podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny tandem. Składniki: 3 l wody Elementy z kurczaka ( wykorzystałam części po wyluzowaniu kurczaka ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kilka suszonych grzybków Tarte buraki w słoiku ( 2 słoiki po 500 gram ) Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Koncentrat barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku Majeranek Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy elementy kurczaka z marchewką, pietruszką(...)selerem, czosnkiem, grzybami oraz przyprawami. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy buraki, podgrzewamy ( kilka minut )i dodajemy koncentrat barszczu czerwonego. Ponownie przecedzamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem tylko podgrzewamy już nie gotujemy, gdyż barszcz zmieni kolor. SMACZNEGO
Smaki Ewyokoło 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku) 4-6 łyżek kwasu z buraków 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz WYKONANIE: Żeberka i grzyby gotujemy godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym, ugotowane mięso kroimy(...)półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany na talerz
Kuchnia BeatyDetoks 2. Zamiast sałaty i natki pietruszki filiżanka kiełków lucerny i mielone siemię lniane. 2 marchewki burak filiżanka kiełków lucerny sok z połówki cytryny burak 2 łodygi selera naciowego łyżeczka mielonego siemienia lnianego Podana ilość składników na jedną szklankę świeżego soku. A ja idę myć sokowirówkę
AZgotuj!ktoś lubi warzywa to je polubi, jeśli nie. To do wersji marchewkowej można dodać łososia a do groszkowej boczek. 2 średnie marchewki 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni burak Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, wiec wstawiamy go pierwszego, po 30 minutach marchewkę i na koniec groszek, bo jego tylko kilka minut. Ugotowane warzywa blendujemy
AZgotuj!pobudza wszystkie i zmysły. Dodatek chrupiących orzeszków pinii i mozzarelli jest dopełnieniem makaronu. Składniki (2 porcje): 160 g makaronu Fettuccine z pszenicy durum 2 małe buraki 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka orzeszków pinii do posypania 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku 1 łyżeczka świeżego tymianku(...)piekarniku w 150 stopniach ok 1,5 godziny lub do uzyskania miękkości - gotujemy makaron z godnie z opisem na opakowaniu . W czasie gotowania się makaronu: - upieczone buraki miksujemy na gładką masę z 3 łyżkami oliwy z oliwek - cebulkę i czosnek kroimy na malutką kosteczkę i podsmażamy delikatnie na łyżce oliwy z oliwek. Gdy składniki się zeszklą dodajemy ostrą
Pora na pora i pomidoraskładników wybranych przez siebie z pośród pięciu narzuconych przez organizatora, z wybranego wcześniej żywiołu, moim była ZIEMIA, nie było tak łatwo mając do dyspozycji składniki takie jak: -Seler -Burak -Cebula -Topinambur -Kiełki Ale skoro powiedziało się A trzeba było powiedzieć B ;-) Niebanalne połączenie drobnego makaronu z warstwą buraczków, cebuli, kiszonego ogórka i selera naciowego, stworzyło zgrany duet, a sposób(...)podania zachęca do konsumpcji . Składniki: 20 dag drobnego makaronu u mnie gwiazdki Mi ę dzybrodzki 3 ś rednie buraki 1 cebula 3 ogórki kiszone Łodyga selera naciowego 2 płaskie ły ż ki majonezu sól morska do smaku pieprz czarny ś wie ż o mielony do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrz ą tku, odcedzamy, przelewamy zimn
Wanilia i KardamonSkładniki: 5 buraków (jednakowej wielkości) 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu (masła) 1/2 łyżeczki kminku łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Buraczki wyszorować, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.. Na patelni rozpuszczamy smalec dodajemy starte buraki i oprószamy mąką, mieszamy
magiczna kuchnia KasiIdealny na świąteczny barszcz z uszkami. Składniki 1 kg buraków 1,2 l wody 1 łyżeczka cukru 4 ząbki czosnku liść laurowy 4 łyżki kminku kilka ziaren ziela angielskiego 125 ml kwasu z ogórków kiszonych Przygotowanie Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane
R'n'G Kitchenzawsze u mnie w lodówce, chociaż kiedyś go nie jadłam). W lecie tego nam trzeba lekko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki: 3 porcje Pęczek botwinki lub dwa mniejsze buraki (kupuję już ugotowane) Ogórek zielony Pęczek rzodkiewki (ok. 10 główek) Szczypiorek Koperek 2 duże kubki jogurtu naturalnego kefiru lub maślanki sól, pieprz czarny mielony, pieprz zielony mielony Jajka na twardo(...)łyżce masła przez kilka minut. 2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki, i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę soku z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli używamy buraków ugotowanych ścieramy je na tartce na dużych oczkach. 3. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewkę ścieramy na tartce, siekamy drobno koperek i szczypiorek. 4. W misce lub w garnku
NA MOIM TALERZUpapryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny(...)sera, oliwki i pomidory suszone. Z cukinii, drylownicą do jabłek wycinamy miąższ (jeśli nie mamy możemy pokroić ją w prostokąty) i nabijamy na wykałaczkę. Spryskujemy oliwą i posypujemy solą. Buraki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ananasa. Bób zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem soli i oleju. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kawałki mięsa i cebulę
Moniki SmakołykiDziś w menu letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i serem kozim. Szczerze powiedziawszy w tak upalne dni, jak ostatnio, wspaniale zastępuje mi obiad. Możecie ją podać na zimno lub na gorąco. Ale powiem Wam w tajemnicy, że najbardziej przypadły mi do gustu te żółte buraczki: pięknie się prezentują i pysznie smakują. Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem
Kulinarne przygody Gatityskropionymi olejem lnianym), jajkiem i mnóstwem świeżej, posiekanej zieleniny (nie bójcie się dodać mięty ani bazylii ;). Pyyyszne! Składniki: 3 łyżki masła lub oliwy 1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe posiekane świeże zioła (ewentualnie częściowo suszone): natka pietruszki, lubczyk, bazylia, oregano, mięta, koperek(...)łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka wędzonego tofu (+ olej do smażenia) przyprawy: sok z cytryny lub ocet winny, sól, pieprz Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku. Pokrój botwinkę, buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw
Qlinarnie i QlinarnieBurak czerwony w koktajlu spotykany jest rzadko, a najlepiej jeść go właśnie w postaci surowej. Bogaty w składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, magnez, fluor, cynk, bor, lit, sód, mangan, cez i witaminy: A, większość witamin z grupy B i C. Wpływa korzystnie na odporność i jest idealny na wiosenne wzmocnienie zwłaszcza przed wirusami. Składniki burak czerwony 50g migdałów 2łyżeczki
Apetyt na Zielonejadłospisie :) Przyznaję się szczerze, że botwinka nie należy do moich ulubionych zup ale co roku musi znaleźć się w naszym menu :) Polecam! Botwinka Składniki: 2 pęczki botwinki, burak, pęczek włoszczyzny, bulion, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, cukier, kwasek cytrynowy. Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa. Botwinkę oczyszczamy i kroimy razem(...)liśćmi na paski. Botwinę dodajemy do wywaru. Do wywaru dodajemy również obranego i pokrojonego w plastry buraka. Całość gotujemy około 30 minut i doprawiamy do smaku cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozmieszaną ze śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy. Botwinkę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami. Smacznego
paapilotkaaśmietana listek ziele sól sok z cytryny Porcje rosołową umyć.Włożyć do garnka , zalać wodą i zagotować.Następnie dodać buraczki obrane ze skóry i pokrojone w kostkę [oprócz liści buraka].Dodać przyprawy i wszystko razem gotować. Na koniec dodać pokrojone liście buraka razem z łodygami,doprawić do smaku sokiem z cytryny . Dodać śmietaną i w razie potrzeby doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenie