burak - 4917 przepisów (strona:186/328)

Lekkie obiady - polecam na lato 207

troszkę sobie) zebrałam kilka sprawdzonych letnich propozycji. W sam raz na obiad, czy obiado-kolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim 199

Soczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Składniki: pierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła

Pyry na Gaz
Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty 138

większa cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Buraki wyszorować i ugotować (w skórce) do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Płatki jaglane ugotować w 1/2 l. osolonej wody. Przestudzić. Cebulę i czosnek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybki chłodnik z botwinki 158

buraczków Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, liście siekamy na kawałki. W garnku podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy

Kolizje Smaków
Wegetariański barszcz na botwince 202

zupę i popędziłam czym prędzej przygotować sobie ten lekki, wegetariański barszcz! Zobacz również inne przepisy na -----> barszcz Wegetariański barszcz na botwince - przepis: Składniki: 2 pęczki botwinki (z większymi burakami) pęczek świeżej marchewki (4-5 marchewek) 1/4 selera (jeśli seler jest duży) 3-4 większe młode ziemniaki 1 pietruszka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku

Moje Qulinaria
Chłodnik buraczany z mięsem 137

końców pochłonąć 3 talerze)! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 1/2 litra zsiadłego mleka lub maślanki 3 małe kubeczki jogurtu greckiego 1/2 litra kefiru 300 ml bulionu warzywnego/mięsnego 500 g buraków 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo ok 200 g ugotowanego mięsa (ja dałam świeżo upieczony schab) 1 ząbek czosnku sól, pieprz W sporym garnku umieszczamy

Szybko Tanio Smacznie
Ukraińskie klimaty 148

dzieciństwie nie przepadałam. Co innego barszczyk klarowny, taki wigilijny z uszkami. Mmm, pycha! Ale ostatnio zaczęłam szaleć i eksperymentować z zupami. I jakoś tak tak mnie wzięło na buraki. Zrobiłam więc barszcz ukraiński, ale jednak trochę inny - taki mój. Nieskromnie mówiąc - JEST PYSZNY!!! Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Warzywne fit frytki 270

Kilka jakże zdrowych i kolorowych warzyw. Smacznego! Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 40 minut pieczenia, 2 porcje. Produkty 2 x marchewka, 1 x pietruszka, 1 x burak, 2 x ziemniaki, odrobina masła, sól, pieprz. Przygotowanie To bardzo proste! Wszystkie warzywa obierz i umyj, a następnie pokrój na paseczki tak jak frytki. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Pokrojone warzywa

Fit&Fast Kitchen
Buraczki zasmażane 151

jeść codziennie... Mam też plan, że przygotuję w tym roku mnóstwo słoiczków z buraczkami, by mieć na całą zimę. Dzisiaj przepis na obłędne buraczki zasmażane. Składniki: 0,5kg buraków 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 1 łyżka cukru 100ml wody sok z jednej cytryny szczypta soli, pieprz Buraczki gotujemy na miękko – w wodzie, piekarniku lub na parze. Moje buraczki

Gotowanie i blogowanie
Na straganie… 135

Korzenny warzywniak z brokułem. Pomysł na obiad lub kolację. Samodzielny posiłek lub dodatek do kaszy, mięsa, makaronu. Na ciepło lub na zimno. 1 seler, 2 buraki, 3 młode ziemniaki w łupinie, 1 mały batat, 1 średnia pietruszka. 2-3 młode marchewki, kilka rzodkiewek, 1/2 brokuła. Pierwszą część warzyw kroimy w plastry i układamy w formie warstwami. Na wierzch kładziemy różyczki

Kucharzyca
Pierwszy mazurek najwspanialszy 224

zaraz Wielkanoc i trzeba piec warzywne pasztety, gotować żurek, przygotowywać wegańskie pasty (bez)jajeczne i jajka, no i oczywiście mazurki. Ten nie jest za słodki, trochę w wersji fit. Burak gra główną rolę w masie, a spód nie jest z tej ''okropnej'' mąki pszennej tylko z gryczanej. Taki to mazurek, trochę fit, trochę z olejem. Najważniejsze, że jest pyszny

wegetalerze
RISOTTO BURACZANE Z KASZY PERŁOWEJ 140

Proponowany przez Jacka Monroe groszek zastąpiłam kiełkami lucerny, które w ostatnim czasie coraz częściej goszczą na moim talerzu. Koniecznie spróbujcie! No a potem dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI : * ugotowane buraki – 250 g * bulion warzywny – 500 ml * masło – 1 łyżka * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * kasza perłowa – 150 g * kiełki lucerny * sól pieprz

Ostra na Słodko
barszcz w batoniku 152

jestem wielkim fanem kuchennych rewolucji, kombinowanie za blatem sprawia mi wiele przyjemności. Dzięki temu powstały batoniki wytrawno-słodkie, "barszczowo-rodzynkowe" SKŁADNIKI 1/2 szklanka okary 1/2 szklanki soku z buraka 2 łyżki żytniej mąki pełnoziarnistej garść rodzynek łyżka płatków lnianych przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy razem dokładnie. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, ugniatamy w płaski prostokąt

healthy dreams
BARSZCZ DO PICIA Z KROKIETAMI 339

obecności barszczu na stole. Jak będzie barszczyk to przyjdę, mawiał mój wujek. Niektórzy z Was pewnie zaraz się oburzą, co to barszcz? Bo przecież barszcz robi się z kiszonych buraków! Zapewniam, że niekoniecznie. Dlatego dzielę się typ przepisem z Tymi, którzy chcą spróbować innego sposobu na barszcz. Zresztą, kto kosztował u mnie, od razu chciał przepis. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Zapiekanka warzywna, wegańska 103

Zapiekanka warzywna Składniki: buraki ziemniaki marchew cebula czosnek oliwa z oliwek sól pieprz majeranek koperek Warzywa obrałam i pokroiłam w plasterki. Przełożyłam do miski, dodałam przyprawy, oliwę i wymieszałam. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 190  º C. Warzywa przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika

nietadieta

Proponowane wyszukiwania