burak - 4917 przepisów (strona:165/328)

zimowe buraczki uniwersalne... 680

Składniki: buraki czerwone 3 kg mniejsze, ocet 1 łyżka, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki są słodsze i mniej łykowate podłużne mniejsze buraczki, buraczki obrałam ze skórki, ugotowałam w 3 litrach wody w szybkowarze 35 mninut, z wywaru mam po przyprawieniu do picia barszcz czerwony buraczki starłam w robocie na tarczy grubsze wiórki porcję buraczków użyłam(...)podanymi składnikami buraczki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jarzynówka z serkiem topionym 191

coraz zimniej. Ugotowałam więc pyszną zupę jarzynową z dodatkiem serków topionych. Do tej zupy dodałam nietypowy składnik bo do jarzynowej raczej się go nie dodaje. A jest nim biały burak ćwikłowy. Pamiętacie ? Kilka dni temu dodałam przepis na babkę z tym burakiem. Ugotowałam też je do drugiego dania obiadowego, zrobiłam surówkę ale kilka ich zostało. Szkoda wyrzucić, więc pokroiłam

Ewa w kuchni
Buraczki na sposób orientalny 160

nich przygotować. Pomysłów jak zwykle było sporo i tradycyjnie nie mogłam sie zdecydować. Ostatecznie postanowiłam przyrządzić coś w rodzaju sałatki z dodatkiem kiełków fasoli i słodko - kwaśnym dressingiem. 2 buraki (ugotowane) 0.5 puszki kiełków fasoli kilka rzodkiewek sezam papryczka chilli Dressing: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotować dressing - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić(...)się nieco "przegryzły" Buraki pokroić w "zapałki" i położyć na talerzu, następnie ułożyc na nich kiełki fasoli i pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Popruszyć sezamem i drobniutko pokrojoną papryczką chili. Polać dressingiem. Podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #8 133

odrobinie oleju przesmazyc 1-2 zabki czosnku (wszsytko zalezy od tego jak bardzo lubicie czosnek, jezeli baaardzo to mozecie dac nawet 3 zabki), dodac pokrojone w kostke, ugotowane buraki (u mnie 2 sredniej wielkosci, kupuje juz gotowe, ugotowane, paczkowane), chwile przesmazyc. Makaron odcedzic wrzucic do miski, dodac przesmazone buraki, wkruszyc okolo pol opakowania fety, dodac uprazone orzechy u mnie pinii

Codzienne Gotowanie
Sałatka szparagowa z buraczkiem i fetą 187

prawdę jest wyborna, a do tego prezentuje się bardzo elegancko. Wraz ze mną danie ze szparagów przygotowały: Mirabelka , Justinka , Zuzia , Shinju i Mops . Składniki : pęczek szparagów 2 duże ugotowane buraki 2-3 dymki 2-3 garście rukwi wodnej ser feta pół łyżeczki suszonego oregano i majeranku 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny 4 łyżki oliwy duża(...)czosnek, sok z cytryny, zioła i sól dokładnie wymieszać i odstawić. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, najpierw łodygi, a pod koniec dodać główki. Ostudzić. Ugotowane buraki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z polowa dressingu. Dodać pokrojoną w plasterki dymkę, rukwię wodną i szparagi, wszystko dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerz, polać resztą dressingu, posypać pokruszoną fetą

Codzienne Gotowanie
Salatka z buraczkami 221

czyli danie opierające się na 3 głównych składnikach. Jak już kiedyś pisałam bardzo staram się, aby tych składników było jak najmniej. Do dzisiejszego gotowania mieliśmy wykorzystać buraki, mięso i ser. Postanowiłam przygotować pyszna sałatkę makaronowa z buraczkiem, grillowanym bekonem i serem feta. Dla "odchudzenia" tej sałatki bekon można zastąpić grillowana piersią z kurczaka. Salaka jest bardzo smaczna - polecam! Wraz(...)mną danie z 3 składników przygotowały: Panna Malwinna i Mops . Składniki : 150-200g drobnego makaronu (u mnie literki) 3 ugotowane buraki pół opakowania sera feta (może być nieco więcej) kilka plastrów chudego bekonu 2 łyżki koperku (u mnie suszony) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki syropu klonowego

Codzienne Gotowanie
Buraczki zasmażane 143

Składniki: 0,8 kg buraczków 1 cebula 4 łyżki oliwy sól pieprz 2 czubate łyżeczki majeranku czubata łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli. Dodajemy mąkę i chwilę(...)minuty) razem podsmażamy. Do cebuli dodajemy buraki, całość mieszamy. Dodajemy cukier, pieprz, sól  oraz cytrynę i całość gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Od czasu do czasu buraczki mieszamy, aby się nie przypaliły. Smacznego :) Przepis dołączam do akcji kulinarnej

Smak mojego domu
Kasza jaglana z kurczakiem i pieczarkami 150

sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek- jeśli lubisz, jak nie- to masło salsa pomidorowa  parmezan tarty- niekoniecznie, ale jak jest , to niebo w gębie! Opcjonalnie buraki ćwikłowe- ja mam zawsze chęć na buraka! Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę pokrój drobno, podsmaż na oliwie. Pokrój w malutkie kawałki kurczaka, dodaj do cebulki. Podsmaż. Potem pokrój

Z Kuchni Do Kuchni
Buraczki na zimę 318

musi być w spiżarni. Zwłaszcza, że uwielbiamy je ponad wszystko. Szczególnie moja córka, która jest anty warzywna, ale akurat te buraczki wybitnie jej smakują. Polecam serdecznie. Składniki: 3 kg buraków 3 duże cebule 4 duże ząbki czosnku zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1,5 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 8 ziarenek pieprzu 8 ziarenek ziela angielskiego(...)goździków 5 liści laurowych Buraki wyszorować, umyć i ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce warzywnej. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zagotować zalewę, wyjąć przyprawy i zalać wszystkie warzywa gorącą zalewą. Zostawić na 24 h. Odsączyć warzywa na sitku. Nakładać buraczki do czystych słoików. Pasteryzować 20-25 minut. Smacznego

na moim stole...
Buraczki z czerwoną papryką. Buraczki na zimę 152

żadnym wypadku nie może zabraknąć zimą w naszej spiżarni. Są pyszne i  jak dla nas to idealne buraczki do obiadu:) Na 15 słoiczków (średnio 500 ml) 6 kg buraków 1 kg papryki czerwonej 8 średniej wielkości cebul - ok. 80dkg Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 4 łyżki soli Buraki dobrze umyć

Maślane ciasteczko
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 207

serka białego i śmietany. Zaskoczył mnie smak tych warzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie smacznie. Spróbujcie

Pyza i Surówka
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 222

takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli buraka liściastego i serów, delikatnego twarożku i smakowitego sera owczego. Całość doskonale ze sobą współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie(...)latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego ? Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France , które można znaleźć w sieci supermarketów Carrefour. To produkty doskonałej jakości, oryginalne i dostępne dla każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak

Smaczna Pyza
Korzenne chmurki dyniowe z czerwonym słodkim sosem! Zdrowa słodycz na piknik! 139

Durszlak.  Mój pomysł na zdrowy posiłek na pikniku! Słodkie chmurki z dyni, podane z kremem na bazie świeżego soku z jabłka i granatu, jak i zupy krem z buraka od Marwit. Zaskakująco smaczne połączenie! Do dzieła! SKŁADNIKI: sos: - 1/2 butelki świeżego soku z jabłek i owoców granatu Marwit - 100 ml zupy krem z buraczków Marwit - 2 łyżki oleju kokosowego(...)imbiru - płaska łyżka mąki ryżowej Postaw rondel na ogniu, dodaj olej i przyprawy, świeży sok. Zagotuj. Zmniejsz ognień. Gotuj 3 minuty. Wyłóż łyżką cedzakową wyjmij przyprawy. Dodaj krem z buraków. Zagotuj. Łyżkę mąki rozpuść w zimnej wodzie, dodaj do masy. Masa zagęści się i nabierze formę słodkiego sosu. CHMURKI DYNIOWE: - 300 g dyni piżmowej - 2 łyżki mąki ryżowej - 1 jajo

SMYKWKUCHNI
Carpaccio z buraka chioggia 142

wreszcie po kliku latach kupiłam je u nas.  Smakują świetnie na surowo i upieczone. Znacznie delikatniejsze w smaku od swoich braci czerwonych. Na talerzu wyglądają jak kolorowe lizaki. burak chioggia łyżeczka miodu łyżka octu jabłkowego olej rzepakowy sól i pieprz rukiew wodna Buraka poszatkowałam na mandolinie. Z pozostałych składników zrobiłam sos. Chwilę się przegryzały i podałam jako przystawkę

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania