burak - 4917 przepisów (strona:105/328)

Buraczki zasmażane wg mojej mamy 163

Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne dla mnie było gotowanie całych buraków i zaczęłam ścierać je przed ugotowaniem na tarce o dużych oczkach.  Składniki: * 2 buraki czerwone * stopiona słoninka ze skwarkami * 1 łyżka mąki * sól, cukier, kwasek cytrynowy * liść laurowy, ziele(...)liść laurowy. Nastawiłam na gotowanie. Posoliłam. Kiedy już były miękkie, roztopiłam smalczyk ze skwarkami i dodałam łyżkę mąki. Poczekałam aż zasmażka zacznie porządnie wrzeć i połączyłam ją z burakami.  Przemieszałam kilkakrotnie i wyłączyłam ogień pod garnkiem.  Doprawiłam do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowym. W smaku buraczki były słodko-kwaśne. Uwielbiam takie! Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Jean Bos i jego kuchnia 123

Lublinie. Niedawno, podczas blogerskiego wyjazdu miałam przyjemność spróbować kilku dań przygotowanych przez Szefa. I. Dwa rodzaje śledzi. Wędzone, a następnie marynowe; jeden z szafranem, drugi z burakami kiszonymi. Do nich żelka z granatu, krem ze szparagów, pianka z pomarańczy oraz emulsja cebulowa. Bardzo miła i ciekawa kosystencja śledzia, idealnie dobrane dodatki. II. Kaszanka panierowana, piana z pieczonej dyni z cynamonem(...)chili, galaretka z buraka, piasek pistacjowy, winegret wiśniowy, żel z pieczonego jabłka. Każdy dodatek o innej teksturze. Kaszanka zyskuje nowy wymiar. III. Gołąbek z kaszy pęczak z grzybami, piana z jabłka i buraka, marynowane kurki, szalotki marynowane. IV. Polędwiczka pieczona w niskiej temperaturze (mięso pieczone w niskiej temperaturze szczerze polecam, jest miękkie, soczyste i super :) mam na blogu kilka przepisów

królestwo garów
Tort w kolorach jesieni 249

stosować dowolne, poddpowiedziałam też Wam zamienniki. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni nie tylko wyglądem. Moje niewdzięczne Dziecię, mimo że już kilka lat widzi co w kuchni wyprawiam, widząc jak dodaję buraka do ciasta zarzekała się, że tego cyt. tego świństwa nie tknie. Zawołałam ją dopiero, gdy już złożyłam tort, a wtedy stała nade mną jak sęp, żebym skończyła nareszcie zdjęcia(...)temp. 180 C przez 22-25 minut. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 22-25 minut. 2 warstwa (czerwona) buraczana: 200 g ugotowanego lub upieczonego burak 130 g mąki pszennej 70 g mąki krupczatki 1 banan 50 g cukru 100 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na idealnie gładką masę zblenduj buraka, banana, cukier

greenscarf
Barszcz z kresów 146

porcja żeberek lub mostek z większą ilością mięsa. buraczki ok 600 g zakwas do barszczu z buraków 1 szklanka listek laurowy ziele angielskie sól pieprz łyżka sproszkowanych grzybów 250 g śmietany natka pietruszki Mięso myjemy i dzielimy na mniejsze porcje, buraka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wlewamy do garnka 1.5 - 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia(...)gotującej się wody wkładamy mięso (wtedy będzie mniej szumowin do zbierania) bo zebraniu szumowin dodajemy buraka i przyprawy i suszone grzybki. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W następnym etapie dodajemy zakwas buraczany i po ponownym zagotowaniu podprawiamy barszczyk śmietaną. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem

Gotowanie jest łatwe
Co jeść jesienią? 142

rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon(...)paprykę, buraczki, śliwki, orzechy, żurawinę, pigwę, czy też kukurydzę. Są one skarbnicą cennych składników, które pozytywnie wpływają na odporność, między innymi: witamina A – (znajdziemy ją w: marchwi, dyni, burakach i papryce czerwonej oraz śliwkach) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami, witaminę C – (znajdziemy ją w: paprykach, brukselce, dyni, burakach, marchewce

365 dni dookoła kuchni
Burgery z buraków z sosem czosnkowym 78

mięsa, pikantne z grillowaną cukinią – burgery z buraków. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam ten post domowym wege burgerom. Inspiracją do nich był sam burak, który leżał w lodówce już 3 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę […] Artykuł Burgery z buraków

Pink Envelope
Gołąbki w liściach buraka naciowego w sosie pomidorowym z czosnkiem 168

Jeszcze do niedawna nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak burak naciowy. Natknęłam się przypadkiem na nasiona tego warzywa. Posiałam z ciekawości co z tego wyrośnie. I to był strzał w dziesiątkę. Super warzywo. Można liście traktować jak szpinak, można ugotować zupę i jak widać można je wykorzystać do zrobienia nietypowych gołąbków. Dla mnie bomba. Składniki: 500 g mięsa(...)mielonego z indyka Garść suszonych grzybów 1 jajko 50 g brązowego ryżu Sól Pieprz 3-4 pomidory 3 ząbki czosnku Liście buraka naciowego Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby zmiękły. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 20 minut. Liście przez kilka sekund parzymy w wodzie, szczególnie twarde końce i wykładamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane grzyby, przestudzony ryż

Smaki Ewy
Warzywa kiszone po ormiańsku 195

okazuje się, że inne płody ziemi takie jak kalafior, seler naciowy, marchewka, papryka też wspaniale smakują ukiszone – tak właśnie robi się w ormiańskiej kuchni. A jeśli dodamy buraka czerwonego, to nasza kiszonka będzie miała piękny i apetyczny kolor Powstały przy kiszeniu sok jest bardzo zdrowym i naturalnym probiotykiem, który warto pić codziennie! Chrupiące warzywa kiszone po ormiańsku świetnie nadają(...)przekąskę. Ja bardzo lubię je również jako dodatek do kanapek. Polecam Składniki: 1 główka małej białej kapusty 1/2 główki czerwonej kapusty 2 cebule 3-5 ząbków czosnku 2 marchewki burak czerwony kilka łodyg selera naciowego kilka ogórków gruntowych papryka chilli lub słodka (opcjonalnie) Przyprawy: 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 4 owoce jałowca świeże zioła: koperek, pietruszka, kolendra, liście

Lamarida.pl
Gulasz z belugą (czarną soczewicą) 167

opisać. To trzeba zrobić! Gulasz z belugą www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 czerwone cebule 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 korzenia selera 4 średniej wielkości buraki 4-5 ząbków czosnku gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego 1 liść laurowy 2 szklanki czarnej soczewicy Beluga 1 litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki soli sól i pieprz do smaku(...)łyżki masła parmezan świeża natka pietruszki Wykonanie: 1. Soczewicę namoczyć na noc w wodzie.  2. Buraki, cebulę i seler pokroić w kostkę.  3. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki.  4. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Do garnka dodać buraki, cebulę, seler, marchew i pietruszkę.Smażyć ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.  5. Zmniejszyć

Kuchnia smaków
Surówka rubin do słoików - z kapusty i buraków 217

szybko znika z domowej spiżarni :) Prosta w przygotowaniu i mega smaczna! Składniki (na 4 szt 1-litrowych słoików): - 1 kg białej kapusty (mała główka) - 1 kg marchwi - 1 kg buraków - 1 kg cebuli - 5 szklanek wody - 1/3 - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki soli - 5 listków laurowych - 1 łyżka ziela angielskiego - 1 łyżka pieprzu w ziarnach - 1 szklanka octu 10% Wodę(...)cukrem, solą, pieprzem, zielem angielskim i listkiem laurowym zagotowujemy.  Marchew ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Dodajemy do gotującej się zalewy. Gotujemy 10 minut.  Buraki ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Dodajemy do gotującej się marchewki. Mieszamy. Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się marchewki z burakami. Mieszamy. Gotujemy 10 minut.  Kapustę szatkujemy

CookYourself
Sałatka z cukinii i buraków do słoików 111

Wielbiciele buraków i cukinii będą zachwyceni. Składniki 1 kg buraczków 1 kg cukinii 200 g cebuli 3/4 szklanki octu pół szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki soli czarny pieprz do smaku Przygotowanie Buraki dokładnie umyłem, każdy owinąłem folią aluminiową. Upiekłem w piekarniku w temperaturze 130 stopni C przez półtorej godziny. Upieczone i przestudzone buraki obrałem, starłem na tarce

R'n'G Kitchen
Wegańska quinoa z młodymi warzywami, kiszoną limonką i miętą 119

Dziś zrobiłam szybkie danie na bazie quinoy i warzyw, które dostałam od cioci z ogródka, młody bób, młoda marchewka i buraki liściowe. Smaku dodaje kumin, mięta i kiszona limonka.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki ziaren młodego bobu 3-4 młode marchewki kilka listków buraka liściowego kilka listków mięty  4 łyżki oliwy z oliwek 1/8 kiszonej(...)obieramy ze skórek. Marchewkę wrzucamy na oliwę z oliwek i lekko podsmażamy, dodajemy utarty w moździerzu kumin, i posiekaną limonkę, doprawiamy pieprzem i solą. Po chwili dorzucamy liście buraka i bób. Po 2 minutkach, mieszamy z listkami mięty i podajemy z ugotowaną komosą ryżową. Smacznego

Quinoa Raz!
Surówka z buraków z papryką i porem 171

Wczoraj jako dodatek do obiadu zagościły u mnie gotowane burki z papryką i porem - ciekawa i prosta alternatywa dla buraczków z chrzanem. Składniki: 4 średniej wielkości buraki papryka konserwowa por cebula sól, pieprz odrobina oleju Buraki myjemy, gotujemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach.  Pora kroimy w plasterki, mieszamy z solą i odstawiamy na 5-10 min. Po tym czasie(...)buraków dodajemy pora, drobno pokrojoną cebulę oraz paprykę pokrojona w kostkę.Polewamy odrobina oleju. Doprawiamy solą i pieprzem

Nie do chrzanu!
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą 118

stylu vinegrette. Wzbogacony mieszanką ziół, nadającą włoski charakter. Doskonały do każdej sałatki. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ Składniki: garść świeżych liści szpinaku garść drobnych liści botwinki lub buraka liściowego 1 pomidor 10-15 truskawek 1 kulka sera mozzarella kawałeczek arbuza dressing włoski beztłuszczowy Folwark  Przygotowanie: Liście szpinaku i buraka opłukać i osuszyć. Większe listki porwać na mniejsze(...)pokroić w kostkę. Opłukać truskawki i pokroić ich w ćwiartki, mniejsze owoce wystarczy przeciąć na pół. Nieduży kawałek arbuza pokroić w kostkę. Do miski przełożyć liście szpinaku oraz buraka. Dołożyć pokrojonego w kostkę pomidora i arbuza oraz pokrojone truskawki. Na wierzch sałatki ułożyć porwaną lub pokrojoną mozzarellę. Sałatkę polać gotowym dressingiem włoskim beztłuszczowym marki Folwark. Lub przygotować swoją wersję lekkiego

kolorowotorcikowo
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków z nutą kokosową 167

mogłam Wam zaprezentować zupę z botwinki. Dzisiaj wersja z upy buraczkowej w formie kremu z dodatkiem śmietanki kokosowej. Micha smacznej zupy nigdy nie jest zła... Składniki: 3-4 średnie buraki 1 marchew ½ selera pół główki pieczonego czosnku ½ cebuli pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, imbir, mielony kminek, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, kurkuma koncentrat lub zakwas buraczany 2 łyżki(...)oliwy 180 ml śmietanki kokosowej (można zastąpić słodką śmietanką 18%) Buraki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec minimum godzinę (ja piekłam nieco dłużej). Czosnek pieczemy podobnie, ale nieco krócej. Można do folii z czosnkiem dodać łyżeczkę masła lub oleju, ale nie jest to konieczne. Marchew, cebulę i selera obrać, pokroić na kawałki, zalać 6 szklankami wody, dodać nać

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania