burak - 4917 przepisów (strona:190/328)

Najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką 96

wody + jeśli chcemy mieć kolorowy lukier to dodajemy barwniki: spożywcze lub naturalne. Jeśli chcemy zrobić kolorowy lukier to dodajemy barwnik spożywczy wybranego koloru lub naturalne barwniki np. sok z buraka, sok z jagód, czy wiśni. Ja tym razem dodałam sok z 2 czereśni i powstał uroczy różowy lukier. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy do niego stopniowo jeszcze trochę cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy jedzenie wzmacnia układ odpornościowy? 82

również w tworzeniu i naprawie DNA. Najlepsze źródła: Soczewica i inne rośliny strączkowe, takie jak szparagi, są dobrym źródłem, podobnie jak zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły, brukselka i buraki, a także wątroba wołowa i drobiowa. Witamina C Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który ma wiele korzystnych właściwości dla organizmu. W artykule badawczym z 2017 roku, w którym zbadano wpływ

ProstePesto.pl
Botwina duszona na winie z bakłażanem, białą kiełbasą i całą masą dobroci. Lunch. 85

Ileż można jeść botwinę ? Ano można, póki jest! Jeśli macie ją z dobrego źródła, nie żałujcie sobie, pod każdą postacią! Botwina, czyli młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z truskawkami, kurczakiem i pesto z bobu 98

/nie próbował łączenia różnych smaków. Przyzwyczajeni jesteśmy, że warzywa je się z warzywami, a owoce z owocami. O ile do deseru faktycznie trudno dodać warzywa, choć np. sorbet z buraków ćwikłowych i truskawek jest pyszny, to owoce w roli dodatku to warzyw to rzecz zupełnie zwyczajna. Truskawki nadają się do tego znakomicie, ponieważ są słodkie, ale równocześnie lekko kwaskowe. Sałatka

Niedzielny kucharz
5 pomysłów na letnie koktajle 140

jest za mało słodki, dodajcie dojrzałego banana albo kilka namoczonych w wodzie daktyli. Będzie zdrowiej i smaczniej 5 pomysłów na letnie koktajle Koktajl intensywnie orzeźwiający Przepis Koktajl truskawkowy z burakiem Przepis Koktajl malinowy z nasionami chia Przepis Zielony koktajl z liści rzodkiewki Przepis Koktajl jagodowo – kokosowy Przepis Jaki jest Wasz ulubiony koktajl? Artykuł 5 pomysłów na letnie koktajle pochodzi

365 dni dookoła kuchni
Sok z ogórka 89

Czas czytania: 2 min Sok z buraków , sok ananasowo – imbirowy to już znacie, teraz przyszła pora na sok z ogórka w końcu jest sezon ogórkowy! Tym razem przygotowałam sok z ogórka z dodatkiem ananasa, jabłek i imbiru jak dla mnie jest to połączenie doskonałe. Delikatnie słodki smak ananasa z ostrą nutą imbiru i lekką świeżością ogórka to jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza serowa z ziołami 100

każdym zakątku świata! Wariacji na temat pizzy znajdziecie niezliczone ilości, jest pizza na cienkim, grubym lub podwójnym cieście, a dodatki na niej można znaleźć wszelkiego rodzaju. Szynka, buraki, owoce morza, dynia, szpinak, grzyby, a nawet banany i czekolada! Dziś z mojego piekarnika wyszła pizza serowa z ziołami! Nic wyszukanego, ale jaka ona jest dobra i aromatyczna, a wszystko za sprawą

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z melasą 95

poza witaminami znajdziemy mnóstwo minerałów wapń, żelazo, miedź, cynk, potas, magnez . Melasy głównie używam jako dodatek do ciast, pieczywa, ale najczęściej do przygotowania pierniczków . Melasa pozyskiwana jest z buraków, trzciny cukrowej, morwy, daktyli… Dzięki jej dodatkowi kolor chleba jest ciemnokawowy, a smak lekko karmelowy. Przygotowanie chleba Chleb przygotowujemy w dwóch fazach, pierwsza to przygotowanie zaczynu. Zaczyn powinien pracować przez

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych z halloumi 130

nowych ziemniaków nie przemawia do Ciebie, ale uwierz, że nowe ziemniaki upieczone są lepsze niż gotowane: kremowe i słodkie. Pieczona botwinka również smakuje genialnie, o niebo lepiej od wyrośniętych buraków. Są słodziutkie i nie mają ziemnego posmaku, jaki towarzyszy dojrzałej ćwikle. Sałatka z pieczonych warzyw i świeżych zawiera wśród składników ser halloumi, ale możesz go zastąpić fetą, albo oscypkiem

Niedzielny kucharz
Chutney z rabarbaru 81

może służyć chutney z rabarbaru? Jest to świetny dodatek do burgera, czy pasztetu. U mnie cały czas był nim smarowany pasztet z czerwonej soczewicy , który upiekłem wczoraj. Kotlety z buraka również będą idealnie się z nim komponowały. Wskazówki dotyczące przepisu Do stworzenia dzisiejszego chutney, użyłem czerwonego, wytrawnego, ekologicznego wina marki Cono Sur. Jeśli użyjesz wina półwytrawnego, to dolej kilka łyżek

Blendman
Sałatka z ogórkiem małosolnym, przepióryczymi jajkami, smażonym serem i quinoą 159

wykonania "kawioru" świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Aby przygotować "kawior" z kiszonych buraczków pół szklanki oleju wkładamy wcześniej do lodówki, żeby się dobrze schłodził. 4 łyżki soku z buraków mieszamy z agarem, odstawiamy na pół godziny, mieszając co jakiś czas. Następnie zagotowujemy, parę minut mieszamy, aby agar dobrze się rozpuścił, zdejmujemy z ognia i za pomocą pipety, dużej strzykawki

Quinoa Raz!
Wygraj zestaw produktów od Moryń 186

Każda osoba może udzielić maksymalnie 3 odpowiedzi . Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu. Nagroda: Zestaw produktów Moryń w skład, którego wchodzą: maliny w syropie, sałatka firmowa, sok z buraka kiszonego, koncentrat pomidorowy, buraczki plastry i chrzan. Wygrywa 1 osoba. Sponsorem nagród jest Moryń. Uwaga! Biorąc udział w konkursie polub fanpage sponsora Moryń. Tradycja smaku polskiej kuchni oraz fanpage Słodkie okruszk

Słodkie okruszki
Wyraziste ogórki małosolne i kiszone 83

nadaje się ona do picia (lecz nie więcej niż 250ml!) i idealnie nadaje się do zaszczepienia kolejnych kiszonek. Już wkrótce kolejne przepisy na kiszonki – kiszoną rzodkiewkę i kiszone buraki. STAY TUNED! Polecam skorzystać z ogórków przygotowując: – zieloną sałatkę z kaszą jaglaną, brokułem i ogórkami małosolnymi FIT – roladki schabowe ze szparagami FIT Składniki na 5l słój

Be Fit Be Strong
Wiosenny bezglutenowy torcik z różowym twarożkiem 107

małej patelni , na klarowanym maśle pancakes.  W międzyczasie można przygotować "kawior" z kiszonych buraczków. Pół szklanki oleju wkładamy do lodówki, żeby się dobrze schłodził. 4 łyżki soku z buraków mieszamy z agarem, odstawiamy na pół godziny, mieszając co jakiś czas. Następnie zagotowujemy, parę minut mieszamy, aby agar dobrze się rozpuścił, zdejmujemy z ognia i za pomocą pipety, dużej strzykawki

Quinoa Raz!
Botwinka kiszona w czosnkowej maślance 105

maślance. Żeby nadać kiszonce odrobinę innego smaku dodałam chrzan, nasiona kolendry i kminku. Ząbki czosnku zmiksowałam z maślanką i taką zalałam warzywa.* Składniki 1 – 2 pęczki botwiny z burakami 1 – 1,5 l maślanki 1 płaska łyżeczka soli na 500 ml maślanki 1 ząbek czosnku na 500 ml maślanki kawałek świeżego chrzanu  – około 5 cm opcjonalnie

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania