burak - 4917 przepisów (strona:197/328)

Najlepsze sałatki na imprezę i nie tylko 110

które świetnie pasują na imprezę i nie tylko. Prosto, smacznie i na każdą kieszeń. Mam nadzieję, że coś wybierzecie. Sałatka kalafiorowa z indykiem Sałatka sushi Guacamole Sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem Sałatka hawajska z szynką Sałatka grecka Sałatka ryżowa z tuńczykiem Sałatka pieczarkowa z porem

Kuchcik gotuje
Kolorowy hummus 140

zgarnij masę kopystką i miksuj jeszcze raz – obroty 6 przez 30 sekund. Hummus podziel na 3 lub 4 części. Do każdej dodaj inne składniki. Buraczkowy – 1/2 większego buraka lub 2 małe (z botwiny) zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu obież, skórka zejdzie sama. Dodajemy

Kucharzyca
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 108

posiekaną natką. Jest pyszna! Dodatkami do takiej sałatki mogą być także warzywa konserwowe, jak np. zielony groszek, kukurydza, fasola. Posiekany por, ananas z puszki, cebula, jabłka, pieczone kawałki buraka lub marchwi są świetną propozycją dodatków do sałatki, której podstawową bazą są śledzie, jajka i majonez. SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas 8 małych ogórków konserwowych

Zasmakuj Kuchni
Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą 131

tradycyjne receptury przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Firma Moryń od lat udoskonala swoje receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości. W ofercie znajdziecie: sałatki warzywne, warzywa kwaszone i konserwowe, chrzan, buraki, kompoty. W 2014 roku Moryń wprowadził na rynek przetwory wg domowych tradycyjnych receptur. Są to produkty limitowane pod nazwą „Domowa spiżarnia” . Składniki: (na 1-2 porcje) 2 porcje kopytek

Słodkie okruszki
Chlebek turecki żulik 114

posmarowania chlebka tureckiego 1 jajko rozbełtane i wymieszane z 2 łyżkami mleka Do wypieku chlebka tureckiego najlepiej sprawdza się melasa z karobu, jest znaczniej bardziej aromatyczna niż melasa z buraków cukrowych. Użycie miodu zamiast melasy, zmienia niestety smak i to w mojej opinii na niekorzyść. Zamiast mąki chlebowej używam czasami mąki pszennej uniwersalnej, wtedy żulik bardziej przypomina chałkę. Do chlebka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijne spotkanie Magazynu Aromat, Zima 2019 87

wigilię przystało świątecznych i postnych: kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , śledzie z rodzynkami Doroty , „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogi z makiem Joanny , barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz tort marchewkowy Julianny, a ja natomiast przygotowałam pierogi z kapustą

Życie zaczyna się w kuchni
Zakwas buraczany na barszcz czerwony z nutką chrzanu 85

kawałek chrzanu (5 cm ) 2 łyżeczki nasion kopru 2 l wody 2 łyżki soli kamiennej 6-8 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego Buraki myjemy, szorując szczoteczką. Kroimy w kawałki, plastry, jak lubicie. Czosnek kroimy w plastry, nie obieramy i nie dzielimy, całą główkę po prostu kroimy, łupiny dają więcej aromatu. Chrzan myjemy szczoteczką

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kapusty i buraczków czerwonych 65

zagotować na zimno. Ja co roku robię taką sałatkę w słoikach na zimę i mam gotową przystawkę do obiadów, wszystkim bardzo smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2kg ugotowanych buraków 2kg białej kapusty posiatkowanej 200dg czerwonej papryki 200dg cebuli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu sól, pieprz mielony do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych

Danka Pichci
Wigilijne spotkanie redakcji Magazynu Aromat 120

kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , pierogi z grzybami od Angeliki , śledzie z rodzynkami Doroty , wegetariańskie „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogowce z makiem Joanny , ja natomiast ugotowałam barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz ciasto marchewkowe.  Niestety cześć ekipy

Obiad gotowy
Grudzień 140

Owoce: mandarynki, pomarańcze, ananas, kiwi, papaja, jabłka, gruszki. Warzywa: buraki, cykoria, brukselka, dynia, jarmuż, fenkuł, roszponka, por, seler, kapusta. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://www.cosbymzjadla.pl/grudzien/&blog=http://www.cosbymzjadla.pl'; url=url.replace

Coś bym zjadła
UDKA PIECZONE 104

ulubionych i tradycyjnych dodatków do tak soczystego i ziołowego mięsa są ziemniaki pod każdą postacią: pieczone, z wody, puree, talarki smażone oraz rozmaite surówki, sałata ze śmietaną/jogurtem, buraki lub marchewka z groszkiem. Dla mnie podstawą przygotowania takiego obiadu to dobre składniki i soczyste mięso. Porcja mięsa i warzyw spełnia moje obiadowe oczekiwania Udka marynuję w przyprawach z niewielką ilością

Zasmakuj Kuchni
Radicchio z fenkułem i pieczoną dynią 118

jesiennych warzyw najbardziej lubię buraki, radicchio i fenkuł. Te dwa ostatnie za ich oryginalne smaki i kształty. Dominują w moich jesiennych sałatkach. Dziś kolejny pomysł, tym razem w połączeniu z pieczoną dynią. Składniki : główka radicchio ćwiartka dyni odmiany Hokkaido garść suszonych żurawin wrzątek fenkuł 2 garści słonecznika sok z połowy cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego sól Dynię pokroić w łódeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Hummus z soczewicy 113

zrobienia w 20 minut. Szybka pasta, przepis podstawowy. Można dodać dowolne warzywa. Batat, dynia lub marchewka nadadzą pięknego pomarańczowego koloru i lekkiej słodyczy. Burak – czerwieni i głębszego smaku. Brokuły mogą być mieszanką lekką wybuchową, ale również smaczną. Szpinak? Kalafior? Wszystko się da :) Na poniższą ilość dodaję ok. 200 g warzyw. Jeśli chcę bardziej kremowego smaku, dodaję łyżkę mleka kokosowego

Kucharzyca
Probiotyki i prebiotyki 87

drobnoustroje, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie jeśli spożywane są w odpowiednich ilościach.  Najpopularniejszymi źródłami probiotyków, które wszyscy doskonale znamy są: - kiszonki - między innymi kiszona kapusta, ogórki, buraki czy inne warzywa. Kiszonki można przygotować samodzielnie w domu. Kupując gotowe produkty należy zwrócić uwagę, żeby wybrać produkt dobrej jakości. Producenci nierzadko próbują nabrać nas na produkty, które zostały potraktowane

HealthyCreations