burak - 4917 przepisów (strona:166/328)

Naturalny zakwas na barszcz czerwony 159

zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz czerwony. Składniki: 1 kilogram obranych buraków czerwonych 4 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku(...)kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 dni. Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sitko wyłożone gazą .Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek i zakręcamy zakrętką .Zakwas

Bajeczna Kuchnia
Barszcz ukraiński wg Ewy Wachowicz 231

Składniki: 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 buraki 1/4 kapusty liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 1/1 wywaru 1 szklanka śmietany sól pieprz Wykonanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić je do wywaru pogotować kilka minut. Marchew i buraki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć

Pychotkaaa
Warzywo Dominiki Wójciak 170

tych, którzy bez tego przy naszym stole mogliby się karmić tylko miłością… No i się doczekaliśmy! Dostaliśmy około 100 przepisów na dania i przekąski z rabarbaru, botwinki i buraka, bobu, kapusty, ziemniaka, marchewki, kalafiora, cukinii, fasoli oraz dyni. Brzmią dobrze, na zdjęciach wyglądają jeszcze lepiej. Znajdziecie tu tabbouleh rabarbarowo-ogórkowy z miętą, grillowane buraki z jeżynami i fetą, surówkę

GRUBY WAŁEK
Chłodnik buraczkowy z ogórkiem i rzodkiewkami 110

Prosty w wykonaniu i szybki (no może z wyjątkiem czasu na pieczenie buraków ;) chłodnik buraczkowy z ogórkiem i rzodkiewkami podany z jajkiem na twardo. Ma cudowny, intensywny, różowy kolor. Jest gęsty i kremowy o idealnie wywarzonym smaku. Bardzo długo szukałam przepisu na chłodnik idealny. Prób i podejść do tematu miałam już kilka. I powiem szczerze, że nigdy nie udało(...)się zrobić takiego chłodnika, który by mi smakował (i naprawdę apetycznie wyglądał)… Aż do teraz! W znacznej ilości przepisów, które czytałam podane jest, aby buraki (czy też botwinkę i inne warzywa) gotować, przez co już na starcie chłodnik może być zbyt wodnisty (a chcąc odlać nadmiar wody stracimy smak). Potem należy taki wywar ostudzić i dopiero wymieszać z jogurtem, kefirem

MyCookBook.pl
Brownie z puree z czerwonych buraków 129

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 50 g kakao 175 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g buraków czerwonych 3 jajka 200 g oleju rzepakowego 100 g czekolady gorzkiej Buraki ugotować, wystudzić. Obrać ze skórki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka i olej, zmiksować.  W osobnym

kulinarnyswiatdomi
napój z burakiem i jarmużem 132

składniki: 300 ml świeżego soku wyciśniętego z buraka i jabłek 2 gałązki jarmużu 1 banan, dojrzały wykonanie: Liście jarmużu myjemy, usuwamy twardą łodygę i wkładamy do blendera lub Thermomix. Dodajemy banana, wlewamy sok. Wszystko miksujemy na najwyższych obrotach

Domowy Smak Jedzenia
Pasta z twarożku z pieczonym burakiem i kminkiem 126

Pyszna pasta do ulubionego chleba. kostka sera białego  1 upieczony burak (mały) odrobina soli pół łyżeczki kminku łyżeczka soku z cytryny Buraka blendujemy, dodajemy twarożek i razem miksujemy, sól i sok z cytryny. Do masy dodajemy kminek i mieszamy łyżką

AZgotuj!
Burak faszerowany serem kozim, żurawiną z malinami zwieńczony rukolą i orzechami 124

zwykle z ciężkim, kalorycznym jedzeniem, które powoduje, że się rozgrzewam ale i robię się senna. Postanowiłam, że tym razem przygotuje coś sezonowego, ale w lżejszej, bardziej fit wersji. Słodki burak, kwaskowata żurawina i lekko orzechowa rukola (to moje ulubione połączenie) a do tego całość podkręcona słonym, kozim serem. Świetna przekąska na pochmurny dzień świetnie zastąpi ci ulubioną sałatkę. Burak faszerowany

Wielki apetyt
Zupa z botwinki, marchwi i owoców jałowca 123

podziwem aż łodygi dęba stają. I cóż? A no nic. Idziemy dalej w poszukiwaniu czegoś bardziej oswojonego. A być tak nie musi! Dajmy szansę temu niewyrośniętemu burakowi , okażmy odrobinę litości i zróbmy zeń smakowitą zupę doprawioną czosnkiem, octem balsamicznym i ostro-słodkim posmakiem owoców jałowca . Zaprośmy młode ziemniaki i koperek - botwinka gotowa na konsumpcję. Zupa z botwinki, marchwi i owoców(...)sakiewki, po czym związać nicią, wyciągnąć na koniec gotowania). Dodajemy parę łyżek octu balsamicznego, świeżo zmielony pieprz i po chwili dolewamy gorącej wody / bulionu warzywnego / rosołu. Gotujemy do miękkości buraki i na koniec dorzucamy posiekane łodygi wraz z liśćmi - czekamy aż staną się także miękkie. Doprawiamy na koniec solą i pierzem, podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem. Mniaaami

Right Behind The Kitchen
Barszcz kiszony. Zakwas do barszczu 152

Wystarczy zagotować z  wywarem jarzynowym w proporcji 1:2 i dodać według uznania wywaru  z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kminek (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć) kromka razowego chleba przegotowana letnia woda Buraki umyć, obrać i zetrzeć

Maślane ciasteczko
Sałatka z buraka, sardynek i pomidorów 150

Polecam sałatkę, która Was porządnie nasyci. Zastąpi niejeden obiad i niejedną kolację. Sałatkę pyszną i akurat na czasie. Składniki -burak czerwony -pomidorki śliwkowe -sardynki z puszki -nać selera -czarna oliwka -rzodkiewka - Ziołowo Mi! od Ziarenkowo -sos czosnkowy  Folwark -czarny sezam Najpierw zajmiemy się burakiem. Umyj go i ugotuj w skórce. Następnie wystudz i obierz. Pokrój na kawałki razem

Z Kuchni Do Kuchni
Imbir marynowany 141

końcu zdecydowałam się na przepis Ani . Imbir marynowany.     Składniki: - kawałek imbiru (150g) - ½ łyżeczki soli morskiej Marynata: - ¼ szklanki octu ryżowego - 30 ml wody - 1/8 szklanki cukru - sok z buraka       Imbir obieramy łyżeczką. Ostrym nożem kroimy na cieniutkie plasterki lub bardzo cienko szatkujemy. Posypujemy solą, którą następnie wcieramy w imbir (ja go lekko wygniotłam z solą). Wkładamy(...)najmniej godzinę do lodówki. Tuż przed wyjęciem imbiru gotujemy marynatę. Do rondelka dodajemy ocet ryżowy, cukier i wodę. Mieszamy i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy sok z buraka. Imbir lekko odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka i zalewamy przygotowaną marynatą. Zamykamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień imbir marynowany jest gotowy do spożycia

mojewypiekiinietylko
CHŁODNIK 125

Chłodniki znakomicie gaszą pragnienie, orzeźwiają, regenerują siły i co najważniejsze, skutecznie uzupełniają płyny w czasie, kiedy ich najbardziej potrzebujemy.  Ponadto wzmacniają i uodporniają organizm, a botwinka i buraki są doskonałym źródłem witamin A, C, PP, B1 i B2, a także licznych minerałów, m.in. fosforu, sodu, wapnia i ważnego szczególnie dla wegetarian – żelaza. Dzięki zawartości kefiru, jogurtu naturalnego (oczywiście(...)połowy cytryny Pokroiłam drobno botwinkę i starłam na tarce buraczki. Zalałam je wodą, ale nie za dużo,  posoliłam do smaku i gotowałam około 15 minut aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone pozostałe składniki czyli ogórek, rzodkiewki,szczypiorek i koperek.  Ja osobiście jeszcze dolewam trochę koncentratu z barszczu i  barszczyku

potrawyregionalne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI 216

Lubicie śledzie? Ja mogłabym je jeść o każdej porze  ;-) Polecam dziś pyszną   śledziową sałatkę z ziemniakami i burakami. Wprawdzie jest trochę pracochłonna ... ale czego się nie robi dla zaspokojenia swojego podniebienia i żołądka. Zachęcam również do spróbowania sałatki śledziowej z jabłkiem śledzi po kaszubsku śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie śmietanowo musztardowym(...)koperkiem Składniki: 6 płatów śledziowych 2-3 szt. buraków 1 kg (można mniej) ziemniaków 6-8 szt.kiszonych ogórków 1-2 szt.cebuli 1 szt. jabłka 1/2 szt. cytryny garść koperku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki majonezu jogurt naturalny pieprz czarny   Zacznijmy od głównego składnika. Śledzie namoczyłam aby usunąć z nich nadmiar soli. Odlewałam co jakiś czas z nich wodę

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania