burak - 4917 przepisów (strona:168/328)

Kasza jaglana z kurczakiem i pieczarkami 139

sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek- jeśli lubisz, jak nie- to masło salsa pomidorowa  parmezan tarty- niekoniecznie, ale jak jest , to niebo w gębie! Opcjonalnie buraki ćwikłowe- ja mam zawsze chęć na buraka! Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę pokrój drobno, podsmaż na oliwie. Pokrój w malutkie kawałki kurczaka, dodaj do cebulki. Podsmaż. Potem pokrój

Z Kuchni Do Kuchni
Buraczki na zimę 307

musi być w spiżarni. Zwłaszcza, że uwielbiamy je ponad wszystko. Szczególnie moja córka, która jest anty warzywna, ale akurat te buraczki wybitnie jej smakują. Polecam serdecznie. Składniki: 3 kg buraków 3 duże cebule 4 duże ząbki czosnku zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1,5 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 8 ziarenek pieprzu 8 ziarenek ziela angielskiego(...)goździków 5 liści laurowych Buraki wyszorować, umyć i ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce warzywnej. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zagotować zalewę, wyjąć przyprawy i zalać wszystkie warzywa gorącą zalewą. Zostawić na 24 h. Odsączyć warzywa na sitku. Nakładać buraczki do czystych słoików. Pasteryzować 20-25 minut. Smacznego

na moim stole...
Buraczki z czerwoną papryką. Buraczki na zimę 140

żadnym wypadku nie może zabraknąć zimą w naszej spiżarni. Są pyszne i  jak dla nas to idealne buraczki do obiadu:) Na 15 słoiczków (średnio 500 ml) 6 kg buraków 1 kg papryki czerwonej 8 średniej wielkości cebul - ok. 80dkg Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 4 łyżki soli Buraki dobrze umyć

Maślane ciasteczko
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 197

serka białego i śmietany. Zaskoczył mnie smak tych warzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie smacznie. Spróbujcie

Pyza i Surówka
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 212

takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli buraka liściastego i serów, delikatnego twarożku i smakowitego sera owczego. Całość doskonale ze sobą współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie(...)latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego ? Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France , które można znaleźć w sieci supermarketów Carrefour. To produkty doskonałej jakości, oryginalne i dostępne dla każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak

Smaczna Pyza
Korzenne chmurki dyniowe z czerwonym słodkim sosem! Zdrowa słodycz na piknik! 126

Durszlak.  Mój pomysł na zdrowy posiłek na pikniku! Słodkie chmurki z dyni, podane z kremem na bazie świeżego soku z jabłka i granatu, jak i zupy krem z buraka od Marwit. Zaskakująco smaczne połączenie! Do dzieła! SKŁADNIKI: sos: - 1/2 butelki świeżego soku z jabłek i owoców granatu Marwit - 100 ml zupy krem z buraczków Marwit - 2 łyżki oleju kokosowego(...)imbiru - płaska łyżka mąki ryżowej Postaw rondel na ogniu, dodaj olej i przyprawy, świeży sok. Zagotuj. Zmniejsz ognień. Gotuj 3 minuty. Wyłóż łyżką cedzakową wyjmij przyprawy. Dodaj krem z buraków. Zagotuj. Łyżkę mąki rozpuść w zimnej wodzie, dodaj do masy. Masa zagęści się i nabierze formę słodkiego sosu. CHMURKI DYNIOWE: - 300 g dyni piżmowej - 2 łyżki mąki ryżowej - 1 jajo

SMYKWKUCHNI
Carpaccio z buraka chioggia 132

wreszcie po kliku latach kupiłam je u nas.  Smakują świetnie na surowo i upieczone. Znacznie delikatniejsze w smaku od swoich braci czerwonych. Na talerzu wyglądają jak kolorowe lizaki. burak chioggia łyżeczka miodu łyżka octu jabłkowego olej rzepakowy sól i pieprz rukiew wodna Buraka poszatkowałam na mandolinie. Z pozostałych składników zrobiłam sos. Chwilę się przegryzały i podałam jako przystawkę

AZgotuj!
Śledź w purpurze 174

szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias  olej  3 kiszone ogórki  2 cebule dymki młode liście buraka Wykonanie: Zagotowujemy zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka(...)cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy.  Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka.  Zdobi przepiękną porcelanę Bogucice Antonio

Malinowe Pocałunki
Łagodne buraczki z papryką do słoików 157

zrobić zawsze za szybko znikają ze spiżarni. Przepyszne, łagodne wydanie z papryką i cebulą, w delikatnej zalewie z octem jabłkowym, poprostu niebo w gębie. Potrzebne składniki: 3 kg buraków ćwikłowych  1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli  Zalewa: 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego  1  szklanka wody  1 łyżka soli 1/4  szklanki cukru(...)liście laurowe po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego  1. Buraki szorujemy i gotujemy ze skórką przez ok 25-30 minut. Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na wiórka. Paprykę kroimy na małą kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie pióra. 2. Do gotującej się zalewy wrzucamy cebulę i gotujemy 10 minut, następnie dodajemy paprykę i również gotujemy razem

Apetyczna babeczka
Sałatka z buraków, śliwek i sera koziego 142

Sezon na śliwki w pełni. Więc proponujemy ciekawe połączenie z serem kozim i słodkimi pieczonymi buraczkami. Składniki 12 małych buraków 750 g śliwek węgierek 1 łyżeczka cukru 1 czerwona cebula 250 g świeżego szpinaku pół szklanki białego octu winnego pół szklanki oleju 1/4 szklanki oliwy sól pieprz 250 g miękkiego koziego sera Przygotowanie   Sos : ocet wymieszałem z cukrem(...)powoli, ciągle mieszając, dodawałem olej i oliwę. Doprawiłem solą i pieprzem. Szpinak umyłem i osuszyłem. Obrałem cebulę i pokroiłem w plasterki. Śliwki umyłem, wypestkowałem i również pokroiłem w plasterki. Buraki starannie umyłem, odciąłem ogonki i zapakowałem w folię aluminiową. Ułożyłem na blaszce i zapiekałem godzinę i 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Co jakiś czas odwracałem

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony do słoików 300

użyć warzywnych i będzie idealny na wigilię. odkąd gotuję ten barszcz to cała moja rodzina przerzuciła się na ten sposób  musicie koniecznie spróbować SKŁADNIKI: 2,5-3 kg buraków czerwonych 100ml octu 10% 2 łyżki cukru 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por  1 cebula kilka rosołków w kostce vegeta  sól pieprz majeranek czosnek kilka(...)dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku i gotujemy jeszcze ok 1 godz, nie przykrywamy garnka jak już dodamy buraki,żeby nie stracił nasz barszcz koloru na końcu możemy dodać trochę koncentratu buraczanego jak ktoś lubi zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej do wieczora żeby buraczki porządnie puściły smak,potem ponownie zagotowujemy

Swojskie jedzonko
Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu - "Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego" 206

słone potrawy. Stanowi on źródło białka, ważnego w budowie mięśni i utrzymaniu zdrowych kości. Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu - "Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego" Naleśniki buraczkowe: 1 mały burak 8 łyżek mąki 2 jajka 350 ml mleka 150 ml wody szczypta soli Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni ok. 45 minut. Przestudzić i zblendować

FitKot
sok z buraka, marchewki i jabłek 132

składniki: 2 średniej wielkości, świeże buraki 6 soczystych jabłek 4 marchewki wykonanie: Burki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Przy pomocy sokowirówki wyciskamy sok i Przelewamy do szklaneczek

Domowy Smak Jedzenia
Kapuśniak po kijowsku 177

wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania