burak - 4917 przepisów (strona:103/328)

Sok z buraków 888

Domowy sok z buraków to super pyszny i bardzo zdrowy napój dla całej rodziny. Sok z buraka oraz jabłek i marchwi to najlepsze połączenie smaków. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sam sok przepyszny! - prosty do zrobienia i super pyszny - bardzo zdrowy, świeży sok z buraków i nie tylko - świetne połączenie trzech smaków z owoców i marchwi

AniaGotuje.pl
Sałatka z brokułem, fetą i winogronem 82

Brokuł w połączeniu z sosem na bazie octu jabłkowego i z dodatkiem sera feta sprawdził się.  Składniki: 250 g brokułu 400 g pieczonych buraków 200 g sera feta 6 szt orzechów brazylijskich 200 g czerwonego winogrona 1 łyżka posiekanego szczypiorku Sos: 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego pieprz  Przygotowanie: Różyczki brokułu blanszowałem(...)przelałem zimną wodą. Odcedziłem. Buraki upiekłem w piekarniku, pokroiłem na małe kawałki. Fetę pokruszyłem. Orzechy uprażyłem na suchej patelni. Winogrona pokroiłem na połówki. Szczypiorek posiekałem. Sos : ocet utarłem z musztardą powoli dodawałem oliwę. Przyprawiłem do smaku pieprzem. Na półmisku rozłożyłem kawałki buraków, na nich brokuły, winogrona, talarki szalotki, pokruszoną fetę, pokrojone orzechy. Całość polałem sosem i posypałem szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Buraczki z miodem 97

language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ten dodatek do dań głównych zawsze i chętnie. Buraczki w każdej postaci zachwycają swoim smakiem. Składniki: 500 g czerwonych buraków 1 czerwona cebula 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu lipowego sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Buraki pieczemy 90 min w 190°C. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do buraków razem z miodem i sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
BURGERY Z KASZY JAGLANEJ, CIECIERZYCY I BURACZKÓW 98

Pyszne i łatwe do przygotowania kotleciki z kaszy jaglanej, ciecierzycy z puszki i pieczonego buraka. Z podsmażaną cebulką i czosnkiem oraz dużą ilością natki pietruszki. Są pełne smaku, zdrowe i dobrze doprawione. Przygotowanie ich najlepiej rozłożyć jest w czasie i dzień przed planowanym podaniem ugotować i wystudzić kaszę oraz upiec buraki. Jeśli mamy - można wykorzystać składniki pozostałe z obiadu(...)sosem pieczarkowym lub gorgonzola (niewielka ilość śmietanki 30% zagotowanej z serem gorgonzola). SKŁADNIKI / 6 SZTUK 150 g (1 szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej 150 g ciecierzycy z puszki 1 mały burak (100 g ), ugotowany lub upieczony 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia garść listków natki pietruszki 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 jajko  PRZYPRAWY: po 1/2 łyżeczki: suszonego oregano

cool and minty
Kolorowe jajka faszerowane 143

kolorowo i wiosennie zarazem cenię sobie tradycję i jajka faszerowane to obowiązkowa potrawa której nie może zabraknąć na świątecznym stole.Tym razem pojawią się naturalnie barwione jajka w soku z buraka i kurkumie. 12 porcji 6 jajek 1 szklanka soku z buraka 1 szklanka gorącej wody wymieszanej z 1 łyżką kurkumy Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy. Szykujemy dwie miski(...)jednej wlewamy sok z buraka do drugiej wlewamy wodę z kurkumą. do każdej wkładamy po trzy jajka i odkładamy na kilka godzin do lodówki.Jajka w kurkumie należy co jakiś czas zamieszać. Po tym czasie jajka opłukać i przekroić na połowę wydrążyć żółtka dodać łyżkę masła, łyżkę majonezu oraz odrobinę drobno posiekanej zielonej pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy jajka

Andzia Pichci
Wyzwanie 5 porcji warzyw i owoców 160

zdrowy obiad sezonowy z warzywami składniki: 1 pęczek botwiny 1/4 kalafiora 1 marchewka sól, pieprz, cukier 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sosu balsamicznego 125 ml zakwasu z buraków 1/2 pęczka koperku 125 ml mleczka kokosowego 100 g makaronu  drobnego Buraki z botwiny obieram i ścieram na tace. Grube łodyżki kroję na kawałki, a liście kroję osobno drobno. Marchewkę(...)botwiny, marchewkę, cukier, sól i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję różyczki kalafiora, liście botwiny, wlewam ocet winny, i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu wlewam zakwas z buraków, mleczko kokosowe, dodaję sos balsamiczny, pieprz. Zupy już gotuję bo straci kolor. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję z makaronem, koperkiem, mleczkiem. Sałatka sezonowa z kwiatami czarnego bzu 1 doniczka

wesoła kuchnia
Red velvet cake - tort o aksamitnym smaku 122

ciastu czerwony odcień. Dlatego nieco później tort nazwano Red Velvet Cake, czyli czerwony aksamitny tort. W niektórych przepisach z czasów wielkiego kryzysu jako składnik tortu znaleźć można tarte gotowane buraki. Cukiernicy dodawali do ciasta sok z buraków albo gotowane czerwone buraki, żeby uzyskać odpowiedni kolor ciasta. W Kanadzie tort Red Velvet w latach 40-tych i 50-tych XX wieku

Obiad gotowy
Zakwas z buraków (sok z kiszonych buraków) 165

Zakwas z buraków domowej roboty. Pyszny, aromatyczny i super zdrowy. Posiada mnóstwo cennych właściwości. Składniki: 1 kg buraków 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 25 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli około 1,5 l wody Przygotowanie: Umyte i obrane buraki kroimy cieniutko za pomocą noża w plastry (lub na tarce do kapusty

Krokusowy Dom
Czerwone spaghetti 193

Spaghetti nie zawsze musi być z sosem pomidorowym, w tej wersji wyszło zaskakująco dobre :) Składniki: - paczka makaronu spaghetti, - 3 buraki, - 50 g orzechów laskowych, - 50 g pestek słonecznika, - 2 ząbki czosnku, - sok z cytryny, - 100 g parmezanu, - rozmaryn, - sól, - pieprz, - olej. Sposób przygotowania: Buraki gotować w osolonej wodzie. Zmiksować w blenderze z czosnkiem, odrobiną oleju, sokiem z cytryny, połową orzechów(...)laskowych i pestkami słonecznika. Na patelni rozgrzać olej, dodać ugotowany makaron i połączyć z masą z buraków, posypać parmezanem, solą oraz pieprzem. Smażyć 5 minut, mieszając. Przed podaniem udekorować pozostałymi orzechami laskowymi i odrobiną rozmarynu. Smacznego

Przepisy Mikołaja
XV edycja warsztatów z gwiazdą – Martyna Chomacka i Lorek Zedju 155

Naturalnie owocowe od Stovit – wiśnia Przygotowanie: Cebule pokroić w cienkie paseczki zalać wrzącą wodą, przecedzić. Cebule zasypać cukrem, dobrze ugnieść i odstawić do puszczenia soków. Buraki pokroić w dość drobną kostkę dodać do cebuli z sokiem który puściła, doprawić do smaku octem balsamicznym. Na koniec dodajemy wiśnie delikatnie mieszamy. Wiśnie będą słodkie, jeśli wolisz ciut więcej słodyczy trzeba dodać(...)wrzucamy posiekaną pietruszkę i łączymy nasz sos z makaronem. HUMMUS BURACZANY pół puszki cieciorki w zalewie Eko Wital odrobina (2 łyżeczki) maślanki OSM Krasnystaw 1 łyżeczka octu 1 pieczony burak 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Eko Wital pieczywo chrupkie kukurydziane ekologiczne Eko Wital pietruszka Baziółka Cieciorkę odsączamy. Wrzucamy ją do wysokiego naczynia. Dodajemy jednego, upieczonego buraka, odrobinę maślanki

Słodkie okruszki
Sałatka ze śledziem solonym i kaszą gryczaną 126

kawałki), jak ten przepyszny  z czerwonej soczewicy - ryby np. wędzone lub pieczone - pokruszony twaróg lub inny ser - omlet/naleśnik w formie rollsów - hummus - ciecierzyca i inne strączki - bataty, buraki, dynia Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów na  moje ulubione sałatki. A jaki jest Wasz sposób na ciekawe sałatki? SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ŚLEDZIEM SOLONYM Czas przygotowania(...)minut (plus czas gotowania kaszy) 40-50 g kaszy gryczanej niepalonej (waga przed ugotowaniem) Upieczony lub ugotowany średni burak 2 ogórki konserwowe Filet śledzia solonego 2 duże garści jarmużu Pestki dyni Oregano Olej z awokado Kaszę ugotować na sypko Filet śledzia opłukać pod bieżącą wodą (jeśli jest bardzo słony dobrze jest moczyć go kilka godzin w wodzie) Następnie pokroić

HealthyCreations
Barszcz czerwony czysty 148

dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry(...)bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz i cukier do posypania: majeranek lub natka pietruszki   Buraki obierz, opłucz i przekrój na pół. Włóż je do rondla z bulionem razem z liściem laurowym i zielem angielskim – gotuj przez

Kulinarne S.O.S.
Czarny filet z czerwoną kaszą 99

czerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego mięsa :) Składniki : Czarny filet : - filet z kurczaka, - ostra musztarda, - mak ( użyłem mielonego ), - sól, pieprz, - olej. Czerwona kasza : - szklanka kasza gryczana niepalona, - ugotowany burak, - mała cebula, - 1/4 strąka papryki czerwonej, - sól, pieprz, - ocet winny do smaku, - szczypiorek. Wykonanie : Filety pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Panierować(...)maku i smażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem. Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonego wrzątku. W tym czasie buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić octem winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej ilości oleju i wymieszać z burakiem. Całość doprawić na ostro solą i pieprzem. Ugotowaną

Przepisy Mikołaja
ŚLEDŹ X 3: Korzenny z syropem klonowym, tatar ze śledzia z buraczkami, śledzik w oleju z gorczycą 151

jednej na słoik ziele angielskie - 2-3 kuleczki na słoik pieprz 2 cebule Śledzie kroimy i wkładamy do słoików z cebulą i przyprawami. Zalewamy olejem TATAR ZE ŚLEDZIA I BURAKÓW  (nie IO) Składniki: 500g filetów śledziowych  100 ml oleju z orzechów laskowych 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych 2 ugotowane lub opieczone buraki 2 garści(...)rodzynek 2 cebule 2 jabłka pieprz Śledzie, cebulę, buraki i jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z orzechami., rodzynkami i doprawiamy olejem, pieprzem i octem (do smaku

Cytryna&Co.
Barszcz ukraiński 107

uwielbiałam barszcz ukraiński i tak mi zostało.  Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku(...)albo wieprzowy * koper lub natka z pietruszki Fasolę opłukałam i namoczyłam na noc. Na drugi dzień odlałam wodę z moczenia i przełożyłam fasolę do garnka 5 l.  Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a drugiego pokroiłam w większe kawałki. Kapustę pokroiłam (grubość jak po szatkowaniu).  Dodałam ziele angielskie i liść laurowy.  Zalałam wodą

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania