burak - 4917 przepisów (strona:158/328)

BARSZCZYK ZE ŠLIWKĄ I MIODEM 173

Danie bardzo odśiwętne , które podaję przy specjalnych okazjach w gronie rodzinnym z przepysznymi krokietami z kapusty kiszonej z grzybami. 3 DUŻE BURAKI 2 KOSTKI BULIONOWE WARZYWNE -KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK -2ŁYŻKI MIODU SOK Z 1-2 CYTRYN -GOZDZIKI -SÓL -PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Buraki obrać i pokroić w słupki dodać przyprawy z miodem,śliwki i kostki warzywne zalać wodą i zagotować na wolnym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak jeść więcej warzyw? Moje 7 sposobów. 129

precyzyjna, ale w pewien sposób na pewno pomaga. 1 porcja to: 1 średni ogórek 1 pomidor 1 duża marchewka 1/2 szklanki soczewicy/fasoli/ciecierzycy 2 łodygi selera naciowego 1/2 bakłażana 1 burak surowy 1 szklanka soku warzywnego   4-5 garści zielonych warzyw liściastych (szpinak, jarmuż) 2. Małe kroki Przede wszystkim nie szalej i nie wprowadzaj od razu kilogramów warzyw(...)cukiniowym spodzie = 4 porcje warzyw/całość Frytki z dyni   = 6 porcji/całość Kotlety z czerwonej kapusty   = 1 porcja/szt Papryka faszerowana soczewicą = 2 porcje/szt Placki z buraków i cukinii = 1 porcja/szt Pasta kanapkowa z bobu   = 5 porcji/całość

Powiedz dietom nie
Burger z parowaru 304

łyżka ziaren sezamu czarnego  1 jajko  Składniki ( 2 burgery) : 300g mięsa mielonego  1 jajko  1 łyżka lnu mielonego  1 ząbek czosnku  kiełki buraka  2 plastry cebuli białej  garść różnych sałat po 2 plastry papryk : czerwonej, żółtej, zielonej, białej, fioletowej, pomarańczowej  kilka kurek  Przyprawy :  pieprz czarny  papryka wędzona(...)osuszamy sałaty. Po wyłączeniu parowaru i upieczeniu bułek, możemy tworzyć naszego burgera :) Na bułkę układamy sałaty, kotleta, cebulę, plastry papryk, salsę mango z pomidorkami i na wierzch kładziemy kiełki buraka. Niby prosty burger, a wyszedł mi chyba najdłuższy przepis w historii :) Albo tak mi się wydaję, przez to, że ostatnio tych nowych przepisów bardzo mało i trochę odzwyczaiłem się

Parowar Faceta
Schabowe na parze kokosowej z buraczkami 211

koście sól słodka mielona papryka  kminek mielony sok z 1/2 cytryny Do gotowania : 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy 200 g wiórków kokosowych Buraczki: 6 czerwonych buraków sól sok z cytryny 1 cebula 1 łyżka mąki 1 pełna łyżka masła 2 ząbki czosnku cukier 3 łyżki słodkiej śmietanki Dodatkowo: ziemniaki z wody Wykonanie:  Buraczki gotuję(...)mundurkach, studzę, obieram ze skóry i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroję w kostkę , podsmażam na gorącym maśle, dodaję mąkę i delikatnie zasmażam. Następnie wrzucam starte buraki, zagotowuję i doprawiam do smaku solą, czosnkiem przeciśniętym  przez praskę, cukrem i sokiem  z cytryny. Całość zagotowuję i zabielam słodką śmietanką. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości

Bea(u)ty kitchen
Barszcz wołyński 141

Barszcz ukraiński ma 39 odmian. Tym razem proponujemy barszcz wołyński.  Składniki 500 g mięsa wołowego ( u mnie szponder) 500 g małych buraków 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli 1 pęczek włoszczyzny ćwiartka kapusty włoskiej 4 ziemniaki sól pieprz listek laurowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany zielenina   Przygotowanie  Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości(...)poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem zahartowaną śmietanę , wrzuciłem zieleninę i pokrojone mięso. Zupa najlepiej smakuje podgrzewana

R'n'G Kitchen
Sałatka winegret 143

sycący, że spokojnie zastąpi nam obiad.   Składniki sałatki winegret: seler korzeniowy ugotowany ze skórką 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 marchewki ugotowane ze skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki  pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli  (odsączonych z zalewy) sos winegret: 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku

Ugotowane pozamiatane
Sok jagodowo-cytrynowy 99

orzeźwiający i super gęsty sok z jagód oraz innych owoców i warzyw, z wyczuwalną nutą cytryny. Pyszności! szklanka jagód zielone jabłko 3 morele 2 łodyki selera naciowego 2 małe buraki obrana cytryna 2-3 łyżki mięty Owoce myjemy. Buraki obieramy i kroimy. Z moreli i jabłka usuwamy pestki i kroimy je na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce oraz miętę stopniowo wrzucamy

Mienta blog
Buraczki zasmażane 123

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} buraki sól, pieprz przyprawa magi cukier Sposób wykonania: Buraki gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy do smaku – solą, pieprzem,cukrem oraz magii. Podsmażamy chwile

Smaki Natalii
Warzywny gar z ciecierzycą 141

tyle opinii, ale właśnie rafinowany do smażenia jest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej(...)również na większym ogniu pozwalamy mu odparować (informacyjnie – alkohol podczas obróbki w wysokich temperaturach, w tym przypadku również, odparowuje). Po intensywnym odparowaniu wina, zmniejszamy ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła

gutfut
Chłodnik z jarmużem 94

eksperymentować, dlatego dziś zapraszam Was na zielony chłodnik z jarmużem w roli głównej. Na blogu znajdziecie całą gamę zup na zimno: Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z młodych buraków na piknik 191

pęczka koperku 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (można więcej) lub sok z połowy cytryny cukier, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Posiekaj lub przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku. Botwinę (buraki oraz liście) umyj, pokrój drobno, włóż do garnka razem z czosnkiem, zalej wodą, dodaj cukier, sól, pieprz oraz ocet jabłkowy (lub sok z cytryny) i gotuj do miękkości. Odstaw

Garniec Magalie
barszcz ze skwarkami z cebulką... 166

Składniki: buraki 1 kg, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, boczek wędzony 30 dag, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, groszek konserwowy 1 puszka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka buraki obrać

W Mojej Kuchni Lubię
Chłodnik z pieczonych buraków 172

Chyba najbardziej znany jest chłodnik z botwinki ale do przygotowania pysznego chłodnika również nadają się stare czerwone buraki. Wystarczy tylko je upiec i połączyć z maślanką i kefirem. Taki chłodnik można zajadać sam w upalne dni ale świetnie smakuje też z ugotowanymi ziemniaczkami. składniki: 500 g pieczonych czerwonych buraków 1,5 l maślanki lub kefiru 1 świeży długi ogórek mały

Monia miesza i gotuje
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 137

też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania, a potem znlenderowania co kończy się (zawsze) u mnie praniem i szorowaniem kuchni. Fasola jest ciężka. Kiedyś zajadałam się nią codziennie, ale z wiekiem

Fill The Bowl
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 172

food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz(...)Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl