dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest
Apetyczna babeczkaśledziowe 2 ugotowane ziemniaki 2 ugotowane buraczki 2 ugotowane marchewki 3 ugotowane jajka 1 cebula majonez sól Filety śledziowe pokroić w kostkę, cebulę również posiekać w drobną kosteczkę. Ziemniaki, buraki, marchew, białka jajek zetrzeć na tarce na dużych oczkach,żółtka drobno posiekać. Na dnie salaterki lub w metalowej obręczy kolejno układać warstwy każdą smarując cienko majonezem i oprószyć solą: śledzie(...)cebulkę, buraki, ziemniaki, marchewkę, białka jajek i na końcu posypać żółtkiem. Sałatka powinna postać kilka godzin w lodówce wtedy smakuje wyśmienicie
Kolorowa kuchnia ElkiŚledzie 1. Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii
Czerwona Porzeczkaupodobań smakowych. Możemy użyć większej lub mniejszej ilości poszczególnych podanych składników. Ta porcja jest na średniej wielkości roladkę, na około12 plastrów/porcji. Składniki; 4 duże lub 5 średniej wielkości buraki 4 marchewki 2-3 nie za duże ziemniaki 2 jajka 1 mała cebulka 2-3 nie duże płaty śledziowe a’la matjas Majonez około 100g sól W niektórych przepisach widziałam(...)niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm) . Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić. Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i posmarować majonezem. Na marchewce ułożyć ziemniaki
W garach u Gosiłyżeczka majonezu • rzodkiewka i zielona pietruszka do dekoracji Masa chrzanowa • gotowane żółtka z 2 jajek • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu • 1 łyżeczka koncentratu z buraków czerwonych • koperek do dekoracji Wykonanie: • Jajka obrać, przeciąć na pół, z dwóch jajek wyjąć żółtka. Masa serowa • Starty ser żółty wymieszać z majonezem i przetartym(...)wymieszać z majonezem. • Nałożyć masę na połówki jajek, udekorować rzodkiewką i pietruszką. Masa chrzanowa • Żółtka utrzeć z chrzanem i majonezem, dodać koncentrat z buraków. • Masę włożyć do foliowego rękawa i wycisnąć rozetki do 4 miseczek białkowych. • Posypać posiekanym koperkiem. Każdą masę doprawić do smaku solą i pieprzem
To co kochamroladę z sosem chrzanowym i puree ziemniaczanym. Nam smakowało, ale czy jury się zachwyci? Zobaczymy. Składniki: • 800 g piersi z indyka • 400 g ugotowanych buraków • 2 jajka • 100 g zmielonych orzechów laskowych • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać zółtka i dalej ubijać(...)jajek wrzucić buraki starte na tarce i zmielone orzechy. Doprawić solą i pieprzem. • Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. • Pierś indyka pokroić na plastry, każdy rozbić cienko, posypać solą i pieprzem. • Plastry rozłożyć na folii spożywczej w formie prostokąta
To co kochamdente w osolonej wodzie. Buraczki kiszone cienko pokroić w plastry. Ser owczy w kostkę. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki. Bezpośrednio na talerzach układać kolejno składniki; ugotowany, odsączony makaron, plasterki buraków, owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni
Ze smakiem i z pasjąpropozycję pysznych zasmażanych buraczków do obiadu. Są one wyśmienitym dodatkiem do różnego rodzaju pieczonych mięs podawanych na ciepło jak i na zimno. Zapraszam :) Składniki: 4 buraki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz i szczypta cukru do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka suszonego szczypiorku 1 duża cebula Wykonanie : Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy
Sama słodycz i szczypta chilichrupkim w niewielkiej ilości, o czym niżej), makarony, ryż, kasza, chipsy, chrupki, krakersy, paluszki, musli, owoce i soki, oczywiście czekolada i napoje słodzone, a także takie warzywa, jak ziemniaki, buraki, marchew, dynia czy rośliny strączkowe. Jednym z głównych założeń diety jest spożywanie posiłków w odstępach nie większych niż 5 godzin . Oznacza to, że musimy zjeść coś zaraz po wstaniu(...)dobrze widzicie – będziemy się opychać batonikami przed snem. Jak to: batonikami!? Otóż do grona produktów dozwolonych dochodzą nam wytęsknione produkty: „normalny” chleb (najlepiej żytni), ziemniaki, ryż, kasza, makarony, buraki, marchew, krakersy wielozbożowe (jak popularne Sunbites), batoniki proteinowe, mleko, musli, chlebki pita, płatki owsiane lub jęczmienne, popcorn (prażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście nie bez ograniczeń
Proste-przepisy.plWARZYWA LIOFILIZOWANE Do warzyw liofilizowanych zaliczają się także przyprawy i zioła, które swoją drogą są niezwykle aromatyczne, a mieszankę ziołową szczególnie polubiłam :) Z typowych warzyw otrzymałam groszek i buraka - są pyszne, chrupiące, słodkawe, jak na te warzywa przystało i bardzo naturalnie smakują. Czosnek niedźwiedzi odznacza się intensywnym zapachem i chyba nieco większymi kawałkami niż spotykałam się dotychczas. Szczypiorek, pietruszka(...)MIESZANKA ZIOŁOWA W skład mieszanki wchodzą: koper 20%, pietruszka 20%, bazylia 20%, cząber 20%, szczypior 17%, pieprz zielony mielony 3% PIETRUSZKA / KOPEREK / SZCZYPIOREK GROSZEK BURAK Jedliście żywność liofilizowaną? Jakie macie zdanie na jej temat? Co chętnie byście spróbowali z powyższych produktów
Zdrowie na języku :Pwcześniej przed zaproszeniem gości spokojnie poczekają na nich w lodóweczce. Oprócz oczywiście takich standardów znajdziemy w tym rozdziale różnego rodzaju ciekawostki. Śledź na konfiturze z czerwonej cebuli, koktajlowe kulki, burak z kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki(...)danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym ciągu pozostając przy klasyce bliny gryczane czy mini gołąbki jednak w wersji botwinkowej z burakiem i orzechami. Znajdziemy jednak dość ciekawe połączenia takie jak słodko-kwaśne pieczarki z bryndzą i pietruszką czy grzanki z kaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku
Mr. TasteZakwas z czerwonych buraków to zdrowy i orzeźwiający napój gaszący pragnienie. Napój z kiszonych buraków pełnych witamin, szczególnie warto pić jesienią i zimą. Taki naturalny zakwas jest odpowiedni do przygotowania czystego barszczu czerwonego, nie tylko wigilijnego. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarneprzepis, który podaje poniżej. SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 opakowanie śledzi MR ŚLEDŹ SEKO zielonymi oliwkami i kaparami - 1 duża lub dwie mniejsze gruszki - 1/2 cebuli czerwonej - 1 burak ugotowany i obrany ze skórki - kilka jabłuszek kaparowych - listki bazylii - oliwa z oliwek + zalewa z opakowania Gruszki i buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulkę kroimy w krążki. Składniki układamy
SMYKWKUCHNIprzygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 słoiczki buraków (najlepiej sprawdzą się te z Klostergarten z Aldiego) – 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku – odrobina pieprzu – 1 łyżka oleju słonecznikowego lub innego Buraki odcedzić, przepłukać odrobiną wody po czym zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i olejem. Schłodzić
Szybko Tanio Smaczniepodaję przepis! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki modrej kapusty 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kapustę, lekko solimy, dodajemy(...)liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków (przypraw używamy według uznania, dlatego nie podałam ilości). Gdy zupa trochę przestygnie dodajemy kefir i blendujemy ją na gładki krem. Zupę możemy podać polaną kefirem i posypaną świeżą miętą
Quinoa Raz!