porcje): 400 – 450 g piersi z kurczaka 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży ugotowany burak – około 250 – 300 g – starty na tarce o dużych oczkach 1/2 szklanki białego wina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę(...)Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość – dodaj buraki, w razie potrzeby – dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj przez 2 – 3 minuty, mieszając. Patelnię zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła, wymieszaj. Patelnię przykryj
Moja pasja smakupokrojone w cienkie plasterki 1 żółta papryka - pokrojona w drobne paski garść zielonych liści, np. jarmużu - bez łodyg, drobno posiekane 1 szklanka gotowanej ciecierzycy pestki z 1 granatu 1 burak - obrany i starty na grubych oczkach 1 dojrzałe, miękkie awokado - obrane i pokrojone w plasterki łyżeczka oleju do smażenia Sos miodowo-musztardowy: 3 łyżki oleju nierafinowanego 2 łyżki soku(...)Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj marchew, paprykę, brukselkę, jarmuż i ciecierzycę. Smaż kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. 2. Przełóż warzywa do miski, posyp tartym (surowym) burakiem i pestkami granatu. Obok ułóż pokrojone awokado i całość polej sosem. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 568 kcal
Powiedz dietom niebyła za radocha!. Składniki: około 20 małych trufli 100 g gorzkiej czekolady 75 ml mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Puder buraczany : jeden mały surowy burak Zaczynamy od pudru oczywiście.Buraka myjemy , obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki . Mogą być niekształtne obierki i tak wszystko ostatecznie zostanie zmienione w pyłek . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy
Ladylaura.Jajka faszerowane pastą chrzanową Składniki: jajka - 8 szt chrzan - 1,5 łyżki sól i pieprz majonez - 2 łyżki sok z buraków do koloru Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć żółtka z białek, przełozyć do miksera, dodać chrzan i majonez, zmiksować. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać(...)buraków Wymieszać obydwie pasty z solą i pieprzem. Za pomocą szprycy do tortów, faszerować jajka. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiSkładniki: 1/2 kg buraków 1 cebula 3 ząbki czosnku kilka kawałków papryki marynowanej sól, pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować, przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. … Czytaj dalej Buraczki z papryką
czarrna od kuchnikolację czy śniadanie....składniki i połączenie zaskakujące i taki też jest smak.Spróbujcie i dajcie znać czy wam smakuje,bo mi bardzo. Składniki: 25 dag solonych filet śledziowych 1 burak 1 jabłko kwaskowe 1 cebula 2 ogórki kiszone koperek sól,pieprz Sos: 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny Śledzie moczyć w zimnej wodzie.a(...)będą odpowiednio słone.Osuszyć,pokroić na małe kawałki. Buraka ugotować,obrać,pokroić w kostkę.Jabłko obrać,pokroić na ćwiartki,następnie na cienkie plasterki.Ogórki pokroić w kostkę,obraną cebulę w cienkie krążki.Wszystkie przygotowane składniki umieścić w salaterce. Przygotować sos: olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą.sałatkę polać sosem,oprószyć solą,pieprzem,posypać koperkiem i delikatnie wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneCzekoladowe warsztaty kulinarne "Z E.Wedel w Kuchni" zaowocowały nowym doświadczeniem, trikami kuchennymi i przepisami na burgery z buraka w kakaowo-sezamowych bułeczkach oraz na bezę orzechową nadzianą królewskim kremem chałwowym. Wszystko pod czujnym okiem ekspertów Joanny Klimas Profus i Maestro Janusza Profusa z firmy E.Wedel. Było pysznie, zabawnie i bardzo niebiesko ;). Poniżej znajdziecie krótką fotorelację oraz przepis (także w wersji(...)owoce, przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij. Górny krążek bezowy posyp startą gorzką czekoladą Wedel. Pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie. Przepis na burgery z buraka
SzczyptaSmaQwygląda i smakuje świetnie. Choć za oknem wiosny nie widać, na talerzu można ją poczuć :) Składniki : 4 jajka przepiórcze garść mix sałat 4 pomidorki cherry 2 rzodkiewki kiełki buraka 2 łyżki oliwy extra vergine Przyprawy : pieprz czarny pieprz cytrynowy Jajka przepiórcze wstawiamy do parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut. Mix sałat myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Pomidorki(...)egzamin u mnie. Turlałem je tylko, żeby skorupka pękła i ładnie się zdjęła :) Nakładamy mix sałat na talerz, polewamy ją oliwą extra vergine. Dodajemy jajka, rzodkiewkę i kiełki buraka po czym wszystko przyprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym i mieszamy. Czekam na Wasze komentarze i uwagi, z chęcią się dowiem czy wypróbowaliście przepis i jak Wam smakowało. Pozdrawiam
Parowar Facetapierś z indyka z ryżem jaśminowym i ananasem. Składniki : 2 sznycle z piersi indyka 1/2 ananasa 50g ryżu jaśminowego 1 łyżka oliwy z oliwek roszponka nitki chili kiełki buraka czarny sezam Przyprawy : trawa cytrynowa pieprz czarny pieprz biały spray chilli - ekstrakt papryczek chili w oleju słonecznikowym Pierś z indyka polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem czarnym, białym oraz trawą cytrynową(...)osuszamy, siekamy i rozsypujemy na talerzu. Kiedy parowar się wyłączy nakładamy na talerz pierś z indyka, ryż posypujemy czarnym sezamem, a do kawałków ananasa dodajemy kiełki buraka. Zapraszam Was na zakupy do alma24, a także do korzystania z coolomatów, bo naprawdę to bardzo ciekawa opcja i są to pierwsze tego typu urządzenia
Parowar FacetaDrodzy zostało mi w domu trochę pieczonych w piekarniku buraczków. Prawie codziennie robię coś z buraka. Dziś przyszła kolej na pyszną przekąskę, zupkę...sama nie wiem jak to nazwać. Idealna dla dzieci, sporo można w niej ukryć, a jako, że nie widać- i dodatkowo jest pyszna- każdy przełknie ją gładziutko. Składniki burak pieczony, obrany 3 banany 1 mango
Z Kuchni Do Kuchniużyjecie warzyw regularnej wielkości, pokrojonych na mniejsze kawałki, to piekło się nie otworzy, a też będzie smacznie. Proces przygotowywania się niczym nie różni. 3. Ośmiornicę marynowałam w zakwasie z buraków. Jeśli nie macie, nic się nie stanie. Zakwas służy tylko do złapania kolorów. I nie, kwas nie spowoduje, że ośmiornica zrobi się jak kauczuk. Trzymamy ją tylko pół godziny(...)marchewek kilka mini cukinii kilka mini porów jedno jabłko kwaskowe kiełki – u mnie były kiełki groszku cukrowego, mini liście z jarmużu i brokuła około 0,5 litra zakwasu z buraków (można pominąć) majeranek, sól, ząbek czosnku pieprz marynowany, płatki chilli łyżka masła, sok z cytryny, skórka otarta z ½ cytryny. Na sos: ¾ szklanki oliwy łyżeczka miodu łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka soku
ladykitchencebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym daniem było żeberko z pieczonymi ziemniakami i żółtym burakiem. I tutaj co uważam za największy komplement z mojej strony - po raz pierwszy zjadłem żeberko ze smakiem. Łatwo odchodziło od kości, a tym samym było idealnie wypieczone. Jednak prawdziwą gwiazdą(...)Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru
Food SquareBardzo smaczna przystawka .Pieczony burak , kozi ser ,awokado i orzechy stanowią bardzo udane połączenie smakowe.Smacznego. Składniki: Kawałek pieczonego buraka kawałek awokado ser kozi ,u mnie w połączeniu z brie ,roladka kilka listków sałaty orzechy mango Całość polałam oliwą ,oprószyłam pieprzem. Smacznego. Pomysł z kulinarni pl Roberta Słuszniaka
Ladylaura.kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio torty ombre. Nie chciałam jednak używać sztucznych barwników do uzyskania mocnego efektu. Użyłam przetartych malin z pieczonym burakiem więc róż nie był tak bardzo intensywny jak planowałam ale coś tam chyba widać ;) Częstujcie się! ciasto: 2 duże upieczone buraki 1,5 szklanki mąki owsianej bg 0,25 szklanki
Mienta blogKiedy gotuję barszcz czerwony, najczęściej buraczki zużywam do surówki lub zasmażam ze śmietaną. Tym razem dodałam do tartych buraków tartą włoszczyznę z rosołu (wywaru na barszcz). Ekonomicznie i w dodatku pysznie. Składniki: ok. 2 duże buraki (z wywaru na barszcz) 1 marchew, 1 mała pietruszka, ćwiartka selera (z rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny z Modeny
Czerwień i błękit