burak - 4917 przepisów (strona:103/328)

Pstrąg łososiowy z buraczkami 158

kalorie i podałem go w dość tradycyjny sposób… Składniki filet pstrąga łososiowego mąka sól pieprz sok z cytryny olej do smażenia Składniki na buraczaki 1 spory gotowany burak szczypta kwasku cytrynowego sól pieprz łyżka masła Przepis na pstrąga łososiowego Pstrąga myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Z obu stron doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny(...)Panierujemy filety z pstrąga w mące (nadmiar mąki strząsamy z ryby) i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju ok. 3-4 minut z każdej strony. Przepis na buraczki Buraki ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Smażymy starte buraki na odrobinie masła. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobina kwasku cytrynowego. Pstrąga łososiowego podajemy razem z ciepłymi buraczkami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz wigilijny 182

wkraczam w nowy. Z tej okazji składam Wam najserdeczniejsze życzenia i aby rok 2019 był jeszcze lepszym niż poprzedni. Składniki na barszcz wigilijny (3 l): 400 g buraków wywar jarzynowy 1.5 l zakwas na barszcz czerwony 1.5 l 2 łyżki suszonego majeranku łyżka octu spirytusowego kopiata łyżka cukru pieprz  sól Wywar jarzynowy ugotowałam na marchewce, pietruszce, selerze i porze(...)Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około godzinę. Przestudzone obrać ze skórki i pokroić wedle uzniania. Wyciągnąć warzywa z wywaru po czym dolać zakwas. Doprawić do smaku majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. Zagrzać, ale nie doprowadzać do gotowania się zupy. Dodać buraki. Na koniec wlać łyżkę octu i wymieszać. Ja uwielbiam barszcz

Karola gotuje
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 215

świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo(...)ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa

Kulinarne przygody Gatity
PRZEPISY NA ŚWIĘTA: RUBINOWY BARSZCZ WIGILIJNY Z USZKAMI 140

dodać dla podkręcenia smaku, ale kto nie lubi lub nie ma pod ręką zakwasu, ten może wykorzystać sok z cytryny. Składniki (barszcz wigilijny dla 6 osób): 1 kg buraków 6 jabłek 1 cebula Ząbek czosnku Lość laurowy Kilka ziarenek ziela angielskiego Łyżka majeranku Pół szklanki wywaru z grzybów suszonych Sól, pieprz Miód Sok z cytryny Szczypta gałki miszkatołowej Zobacz też(...)nasz sprawdzony przepis na uszka z grzybami, idealne do tego barszczu. Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie umyj buraki, nieobrane pokrój w grube plastry i włóż do dużego garnka. Dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Zalej wszystko 3 litrami zimnej wody. Nakryj garnek przykrywką i wstaw na dość mocny ogień. Kiedy woda się zagrzeje i zacznie „mrugać”, stopniowo zmniejszaj temperaturę. Pilnuj, żeby

Niedzielny kucharz
Barszcz wigilijny z pierogami 116

tyle. Rewelka…na dodatek można go trzymać (wywar) w lodówce przez kilkanaście miesięcy. Podamy Wam przepis na idealny barszcz z pysznymi pierogami <3 Składniki 1,5 kg podłużnych buraków 4 liście laurowe 6 goździków 6 ziaren ziela angielskiego 6 kapeluszy podgrzybków suszonych 3 łyżki octu jabłkowego 2 winne jabłka 2 łyżki cukru 1 łyżka majeranku suszonego sól, pieprz Farsz(...)szklanki kaszy pęczak 1 garść grzybów suszonych 300 g kapusty kiszonej pęczek natki pietruszki Ciasto: 800 g mąki 80 g masła 500 ml wrzątku Przygotowanie Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka wraz z przyprawami. Wlewamy ocet, dodajemy grzyby i zalewamy zimną wodą (około 3 cm ponad poziom buraków). Gotujemy pół godziny od momentu zawrzenia. Przecedzamy

R'n'G Kitchen
Sałatka świąteczna ze śledziem 174

Świąteczna sałatka śledziowa z pomarańczem, burakami w cieście filo. Do sałatki dodałam orzechy i owoce miechunki. W końcu święta kojarzą się z bakaliami . Sałatka na pewno zachwyci rodzinę i będą się nią           zajadać. Sałatka pod gwiazdami na gwiazdkę. 4 arkusze ciasta filo 3 płaty śledziowe matias 1 cebula czerwona 5 pomidorków koktajlowych(...)ananasa świeżego 2 mandarynki 1 pomarańczo 1/2 szklanki oleju lnianego 1/3 szklanki rodzynek sułtanek  1 garść orzechów włoskich 1 burak pieczony pieprz czerwony 1/2 opakowania roszponki Formę od tarty smaruję olejem, układam warstwowo arkusze ciasta filo. Końce wystające za mocno odcinam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni na 10-15 minut. Śledzie kroję na kawałki, przekładam do miski

wesoła kuchnia
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami 491

ziemniakami i jabłkiem. Jest piękną ozdobą stołu i wspaniale sprawdza się na każdej rodzinnej uroczystości. Polecam!     Składniki: ok 350g solonych filetów śledziowych – matiasów 3 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)cukru pół pęczka szczypiorku       *** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) – do miękkości. Buraki studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Śledzie płuczemy (jeśli

Blog z Apetytem
Barszcz czysty - do picia, uszek lub krokietów 180

Składniki: (ok. 3 litry czystego barszczu) Buraki kg ( obranych, najlepiej podłużnych) Marchew Seler ćwiartka  Pietruszka Jabłka 2 Cebula Czosnek 6 ząbków Majeranek 3 łyżki liść laurowy 5 Ziele angielskie 5 Ocet łyżka Sól łyżka plaska Pieprz łyżeczka Opcjonalnie do doprawienia po całkowitym przestudzeniu ( czosnek, sól, pieprz, cukier, ocet) Przygotowanie: Buraki, marchew, pietruszkę seler, cebulę, czosnek obieramy. Buraki kroimy

Kulinarne przygody
BURACZKI ZASMAŻANE 134

Doskonały dodatek do świątecznego obiadu. SKŁADNIKI 0,5 kg buraków 2 łyżki masła 1-2 łyżki mąki sok z cytryny sól, pieprz łyżka śmietany 18%  http://ambition.pl WYKONANIE Umyte buraki gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę. Dodajemy buraki, mieszamy, dusimy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy

słodki bratek
BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE Z OLIWĄ CHRZANOWĄ 209

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE Z OLIWĄ CHRZANOWĄ Zapraszam do zrobienia klasycznego barszczu na zakwasie z dodatkiem ostrej oliwy chrzanowej. Składniki na zakwas buraki czerwone 1 kg woda letnia 2 l sól morska 2 łyżki liście laurowe 6 szt. ziele angielskie całe 10 szt. czosnek ząbki 3 szt. chrzan 5 cm czarny pieprz cały 7 szt. Składniki na oliwę chrzanową(...)chrzan 50 g  oliwa z oliwek 100 ml  sól 1 łyżeczka Espumisan Max to wyrób medyczny CE Sposób wykonania Obrane buraki kroimy na mandolinie lub nożem na cienkie plastry. Układamy w glinianym naczyniu. Dodajemy pokrojone w kawałki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, obrany chrzan oraz ziarna pieprzu. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajemy dwie łyżki soli

chefintheforest
Buraczki zasmażane wg mojej mamy 196

Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne dla mnie było gotowanie całych buraków i zaczęłam ścierać je przed ugotowaniem na tarce o dużych oczkach.  Składniki: * 2 buraki czerwone * stopiona słoninka ze skwarkami * 1 łyżka mąki * sól, cukier, kwasek cytrynowy * liść laurowy, ziele(...)liść laurowy. Nastawiłam na gotowanie. Posoliłam. Kiedy już były miękkie, roztopiłam smalczyk ze skwarkami i dodałam łyżkę mąki. Poczekałam aż zasmażka zacznie porządnie wrzeć i połączyłam ją z burakami.  Przemieszałam kilkakrotnie i wyłączyłam ogień pod garnkiem.  Doprawiłam do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowym. W smaku buraczki były słodko-kwaśne. Uwielbiam takie! Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Jean Bos i jego kuchnia 147

Lublinie. Niedawno, podczas blogerskiego wyjazdu miałam przyjemność spróbować kilku dań przygotowanych przez Szefa. I. Dwa rodzaje śledzi. Wędzone, a następnie marynowe; jeden z szafranem, drugi z burakami kiszonymi. Do nich żelka z granatu, krem ze szparagów, pianka z pomarańczy oraz emulsja cebulowa. Bardzo miła i ciekawa kosystencja śledzia, idealnie dobrane dodatki. II. Kaszanka panierowana, piana z pieczonej dyni z cynamonem(...)chili, galaretka z buraka, piasek pistacjowy, winegret wiśniowy, żel z pieczonego jabłka. Każdy dodatek o innej teksturze. Kaszanka zyskuje nowy wymiar. III. Gołąbek z kaszy pęczak z grzybami, piana z jabłka i buraka, marynowane kurki, szalotki marynowane. IV. Polędwiczka pieczona w niskiej temperaturze (mięso pieczone w niskiej temperaturze szczerze polecam, jest miękkie, soczyste i super :) mam na blogu kilka przepisów

królestwo garów
Tort w kolorach jesieni 290

stosować dowolne, poddpowiedziałam też Wam zamienniki. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni nie tylko wyglądem. Moje niewdzięczne Dziecię, mimo że już kilka lat widzi co w kuchni wyprawiam, widząc jak dodaję buraka do ciasta zarzekała się, że tego cyt. tego świństwa nie tknie. Zawołałam ją dopiero, gdy już złożyłam tort, a wtedy stała nade mną jak sęp, żebym skończyła nareszcie zdjęcia(...)temp. 180 C przez 22-25 minut. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 22-25 minut. 2 warstwa (czerwona) buraczana: 200 g ugotowanego lub upieczonego burak 130 g mąki pszennej 70 g mąki krupczatki 1 banan 50 g cukru 100 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na idealnie gładką masę zblenduj buraka, banana, cukier

greenscarf
Barszcz z kresów 170

porcja żeberek lub mostek z większą ilością mięsa. buraczki ok 600 g zakwas do barszczu z buraków 1 szklanka listek laurowy ziele angielskie sól pieprz łyżka sproszkowanych grzybów 250 g śmietany natka pietruszki Mięso myjemy i dzielimy na mniejsze porcje, buraka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wlewamy do garnka 1.5 - 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia(...)gotującej się wody wkładamy mięso (wtedy będzie mniej szumowin do zbierania) bo zebraniu szumowin dodajemy buraka i przyprawy i suszone grzybki. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W następnym etapie dodajemy zakwas buraczany i po ponownym zagotowaniu podprawiamy barszczyk śmietaną. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem

Gotowanie jest łatwe
Co jeść jesienią? 174

rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon(...)paprykę, buraczki, śliwki, orzechy, żurawinę, pigwę, czy też kukurydzę. Są one skarbnicą cennych składników, które pozytywnie wpływają na odporność, między innymi: witamina A – (znajdziemy ją w: marchwi, dyni, burakach i papryce czerwonej oraz śliwkach) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami, witaminę C – (znajdziemy ją w: paprykach, brukselce, dyni, burakach, marchewce

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania