burak - 4917 przepisów (strona:107/328)

Gulasz z belugą (czarną soczewicą) 156

opisać. To trzeba zrobić! Gulasz z belugą www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 czerwone cebule 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 korzenia selera 4 średniej wielkości buraki 4-5 ząbków czosnku gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego 1 liść laurowy 2 szklanki czarnej soczewicy Beluga 1 litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki soli sól i pieprz do smaku(...)łyżki masła parmezan świeża natka pietruszki Wykonanie: 1. Soczewicę namoczyć na noc w wodzie.  2. Buraki, cebulę i seler pokroić w kostkę.  3. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki.  4. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Do garnka dodać buraki, cebulę, seler, marchew i pietruszkę.Smażyć ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.  5. Zmniejszyć

Kuchnia smaków
Surówka rubin do słoików - z kapusty i buraków 208

szybko znika z domowej spiżarni :) Prosta w przygotowaniu i mega smaczna! Składniki (na 4 szt 1-litrowych słoików): - 1 kg białej kapusty (mała główka) - 1 kg marchwi - 1 kg buraków - 1 kg cebuli - 5 szklanek wody - 1/3 - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki soli - 5 listków laurowych - 1 łyżka ziela angielskiego - 1 łyżka pieprzu w ziarnach - 1 szklanka octu 10% Wodę(...)cukrem, solą, pieprzem, zielem angielskim i listkiem laurowym zagotowujemy.  Marchew ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Dodajemy do gotującej się zalewy. Gotujemy 10 minut.  Buraki ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Dodajemy do gotującej się marchewki. Mieszamy. Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się marchewki z burakami. Mieszamy. Gotujemy 10 minut.  Kapustę szatkujemy

CookYourself
Sałatka z cukinii i buraków do słoików 101

Wielbiciele buraków i cukinii będą zachwyceni. Składniki 1 kg buraczków 1 kg cukinii 200 g cebuli 3/4 szklanki octu pół szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki soli czarny pieprz do smaku Przygotowanie Buraki dokładnie umyłem, każdy owinąłem folią aluminiową. Upiekłem w piekarniku w temperaturze 130 stopni C przez półtorej godziny. Upieczone i przestudzone buraki obrałem, starłem na tarce

R'n'G Kitchen
Wegańska quinoa z młodymi warzywami, kiszoną limonką i miętą 104

Dziś zrobiłam szybkie danie na bazie quinoy i warzyw, które dostałam od cioci z ogródka, młody bób, młoda marchewka i buraki liściowe. Smaku dodaje kumin, mięta i kiszona limonka.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki ziaren młodego bobu 3-4 młode marchewki kilka listków buraka liściowego kilka listków mięty  4 łyżki oliwy z oliwek 1/8 kiszonej(...)obieramy ze skórek. Marchewkę wrzucamy na oliwę z oliwek i lekko podsmażamy, dodajemy utarty w moździerzu kumin, i posiekaną limonkę, doprawiamy pieprzem i solą. Po chwili dorzucamy liście buraka i bób. Po 2 minutkach, mieszamy z listkami mięty i podajemy z ugotowaną komosą ryżową. Smacznego

Quinoa Raz!
Surówka z buraków z papryką i porem 162

Wczoraj jako dodatek do obiadu zagościły u mnie gotowane burki z papryką i porem - ciekawa i prosta alternatywa dla buraczków z chrzanem. Składniki: 4 średniej wielkości buraki papryka konserwowa por cebula sól, pieprz odrobina oleju Buraki myjemy, gotujemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach.  Pora kroimy w plasterki, mieszamy z solą i odstawiamy na 5-10 min. Po tym czasie(...)buraków dodajemy pora, drobno pokrojoną cebulę oraz paprykę pokrojona w kostkę.Polewamy odrobina oleju. Doprawiamy solą i pieprzem

Nie do chrzanu!
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą 107

stylu vinegrette. Wzbogacony mieszanką ziół, nadającą włoski charakter. Doskonały do każdej sałatki. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ Składniki: garść świeżych liści szpinaku garść drobnych liści botwinki lub buraka liściowego 1 pomidor 10-15 truskawek 1 kulka sera mozzarella kawałeczek arbuza dressing włoski beztłuszczowy Folwark  Przygotowanie: Liście szpinaku i buraka opłukać i osuszyć. Większe listki porwać na mniejsze(...)pokroić w kostkę. Opłukać truskawki i pokroić ich w ćwiartki, mniejsze owoce wystarczy przeciąć na pół. Nieduży kawałek arbuza pokroić w kostkę. Do miski przełożyć liście szpinaku oraz buraka. Dołożyć pokrojonego w kostkę pomidora i arbuza oraz pokrojone truskawki. Na wierzch sałatki ułożyć porwaną lub pokrojoną mozzarellę. Sałatkę polać gotowym dressingiem włoskim beztłuszczowym marki Folwark. Lub przygotować swoją wersję lekkiego

kolorowotorcikowo
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków z nutą kokosową 141

mogłam Wam zaprezentować zupę z botwinki. Dzisiaj wersja z upy buraczkowej w formie kremu z dodatkiem śmietanki kokosowej. Micha smacznej zupy nigdy nie jest zła... Składniki: 3-4 średnie buraki 1 marchew ½ selera pół główki pieczonego czosnku ½ cebuli pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, imbir, mielony kminek, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, kurkuma koncentrat lub zakwas buraczany 2 łyżki(...)oliwy 180 ml śmietanki kokosowej (można zastąpić słodką śmietanką 18%) Buraki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec minimum godzinę (ja piekłam nieco dłużej). Czosnek pieczemy podobnie, ale nieco krócej. Można do folii z czosnkiem dodać łyżeczkę masła lub oleju, ale nie jest to konieczne. Marchew, cebulę i selera obrać, pokroić na kawałki, zalać 6 szklankami wody, dodać nać

Czerwień i błękit
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 168

stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła 2 l zimnej wody Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie(...)warzywa dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I po ugotowaniu odcedź wywar przez drobne sitko, warzywa wyjmij do wywaru dodaj starte buraki i ziele angielskie zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny na koniec dodaj

Szybko Szybkowar
Pralinki z buraka - bez cukru, glutenu i jaj 91

Składniki : - 20 daktyli - 1 i 1/2 szklanki kokosu - 1 łyżka oleju kokosowego - 4 malutkie lub 2 średnie buraki Przygotowanie : Daktyle wkładamu do miseczki, zalewamy wodą i odstawiamy na okolo godzinę. Po tym czasie wodę wylewamy. Buraki gotujemy w skórce, po ugotowaniu obieramy i blendujemy. Powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki musu z buraków . Kokos mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki mieszany

Szkrab Je Sam
Schrzaniony omlet z botwiną 161

sera feta 1 łyżka chrzanu tartego masło klarowane Botwinkę myję, liście i łodyżki kroję na kawałki, buraczka na plasterki cienkie. Wcześniej go obieram. Na maśle przesmażam plastry buraka około pięć minut. Połowę wykładam na talerz, drugą zostawiam na patelni. Pięć jajek roztrzepuję widelcem, dodaję do nich chrzan, botwinę liście i łodyżki, sól, pieprz, ser feta, koper pokrojony, papryczkę chili(...)buraków na patelni dodaję łyżeczkę masła, wylewam masę jajeczną, na wierzchu układam pozostałe buraki odłożone plastry. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 200 stopni, zmniejszam na 180 stopni. Na wierzchu wbijam szóste jajko,wstawiam patelnię i piekę około 20-25 minut aż się zetnie

wesoła kuchnia
Tatar z marynowanymi rydzami, galaretką z buraka i czarną quinoą 161

już pewnie wiecie, uwielbiam tatara :) ten dzisiejszy jest z dodatkiem domowych marynowanych rydzów od rodziców, galaretki z agaru i soku z buraków, czarnej quinoy, czerwonej cebuli, domowych korniszonków i tradycyjnie z żółtkiem. Co tu się więcej rozpisywać, poezja. Składniki: 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 250 gram polędwicy wołowej 2 świeże żółtka 2 korniszonki pół małej czerwonej cebuki kilka marynowanych rydzów(...)doprawionego soku z buraków 1/2 łyżeczki agaru 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bio  3 łyżki wody mineralnej pieprz sól kiełki rzodkiewki do ozdoby  Wykonanie: Wołowinę siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z olejem i wodą. Staranie wyrabiamy przez chwilę, jak ciasto.  Sok z buraków zagotowujemy z agarem,cały czas mieszamy i gotujemy chwilę

Quinoa Raz!
Chłodnik litewski na maślance - bez gotowania 107

chłodnik w tym roku. Chłodnik przygotowuje się bardzo szybko, gdyż zaoszczędzamy czas na gotowaniu botwinki. Mój przepis na chłodnik litewski jest na bazie maślanki, jogurtu naturalnego i soku z buraków. Do tego chrupiąca rzodkiewka, ogórek i świeże zioła.   Sprawdź moje inne przepisy na chłodnik -> TUTAJ <- Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania(...)SKŁADNIKI: 1 L maślanki naturalnej 300 g gęstego jogurtu naturalnego 300 ml soku z buraków 8-10 rzodkiewek 1 ogórek długi 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz dodatkowo: 4 jajka (ugotowane na twardo) PRZYGOTOWANIE chłodnika litewskiego na maślance: Ogórka myjemy i obieramy ze skórki, rzodkiewkę myjemy i odcinamy

kulinarnyJa
Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami 217

Naleśniki z dodatkiem zdrowego szpinaku, soku z buraka i kurkumy, nadziewane delikatnym lekko cytrynowym serkiem bez laktozy i orzeźwiającymi owocami są doskonałą propozycją na uroczyste kolorowe śniadanie. Z pewnością zachwycą najmłodszych fanów naleśników. Składniki: Ciasto: 300ml mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita 50ml wody gazowanej 210g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła bez laktozy(...)Mlekovita Barwniki: 2 łyżki zmiksowanych liści szpinaku 3 łyżki soku z buraka 1/2 łyżeczki kurkumy Nadzienie: 690g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita 5 żółtek kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 mango 12 sztuk truskawek 5 kiwi Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa z buraczków z orzechami i imbirem 125

Zupa z buraczków z pasternakiem i aromatycznymi przyprawami Składniki (dla 4 osób): 1/2 kg czerwonych buraków cebula 1pasternak smakowa oliwa 1 l bulionu warzywnego imbir 2 cm 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju orzechy włoskie podprażone Przygotowanie: Pokrój cebulę, buraki i pasternak na kawałki. Na patelnię dodaj łyżkę oleju lub innego tłuszczu(...)usmaż cebulę. Dodaj przyprawy. Dodaj buraki i smaż przez 3 minuty. Dodaj tarty imbir. Następnie dodaj 1 litr bulionu warzywnego. Gotuj przez 30 minut. Zmiksuj na krem. Zupę polej olejem z orzechów

AZgotuj!
Buraczane jajka wielkanocne 146

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 jajek  1 mały burak ¼   posiekanej czerwonej cebuli 2 łyżki sera koziego twarogowego 1 łyżka majonezu  1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, kminek mielony kiełki rzodkiewki – do dekoracji Buraka ugotować, wystudzić. Jajka ugotować(...)twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Jajka przekroić na pół. Buraka obrać ze skóry, zetrzeć na tartce na drobnych oczkach, dodać ser, majonez, śmietanę i cebulę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć masę na połówki jajek. Udekorować kiełkami rzodkiewki. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania