burak - 4917 przepisów (strona:182/328)

Różowe jajka na Wielkanoc - jajka w zalewie buraczanej 192

Bardzo ciekawa i kolorowa propozycja na Wielkanoc. Dzięki naturalnemu barwnikowi z buraków otrzymujemy zaskakujący efekt. Moje jajka były w zalewie 12 godzin, ale im dłużej tym bardziej będą one różowo - bordowe. Składniki: 6 jajek, 2 -3 łyżki octu jabłkowego, pół szklanki wody, pół szklanki koncentratu buraczkowego, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek czarnego pieprzu, szczypta soli, szczypta

Lena Gotuje
SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 127

jest zwolenniczką domowych przetworów. Miło jest zimą otworzyć słoiczek gotowej sałatki do obiadu, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 6 kg buraków 1 kg papryki 10 średnich cebul ZALEWA 1 i 1/4 szkl wody 1 i 1/4 szkl octu 3/4 szkl cukru 2 łyżki soli Z podanych składników ugotować zalewę, dodać pokrojoną w kostkę

Pieguskowa Kuchnia
Kapusta kiszona z burakami i kminkiem 219

Kolejny pomysł na pyszną, domową kiszonkę czyli Smaczna Pyza znowu sieje ferment! Dzisiejsza propozycja, i ostatnio moja ulubiona surówka, to kapusta kiszona razem z tartym burakami, o piękny kolorze i wspaniałym smaku. Właściwie jest to już gotowa surówka, nie wymagająca doprawiania, będąca dobrym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Możecie przygotować ją w mniejszych słoikach, takich do zużycia przy jednym, dwóch

Smaczna Pyza
PUREE Z BURAKA I KALAFIORA 228

Róż na talerzu! Można by pomyśleć, że to jakieś sztuczne barwienie, a to tylko burak :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
CHŁODNIK 177

SKŁADNIKI (4-6 porcji): 2 duże ugotowane buraki 4 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek koperek 0,5 l zsiadłego mleka 0,5 l jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz kolorowy sól morska jajko na każdą porcję SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ugotowane buraczki, ogórki oraz rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek. Wszystko mieszamy razem z zsiadłym mlekiem oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy

wege i kropka
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 156

wykorzystałam ćwikłę z chrzanem. Ćwikła posłużyła mi do przygotowania pasztecików i naleśników do rosołu. Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam, bo nie znoszę buraków ze słoika! Zazwyczaj są kwaśne i czuć głównie ocet, a nie buraczki. Jednak ćwikła z chrzanem z firmy Jamar bardzo miło mnie zaskoczyła. Buraczki nie są kwaśne i czuć

PatiGotuje
Botwinka 241

swej prostocie, gotuje się prawie sama :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 litry bulionu drobiowego Botwinkę myjemy.  Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki. Gotujemy jeszcze

Czerwona Porzeczka
Koktajl gruszka pomarańcza czerwony burak chia 205

Dzień 11 Odżywczy koktajl z czerwonym buraczkiem i nasionami chia  3 pomarańcze 2 gruszki 1 średni czerwony burak 1 łyżka nasion chia Z pomarańczy wycisnąć sok . Do soku dodać obraną gruszkę,obranego i rozdrobnionego buraczka (można zetrzeć na tarce),nasiona chia i zmiksować wszystko dokładnie. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie

Kolorowa kuchnia Elki
ZUPA KREM BURACZKOWA Z TWAROŻKIEM CHRZANOWYM 171

imbirem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po ugotowaniu zblendowałam na gładki krem i podałam z kremowym twarożkiem chrzanowym oraz świeżymi kiełkami. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 650 g małych buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 cm kawałek imbiru 3 łyżki czerwonej soczewicy sok z 1/2 pomarańczy 2-3 szklanki gorącego bulionu lub wody

cool and minty
Mulligan stew 169

kultury amerykańskiej, czyli np. ziemniaki i kukurydza, które trafiły do nas z tamtego kontynentu. Sposób przygotowania również typowy dla hobos czyli kociołek na ognisku. Składniki: - ziemniaki - cebula - kukurydza - marchewka - buraki - inne, co tylko wpadnie do głowy, a raczej w ręce :) Wykonanie: Wszystko obieramy (poza kukurydzą), kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy i wrzucamy do kociołka. Jeśli kociołek jest otwarty, to polecam

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad 461

kostkę 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki soku z cytryny 1 duży ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę 3 większe ziemniaki, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę 2 buraki ćwikłowe, ugotowane i pokrojone w kostkę 2 jajka ugotowane na twardo Składniki na sos: 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i cukier

karmelowy
Buraczki zasmażane 171

buraczki zasmażane Buraczki zasmażane Składniki: 1 kg buraczków sól, pieprz cukier  1/2 łyżki octu winnego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki  Buraki umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości .Ostudzić , a następnie obrać ze skóry i zetrzeć. Najczęściej ścieram na drobnych oczkach na tzw, papkę, ale oczywiście można

Aromatyczne Podróże
Buraczki marynowane z czosnkiem 188

wodą i zagotować. Gotować, aż będą miękkie. Następnie wystudzić Wystudzone buraczki obrać ze skórki, skórka bardzo ładnie odchodzi. Włożyć do słoików, małe buraczki bardzo ładnie wyglądają w całości, większe buraki pokroić na kawałki. Do każdego słoika włożyć 2-3 ząbki czosnku i kilka ziarenek ziela angielskiego. Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Zalać buraczki w słoikach, słoiki zakręcić i pasteryzować przez

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Buraczane brownie 149

Podejście kolejne. Nie zliczę już ile było ciast warzywnych i w jakich kombinacjach. Jest kolejne, nie pierwsze i na pewno nie ostatnie :) 100 g wiórki z buraka 150 g erytrol 80 g kakao 70 g mąka ryżowa 50 g masła klarowanego 1 jajko Białko jaja ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pianę

Kucharzyca
Pieczone warzywa 197

podaję ilości, bo oczywiście kroimy tyle warzyw na ile mamy apetyt... Z niezjedzonych warzyw można zrobić zupę krem (to taka podpowiedź dla tych co nie lubią marnować jedzenia):-) Składniki: buraki ziemniaki marchew pietruszka seler tymianek przyprawa do pieczonych ziemniaków olej Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w grube słupki. Przekładamy do miski i wlewamy odrobinę oleju i posypujemy przyprawą

IMPRESJA SMAKU