wtrąca się do niczego, ale pyta. I jakoś tak instynktownie jest zawsze kiedy trzeba! Do przygotowania 20 muffinek potrzebujemy: - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 szklanka soku z buraków (do kupienia tutaj ) - ok 200g ugotowanych/pieczonych buraków (zblendujcie) - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 proszek do pieczenia - 1 jajko Do przygotowania kremu potrzebujemy: (możecie zrobić go wcześniej, przechowujcie
Szybko Tanio Smacznieolej. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Dodatkowo do naleśników: Szpinak 2 łyżki soku z buraka Ciasto podzieliłam na 3 części. Do jednej dodałam sok z buraka, do drugiej domiksowałam rozdrobniony, przesmażony i wystudzony szpinak, a trzecią zostawiłam klasyczną. Usmażyłam na suchej patelni
W kuchennej krainiepowyższe okazje wykorzystacie i nie będziecie musieli stać w kuchni godzinami. Możecie też śmiało zabrać ją na imprezę do znajomych. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: - 2 ugotowane buraki (kupiłam ugotowane zapakowane próżniowo, niestety świeżych nie było) - 4 ogórki kiszone (u mnie były to małe lub średniej wielkości) - 1 puszka czerwonej fasoli - 1/2 czerwonej cebuli - 1 łyżka oleju lnianego - sól(...)pieprz do smaku Fasolę odsączamy z zalewy, przełukujemy wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Buraki i ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy po czym przenosimy do miski. Wszystkie warzywa mieszamy, polewamy olejem lnianym i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na minimum 1h do lodówki. Dajcie znać czy Wam też smakuje
Szybko Tanio SmacznieSzybki w przygotowaniu, bardzo smaczny najlepiej smakuje z ziemniakami i zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obrane buraki pokroić w plasterki, włożyć do garnka dodać umytą włoszczyznę zalać wodą i gotować około 30 minut wraz z przyprawami. Następnie zabielić śmietaną. Doprawić
RAROSSASkładniki na dwie porcje: 4 naleśniki: mąka kukurydziana, mleko roślinne, pół rozgniecionego banana, szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej. Farsz: duży ugotowany burak kostka wędzonego tofu łyżka octu balsamicznego ćwiartka limetki Buraka ścieramy na tarce, blendujemy razem z tofu i octem i sokiem z limetki. opakowanie fasolki szparagowej (rozmrażamy), podsmażamy 3 minuty wrzucając na patelnię z 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez
greenscarfnaszych ulubionych zup, a Wy jakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :) Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa(...)wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Teraz czas na dodanie buraków i kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki. Możecie je pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodajemy też opłukaną fasolę. Zagotowujemy i dodajemy sok z połowy cytryny. Następnie
vegetanieSkładniki: (na 1 porcję) 250 ml schłodzonego kefiru pół awokado pół banana kilka kropli soku z limonki Dekoracja: szczypta kakao szczypta tartej czekolady deserowej opcjonalnie: łyżeczka koktajlu z czerwonego buraka-Przepis znajdziesz poniżej. Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki połączyć na gładki mus przy pomocy blendera bądź blendera ręcznego 2. Dekorować kakao bądź startą czekoladą, 3. Idealnie smakuje z kleksem koktajlu(...)czerwonych buraków. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyakademiku robił furorę :) A że, kiszonki są zdrowe, każdy wie. Kwas mlekowy wytwarzany w procesie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Więc pijcie na zdrowie! Składniki: -kilogram buraków -sól -woda -2 łyżki kwasu spod kapusty albo ogórków -główka czosnku Wykonanie: Buraki obierz i pokrój na plasterki, wsadź do dużego, wyparzonego słoja, w międzyczasie dodawaj obrany czosnek, Kiedy wszystkie składniki
Kuchnia bezglutenowa Lolimożna, moim zdaniem, podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie. Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych buraków* 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę 1 mała czerwona chili, bez pestek, posiekana 250 g greckiego jogurtu 1 i 1/2 łyżki syropu daktylowego (użyłam klonowego) 3 łyżki oliwy(...)Podawać w miseczce posypany dymką orzechami i serem, skropiony oliwą. Smacznego! Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych buraczków należy podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć ok 1 kg buraków i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli
Stare GaryPyszna zupa o bogatym smaku. Oryginalna wersja zawiera sporą porcję mięsa, skwarki ze słoniny, pomidory, kwaśne jabłka, cukinię lub kabaczka, białą kapustę, fasolę i ... na końcu buraki, które są tutaj tylko skromnym dodatkiem :)) Zupa jest bardzo gęsta i bardzo pyszna. Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki(...)minut (nie powinny być rozgotowane). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dorzucamy pokrojonego w kostkę kabaczka (lub cukinię), starte na oczkach buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym, fasoli (biała lub czerwona) wraz
Walijskie PichcenieBotwinę porządnie myję. Wybieram najładniejsze liście i kroję wraz z łodygami w kostkę. Same buraczki obieram i kroję w dość cienkie paski. Zalewam taką ilością wody, żeby przykryła pokrojone buraki. Dodaję pęczek drobno pokrojonego kopru i szczypioru. Gotuję do miękkości. W razie potrzeby dolewam wody. Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym ("buraki uwielbiają cukier" jak mówi moja Mama). Zamiast
Kuchnia po mojemuSurówkę tę przygotujecie w kilka minut. Fajnie uzupełni ciepły posiłek mięsny i ożywi kompozycję smakową obiadu. Przepis przyswojony z kuchni Mamy Hani oczywiście. Składniki (na ok 4 porcje): 2 buraki 2 marchewki 1 jabłko 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Umyte i obrane buraki ścieramy na drobnej tarce
Kuchnia po mojemuSkładniki: (na 4-6 porcji) Ciasto: 3 duże buraki ugotowane na miękko 1 do 1,5 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli szczypta pieprzu szczypta curry szczypta garam masala 1 łyżka soku z cytryny Farsz: Papryczki jalapeno kiełki fasoli mung proscutto- 1 plasterek na porcję Dekoracja: 10 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki dżemu ogórkowego: przepis znajdziecie poniżej(...)dżem ogórkowy kiełki fasoli mung szczypta garam masala Przygotowanie: 1. Miękkie buraki zblendować, 2. Dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek 4. Na patelni położyć papryczki plasterek szynki i kiełki, 5. Następnie polać ciasto buraczkowe 3. Smażyć na patelni grillowej, z obu stron (bądź na zwykłej patelni na odrobinie oleju) na małym ogniu
KreatywnePinyblok mniej lub więcej kulinarny, zamieszczam również przepis:). Jak przełamać lody z owczym stadem (jedna próba) jabłka pokrojone w ćwiartki jędrne marchewki (im młodsze tym lepsze) kilka buraków suchy chleb i kostka soli Owcze stado, a raczej trójgłowy kudłaty stwór- owce przed zaaklimatyzowaniem się w nowym miejscu poruszały się niczym związane ze sobą- są dość nieufne. Jabłko i buraki
Zapiski Młodej Żonywkładką mięsną ? Dzisiaj trochę inna wersja, bardziej wzbogacona. Składniki: kawałki pieczonego kurczaka (Leniuszki mogą użyć tzw. "kupnego") opcjonalnie - kawałeczki wędzonego podsmażonego boczku 6 ziemniaków 6 marchewek 5 buraków mała puszka kukurydzy mała puszka ananasów pokrojonych w kostkę 4 łyżki majonezu łyżka oliwy i łyżka octu winnego Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i buraki pokroić i ugotować w osolonej wodzie
Smaki Brazylii