Powinno się spożywać, gdy jemy bardzo dużo chleba, ciasta czy mięsa. Pomagają wtedy wyrównać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. No i nie zapominajmy o osobach z anemią. Dla nich burak jest lepszy niż niejedno lekarstwo. Nie wiem czy to przekona Pawła, ale wierzę, że Was na pewno [oj dobrze już, dobrze, była naprawdę smaczna - Paweł] W międzyczasie zerknijcie na nasz(...)przepis na zakwas buraczany KLIK . Zawsze wychodzi, a barszczyk z jego użyciem jest fenomenalny. Ale przejdźmy do przepisu na sałatkę. Potrzebujemy: 2 większe buraki 100 g sera korycińskiego (np. z TEGO przepisu) 2 łyżki pestek dyni 0,5 jabłka oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę
Marder&Marder Manufacturejakiś inny wypróbowany miks mąk, ostatnio słyszałam, że hitem stała się mąka teff z miłki abisyńskiej, która jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny) zamiast sztucznych, syntetycznych barwników użyjcie buraka, a lukier można zrobić z jogurtu greckiego :) muszę przyznać, że pączki wychodzą świetne (może trochę za mało urosły) ale smakują naprawdę dobrze jak ciepłe, puszyste i kruchutkie bułeczki albo oponki(...)kieliszka) odstawić na 45 minut, piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Można podawać z lukrem ja zrobiłam go z jogurtu greckiego, zmielonego ksylitolu oraz soku z buraka (wystarczy obrać małego buraka pokroić na ćwiartki skropić cytryną, zasypać cukrem i zagotować powstały płyn mieszamy z lukrem, w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać. Na wierzchu posypałam lekko
zdrowa vege kuchniaPrzypomniało mi się, że ostatnio kupiłam buraczka, którego muszę wykorzystać. Lenistwo sprawiło, że nie poddałam go żadnej obróbce cieplnej, przez co powstały raw kotleciki. Ser typu włoskiego + burak= niebo :D SKŁADNIKI: 80g sera włoskiego 100g obranego buraka 2 łodyżki szczypiorku 1 łyżeczka mielonego lnu przyprawy: czosnek granulowany, imbir mielony, pieprz ziołowy WYKONANIE: Buraczka trzemy na tarce startego buraka blendujmy
healthy dreamsfarszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniak kilka suszonych grzybów ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny 2/3 szklanki(...)słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość) sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklankę zakwasu łyżeczka kminku 2 łyżki majeranku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Buraki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku
Czerwień i błękitBuraczki to wspaniały dodatek do mięs, lubię je w każdej postaci np. marynowane, w postaci surówek na zimno ale najbardziej na ciepło zasmażane. Buraczki zasmażane Składniki: - 500 g buraków - 200 ml śmietany 18% - koncentrat buraczany - sól - pieprz - kwasek cytrynowy - mąka - 1 łyżka masła - cukier Przygotowanie: Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy ze skóry i trzemy na tarce jarzynowej(...)trę na drobnych oczkach a potem rozdrabniam blenderem). Dusimy, dodajemy koncentrat ok. 50-100 ml, robimy zasmażkę i łączymy z burakami, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solę, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cukru. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu bo lubią się przypalać. Podajemy z mięsem i ziemniakami. Zasmażka: - 1 łyżka masła - łyżka mąki Masło roztapiamy na patelni
Kulinarne życieSkładniki: - 200 g śledzi w oleju - 2 marchewki - 2 ziemniaki - 1 burak - 4 jajka - 1 cebula - 200 ml majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Buraka, ziemniaki, marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Śledzie kroimy w małą kostkę. Wykładamy na dno do przeźroczystej salaterki i posypujemy drobno(...)posiekaną cebulą. Smarujemy majonezem. Majonez posypujemy startymi ziemniakami, solimy i pieprzymy oraz ponownie smarujemy majonezem. Wykładamy buraki, smarujemy majonezem i na górę dajemy marchewkę. Ostatni raz smarujemy majonezem i wykładamy na samą górę starte jajka. Całość posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Życzę smacznego
Kulinarne życieprzez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na smalcu z każdej strony. cebula marynowana w burakach kilka średniej wielkości cebule 1 średni burak zalewa 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 3 łyżki cukru 2 łyżki soli kolorowy pieprz w całości Wszystkie składniki zalewy gotujemy chwilę(...)słoika wkładamy startego buraka na grubych oczkach na to wkładamy cebulę w całości albo pokrojoną na pół i zalewamy wrzącą zalewą , zakręcamy słoik , stawiamy do góry nogami i ostawiamy na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce . dodatki Por kroimy na grubsze kawałki smażymy na suchej patelni razem z szalotką , marchewkę grillujemy , plastry pietruszki smażymy na oleju. Smacznego
na gaziespiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej 3 średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki(...)pieprzu sól Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, skropić cytryną, dodać curry, pieprz, sól, majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...Bardzo prosta i smaczna sałatka z gotowanych buraków czerwonych z olejem lnianym i prażonymi ziarnami, polecam na kolacje. Do sałatki użyłam prażonych ziarenek Piekło-Niebo od Ziarenkowo . Składniki: 3-4 buraki czerwone Olej lniany Prażone ziarenka Piekło-Niebo Listki natki pietruszki Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą , gotujemy do miękkości z dodatkiem
Bajeczna KuchniaPierwszy chleb w piekarni Amber w 2016 r to chleb z burakiem z książki Emmanuela Hadjiandreou How to Make Bread . Pięknie wygląda, smakuje dobrze, buraczki nie powodują, wbrew moim obawom, ze chleb staje się słodki. Technika zagniatania ciasta chlebowego wg Emmanuela Hadjiandreou (w przepisie) bardzo mi się podoba (zerknijcie na film – klik !) Ciasto było dosyć lepiące, mieszałam w misce, później(...)jeden z chlebów mało kłopotliwych, z pewnością będę go piekła jeszcze nie raz. Przepis podaję za Amber składniki 370 g mąki pszennej 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu (lub 4 – 5 g suchych drożdży) 200 g ciepłej wody 15 g oliwy przygotowanie W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę
Stare Garyprzypraw i ziół, cebuli, czosnku, aromatem wędzonego mięsa. Naczynie do zapiekania z pokrywą, szklane lub żeliwne, smarujemy w środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 4-5mm, nie więcej, inaczej będą się za długo piekły. Kiełbasę, boczek i wędzoną słoninę kroimy w cienkie plasterki. Tak samo cebulę(...)czosnek. Wszystko rozkładamy sobie po osobnych miseczkach. Na dnie naczynia rozkładamy kilka pasków słoniny, kładziemy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy. Rozkładamy na nich równomiernie po kilka plastrów kiełbasy, buraka, marchwi, cebuli, czosnku. Pieprzymy, posypujemy szczodrze majerankiem. I znowu ziemniaki, sól, pieprz, reszta składników… i tak do wykończenia wszystkiego, co wcześniej sobie naszykowaliśmy. Każdą warstwę dość mocno solimy, pieprzymy
Karo in the KitchenDrodzy, brzmi dość niewiarygodnie, ale co najważniejsze, smakuje wybornie! To bardzo smaczna i dość syta przekąska- przystawka! Pod warunkiem , że lubicie też buraki ćwikłowe! Ja uwielbiam z kilku powodów, używam niemal codziennie , a piekę w piekarniku jak tylko...skończą mi się te z lodówki! Składniki łosoś norweski z cytryną Suempol burak pieczony w folli w piekarniku chleb avokado listki(...)mięty, szałwii, bazylii- te które lubisz papryka marynowana suszony pomidor z zalewy glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny oliwki Chleb pokrój w trójkąty, na każdą kromkę połóż plasterek buraka upieczonego w folii. Avokado obierz, pokrój na cząstki, zawiń w plastry łososia. Pozostałe składniki odpowiednio pokrój i połóż jedno na drugim. Zepnij wykałaczką. Gotowe. Pyszne...a podałam na Porcelanie
Z Kuchni Do Kuchniprzechodzi niesamowitą metamorfozę, stając się nieco podobno do łososia wędzonego na zimo. Jej smak jest jednak dużo bogatszy. Nie wspomnę już o oszałamiającym kolorze, jeśli do marynowania użyjemy buraków. I w końcu gravlax to przystawka. Bardzo wyrafinowana w swej prostocie. - filet łososia ze skórą (kluczowe jest, aby ryba była świeża (!); ilość zależy oczywiście od zapotrzebowania(...)mniej niż 500 g) - sól morska gruboziarnista 2-3 łyżki - cukier brązowy 2 łyżki - 1 burak ćwikłowy -1 cytryna - pęczek koperku - dobrej jakości alkohol wysokoprocentowy (wódka, gin, whiskey) do skropienia Filet myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy w naczyniu do marynowania skórą do dołu. Dokładnie pokrywamy go i nacieramy solą i cukrem, a następnie skrapiamy alkoholem. Ścieramy
Simple DishGuru foto" Sylwiusia :). Wszystkie rady w robieniu zdjęć otrzymuje od niej, ale jak widać do mistrzunia jeszcze mi daleko :). Potrzebne składniki: 1 mała dynia 6 młodych buraków 2 garście świeżych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn) ser kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy i kroimy w talarki polewamy oliwą, solimy, pieprzy, posypujemy świeżymi(...)ziołami i zapiekamy przez ok 1 godz. Następnie dokładamy pokrojoną w plastry dynię, również przyprawioną jak buraki i zapiekamy kolejne 30 min. Ser kozi mieszamy ze świeżymi ziołami. Krążki dyni układamy jeden na drugim, obok buraczki i ser kozi. Całość skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy świeżymi ziołami. Zdjęcia wykonała Sylwia Waczko: www.vakophoto.blogspot.com
Łycha smakówPotrzebne składniki: 4 ugotowane buraki 1 szklanka ugotowanego ryżu 5 suszonych pomidorów 0,5 avocado garść pietruszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz Pr zygotowanie: Farsz: ugotowany ryż mieszamy z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami, pietruszką, sprasowanym czosnkiem, avocado, pieprzem i solą. Ugotowane buraki przekrajmy na pół wycinamy gniazda i faszerujemy. Całość zapiekamy(...)przez ok 20 min. Z resztek buraka powstałych w wykrojenia możemy przygotować sałatkę
Łycha smaków