burak - 4917 przepisów (strona:133/328)

Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki 139

mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 burak 2 gałązki lubczyku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 0,5 l wody 8 liści botwinki 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 4-6 listków mięty 1 ząbek czosnku(...)schłodzonego, płynnego mleka kokosowego (lub jogurtu wegańskiego ) sok wyciśnięty z 1,5 - 2 cytryn szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie 1 Marchewki, pietruszki i buraka dokładnie myję i obieram a następnie kroję w półcentymetrowe plasterki. 2 Pokrojone warzywa umieszczam w garnku, dodaję lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam ok. 0,5l przefiltrowanej wody, tak aby wszystkie warzywa były

Book of spells
Zupa słoneczna 145

żółtych warzyw. Do swojej zupy wrzuciłam: Kukurydzę – z dwóch małych, surowych kolb odcięłam ziarna kukurydzy; nie tylko nadały zupie charakterystyczny smak, ale pozostały jędrne i chrupiące. Żółte buraki – które są wyjątkowo słodkie, ale nie tak dominujące w smaku, jak buraki czerwone; dopełniły smak kukurydzy Żółtą paprykę – której smak i zapach przebijał się delikatnie przez słodycz pozostałych składników

Kucharzyca
SURÓWKA Z BURAKIEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 215

Zawsze lubiłam buraki, ale ostatnio ich smak wyjątkowo za mną chodzi, co dzień jem kilka sztuk i ciągle mi mało ;) Lubię buraki pieczone, w zupie, na surowo, ukiszone, na słodko w ciastach czekoladowych... Dziś moja propozycja to sałatka. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Barszcz czerwony z domowym makaronem 142

Składniki: na zupę: 3 duże buraki, 2 duże marchewki 2 udka z kurczaka, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru sól, pieprz do smaku. na makaron: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 1 jajko, kilka łyżek letniej wody Przygotowanie: Buraki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kurczakiem

Lena Gotuje
Marynowane buraczki, cudowne w smaku ! 185

Marynowane buraczki są cudownym dodatkiem do dań, do chrupania tak o na co dzień – bardzo zdrowe ! Ja je robię wtedy kiedy mam na nie ochotę, na całe szczęście buraki dostępne są w sklepach cały rok:) Gdy tylko przyjdzie mi ochotę kupuję buraki i zaczynam przygotowanie. Tak naprawdę już drugie dnia są gotowe i pyszne :)   Marynowane buraczki 5 buraczków

Kuchnia na wzgórzu
botwinka - pyszna zupa na lato 172

równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak  ząbek czosnku  150 ml śmietany kremówki sok z połowy cytryny sól, pieprz pęczek koperku wykonanie: Botwinkę dokładnie myję i kroję w 1-2 cm kawałki, umyty burak kroję

babka w formie
Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup 168

szklanek bulionu drobiowego, lub więcej jeżeli lubisz rzadsze zupy Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż wieprzowinę, cebulę i czosnek i podsmaż do zarumienienia. Dodaj ziemniaki, marchewkę, buraki, łodyżki i pietruszkę i smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj bulion drobiowy i koncentrat pomidorowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj kapustę i liście(...)zupę posypaną koperkiem. Przygotowanie na TCC: Do miski TCC wyposażonej w mieszadło włóż olej, wieprzowinę, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Następnie dodaj buraki, łodyżki, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki i ponownie uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Wlej bulion i wmieszaj koncentrat pomidorowy i uruchom program P2 slow cook na 10 minut

karmelowy
Salatka makaronowa z burakami 129

można najeść się samą sałatką? Zdecydowanie tak, szczególnie jeśli jej składnikami są makaron, buraki, fasolka i kabanosy. Jest sycąca, ale  przy tym lekka i niezapychająca. Do zabrania ze sobą do pracy również się nada:) Składniki: 100g makaronu mini kokardki Lubella 2 pieczone młode buraczki 50g fasolki szparagowej 50g kabanosów (albo ulubionej chudej szybki) świeża bazylia dressing: 1 łyżeczka miodu(...)ziół Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (ok 7 minut), odcedzić, przelać zimną wodą. Fasolkę ugotować al dente, również przelać zimną wodą, pokroić w kawałki ok 1cm. Buraki obrać, pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić. Wszystkie składniki sałatki wyłożyć do miski. Składniki dressingu wymieszać, polać sałatkę. Smacznego

Obiad gotowy
ROSZPONKA Z BURAKAMI 147

cebulę z własnego ogródka.  Zaskoczyła nas bardzo, bo w imieninowym standardzie była zawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas!  :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki migdałów i orzechy włoskie SOS: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu(...)Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy. Natomiast składniki na sałatkę układamy kolejno na płaskim talerzu. Rozrzucamy liście roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Na koniec skrapiamy sosem. Smacznego

wege i kropka
Sałatka z batatów i czerwonych buraczków 99

Mój niemowlak także nią nie gardzi i chętnie wybiera bataty trenując przy okazji chwyt pęsetkowy Jednym słowem, uniwersalna sałatka dla każdego! Składniki: 1 batat (słodki ziemniak amerykański) 2 średnie buraki czerwone 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Bataty i buraki obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy

Lamarida.pl
Sałatka z burakiem i kozim serem 144

Lekka, pyszna i charakterystyczna w smaku SAŁATKA Z BURAKIEM I... Artykuł Sałatka z burakiem i kozim serem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Farotto z buraczkami z pianką chrzanową 285

Kuchnia wegetariańska może posmakować nawet wybitnym mięsożercom. Nie wierzycie? Spróbujcie przygotować im to danie! 180g orkiszu 2-3 buraki Kwaśna śmietana Tarty chrzan Olej rzepakowy Szalotka 2 ząbki czosnku Świeży tymianek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 50g parmezanu 2 łyżki masła Koperek Sól i pieprz   Orkisz płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po namaczaniu orkisz płuczemy, następnie zalewamy zimną(...)wodą, solimy i zagotowujemy. Gotujemy przez 15-20 minut, aż ziarna się ugotują, ale nie zaczną rozpadać. Buraki pieczemy i obieramy, następnie miksujemy na puree. Gdyby było zbyt gęste, można dodać odrobinę wody. 4 łyżki śmietany ucieramy z 2 łyżkami chrzanu, doprawiamy solą. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy roztarty z solą czosnek oraz tymianek. Następnie dodajemy

MarcinChef
Buraczany sok czyli samo zdrowie 114

spodziewałam się, że można zrobić taki napój w domu. Jeśli tylko macie w domu sokowirówkę. Kochani nie wahajcie się. Do dzieła! Żeby zrobić tą pychotę potrzebujemy: 2 kg buraków 1 kg kwaśnych jabłek 4 marchewki 4 laski selera naciowego Buraki i marchewki koniecznie trzeba obrać, pokroić na kawałki. Wszystko przepuścić przez sokowirówkę i gotowe. Coś fantastycznego! Samo zdrowie

Tylko pysznie
RISOTTO Z BURAKAMI 197

fenomenalnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. ciepłe danie na imprezę. Świetnie będzie pasował do niego również kozi ser – koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowane, starte buraki – 250 g * seler naciowy – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * ryż do risotto – 1 szkl * czerwone , wytrawne wino – 100 ml * bulion warzywny 250 ml * masło(...)ryż, przesmażamy. Zalewamy winem i redukujemy, a następnie partiami dodajemy bulion ( grzejemy na minimalnym ogniu ). Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Po dodaniu ostatniej chochelki dodajemy starte buraki, a na sam koniec łyżkę zimnego masła i posiekany koperek. Podajemy gorące posypane startym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego

Ostra na Słodko
Kurczak pieczony na warzywach 173

Składniki na 4-6 porcji: z przepisu z książki D. Kamińskiej "Superfood po polsku" 1 kg udek z kurczaka 3 buraki 250 g fasolki szparagowej (przelana gorąco wodą) 1 czerwona papryka 2 jabłka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 2 marchewki 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki szczypiorku 1 garść słonecznika 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz olej, oliwa(...)Kurczaka umyć, osuszyć. 2. Buraki obrać, pokroić w kostkę, cebulę w pióra, czosnek, por i marchewkę w plasterki. Jabłka oraz paprykę pokroić w kostkę. 3. Mięso natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Skropić olejem. 4. W natłuszczonej olejem formie ułożyć warzywa i jabłka. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem, szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć kurczaka. 5. Całość polać 2 łyżkami oleju. Piec

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania