makaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego sól pieprz 1 jajko bułka tarta pół cebuli 2 ząbki czosnku duża garść liści buraka naciowego pół słoiczka pomidorów suszonych w oliwie. Mięso mieszamy z przyprawami drobno posiekaną cebulą i jajkiem (dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej) z mięsa formujemy małe kuleczki . W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy kuleczki ciągle obracając podsmażamy(...)wszystkich stron , następnie dodajemy posiekany czosnek i rozdrobnione liście buraka naciowego oraz pomidory suszone wraz z oliwą. Podduszamy ok 5 min pod przykryciem. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku i bez odcedzania, łyżką makaronową przekładamy prosto do woka z pulpecikami .. kilka minut ogrzewamy na ogniu. Podajemy posypane parmezanem
Gotowanie jest łatwewybrać po jednej lub kilku składników z każdej z grup i gotowe! 😊 Oczywiście jest to jedynie baza, a jestem przekonana, że Wasza fantazja sięga znacznie dalej. 1. Sałatka z burakami, mozzarellą i awokado Wartość kaloryczna całej sałatki: 370kcal Białko: 16,8g Tłuszcze: 18g Węglowodany: 39g 2. Dietetyczna sałatka z ryżem i kurczakiem curry Wartość kaloryczna jednej porcji: 115,4kcal Białko(...)Sałatka z melonem i fetą Wartość kaloryczna sałatki: 386 kcal Białko: 12,4g Tłuszcze: 28g Węglowodany: 28g 8. Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka i gruszką 9. Sałatka z buraków i mozzarelli 10. Sałatka z grillowanym kurczakiem i pestkami
Feel EatBajecznie prosty przepis na absolutnie bajkowe ciasto z buraczków. Choć burak odgrywa w nim pierwszorzędną rolę to, jak dobry aktor, nie dominuje reszty, a stanowi z nią spójną całość. Pycha! Czas przygotowania : 15 minut Czas pieczenia : 50-60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 6-8 W Niedzielnym Kucharzu dużo ciast nie znajdziecie, ale te które Wam proponujemy są mega(...)piany itp. Wystarczy w rondlu połączyć mokre składniki, w misie wymieszać suche, połączyć jedne z drugimi i gotowe. Cała praca to starcie buraczków na tarce. I tu uwaga: możecie buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki, podczas pieczenia rozpadnie się i tylko od czasu do czasu natraficie na mały warkoczyk z buraczka:) Dla nas to jest bardzo ok, a nawet uważamy
Niedzielny kucharzPasta nadaje się na śniadanie, kolację jako dip do warzyw, do smarowania kanapek zamiast masła. 6 młodych buraków ugotowanych na parze lub upieczonych w piekarniku 100 gram wyprażonych migdałów bez skórki olej np. z awokado ząbek czosnku kumin 1/2 łyżeczki * zamiast migdałów możesz dodać sera feta i tymianku zamiast kuminu sól i pieprz do smaku ** zamiast chleba użyłam wrapów warzywnych(...)Papagrin Buraki i migdały z czosnkiem umieść w malakserze, dolej oliwy i zmiksuj na gładką masę. Przechowuj w lodówce do kilku
AZgotuj!warzywem. Tym bardziej, że dzięki dodaniu rodzimej ćwikły pasta staje się lżejsza, bogatsza w smaku i nabiera cudownego (w dzisiejszych czasach chciałoby się rzec instagramowego) koloru. No a jak burak to i chrzan, który podkręca smak i sprawia, że całość wydaje się być jeszcze bardziej swojska. Poza tym mało kto wie, że chrzan to cudowna roślina o licznych właściwościach leczniczych(...)przełożyć do miseczki/pojemnika polać olejem lnianym, posypać sezamem i czarnuszką oraz posiekaną natką pietruszki. Podawać na pieczywie lub z ulubionymi, świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Artykuł Hummus z burakiem czerwonym. Arabska pasta po polsku. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mezdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż, grzyby i buraki. Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony ser feta
Ugotowane pozamiatanecurry z krewetkami, a zamiast ryżu jest oczywiście quinoa ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 krewetek 2 młode marchewki kilka różyczek kalafiora kilka plasterków pora 1 duży liść buraka naciowego, lub kapusty pak choi kilka plasterków ostrej papryczki plaster imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki żółtego curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 200 ml mleka kokosowego natka kolendry, lub pietruszki(...)imbir i czosnek, trochę (ja dałam pół łyżeczki, ale ile lubicie) utartego w moździerzu kuminu, dolewamy odrobinę wody, żeby warzywa się poddusiły. Gdy są prawie miękkie, dorzucamy posiekany liść buraka liściastego i ostrą papryczkę, chwilę dusimy i dodajemy pastę curry rozmieszaną w mleku kokosowym. Zagotowujemy,redukujemy sos o 1/3, dodajemy krewetki, czekamy, aż się zetną, doprawiamy solą i dodajemy trochę
Quinoa Raz!kimś decyzyjnym i w końcu, danie zostaje odjęte od rachunku, ale niestety niesmak pozostaje, strusi żołądek z przypalanym kremem ziemniaczano-parmezanowym, zielonymi szparagami z grilla, szczawiem i młodymi burakami (37 zł). Danie jest idealnie skomponowane smakowo, mięso miękkie i bardzo smaczne. Poezja dla oczu i podniebienia! stir fry z przepony wołowej z grillowana sałatą lodową z dipem z gorgonzoli(...)podniebienia Teraz przychodzi pora na deser, zamawiamy: krem z solonego karmelu z czarną porzeczką (16 zł) sernik z koziego sera z biała czekoladą, brownie, lody z buraków i orzechy włoskie (19 zł) Obydwa desery powalają na kolana! Krem karmelowy tworzy idealne połączenie z czarną porzeczką, smakuje obłędnie. Duet kozi ser i czekolada przepyszny, natomiast lody buraczane nieco łagodzą słodycz
Kulinarne przygody GatityRada: Do kaszotto wykorzystaj pół pora i pół pęczka koperku, które został po przygotowaniu spanakorizo. Kaszotto świetnie się mrozi - testowałam :) Sobota - Falafele buraczane Kolejna propozycja różowego dania z dodatkiem buraka. Tym razem są to falafele, czyli wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy z burakiem lub buraczkami z botwinki. Podajcie je w chlebku pita lub wrapie z dodatkiem pomidora malinowego, młodego szpinaku, szczawiu
Chilli Czosnek i OliwaBuraczkowa dla leniuchów z crème fraîche - prosta i szybka w przygotowaniu, bo tylko z buraczków, a nie na wywarze :). Crème fraîche w połączeniu ze słodyczą buraków smakuje przepysznie. Nic prostszego - obierasz buraczki, ścierasz na tarce i hop - do szybkowaru! A potem już tylko zajadasz, no i cieszysz swoje oczy jej pięknym kolorem. :) Buraczkowa dla leniuchów(...)Składniki 1 kg 500 g buraczków, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach (obranych buraków powinno wyjść ok. 1 kg 200 g) 2 listki laurowe ok. 20 ziaren ziela angielskiego 1 l 500 ml gorącej wody ok. 1 łyżki soku z cytryny sól do smaku świeżo mielony pieprz czarny śmietana Crème fraîche - ilość wedle uznania 3 - 4 ząbki czosnku
Szybko SzybkowarWszystkie zupy z dodatkiem buraków mogłabym jeść dosłownie na okrągło ❤ Więc kiedy tylko pojawia się pierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść(...)Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie smaczna 😊 Składniki: b ulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle z indyka) pęczek botwinki dodatkowo 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora śmietana 18% jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, cukier 1 łyżka posiekanego koperek
Walijskie Pichceniezagryzkę....no nie dosłownie :D Bardziej chodziło mi o coś, co można skubnąć po obiedzie. Wymyśliłam, że zrobię sałatkę śledziową przekładaną. Do zrobienia sałatki potrzebowałam: * 3 płaty śledziowe * 2 buraki ćwikłowe dość spore * cebulę czerwoną * kilka ogórków kiszonych * jabłko * 2 jajka ugotowane na twardo * majonez * jogurt naturalny * szczypiorek * kwasek cytrynowy, sól, pieprz Matiasy przepłukałam wodą i namoczyłam na pół godzinki(...)Buraki ugotowałam w całości. Można je upiec, ale to potrzeba na to troszkę więcej czasu zanim będą miękkie. Zwyczajnie trzeba przekalkulować, czy bardziej opłaca się zużyć gaz czy prąd. Ziemniaki i jajka ugotowałam. Jabłko i ogórki kiszone drobno posiekałam. Majonez wymieszałam z odrobiną jogurtu naturalnego. Na spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną
Pieprzyć z Fantazjąjuż robił zupę z botwinki w tym sezonie? Uwielbiam buraki, a ostatnia sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu! Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej
Moja smaczna kuchniaSkładniki : • 4 buraki • 2 ząbki czosnku • sól • pieprz • 2 łyżeczki octu • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 malutki por • 1 liść laurowy • 1,5 łyżki śmietany 30% • ugotowane ziemniaki (4-5 szt) • 2 łyżki stopionego masła • natka pietruszki Przygotowanie : Z marchewki, pietruszki i pora gotujemy bulion warzywny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Do gotującego się bulionu dorzucamy obrane pokrojone w plasterki(...)buraki. Gotujemy przez ok 10 minut. Dorzucamy do barszczyku dwa pokrojone na plasterki ząbki czosnku i 2 łyżeczki octu. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 25 minut Dorzucamy do barszczu śmietanę. Gotujemy jeszcze przez ok 5 minut. Dorzucamy do barszczu liść laurowy. Sprawdzamy smak barszczu i w razie konieczności doprawiamy pieprzem i solą, Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Przecedzamy barszcz przez
KUCHNIA POLSKAs.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: - 3 duże pieczone buraki - szklanka białej fasoli - garść posiekanego szczypiorku - sól, pieprz do smaku Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Namoczony dzień wcześniej groch ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić
Kulinarne przemyslenia