burak - 4917 przepisów (strona:189/328)

Czerwony Barszcz Zabielany 179

zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach ½ szklanki śmietany 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie

Mama Gotuje
Schab otulony Szynką Parmeńską z RÓżOWĄ Sałatką 297

porcji 5 plastrów ( ok 40 dkg)schabu bez kości 5 plasterków szynki parmeńskiej 5 łyżek musztardy miodowej kilka gałązek świeżego tymianku 1 limonka 10 ziemniaków 3- 4 buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki miodu 2 szalotki sól pieprz Przygotowanie buraczki gotujemy, podobnie ziemniaki schab myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem, świeżym tymiankiem, skrapiamy sokiem z limonki, smarujemy musztardą

Luźna Kuchnia
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 142

polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć). * Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak. Różowa sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka różowego octu balsamicznego sól

Food Square
sałatka z buraczków konserwowych 267

cebule 1 ogórek kiszony 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie w drobną kostkę kroimy buraki, cebulę, jajka oraz ogórka. Dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natkę pietruszki i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika

Domowy Smak Jedzenia
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 213

kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Piec 15- 20 minut. Karmelizowane buraczki 6 małych buraczków 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego Buraki umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody lub na parze. Odcedzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Na patelni skarmelizować miód, dodać tłuszcz. Doprawić octem balsamicznym. Na patelnię dorzucić buraczki, wymieszać. Gotować razem

Pełny talerz
Sieję poplon 167

koniec prażenia dodajemy kilka kropli sosu sojowego- nie za dużo, żeby nie zrobił się za słony. Liście myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. W misce mieszamy sałatę, buraki i rukolę z sezamem. Kurczaka kroimy w kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzechami. Możemy podać z podpieczoną bagietką z masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień

les mirabelles
Śledź w burakach 162

Zapraszam na konkurs, rozdaję zaproszenia do teatru [ klik ] Jak pisałam wcześniej ze śledziami jeszcze nie skończyłam a więc dziś śledź w burakach. Jest to sałatka warstwowa, pewnie dobrze znana wszystkim a to moja wersja. Zapraszam gorąco. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pyszny czerwony sok 202

Składniki 2 buraki czerwone 3 pomarańcze 3 marchewki 2 jabłka Wykonanie

w mojej kuchni
Makaron Soba w buraczanym pesto 190

Mam dzisiaj dla Was wyjątkowe danie. Optymistycznie kolorowe, delikatne, pyszne i łatwe w wykonaniu. O niebanalnym smaku. Przepis podpatrzony na inspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie.Makaron Soba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Salatka obiadowa z buraczkow, korniszonow, z koperkiem 369

Przepis podpatrzony w "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, taka jesienno zimowa!Sałatka obiadowa z buraczków, korniszonów, z koperkiem1 duży burak, upieczony1 por, biała część4 spore korniszonypół pęczka koperkusok z połowy cytrynyłyzka oliwysól

Dzieje kuchennej Wiewióry
Botwinka pasteryzowana na zimę 205

ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach.Składniki:pęczki ładnej botwinkisólwodasok z cytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście kroimy

Kuchnia domowa Ani
Buraczki w zalewie octowej 177

gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku i ziarnisty pieprz. Potem wkładamy buraczki, a na wierzch układamy kilka plastrów cebuli.4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki z burakami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody.Zapraszam na tarte buraczki z chrzanem (klik) i z dodatkiem papryki (klik).Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z buraczkami i kiszonymi ogórkami 435

Pyszna sałatka na różowo - bardzo szybka i nieskomplikowana :) Przepis mam od koleżanki Uli.Składniki:5 niedużych buraków (gotowanych lub z zalewy, np. takich - KLIK)4 ugotowane jajkakilka ogórków kiszonych1-2 jabłka1 czerwona cebulamajonezewentualnie sól i pieprzSposób przygotowania:1. Buraczki, ogórki kiszone, jabłka i jajka kroimy w kostkę.2. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Mieszamy.3. Podajemy schłodzoną

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli 225

ogórki kiszone2 jabłka1 cebula1 puszka czerwonej fasoli1/2 pęczka szczypiorkutarty chrzan ze słoiczka do smaku2-3 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzSposób przygotowania:1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno.3. Fasolę odsączamy z zalewy.4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chrzanem.5. Sałatkę schładzamy przed podaniem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony na domowym zakwasie 150

Przepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.Składniki:1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania