burak - 4917 przepisów (strona:184/328)

Kuskus z pieczonymi warzywami 153

ciepło lub na zimno, jak wolicie, ponieważ tak i tak smakuje doskonale. Smacznego! Składniki (3-4 porcje): 1 szklanka (200 g) kaszy kuskus 1 machewka 1 pietruszka 1 średni burak czerwony kawałek (ok. 50 g) selera kilka (ok. 300 g) różyczek kalafiora 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki

Fitsweet.me
Czerwony koktajl wzmacniający 135

zrealizuję swój cel Trzymajcie kciuki PS. Macie jakieś sposoby na dobre przygotowanie się do półmaratonu :)? Czerwony koktajl wzmacniający porcja dla jednej osoby 200 ml soku z buraka łyżka nasion chia pół jabłka sok wyciśnięty z połowy cytryny pół łyżeczki miodu Do naczynia blendera przelej sok, dodaj nasiona chia, miód, sok z cytryny oraz jabłko obrane i pokrojone na małe kawałki

365 dni dookoła kuchni
Buraczki zasmażane 110

jutro robi mięsko na obiad i nie wie jaki dodatek podać do niego? Zapraszam na pyszne, zasmażane buraczki - jeden z moich ulubionych dodatków. :) W ogóle uwielbiam wszystko, co z buraków, mogłabym je jeść prawie codziennie :)...  Składniki: 1 słoik buraczków tartych, np. Develey 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki chrzanu, np. łagodnego Develey

Trufelkowo
Chłodnik z botwinką 131

wraz z rzodkiewkami w drobną kostkę. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekany szczypiorek. Do miski z ogórkami i rzodkiewką dodać szklankę wywaru, w którym gotowały się nasze buraki oraz całą botwinę. Do tego wlać jogurt i śmietanę, wymieszać. Dodać sok z cytryny do smaku, sól i pieprz. Schłodzić w lodówce. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Całość posypać

Trufelkowo
Buraczkowa focaccia z jeżynami 148

Ciebie! Focaccia to super pomysł na jesienną, ciepłą i ekonomiczną kolację! Z lampką białego wina propozycja na weekend we włoskim stylu! Zapraszam do przepisu! Składniki: 200 ml soku z buraka 1 łyżka miodu 1 op. suchych drożdży 300 g mąki orkiszowej jasnej + do podsypania 1/2 łyżeczki soli 50 ml oliwy/oleju Na nałożenie: 100 g cebulki perłowej/szalotki 3 łyżki oliwy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaczano - buraczane kotleciki 156

natki pietruszki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki bułki tarte + do obtoczenia 2 łyżeczki mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz    Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki oraz buraki zblendować lub przepuścić przez praskę.  Cebule posiekać drobno i wraz posiekanym czosnkiem zeszklić na patelni.  Cebulę razem z posiekaną natka pietruszki dodać do masy ziemniaczanej.  Rozbić jajko

ChilliJemy
Buraczana rozpusta 136

Dzisiaj buraczana sałatka, która przypadła do gustu nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za burakami. Ta smakowita bulwa uprawiana była już w I wieku p.n.e. Oprócz cennych witamin i soli mineralnych zawiera także sporą ilość błonnika, kwasu jabłkowego i cytrynowego, czyli substancji, które bardzo korzystnie wpływają na proces trawienny i mogą wspomagać różnego rodzaju prozdrowotne diety. Jeśli macie

Pichceniomania
Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 121

dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Upieczonego królika podawać z surówką lub sałatką. Jeden kawałek podałam z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Równolegle z królikiem piekłam (przez 20 minut) kolorowe buraki pokrojone na plastry o grubości kilku milimetrów. A potem podałam je oprószone solą i z łyżeczką chrzanu do drugiego kawałka królika pieczonego z liściem chrzanu. O "Niebie pod Śnieżką" Joanny

Weekendy w domu i ogrodzie
Salatka warstwowa ze śledziem 157

Sałatka bardzo ładnie prezentuje się w małych słoiczkach. Mnóstwo smaków, które uzupełniają się idealnie.  Składniki: ok 300 g filetów sledziowych 2 ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 1 duży burak 3 jajka 1 ogórek kiszony kawałek czerwonej cebuli szczypiorek około 6 dużych łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy

Lena Gotuje
Różowe jajka na Wielkanoc - jajka w zalewie buraczanej 177

Bardzo ciekawa i kolorowa propozycja na Wielkanoc. Dzięki naturalnemu barwnikowi z buraków otrzymujemy zaskakujący efekt. Moje jajka były w zalewie 12 godzin, ale im dłużej tym bardziej będą one różowo - bordowe. Składniki: 6 jajek, 2 -3 łyżki octu jabłkowego, pół szklanki wody, pół szklanki koncentratu buraczkowego, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek czarnego pieprzu, szczypta soli, szczypta

Lena Gotuje
SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 112

jest zwolenniczką domowych przetworów. Miło jest zimą otworzyć słoiczek gotowej sałatki do obiadu, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 6 kg buraków 1 kg papryki 10 średnich cebul ZALEWA 1 i 1/4 szkl wody 1 i 1/4 szkl octu 3/4 szkl cukru 2 łyżki soli Z podanych składników ugotować zalewę, dodać pokrojoną w kostkę

Pieguskowa Kuchnia
Kapusta kiszona z burakami i kminkiem 195

Kolejny pomysł na pyszną, domową kiszonkę czyli Smaczna Pyza znowu sieje ferment! Dzisiejsza propozycja, i ostatnio moja ulubiona surówka, to kapusta kiszona razem z tartym burakami, o piękny kolorze i wspaniałym smaku. Właściwie jest to już gotowa surówka, nie wymagająca doprawiania, będąca dobrym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Możecie przygotować ją w mniejszych słoikach, takich do zużycia przy jednym, dwóch

Smaczna Pyza
PUREE Z BURAKA I KALAFIORA 192

Róż na talerzu! Można by pomyśleć, że to jakieś sztuczne barwienie, a to tylko burak :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
CHŁODNIK 159

SKŁADNIKI (4-6 porcji): 2 duże ugotowane buraki 4 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek koperek 0,5 l zsiadłego mleka 0,5 l jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz kolorowy sól morska jajko na każdą porcję SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ugotowane buraczki, ogórki oraz rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek. Wszystko mieszamy razem z zsiadłym mlekiem oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy

wege i kropka
Rybka na stół! Zupa rybna dla bobasa. 153

znajdziecie tu: Jak przemycić kilka warzyw i mnóstwo witamin w jednym dodatku do potraw. Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny, który nie widział kostki rosołowej. Zupa rybna dla bobasa 1 burak (/ mały) 1 cebula (/ mała) 1 marchew (/ duża) 1 szklanka bulionu warzywnego (/ 200 mililitrów) 100 gramów polędwicy z dorsza 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki lubczyku

Krupeczki