Niedziela zaczyna się od śniadania i przygotowania surówki do obiadu. Dzisiaj buraczana, zdrowa i dietetyczna. Polecana w szczególności dla diabetyków, ponieważ buraki po ugotowaniu mają znacznie więcej cukru niż przed Bardzo szybka bardzo prosta, bardzo smaczna. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI 5-6 buraczków czerwonych ugotowanych 1 łyżka octu winnego 3 jabłka również winne 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku(...)WYKONANIE Buraki gotujemy dzień wcześniej w mundurkach, ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z jabłkiem. Wszystko doprawiamy octem , oliwą , solą i pieprz. Nie daję cebuli, jak ktoś lubi można dodać. Odstawiamy do lodówki na ok. 1- 2 godziny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewytłuszczu chipsy ze sklepu? Może pora wypróbować zdrowszą wersję? Buraczana będzie odpowiednia na początek.. a więc.. smacznego.Składniki:3 buraki1 łyżeczka oliwy z oliwekSłodka paprykaBazyliaOreganoOstra paprykaPrzygotowanie: Buraki obieramy, obmywamy. Kroimy przy pomocy tarka, obieraczki, noża - na cienkie talarki. Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i przyprawy. Obtaczamy tak, by wszystkie buraczki były oblepione. Pieczemy na blaszce wyłożonej
CzarnawisienkaLubię buraki pod każdą postacią. Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki. Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu... Polecam gorąco!Składniki:6 buraczków średniej wielkości1 cebula (10 dag)4 łyżki oliwy lub oleju2 płaskie łyżki cukru1 łyżeczka soli¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smakusól, cukier(...)pieprz do smakuWykonanie: Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Obieramy całkiem przestudzone i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja korzystam z już ugotowanych, hermetycznie pakowanych, które znacznie ułatwiają mi ... życie :-) Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę cebulę. Dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżki cukru, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, pieprz i oliwę
Walijskie Pichceniejakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa
Walijskie Pichceniezabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana(...)koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,5l wody, dodać łyżeczkę soli i ugotować. Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania. Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę
Walijskie Pichceniezabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana(...)koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,5l wody, dodać łyżeczkę soli i ugotować. Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania. Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę
Walijskie PichcenieKrótko rzecz nazywając zdrowo, smacznie i kolorowo ;-). Na talerzu ląduje pieczona pierś z kurczaka nadziewana dynią i ziołami, podałam z zapiekaną figą, plastrem dyni piżmowej i chipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś
SMYKWKUCHNIprzekąski. No właśnie, jak tu wytrzymać na diecie. Moja propozycja na dzisiejszy wieczór, to warzywne chipsy. Uwierzcie mi są przepyszne i jakie zdrowe. Składniki: duża marchewka duża pietruszka burak 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oliwy ocet balsamiczny cynamon sól pieprz Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę posypujemy cynamonem. Buraka polewamy odrobiną octu balsamicznego. Pietruszkę
Brzuszki Łakomczuszkisymbolizują radość; gwiazdki - chronią przed złem; dzwonki - odpędzają duchy; serca, to miłość; choinki- nieprzerwany cykl płodności, urodzaj; zwierzątka -ofiary składane bogom. Składniki. 60 g margaryny 200 g syropu z buraków cukrowych 200 g żytniej mąki 150 g mąka pszenna 2 jaja 100 g cukru 1 -2 łyżki kakao 2-3 łyżki przyprawy; imbir, cynamon, goździki, kardamon, pieprz 10 g sody(...)oczyszczonej 1 łyżka wody Margarynę roztopić, dodać syrop z buraków cukrowych (pojawił się w sklepach). Jaja utrzeć z cukrem, kakao i przyprawami i połączyć z syropem. Sodę rozpuścić w wodzie i razem z mąką dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrobić, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 30 min lub lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kształty
Kulinarny karnet Christopheramnie ta zupa to smaki lata z dzieciństwa, robię ją tak jak uczyła mnie Mama, ale i tak...tamta była lepsza :) Składniki: 5-6 buraków z liśćmi 5 ziemniaków 2-3 małe marchewki 1 pietruszka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki octu sól pieprz liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego duża kość drobiowa lub wieprzowa(...)wygotowana wsypujemy pokrojone jarzyny, zostawiamy tylko liście braków, które dodamy na końcu. 2. Dodajemy ocet i gotujemy ok 20-30 minut do miękkości warzyw, na końcu dokładamy liście z buraków i gotujemy razem jeszcze kilka minut. Śmietanę dodajemy na samym końcu, dobrze przyprawiamy solą i pieprzem
Apetyczna babeczkaczasu spędzać w kuchni. Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki: 0,7 l. wody + domowa kostka rosołowa warzywna - do smaku lub wywar z gotowania warzyw sok z buraków świeżych lub kiszonych majeranek 3 ząbki czosnku (mniej, jeśli nie lubisz) sól pieprz koncentrat pomidorowy - do smaku Gotujemy wodę z kostką rosołową, czosnkiem i przyprawami, dolewamy soku z buraków
chwile dla mnieCzerwony barszczyk SKŁADNIKI: 600 g buraki czerwone pokrojone w plastry, sól, kwasek cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnek 1 łyżeczka cukier, 0,5 szt pietruszka 1 szt marchew 2 l woda, 200 g kości od schabu, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kości umyć, zalać zimną wodą i ugotować, dodać przyprawy i ugotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do wywaru(...)kości i ugotować. Buraki zalać wodą i ugotować na miękko. Po ugotowaniu zakwasić. Oba wywary połączyć i przecedzić, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, czosnkiem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiSkładniki: 1/2 kolby kukurydzy, 3 garście rukoli, 1/2 marchewki, 2 plasterki żółtego sera, 1/4 zielonego ogórka, 1/3 ugotowanego buraka, mała garść suszonej żurawiny, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz Specialite Kamis, sól morska Specialite Kamis. Przygotowanie: Rukolę układamy(...)talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się
Aga w kuchniSałatki Caprese z oliwkami i bazylią Mini sałatki Mini caprese Sałatka grecka Sałatka wiosenna Sałatka z burakami Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi Sałatka z figami Sałatka z gruszkami i figami Sałatka z gyrosem Sałatka z kukurydzą Sałatka z kuleczkami mięsnymi Sałatka z makaronem ryżowym Sałatka z kalafiorem Sałatka z kurczakiem Sałatka z makaronem ryżowym w szklankach Sałatka z pomidorem
Aga w kuchniNiedawno odkryłam buraka liściowego Mangold. Ma delikatny smak botwinki i jego kolor pięknie się komponuje z innymi składnikami. Do tego czosnkowo-musztardowy sos i mamy pyszną letnią sałatkę. Sałatka: groszek cukrowy, Mangold, jajko na twardo Składniki: 500 g groszku cukrowego 1 spory burak liściowy Mangold 4 jajka na twardo 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Kulinarne przygody Gatity