pobudza wszystkie i zmysły. Dodatek chrupiących orzeszków pinii i mozzarelli jest dopełnieniem makaronu. Składniki (2 porcje): 160 g makaronu Fettuccine z pszenicy durum 2 małe buraki 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka orzeszków pinii do posypania 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku 1 łyżeczka świeżego tymianku(...)piekarniku w 150 stopniach ok 1,5 godziny lub do uzyskania miękkości - gotujemy makaron z godnie z opisem na opakowaniu . W czasie gotowania się makaronu: - upieczone buraki miksujemy na gładką masę z 3 łyżkami oliwy z oliwek - cebulkę i czosnek kroimy na malutką kosteczkę i podsmażamy delikatnie na łyżce oliwy z oliwek. Gdy składniki się zeszklą dodajemy ostrą
Pora na pora i pomidoraskładników wybranych przez siebie z pośród pięciu narzuconych przez organizatora, z wybranego wcześniej żywiołu, moim była ZIEMIA, nie było tak łatwo mając do dyspozycji składniki takie jak: -Seler -Burak -Cebula -Topinambur -Kiełki Ale skoro powiedziało się A trzeba było powiedzieć B ;-) Niebanalne połączenie drobnego makaronu z warstwą buraczków, cebuli, kiszonego ogórka i selera naciowego, stworzyło zgrany duet, a sposób(...)podania zachęca do konsumpcji . Składniki: 20 dag drobnego makaronu u mnie gwiazdki Mi ę dzybrodzki 3 ś rednie buraki 1 cebula 3 ogórki kiszone Łodyga selera naciowego 2 płaskie ły ż ki majonezu sól morska do smaku pieprz czarny ś wie ż o mielony do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrz ą tku, odcedzamy, przelewamy zimn
Wanilia i KardamonSkładniki: 5 buraków (jednakowej wielkości) 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu (masła) 1/2 łyżeczki kminku łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Buraczki wyszorować, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.. Na patelni rozpuszczamy smalec dodajemy starte buraki i oprószamy mąką, mieszamy
magiczna kuchnia KasiIdealny na świąteczny barszcz z uszkami. Składniki 1 kg buraków 1,2 l wody 1 łyżeczka cukru 4 ząbki czosnku liść laurowy 4 łyżki kminku kilka ziaren ziela angielskiego 125 ml kwasu z ogórków kiszonych Przygotowanie Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane
R'n'G Kitchenzawsze u mnie w lodówce, chociaż kiedyś go nie jadłam). W lecie tego nam trzeba lekko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki: 3 porcje Pęczek botwinki lub dwa mniejsze buraki (kupuję już ugotowane) Ogórek zielony Pęczek rzodkiewki (ok. 10 główek) Szczypiorek Koperek 2 duże kubki jogurtu naturalnego kefiru lub maślanki sól, pieprz czarny mielony, pieprz zielony mielony Jajka na twardo(...)łyżce masła przez kilka minut. 2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki, i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę soku z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli używamy buraków ugotowanych ścieramy je na tartce na dużych oczkach. 3. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewkę ścieramy na tartce, siekamy drobno koperek i szczypiorek. 4. W misce lub w garnku
NA MOIM TALERZUpapryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny(...)sera, oliwki i pomidory suszone. Z cukinii, drylownicą do jabłek wycinamy miąższ (jeśli nie mamy możemy pokroić ją w prostokąty) i nabijamy na wykałaczkę. Spryskujemy oliwą i posypujemy solą. Buraki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ananasa. Bób zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem soli i oleju. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kawałki mięsa i cebulę
Moniki SmakołykiDziś w menu letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i serem kozim. Szczerze powiedziawszy w tak upalne dni, jak ostatnio, wspaniale zastępuje mi obiad. Możecie ją podać na zimno lub na gorąco. Ale powiem Wam w tajemnicy, że najbardziej przypadły mi do gustu te żółte buraczki: pięknie się prezentują i pysznie smakują. Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem
Kulinarne przygody Gatityskropionymi olejem lnianym), jajkiem i mnóstwem świeżej, posiekanej zieleniny (nie bójcie się dodać mięty ani bazylii ;). Pyyyszne! Składniki: 3 łyżki masła lub oliwy 1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe posiekane świeże zioła (ewentualnie częściowo suszone): natka pietruszki, lubczyk, bazylia, oregano, mięta, koperek(...)łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka wędzonego tofu (+ olej do smażenia) przyprawy: sok z cytryny lub ocet winny, sól, pieprz Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku. Pokrój botwinkę, buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw
Qlinarnie i QlinarnieBurak czerwony w koktajlu spotykany jest rzadko, a najlepiej jeść go właśnie w postaci surowej. Bogaty w składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, magnez, fluor, cynk, bor, lit, sód, mangan, cez i witaminy: A, większość witamin z grupy B i C. Wpływa korzystnie na odporność i jest idealny na wiosenne wzmocnienie zwłaszcza przed wirusami. Składniki burak czerwony 50g migdałów 2łyżeczki
Apetyt na Zielonejadłospisie :) Przyznaję się szczerze, że botwinka nie należy do moich ulubionych zup ale co roku musi znaleźć się w naszym menu :) Polecam! Botwinka Składniki: 2 pęczki botwinki, burak, pęczek włoszczyzny, bulion, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, cukier, kwasek cytrynowy. Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa. Botwinkę oczyszczamy i kroimy razem(...)liśćmi na paski. Botwinę dodajemy do wywaru. Do wywaru dodajemy również obranego i pokrojonego w plastry buraka. Całość gotujemy około 30 minut i doprawiamy do smaku cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozmieszaną ze śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy. Botwinkę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami. Smacznego
paapilotkaaśmietana listek ziele sól sok z cytryny Porcje rosołową umyć.Włożyć do garnka , zalać wodą i zagotować.Następnie dodać buraczki obrane ze skóry i pokrojone w kostkę [oprócz liści buraka].Dodać przyprawy i wszystko razem gotować. Na koniec dodać pokrojone liście buraka razem z łodygami,doprawić do smaku sokiem z cytryny . Dodać śmietaną i w razie potrzeby doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniekawałki buraczków „pod zębem”. Do botwinki wlać przetarty agrest, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Ewentualnie dolać trochę wody. Zagotować. Odstawić do ostudzenia. Podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Udekorowałam burakiem marynowanym - odłożyłam jednego buraka, pokroiłam w julienne (zapałka), włożyłam do miseczki, zalałam octem (z kwiatów czarnego bzu), wymieszałam i odstawiłam. Do przygotowania chłodnika użyłam żółtej botwinki. Zapraszam również na: chłodnik
królestwo garówSkładniki: buraki czerwone 1 kg, pałki z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 10 sztuk, groszek mrożony 300 gram, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, majeranek 2 łyżki, woda 3,5 litra włoszczyznę, nieduże buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka lub zetrzeć w robocie na tarczy
W Mojej Kuchni LubięSzybko, szybko. Jeszcze jestem w proszku a niedługo muszę wyjść z domu. Nie ma czasu na smażenie jajek czy nawet kanapki. Może coś zmiksować? Wieczorem upiekłam buraki do innego dania, ale 1 czy 2 mniej nie zrobią większej różnicy. Zostało też trochę soku ananasowego i garść jeżyn. Wszystko trafiło do dzbanka i po dodaniu jeszcze kilku drobiazgów zamieniło się(...)pyszny, gęsty i pożywny koktajl . Co najlepsze mogłam go sobie wypić już w drodze na spotkanie. Tylko uwaga - burak chociaż jest bardzo zdrowy to zostawia ciężkie do usunięcia plamy więc obierajcie go w rękawiczkach a później uważajcie żeby się nie zachlapać! Mimo takiej niedogodności w kubku czy szklance macie zdrowe i smakowite śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapracę, by to zneutralizować, ulega osłabieniu. Efektem nieszczelności jelit moga być alergie, nietolerancje pokarmowe i inne choroby autoimmunologiczne; jedną z metod sprawdzenia szczelności jelit jest wypicie soku z buraka - jeśli mocz jest zabarwiony, znaczy, że Twoje jelita są w jakimś stopniu nieszczelne - zawsze myślałam, że po burkach to normalne, ale po detoksie okazuje się, że burak nie zawsze musi mocz
pyszne zdrowości