burak - 4917 przepisów (strona:176/328)

Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 134

połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy w mundurkach, aby były prawie miękkie.  Farsz zrobiliśmy(...)pieczarek, które wcześniej pokroiliśmy w drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich fasolę czerwoną, jednego buraka. My użyliśmy gotowanego buraczka, którego można kupić w markecie, ew. skorzystajcie z tych buraczków, które użyliście do barszczu na święta. Farsz rozgniatamy widelcem skupiając się głównie na rozgnieceniu fasoli. Dodajemy przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy. Ziemniaki kroimy wzdłuż i robimy łyżeczką

vegetanie
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 166

Bardzo lubię barszcz czerwony. I nie trzeba mieć buraków, żeby taki barszcz zrobić :) Jak czasem wchodzę do kuchni jakoś mnie najdzie zrobić takie danie, że klękajcie narody :) :) :) I teraz właśnie przepis na takie danie :) Barszcz czerwony bez buraków z warzywami :) Składniki: 1/3 butelki zakwasu na czerwony barszcz - u mnie Krakus  2 pietruszki 2 marchewki 1/4 selera 1/2 czerwonej papryki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 216

Tęsknisz czasem za polską kuchnią? A: Powiedziałabym nawet, że często, dlatego w moich codziennych posiłkach prawie zawsze znajduje się jakiś polski akcent: kopytka, marchewka z groszkiem, kiszona kapusta, pierogi, buraki, itd. Muszę przyznać, że na początku miałam problem z kupieniem kiszonej kapusty czy świeżych buraków, ale w końcu je znalazłam i choć nie smakują one tak jak te polskie

Chilli Czosnek i Oliwa
Buraczki zasmażane 183

lubię w tych buraczkach, to że można je podać zarówno na zimno jak i na ciepło. Są świetnym dodatkiem do drugiego dania. Składniki: 3 niewielkie buraki lub 2 duże 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet) sól pieprz Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Barszcz ukraiński na botwince 117

Kiedy byłam małą dziewczynką nie przepadałam za burakami. Tym samym botwinka nie była dla mnie do przejścia. Do dziś nie wiem dlaczego nie lubiłam tego warzywa ... po prostu, nie i już. Wszystko zmieniło się kiedy zostałam zaproszona na kolację Wigilijną do mojego ówczesnego narzeczonego, zwątpiłam gdy ujrzałam czerwony barszcz ... aby nie podpaść przyszłej teściowej zjadłam go z wielkim apetytem(...)Myślę, że  warto by gościł na naszych stołach. Barszcz ukraiński na botwince SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki botwinki młodej 200 ml soku z buraków 30 dag fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól i pieprz do smaku    PRZYGOTOWANIE: Fasolę moczymy w wodzie przez minimum 12 godzin - ja namoczyłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki dla zakochanych 146

pikantne, z pewnością rozpalą uczucia zakochanych. Idealne na śniadanie to łóżka. SKŁADNIKI: 15g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1/2 kg mąki, 2,5 łyżki masła, 200 ml soku z buraka ćwikłowego, 100 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 papryczki chilli, szczypta pieprzu, 1 jajko, PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozcieram z cukrem oraz łyżeczką mąki. Dodaję mleko. Mieszam i odstawiam(...)wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, pieprz, rozpuszczone masło, rozczyn, sok z buraka oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dokładnie wyrabiam ciasto. 3. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Odstawiam do 30 minut do wyrośnięcia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Buraki ćwikłowe - zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi. 110

Buraki ćwikłowe są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych.  Tradycyjny czerwony barszczyk ma dużo wapnia, potasu, magnezu oraz mikroelementów. Mają one właściwości alkalizujące i zapobiegają powstawaniu zgagi po obfitych posiłkach. Burak dzięki substancją rozszerzającym naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi w tętnicach i zapobiega powstawaniu zakrzepów. To zaś pomaga regulować ciśnienie krwi

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto buraczane 240

mnie o wiele bardziej cieszy nawet mało zgrabny prezent zrobiony z sercem niż kolejny, może piękny, kupny prezent :) Oto moja propozycja na mały prezent walentynkowy, czyli torcik z buraka. Naturalnie słodki i dietetyczny :D ~ Mały torcik walentynkowy ~ Składniki: 40g mąki orkiszowej (lub innej) 200-220g puree z ugotowanego buraka 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 jajko 1/3 łyżeczki

Kuchenny Skrawek Nieba
Sałatka z buraczków 362

sałatkę z buraczków. Świetnie będzie pasować do mięsa wieprzowego i wołowego. Sałatkę możemy również podać do wędlin, ale równie dobrze można do niej wkroić... śledzie. Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz(...)smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować. Przestudzone obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w nieco drobniejszą kostkę, tak jak korniszony i cebulę. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i schłodzić

Czerwień i błękit
Chłodnik 101

Składniki: pęczek botwinki 3 buraki 5 młodych ziemniaków 1 marchewka 1 kostka rosołowa 500 ml wody 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 ogórek zielony długi pęczek rzodkiewek natka pietruszki jajko na twardo natka koperku szczypiorek 1 litr kefiru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 500 ml wody a do niej kostkę rosołową, umyte i obrane(...)buraki wraz z ziemniakami młodymi, marchewką oraz umytą botwinkę (posiekaną). Gotujemy pod przykryciem do momentu zmiękczenia buraczków. Gdy już będą miękkie wywar z warzywami odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Marchewkę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a buraczki ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy z powrotem do wywaru. Teraz myjemy ogórka i rzodkiewkę. Ogórka

ClauditteMissCooking
Sałatka z grillowanymi burakami 119

Składniki na sałatkę: 1 opakowanie mixu sałat w rukolą 2 duże buraki 1 duża cebula czerwona 1 opakowanie sera feta Składniki na sos: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 50 ml octu balsamicznego 3 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka miodu pszczelego 2 ząbki czosnku Przygotowanie sosu:  wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do buteleczki. Przygotowanie sałatki: Buraki myjemy, obieramy

ClauditteMissCooking
Carpaccio z buraka i białe szparagi 131

Składniki 1 duży burak 1 duża cebula 2 duże marchewki 1 opakowanie białych szparagów makaron z pełnego ziarna Buraki kroimy na cieniutkie plasterki. Szparagi gotujemy 15 minut we wrzącej wodzie. Danie nie wymaga użycia soli i pieprzu. Samo zdrowie

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania