burak - 4917 przepisów (strona:140/328)

Barszcz czerwony z botwinką 220

soku z cytryny Sposób przygotowania:1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę, a także ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości.2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.3. Kiedy warzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były

Kuchnia domowa Ani
Ćwikła z chrzanem 182

Klasyczny dodatek do głównego dania.Składniki:4 ugotowane buraki3-4 łyżeczki tartego chrzanusól i cukier do smakusok z cytrynySposób wykonania:1. Ugotowane buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej na dowolnych oczkach.2. Do buraczków dodać chrzan i sok z cytryny, wymieszać, doprawić cukrem i solą do smaku.3. Buraczki należy schłodzić ok 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły

Kuchnia domowa Ani
Barszcz wigilijny 447

czosnku1 - 2 liście laurowe2 - 3 ziarenka ziela angielskiego6 - 8 ziarenek pieprzu100 g suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu

W kuchni Katie
Barszcz czerwony -wegeteriański 156

Obrac pozostale warzywa,pokroic w kostke ,zalac mala iloscia wody i gotowac w drugim,malym garnuszku do miekkosci.Do gotowania warzyw dodac ziele angielskie i listki laurowe i sol. Gdy buraki sa miekkie,wylowic je lyzka cedzakowa i ostudzic.Wywar z gotowania burakow to podstawa naszej zupy.Czesc burakow zetrzec na grubych oczkach tarki.Starte buraki wrzucic do wywaru . W nastepnej kolejnosci dodac ugotowane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 145

caly wywar buraczano-warzywny.Przygotowanie barszczu najlepiej rozlozyc w czasie,wtedy nie odczujemy trudu gotowania.Najdluzszy etap to gotowanie burakow,bo w zaleznosci od wielosci moze potrwac to nawet 2 godziny.Dlatego ugotujmy buraki dzien wczesniej ,najlepiej od razu wiecej .Bedziemy mogli przygotowac wtedy wiecej buraczanych dan,np.buraczki zasmazane. Przepis na barszcz pochodzi z "Kuchni Polskiej".Skladniki na 6 osob:400 g ugotowanych buraczkow1(...)umiescic w garnku i zalac 1,5 l wody.Cebule przecieta na pol przyrumienic na plycie i razem z listkiem laurowym i zielem angielskim dodac do garnka.Gotowac do miekkosci.Ugotowane wczesniej buraki obrac i zetrzec na grubych oczkach tarki.Dodac do ugotowanego wywaru z warzyw,doprowadzic do wrzenia ,nie gotowac i odstawic przynajmniej na 2 godziny.W garnku do ktorego przecedzimy przygotowany wywar rozgrzac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zamiast barszczu 187

jestem szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka(...)smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać.Zupa krem z buraków i dyniSkładniki:(na 4 porcje)2 szalotki500 g buraczków1 jabłko750 ml bulionu1 łyżeczka mielonej kolendry1/4 łyżeczki chilli w płatkach1/2 łyżeczki majeranku2 łyżki masła350 g musu z dynisólpieprzSzalotki obrać, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety buraczkowe z kuskusem 112

przepis na nietypową, ale bardzo smaczną wersję!Połączenie zdrowego kuskusu i tak samo zdrowych buraczków z aromatycznym tymiankiem tworzy fantastyczne danie , w sam raz na letni obiad.Polecam!SKŁADNIKI :* ugotowane buraki – 2 szt* kuskus – 0,5 szkl* czosnek – 3 ząbki* sezam – 3 łyżki* duże jajko – 1 szt* suszony tymianek – 0,5 łyżeczki* sól , pieprz* olejSPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA:Kuskus zalewamy wrzątkiem.Ugotowane buraki obieramy , ścieramy na dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą.Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko.Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem.Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Skrapiamy po całości olejem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.Podajemy solo lub z ulubionym sosem p. śmietanowym.Smacznego

Ostra na Słodko
Jak zrobic zakwas buraczany 169

anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)Składniki;1 kg buraków,liście laurowe, kromka chleba razowego na zakwasie,ząbki czosnku,ziele angielskie,Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Umyte buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy ciepła wodą

Anioły w kuchni
Pieczone warzywa, sos serowy i polędwiczki - obiad idealny. 484

jeszcze jak na przednówku a przecież mamy 1 maja. Sprowadzana chemia o smaku plastiku mnie nie zadowala, w poszukiwaniu smaku i koloru sięgnęłam więc po to co najprostsze - ziemniaki, buraki, marchewkę i cukinię. Wyszło bosko i pysznie.. A co najlepsze zrobiło się praktycznie samo :)Pieczone warzywa:2 duże marchewkikilka ziemniaków1 duży burak1 średnia cukinia1/4 szkl. olejupieprz, sól, ulubione zioła

Z butelką mleczka w tle
Chłodnik litewski 140

jest lekki i smakuje wyśmienicie.Składniki:3 średniej wielkości burakipęczek rzodkiewki2 świeże ogórki lub małosolne3 ząbki czosnku500 ml jogurtu naturalnego2 łyżki  kwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczonki 391

garnek żeliwny o pojemności 7 litrów. 3 kg ziemniaków 200 g boczku 3 laski kiełbasy (podwawelska lub toruńska) 1 kg cebuli 1 duża marchewka 1 duży burak pęczek koperku przypraw do ziemniaków sól, pieprz do smaku 3 łyżki smalcu 1 - 2 liście kapusty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Smarujemy garnek smalcem na dnie i na bocznych ściankach. Następnie wykładamy(...)boki garnka boczkiem pokrojonym w cienkie plasterki. 2. Ziemniaki, marchewkę i buraka myjemy, obieramy, i kroimy w plasterki. 3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 4. Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę. 5. W dużej misce mieszamy pokrojone warzywa i kiełbasę, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków oraz posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy. Dawniej składniki układaliśmy w garnku warstwami

W kuchni Katie
Sałatka z buraków i śledzi 286

ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki: 4-5 filetów śledziowych w oleju a’la Matias 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 3 ogórki kiszone 4 pełne łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Buraki i ziemniaki dobrze umyć i ugotować

Oryginalny smak
Zimowa sałatka z buraków ćwikłowych i papryki 212

Idealna sałatka z buraczków i papryki do zimowych obiadów :) Składniki: 3 kg buraków ćwikłowych 1 kg cebuli 1 kg papryki Zalewa: 1 szkl octu 1 szkl oleju 2 szkl wody 3 łyżki cukru 3 łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka listków laurowych Buraki obieramy i trzemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka , paprykę w paseczki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą, kozim serem i burakiem 263

Składniki: 5 plasterków szynki parmeńskiej garść umytej rukoli 1 upieczony burak (1h, 180 stopni) 50 gam twardego, koziego sera Na plasterku szynki parmeńskiej układamy kilka liści rukoli, kawałek koziego sera oraz 2 ćwiartki upieczonego buraka, całość zawijamy i gotowe

Mango Papaja
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 178

Korzystamy z dobrodziejstw jakie podarowała nam jesień i dziś po raz kolejny u nas w roli głównej dynia . Tym razem w towarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia(...)mamy gotowych możemy przygotować je choćby dzień wcześniej podgotowując i zamarynować robiąc zalewę z cukru brązowego i octu balsamicznego z dodatkiem cebulki i jabłek, lub po prostu dać zwykłe buraki pokrojone w kostkę:).  Ser także kroimy w kostkę Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania