burak - 4917 przepisów (strona:159/328)

Chłodnik z pieczonych buraków 169

Chyba najbardziej znany jest chłodnik z botwinki ale do przygotowania pysznego chłodnika również nadają się stare czerwone buraki. Wystarczy tylko je upiec i połączyć z maślanką i kefirem. Taki chłodnik można zajadać sam w upalne dni ale świetnie smakuje też z ugotowanymi ziemniaczkami. składniki: 500 g pieczonych czerwonych buraków 1,5 l maślanki lub kefiru 1 świeży długi ogórek mały

Monia miesza i gotuje
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 133

też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania, a potem znlenderowania co kończy się (zawsze) u mnie praniem i szorowaniem kuchni. Fasola jest ciężka. Kiedyś zajadałam się nią codziennie, ale z wiekiem

Fill The Bowl
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 170

food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz(...)Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Zupa jarzynowa z buraczkami 156

kuchni jest takie kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej...  SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki  kawałek selera 2 cebulki

Czary - gary w kuchni
Zupka krem z buraków dla niemowląt (po 6 miesiącu) 109

nowych pokarmów zaczęliśmy dopiero teraz.  Pamiętajcie, żeby wprowadzać nowe składniki pojedynczo (czyli dzisiejsza zupka jest zdecydowanie polecana dla dzieciaczków, które dobrze tolerują wszystkie składniki zupki). Składniki: 1/2 dużego buraka 1 duży ziemniak 1 marchewka łyżeczka oliwy z oliwek woda rozrzedzenia (około 50 ml) Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, obrać i dowolnie pokroić. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować(...)miękkości (burak dosyć długo się gotuje min 30-40 minut) Wyjąć warzywa, zmiksować blenderem dodając oliwę i wodę. Jest to dosyć spora porcja, dlatego najlepiej pomrozić w mniejszych pojemniczkach. Pamiętajcie o dacie przygotowania! Jak mrozić zupki dla niemowląt? Polecam ten artykuł Ja zawsze wyjmuje rano zupkę z zamrażarki, akurat do południa się częściowo rozmrozi. Następnie przekładam do miseczki i podgrzewam

Tradycyjna Kuchnia
Cytrynowe pałeczki z kurczaka i sałatką z rukoli 119

mogą wystąpić jako lekkie, ciekawe danie, które można bez obaw zaserwować gościom. Danie to jest idealne na gorące letnie dni. Cytrynowy smak kurczaka i lekka sałatka z rukoli i buraka spowoduje, że będziesz częściej wracać do tego dania. Cytrynowe pałeczki z kurczaka oraz sałatką z rukoli Pałeczki z kurczaka są łatwe i szybkie do przyrządzenia. Czas przygotowania wydłuża się jedynie(...)tyle długi, żeby mięso było miękkie i soczyste. Ciekawym dodatkiem jest sałatka z rukoli. Jest szybka i prosta. Wystarczy na talerzu rozłożyć umytą rukolę, ugotowane i cienko pokrojone buraki, pokruszony ser. Całość polewany przygotowanym sosem z cebulą i pistacjami. W ten sposób przygotowane pałeczki mogą być również grillowane. Będą wówczas pyszną przekąską do letnie popołudnia. Artykuł Cytrynowe pałeczki z kurczaka

Ciasna Kuchnia
Dieta CTZO, dzień piąty 134

mięsa z piersi indyka bez skóry 15 g oleju kokosowego 6 g czosnku 10 g kopru ogrodowego 160 g szparagów 42 g szpinaku 300 g ziemniaków 200 g buraków Przepis: Mięso upiec w folii aluminiowej w piekarniku w temparaturze 180 st C przez 45 min. wcześniej obtaczając porcję mięsa w takich przyprawach jak bazylia, sypka papryka, curry. Ziemniaki gotowane- gotować(...)parze- Szparagi gotować w garnku do gotowania na parze. Sos szpinakowy- na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, przyprawić do smaku ale niezbyt pikantnie. Buraki- ugotować w wodzie, zetrzeć na tarce, przyprawić pieprzem. Ja niestety nie miałam dziś czasu na kucharzenie, czego żałuję, bo już dawno nie pichciłam. Mięso przyprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem. Na wierzch

Kucharzyca
Dieta CTZO, dzień trzeci 126

herbatników Przepis: herbatniki w całości włożyć do miseczki, dodać rodzynki, całość zalać mlekiem. Obiad 120 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry 85 g kaszy jęczmiennej perłowej 200 g buraka 15 g oleju kokosowego przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis: zioła wsypać do miseczki, dodać wiciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie w całości obtoczyć pierś z kurczka. Włożyć da zżaroodpornego naczynia(...)rozgrzanego piekarnika; kaszę ugotować wg instrukcji na opakowniu. Buraczki: buraczki ugotowane, obrać ze skórki i zatrzec na tarce o gubych oczkach. Ja użyłam kaszy orkiszowej, a buraka upiekłam w folii i pokroiłam w plastry.   Podwieczorek   10 g jogurtu naturalnego 100 g twarogu półtłustego 5 g masła 50 g bułki grahamki 15 g rzodkiewki 5 g szczypiorku Przepis: twaróg

Kucharzyca
Warzywa pieczone w piekarniku 116

spróbowałam i zrobiłam he. Naszło mnie ostatnio na pieczone warzywa właśnie i jak nic przydał się i topinambur :)) Fajny, smaczny jest polecam :)) Oprócz niego na talerzu znalazły się jeszcze buraki, marchewka, batat, czerowną cebulę i czosnek. Wszystko skropiłam lekko oliwą, posoliłam, posypałam czosnkiem niedźwiedzim i dodałam pokrojony w kostkę boczek, smacznie bardzo wyszło :)) Najbardziej zadowolony był młody :)) Miłego dzionka :)) Składniki(...)większy batat topinambur (u mnie 5 sztuk) 2 większe marchewki 2 większe czerowne buraki boczek 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku czosnek niedźwiedzi sól różowa oliwa do skropienia warzyw natka pietruszki Warzywa umyłam, obrałam, kroiłam w troszkę większą kostkę, cebulę w piórka, czosnek zostawiłam cały (dobrze, aby warzywa były pokrojone w miarę podobnie, bo będą się równomiernie wtedy piekły). Dużą

kruche babeczki
Szaszłykowo kolorowo :)) 146

Żeby zrobić szaszłyki wcale nie potrzeba grilla he he :)) Tak właśnie ja lubię te z piekarnika i takie sobie ostatnio zrobiliśmy. Pomieszaliśmy smaki, bo był indyk, ananas, jabłko, burak czerwony, cebula czerwona i suszony pomidor. Takie inne, ale wyszły bardzo smaczne, do tego ryż i sałatka z rukoli, sałaty zielonej, pomidorków koktajlowych, słonecznika i czarnuszki, do tego kilka kropli oleju(...)lnianego. Polecam i miłego dnia życzę :)) Składniki: filet z indyka jabłka ananas u mnie z puszki burak czerwony cebula czerwona suszone pomidory Sałatka: rukola zielona sałata pomidorki koktajlowe słonecznik czarnuszka olej lniany Indyka wcześniej zamarynowaliśmy w oliwie i przyprawach (czosnek niedźwiedzi, tymianek, papryka czerwona), później pokroiłam, tak samo resztę składników. Na patyk nakładałam po kolei wszystkie składniki. Zapiekłam w piekarniku

kruche babeczki
Tradycyjne buraczki zasmażane 153

różnego rodzajami mięs i - oczywiście - ziemniakami. Można do nich dodać starte jabłko lub gruszkę, doprawić zasmażką z mąki i cebulki, ale ja tego nie robię. Składniki: 6 buraków 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki masła sól i pieprz do smaku, według uznania 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Buraki  wyszoruj, włóż do garnka z zimną wodą

Zasmakuj Kuchni
Falafele buraczane (lub z botwinki) 158

więc kto wie. Może zbiłabym interes? Jak sądzicie, bylibyście chętni? :P Przepis na falafele buraczane przygotowywałam jeszcze w kwietniu specjalnie do mojej książki kucharskiej , dlatego użyłam do nich "zwykłego" buraka. Jednak Wam polecam wykorzystać do tej receptury buraczki z botwinki. Szukajcie pęczków z młodymi, niedużymi listkami i dodajcie je do pity z falafelami zamiast sałaty. Falafele buraczane Składniki(...)sztuki: 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc i odcedzonej 100 g buraka (lub buraczków z botwinki), obranego i startego na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula posiekana 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonej mięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pudding buraczany z borówkami 156

Następnego dnia dodajemy ulubione dodatki oraz owoce. Buraczany pudding chia. Warstwy, od dołu: 1. musli 2. pudding chia wymieszany z 1/2 startego na tarce, na małych oczkach ugotowanego wcześniej buraka. 3. topping stanowią borówki oraz migdały Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE pudding chia z 1/2 gotowanego buraka bez owoców 210kcal 10,8B/9,2T/24W PUDDING CHIA orzechowy -  PUDDING CHIA: KLIK PUDDING CHIA

Tetiisheri
Produkty dobre dla dzieci 149

pożywieniu kwasów tłuszczowych DHA, które wspomagają rozwój intelektualny. To również białko. – Jajko po benedyktyńsko z ziemniakami i fasolką szparagową Warzywa zielone – rośliny, takie jak por, korzeń pietruszki, burak, rzepa, są to pokarmy pełne witamin – dzięki ich użyciu dziecko będzie zdrowe. – Krem z buraka z makaronem   Post Produkty dobre dla dzieci pojawił się poraz pierwszy w Magazyn

Codogara
Botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem 121

botwinka z pulpecikami mięsnymi, młodymi ziemniaczkami i jajkiem.  Botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem SKŁADNIKI : 1 duży pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka 250-300 ml soku z buraków 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku pulpeciki: 300 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki posiekanego koperku sól, czosnek i pieprz do smaku do podania: ugotowane młode ziemniaczki(...)wodą) i gotujemy 5 minut.. Botwinkę - cały pęczek kroimy drobno, dodajemy do warzyw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - gotujemy 15 minut, po czym dolewamy sok z buraków. Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Formujemy  niewielkie klopsiki. Do gotującej się botwinki wkładamy klopsiki i gotujemy około 10 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania