tej sałatki Sałatka śledziowa (szuba) SKŁADNIKI: filety śledziowe - 500 g ziemniaki -2 szt buraki -3 szt cebula -2 szt jajka -4 szt sól i pieprz majonez -4 łyżki szczypiorek -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Buraka ugotować oddzielnie. Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól(...)białka Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez 8- zółtka jaj 9- majonez 10- białka jaj 11-majonez Każdą warstwę sałatki oprószyć solą i pieprzem Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem, udekorować  (function

Kuchnia Danusi
Buraczki smażone 133

Pyszne buraczki..jako dodatek do obiadu, mięsa..przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 0,5 kg buraków  1 łyżka masła  1 łyżka mąki  3 łyżki śmietany  sól  Buraki wyszorować, zalać zimną woda i ugotować . Ostudzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać(...)zasmażki dodać 2 - 3 łyżki startych buraków i wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Dodać resztę buraków, doprawić solą i smażyć około 10 minut. Dodać śmietanę i smażyć kolejne 5 minut

Moje domowe kucharzenie
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA l 182

grubej tarce ( można też pokroić w kostkę- tak robiłam przez wiele lat, jednak zauważyłam, że starte warzywa świetnie zagęszczają, chłodnik ma wtedy taką kremową konsystencję). Liście i łodyżki buraków dokładnie przebrać, wymyć i drobno pokroić. Do garnka wrzucić starte buraki, zalać małą ilością wrzątku i podgotować ok.5 minut, następnie dosypać pokrojone łodyżki i liście. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Można(...)już wstępnie posolić i popieprzyć. Umyty ogórek i rzodkiewki również zetrzeć na tarce i dodać do przestudzonych buraków ( ogórków nigdy nie obieram,zawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać). Koperek i szczypiorek umyć i pokroić, dodać do pozostałych składników. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać jogurt do garnka

Smaczne Zdrowe