Dziś zrobiłam szybkie danie na bazie quinoy i warzyw, które dostałam od cioci z ogródka, młody bób, młoda marchewka i buraki liściowe. Smaku dodaje kumin, mięta i kiszona limonka. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki ziaren młodego bobu 3-4 młode marchewki kilka listków buraka liściowego kilka listków mięty 4 łyżki oliwy z oliwek 1/8 kiszonej(...)obieramy ze skórek. Marchewkę wrzucamy na oliwę z oliwek i lekko podsmażamy, dodajemy utarty w moździerzu kumin, i posiekaną limonkę, doprawiamy pieprzem i solą. Po chwili dorzucamy liście buraka i bób. Po 2 minutkach, mieszamy z listkami mięty i podajemy z ugotowaną komosą ryżową. Smacznego
Quinoa Raz!Wczoraj jako dodatek do obiadu zagościły u mnie gotowane burki z papryką i porem - ciekawa i prosta alternatywa dla buraczków z chrzanem. Składniki: 4 średniej wielkości buraki papryka konserwowa por cebula sól, pieprz odrobina oleju Buraki myjemy, gotujemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, mieszamy z solą i odstawiamy na 5-10 min. Po tym czasie(...)buraków dodajemy pora, drobno pokrojoną cebulę oraz paprykę pokrojona w kostkę.Polewamy odrobina oleju. Doprawiamy solą i pieprzem
Nie do chrzanu!stylu vinegrette. Wzbogacony mieszanką ziół, nadającą włoski charakter. Doskonały do każdej sałatki. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ Składniki: garść świeżych liści szpinaku garść drobnych liści botwinki lub buraka liściowego 1 pomidor 10-15 truskawek 1 kulka sera mozzarella kawałeczek arbuza dressing włoski beztłuszczowy Folwark Przygotowanie: Liście szpinaku i buraka opłukać i osuszyć. Większe listki porwać na mniejsze(...)pokroić w kostkę. Opłukać truskawki i pokroić ich w ćwiartki, mniejsze owoce wystarczy przeciąć na pół. Nieduży kawałek arbuza pokroić w kostkę. Do miski przełożyć liście szpinaku oraz buraka. Dołożyć pokrojonego w kostkę pomidora i arbuza oraz pokrojone truskawki. Na wierzch sałatki ułożyć porwaną lub pokrojoną mozzarellę. Sałatkę polać gotowym dressingiem włoskim beztłuszczowym marki Folwark. Lub przygotować swoją wersję lekkiego
kolorowotorcikowomogłam Wam zaprezentować zupę z botwinki. Dzisiaj wersja z upy buraczkowej w formie kremu z dodatkiem śmietanki kokosowej. Micha smacznej zupy nigdy nie jest zła... Składniki: 3-4 średnie buraki 1 marchew ½ selera pół główki pieczonego czosnku ½ cebuli pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, imbir, mielony kminek, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, kurkuma koncentrat lub zakwas buraczany 2 łyżki(...)oliwy 180 ml śmietanki kokosowej (można zastąpić słodką śmietanką 18%) Buraki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec minimum godzinę (ja piekłam nieco dłużej). Czosnek pieczemy podobnie, ale nieco krócej. Można do folii z czosnkiem dodać łyżeczkę masła lub oleju, ale nie jest to konieczne. Marchew, cebulę i selera obrać, pokroić na kawałki, zalać 6 szklankami wody, dodać nać
Czerwień i błękitstół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz 1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła 2 l zimnej wody Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie(...)warzywa dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I po ugotowaniu odcedź wywar przez drobne sitko, warzywa wyjmij do wywaru dodaj starte buraki i ziele angielskie zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny na koniec dodaj
Szybko SzybkowarSkładniki : - 20 daktyli - 1 i 1/2 szklanki kokosu - 1 łyżka oleju kokosowego - 4 malutkie lub 2 średnie buraki Przygotowanie : Daktyle wkładamu do miseczki, zalewamy wodą i odstawiamy na okolo godzinę. Po tym czasie wodę wylewamy. Buraki gotujemy w skórce, po ugotowaniu obieramy i blendujemy. Powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki musu z buraków . Kokos mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki mieszany
Szkrab Je Samsera feta 1 łyżka chrzanu tartego masło klarowane Botwinkę myję, liście i łodyżki kroję na kawałki, buraczka na plasterki cienkie. Wcześniej go obieram. Na maśle przesmażam plastry buraka około pięć minut. Połowę wykładam na talerz, drugą zostawiam na patelni. Pięć jajek roztrzepuję widelcem, dodaję do nich chrzan, botwinę liście i łodyżki, sól, pieprz, ser feta, koper pokrojony, papryczkę chili(...)buraków na patelni dodaję łyżeczkę masła, wylewam masę jajeczną, na wierzchu układam pozostałe buraki odłożone plastry. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 200 stopni, zmniejszam na 180 stopni. Na wierzchu wbijam szóste jajko,wstawiam patelnię i piekę około 20-25 minut aż się zetnie
wesoła kuchniajuż pewnie wiecie, uwielbiam tatara :) ten dzisiejszy jest z dodatkiem domowych marynowanych rydzów od rodziców, galaretki z agaru i soku z buraków, czarnej quinoy, czerwonej cebuli, domowych korniszonków i tradycyjnie z żółtkiem. Co tu się więcej rozpisywać, poezja. Składniki: 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 250 gram polędwicy wołowej 2 świeże żółtka 2 korniszonki pół małej czerwonej cebuki kilka marynowanych rydzów(...)doprawionego soku z buraków 1/2 łyżeczki agaru 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bio 3 łyżki wody mineralnej pieprz sól kiełki rzodkiewki do ozdoby Wykonanie: Wołowinę siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z olejem i wodą. Staranie wyrabiamy przez chwilę, jak ciasto. Sok z buraków zagotowujemy z agarem,cały czas mieszamy i gotujemy chwilę
Quinoa Raz!chłodnik w tym roku. Chłodnik przygotowuje się bardzo szybko, gdyż zaoszczędzamy czas na gotowaniu botwinki. Mój przepis na chłodnik litewski jest na bazie maślanki, jogurtu naturalnego i soku z buraków. Do tego chrupiąca rzodkiewka, ogórek i świeże zioła. Sprawdź moje inne przepisy na chłodnik -> TUTAJ <- Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania(...)SKŁADNIKI: 1 L maślanki naturalnej 300 g gęstego jogurtu naturalnego 300 ml soku z buraków 8-10 rzodkiewek 1 ogórek długi 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz dodatkowo: 4 jajka (ugotowane na twardo) PRZYGOTOWANIE chłodnika litewskiego na maślance: Ogórka myjemy i obieramy ze skórki, rzodkiewkę myjemy i odcinamy
kulinarnyJaNaleśniki z dodatkiem zdrowego szpinaku, soku z buraka i kurkumy, nadziewane delikatnym lekko cytrynowym serkiem bez laktozy i orzeźwiającymi owocami są doskonałą propozycją na uroczyste kolorowe śniadanie. Z pewnością zachwycą najmłodszych fanów naleśników. Składniki: Ciasto: 300ml mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita 50ml wody gazowanej 210g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła bez laktozy(...)Mlekovita Barwniki: 2 łyżki zmiksowanych liści szpinaku 3 łyżki soku z buraka 1/2 łyżeczki kurkumy Nadzienie: 690g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita 5 żółtek kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 mango 12 sztuk truskawek 5 kiwi Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski
Szalona Kuchnia EwelinyZupa z buraczków z pasternakiem i aromatycznymi przyprawami Składniki (dla 4 osób): 1/2 kg czerwonych buraków cebula 1pasternak smakowa oliwa 1 l bulionu warzywnego imbir 2 cm 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju orzechy włoskie podprażone Przygotowanie: Pokrój cebulę, buraki i pasternak na kawałki. Na patelnię dodaj łyżkę oleju lub innego tłuszczu(...)usmaż cebulę. Dodaj przyprawy. Dodaj buraki i smaż przez 3 minuty. Dodaj tarty imbir. Następnie dodaj 1 litr bulionu warzywnego. Gotuj przez 30 minut. Zmiksuj na krem. Zupę polej olejem z orzechów
AZgotuj!hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 jajek 1 mały burak ¼ posiekanej czerwonej cebuli 2 łyżki sera koziego twarogowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, kminek mielony kiełki rzodkiewki – do dekoracji Buraka ugotować, wystudzić. Jajka ugotować(...)twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Jajka przekroić na pół. Buraka obrać ze skóry, zetrzeć na tartce na drobnych oczkach, dodać ser, majonez, śmietanę i cebulę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć masę na połówki jajek. Udekorować kiełkami rzodkiewki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprzygotować, zarezerwujcie sobie połowę dnia, bo tyle możecie spędzić w kuchni, chyba, że znajdziecie pomocnika. Polecam również wyposażyć się w porządną obieraczkę i rękawice, szczególnie w kontakcie z burakiem. W wersji dla zatwardziałych mięsożerców, radzimy dołożyć po kilka warstw bekonu. Poziom zaawansowania: Trudny Składniki na formę o średnicy ok. 26 cm: Kruchy spód 200 g mąki pszennej tortowej(...)zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz 3 duże marchewki 2 średnie cukinie 6 średnich ziemniaków 3/4 dużego buraka 1 bakłażan 1 średni ząbek czosnku tymianek sól i pieprz Sos 1 łyżka oliwy 5 łyżek śmietany 18% 4 łyżki śmietanki 30% 2 małe ząbki czosnku garść pokruszonych pistacji garść liści bazylii 10 g sera (gouda/kozi) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka
Pyszny Duetformy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 minut. Przepis na domową ćwikłę poniżej. DOMOWA ĆWIKŁA Składniki: 1 słoiczek chrzanu 5 średnich buraków 3 łyżki octu 3/4 łyżeczki cukru szczypta soli i pieprzu do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków. Starte buraki mieszamy z chrzanem, octem, cukrem
Bon appetit mon amiejajko, tak aby każdy mógł wziąść tyle na ile potrzebuje osób 1 jajko 20 g ser topiony – u mnie serek kiri i topiony kremowy pół na pół 20 g burak gotowany,lub ćwikła sol i pieprz do smaku zielone listki ziół do dekoracji Wykonanie Ugotować jajka na twardo, ostudzić ,obrać ,przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Buraka ugotować(...)upiec ,ostudzić . Żółtka ,pocięty na kawałki burak ,serek zmiksować na krem. Gotowy krem włożyć do woreczka z końcówka jaka chcemy i wypełnić puste pola w białkach.:)) Jajka faszerowane buraczkami - ładne ,dekoracyjne danie ,godne postawienia na świątecznym stole. ps. można na każde jajko dodać 20 g śledzia ,lub wędliny,wtedy miksujemy z tymi dodatkami krem. Jeśli dodasz ćwikłe to nie trzeba
w mojej kuchni