Trwa pierwszy weekend Karnawału 2016 , a ja zrobiłam dzisiaj przepyszny koktajl bezalkoholowy, z pianką w dodatku i chrupiącymi ziarnami, które bardzo lubię. Bazą był surowy burak, któremu to zawdzięczam piękny kolor całego koktajlu. Próbowaliście kiedyś takiego buraczkowego koktajlu? Jeśli nie, pora to zmienić najlepiej teraz, w Karnawale właśnie! Tani, zdrowy i w dodatku energetyczny napój, samo zdrowie dla naszego(...)organizmu, zwłaszcza zimą, kiedy to potrzebujemy sporo witamin, aby wzmocnić naszą odporność. Koktajl buraczkowy z pomarańczą i bananem Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 mały, surowy burak 1/2 banana 1/2 słodkiej i soczystej pomarańczy 1 łyżka miesznaych ziaren: pestki z dyni, słonecznik, piniole, sezam, suszona żurawina cukier, miód do smaku Przygotowany: Do blendera kielichowego wlewamy jogurt. Banana
Moja smaczna kuchniaProponuję bardzo smaczny i gęsty koktajl oczyszczający. Pyszny to jasne jak słońce , ale co najważniejsze- działa wspaniale na nasze wnętrze. Składniki 2 buraki upieczone w folii w piekarniku 2 duże jabłka 2 łyżki soku z czarnego bzu lub aronii , soku 100% 2 łyżki soku z pigwy z owocami pigwy (domowy) szklanka zimnego naparu z kwitnącej herbaty sok z połowy cytryny(...)Wszystkie składniki przygotuj, obierz odpowiednio i zmiksuj w blenderze na gładką kremową konsystencję , jeśli wyda Ci się zbyt gęste, dolej naparu. Pij na zdrowie. Koktajl jest pyszny, burak upieczony w piekarniku ma niesamowite właściwości zdrowotne! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczęsto gościły buraczki zasmażane oraz te - z majonezem. Kiedyś przyrządzała je moja mama, a teraz ja kontynuuje tradycję. Są pyszne i idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. czerwone buraki cebula majonez cukier (opcjonalnie) sól, pieprz Ugotować buraki. Wystudzone obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z posiekaną cebulą i majonezem. Doprawić do smaku
Di gotujePotrzebne składniki: 6 ugotowanych buraków 1/2 opakowania tofu 2 łyżki oleju słonecznikowego sól ziołowa, pieprz 2 ząb ki czosnku sok z 1/2 cytryny cz arnuszka do posypania garść pestek słonecz nika Przygotowanie: Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki: buraki, tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek, sok z cytryny olej słonecznikowy , słonecznik i miksujemy na gładką masę. Pastę posyp
Łycha smakówPotrzebne składniki: pasta z buraków i tofu (przepis znajdziesz tutaj ) 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łodyga selera naciowego sól ziołowa, pieprz cz arnuszka do posypania garść ulubionych kiełek Przygotowanie: Ugotowana i przestudzoną kaszę jaglaną mieszamy z pastą z buraków, posypujemy czarnuszką pokrojonym selerem naciowym i kiełkami. śniadanie szybkie, zdrowe i bardzo bardzo smaczne
Łycha smakówPotrzebne składniki: 1 ugotowany burak 100 g sera koziego 2 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy w plasterki przyprawiamy pieprzem i solą, następnie układamy pokrojony w plasterki ser kozi, posypujemy słonecznikiem i zapiekamy w 180 st przez ok. 15 min. Całość polewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz
Łycha smakówSkładniki: 4 zapieczone buraki 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, a buraki w ćwiartki. Warzywa posypujemy ziołami: majeranek, tymianek
Łycha smakówkompletny przepis na barszcz czerwony o klarownym i głębokim kolorze, idealnej słodyczy, kwasowości i pikanterii po prostu - igła. Składniki na ok 2,5 litra : 1 kg czerwonych buraków ok 3 litrów bulionu z gotowanego mięsa (np. na krokiety) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 większe ząbki czosnku cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie liście laurowe, kminek, ocet, magi Przygotowanie(...)Buraki obierz dokładnie tak samo jak ziemniaki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki, podobnie z oczyszczoną marchewką i pietruszką. Wszystko co starte wymieszaj w większym garnku z 2 łyżkami cukru, łyżeczką soli, pokrojonymi 2 ząbkami czosnku i rozbitymi w moździerzu kilkoma ziarnami ziela angielskiego, płaską łyżeczką pieprzu ziarnistego i połową łyżeczki kminku. Odstaw na godzinkę w między
Mechanik w kuchnimiłości, uśmiechu każdego dnia, miliona pomysłów na piękne i smaczne dania oraz samych kulinarnych sukcesów w 2016 roku! Mini wrapy Ślimaczki z ciasta francuskiego Sałatka z buraków i fasoli Pasta z wędzonego tofu Kosteczki z sezamu i wiórków Orzechowe muffinki z otrębami Sałatka a'la Cezar Placki cukiniowe Hummus z pieczoną dynią Chipsy z jarmużu Masło czosnkowe(...)kalarepą "Nutella" z awokado Bezy i pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane "Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska
Be Fit Be Strongstanie się ona stałym puntem jadłospisu nie jednej rodziny, wzbogacając do o zdrowe warzywa i ryby. Składniki - 5 płatów śledziowych w zalewie octowej - 1 średni surowy czerwony burak - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 1 jabłko - 2 małe ogórki kiszone - 1 czubata łyżeczka chrzanu - 300 ml kwaśnej śmietany 18% - 1/2 łyżeczka majeranku - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz Drogi internauto(...)było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Surowego buraka umyć, obrać, przekroić na pół. Jedną połowę pokroić w małą kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę, szczypior poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić
Świat Smakuczerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta(...)grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka idealna na śniadanie, idealna jako przekąska, super sprawa na wynos! Syci, oczyszcza, doprowadza do równowagi kwasowo-zasadowej. Do dzieła! Składniki filiżanka ekologicznego ryżu białego basmati Symbio średni burak 1 duże soczyste jabłko Dressing sok z połowy dużej cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu gryczanego Pestki dyni uprażone na patelni. Buraka upiecz w folii aluminiowej, obierz
Z Kuchni Do KuchniSkładniki (4 porcje): 2 kg buraków 3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz 2 l wrzątku Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy
Moje-pitraszenierazu. Składniki: 350-400 g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 120 g cukru trzcinowego (zmielonego na puder) 140 g miodu 20 g syropu z buraków lub melasy (tylko dla koloru, można zastąpić miodem) 1 jajo 1 żółtko 100 g masła (roztopionego) Mąkę (350g) przesiać z sodą i przyprawami, wymieszać z cukrem pudrem. Zrobić dołek. Wlać miód(...)syrop z buraków lub melasę, jajko i żółtko. Dodać roztopione masło.` Wyrobić gładkie lśniące ciasto. Jeżeli będzie bardzo lepiące można dodać jeszcze nieco mąki (w sumie nie powinno być więcej niż 400g). Ciasto stężeje jeszcze w lodówce. Przykryć, schłodzić przez godzinę (lub dłużej - do dwóch tygodni). Ciasto rozwałkować cienko na 2-3 mm. Wykroić pierniczki. W każdym zrobić słomką
Pełny talerzdanie to powrót do starej polskiej kuchni. Dziś buraki powoli wracają do łask po czasach, kiedy pojawiały się tylko w barszczu lub jako surówka do obiadu. Syrop z pędów sosny jeszcze musi na swoje odrodzenie na naszych stołach trochę poczekać. Pojawia się już w sklepach i bazarach regionalnych. Buraki zamarynowane w takim syropie z dodatkiem miękkiego sera koziego dla kontrastu
Milion Smaków