Buraki ćwikłowe są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych. Tradycyjny czerwony barszczyk ma dużo wapnia, potasu, magnezu oraz mikroelementów. Mają one właściwości alkalizujące i zapobiegają powstawaniu zgagi po obfitych posiłkach. Burak dzięki substancją rozszerzającym naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi w tętnicach i zapobiega powstawaniu zakrzepów. To zaś pomaga regulować ciśnienie krwi
Przepisy i porady kulinarnemnie o wiele bardziej cieszy nawet mało zgrabny prezent zrobiony z sercem niż kolejny, może piękny, kupny prezent :) Oto moja propozycja na mały prezent walentynkowy, czyli torcik z buraka. Naturalnie słodki i dietetyczny :D ~ Mały torcik walentynkowy ~ Składniki: 40g mąki orkiszowej (lub innej) 200-220g puree z ugotowanego buraka 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 jajko 1/3 łyżeczki
Kuchenny Skrawek Niebasałatkę z buraczków. Świetnie będzie pasować do mięsa wieprzowego i wołowego. Sałatkę możemy również podać do wędlin, ale równie dobrze można do niej wkroić... śledzie. Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz(...)smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować. Przestudzone obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w nieco drobniejszą kostkę, tak jak korniszony i cebulę. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i schłodzić
Czerwień i błękitSkładniki: pęczek botwinki 3 buraki 5 młodych ziemniaków 1 marchewka 1 kostka rosołowa 500 ml wody 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 ogórek zielony długi pęczek rzodkiewek natka pietruszki jajko na twardo natka koperku szczypiorek 1 litr kefiru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 500 ml wody a do niej kostkę rosołową, umyte i obrane(...)buraki wraz z ziemniakami młodymi, marchewką oraz umytą botwinkę (posiekaną). Gotujemy pod przykryciem do momentu zmiękczenia buraczków. Gdy już będą miękkie wywar z warzywami odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Marchewkę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a buraczki ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy z powrotem do wywaru. Teraz myjemy ogórka i rzodkiewkę. Ogórka
ClauditteMissCookingSkładniki na sałatkę: 1 opakowanie mixu sałat w rukolą 2 duże buraki 1 duża cebula czerwona 1 opakowanie sera feta Składniki na sos: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 50 ml octu balsamicznego 3 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka miodu pszczelego 2 ząbki czosnku Przygotowanie sosu: wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do buteleczki. Przygotowanie sałatki: Buraki myjemy, obieramy
ClauditteMissCookingSkładniki 1 duży burak 1 duża cebula 2 duże marchewki 1 opakowanie białych szparagów makaron z pełnego ziarna Buraki kroimy na cieniutkie plasterki. Szparagi gotujemy 15 minut we wrzącej wodzie. Danie nie wymaga użycia soli i pieprzu. Samo zdrowie
ClauditteMissCookingnatka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru garść świeżego lubczyku 1 łyżeczka ziarenek kolendry 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 3 duże buraki Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy(...)ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela oraz pozostałe zioła i przyprawy Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję pokrojone w kosteczkę buraki. Smażę około 20-30 minut. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo doprawiłam czosnkiem (3 ząbki przeciśnięte przez praskę) i majerankiem. Do miseczki z zupą dodałam kozi
ClauditteMissCookingwitamina C - poprawia apetyt, wzmacnia odporność. Najwięcej jest jej w: owocach kiwi, czarnych porzeczkach, malinach, w owocach cytrusowych, kiszonej kapuście, natce pietruszki. SKŁADNIKI: burak miód malinowy (ekologiczny)* imbir PRZYGOTOWANIE: Buraka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do wyparzonego słoiczka, ucieramy odrobinę imbiry na tarce o najmniejszych oczkach i zalewamy miodem
ClauditteMissCookingświeżo zmielony pieprz szczypta soli himalajskiej 1 szklanka mąki orkiszowej Jajka z przyprawami rozbełtać. Kotlety ubić. Namoczyć w jajku i obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na maśle. BURACZKI: 2 buraki 2 szalotki Buraki ugotować, obrać i utrzeć na tarce. Dodać posiekaną szalotkę
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 duży burak ser feta lub kozi świeży tymianek, sól, pieprz orzechy włoskie 3 kromki chleba 3 łyżki oleju 1 łyżka parmezanu Przygotowanie: Buraka umyć, obrać owinąć w folię i piec w 200st C przez 1 godz, aż będzie miękki. Wystudzić, zmiksować z parmezanem i łyżką oliwy, doprawić do smaku solą. Przygotować grzanki ( u mnie okrągłe lub kanciate
Gaździnka warzySkładniki: 900g marchewki 520g buraków 2 średnie pomarańcze 2 jabłka Przygotowanie: Marchewki i buraki umyć, osuszyć , obrać i pokroić na mniejsze kawałk i. Wło żyć do sokowirówki i wycisnąć sok. Z pomarańczy i jabłek obrać skórkę , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera , w lać 3 chochelki soku warzywnego i zmiksować. Wszystko raz em wymieszać. Podawać ze świeżym
Gaździnka warzySkładniki: 2-3 duże buraki cukier ocet jabłkowy kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie: Buraki umyć, nie obierać. Ugotować bez dodatku soli w wodzie. Kiedy ostygną, obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić do smaku, odrobiną soli, pieprzu i kminkiem . Dodać troszkę cukru dla przełamania smaku i kilka kropel octu jabłkowego......... Smacznego
Gaździnka warzyciasteczek: 150 g mąki pełnoziarnistej 50 g zmielonych płatków owsianych górskich Szczypta soli 3 łyżeczki stewii w proszku 60 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 13 łyżek soku z buraka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z płatkami, proszkiem, stewią i solą. Przesypać na stolnicę. Masło drobno posiekać. Wyłożyć na suche składniki, wyrobić dziurkę w środku i wlać(...)buraka. Wyrabiać ciasto aż do momentu gdy będzie gładkie. Podzielić na 2 części. Cienko rozwałkować ciągle podsypując. Wykrawać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach
Czarnawisienkasód, fluor, cynk, molibden, kobalt a także rubid i cez. Jak widać buraczki to bomba "wartości odżywczych", więc warto je przygotować dla naszych najbliższych. Spróbujcie;) Składniki: 2 kg buraków 2 łyżki cukru kryształu łyżka octu szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka masła Wykonanie: Buraczki wymyć i ugotować do miękkości. Następnie obrać je ze skóry
Krakowskie smaki Ani