burak - 4917 przepisów (strona:194/328)

Pierś kaczki z buraczkami w syropie klonowym 92

kaczki. Dodatkiem są buraczki, ale w moim wydaniu. Z syropem klonowym, sokiem z pomarańczy i świeżym rozmarynem. Połączenie idealne. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 piersi z kaczki 4 ugotowane buraki 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka masła 1 pomarańcza świeży rozmaryn sól, pieprz Przy smażeniu piersi z kaczki wybieram komfortową patelnię nieprzywierającą La Bonita , która pozwala przygotować danie bez dodatkowego

kulinarnyJa
Polska - Schabowy z selera 140

Sporo osób ostatnio wspominało, że lubi schabowe z selera, a cześć nawet chwaliła się, że robi podobne z buraków! Początkowo sceptycznie podchodziłem do tej wersji schabowych, które zazwyczaj u nas były z boczniaków lub kotletów sojowych, ale muszę przyznać, że selerowe schabowe okazały się być bardzo miłym zaskoczeniem! Składniki (4 porcje): - pół selera - sól, pieprz Proporcje do panierki

Roślinożerni urlopowicze
Zupa krem z pasternaku i gruszek 79

czeka, żeby go tylko spożytkować! Kształtem pasternak przypomina pietruszkę, konsystencją miąższu - coś między pietruszką, a selerem. W smaku jest jednak zupełnie inny - słodki, łagodny i bez goryczki. Trochę jak burak, ale jednak inny... Pasternak to pasternak - jego smaku nie da się porównać! Pasternak - jak to się je? Jeżeli dysponujesz świeżymi korzeniami pasternaku - możesz z powodzeniem jeść je na surowo - bardzo

Gary Bez dna
Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką 92

pęczek zielonych szparagów dwie garście świeżego, młodego szpinaku 1/3 cytryny sól do smaku świeżo mielony pieprz natka pietruszki ("ile wlezie") kiełki do ozdoby (ja użyłam kiełków czerwonej kapusty i buraka ćwikłowego) gotowane ziemniaki do podania Pierś kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką - sposób przygotowania: Jeśli chcesz podawać danie od razu po przyrządzeniu - najpierw wstaw ziemniaki do gotowania

Gary Bez dna
Zupa porowo - ziemniaczana 347

Rzymianom, a do Polski przywędrował wraz z królową Boną. Por ma działanie antyseptyczne, moczopędne i przeciwskurczowe. Polecany jest osobom zmagającym się z anemią, zawiera bowiem więcej żelaza niż czerwone buraki. Rozszerza naczynia krwionośne i korzystnie wpływa na układ krążenia, ale może powodować wzdęcia. Zupa porowo - ziemniaczana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
kuchnia XX - lecia międzywojennego 137

ogórków ryby: babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki obsmażane w cieście jarmuż z kasztanami zupy: ogórkowa ze świeżych ogórków zwyczajna zupa rybna - rosolnik

królestwo garów
Moje kulinarne hity X-XII 2019 116

robiłam też z odmrażanymi owocami jagodowymi (truskawkami, malinami), dorzuciłam banana i jabłko, wyszło świetnie. Jeśli dajecie mrożone owoce, najpierw trzeba je rozmrozić i odlać sok.  2.  Kiszone buraki, które można później zjeść, np. na kanapce, a z płynu zrobić barszcz (świetnie sprawdził się na wigilii) albo po prostu go pić, ma właściwości prozdrowotne, tj. woda z kiszonych ogórków

Qlinarnie i Qlinarnie
Najlepsze sałatki na imprezę i nie tylko 113

które świetnie pasują na imprezę i nie tylko. Prosto, smacznie i na każdą kieszeń. Mam nadzieję, że coś wybierzecie. Sałatka kalafiorowa z indykiem Sałatka sushi Guacamole Sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem Sałatka hawajska z szynką Sałatka grecka Sałatka ryżowa z tuńczykiem Sałatka pieczarkowa z porem

Kuchcik gotuje
Kolorowy hummus 144

zgarnij masę kopystką i miksuj jeszcze raz – obroty 6 przez 30 sekund. Hummus podziel na 3 lub 4 części. Do każdej dodaj inne składniki. Buraczkowy – 1/2 większego buraka lub 2 małe (z botwiny) zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu obież, skórka zejdzie sama. Dodajemy

Kucharzyca
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 116

posiekaną natką. Jest pyszna! Dodatkami do takiej sałatki mogą być także warzywa konserwowe, jak np. zielony groszek, kukurydza, fasola. Posiekany por, ananas z puszki, cebula, jabłka, pieczone kawałki buraka lub marchwi są świetną propozycją dodatków do sałatki, której podstawową bazą są śledzie, jajka i majonez. SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas 8 małych ogórków konserwowych

Zasmakuj Kuchni
Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą 143

tradycyjne receptury przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Firma Moryń od lat udoskonala swoje receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości. W ofercie znajdziecie: sałatki warzywne, warzywa kwaszone i konserwowe, chrzan, buraki, kompoty. W 2014 roku Moryń wprowadził na rynek przetwory wg domowych tradycyjnych receptur. Są to produkty limitowane pod nazwą „Domowa spiżarnia” . Składniki: (na 1-2 porcje) 2 porcje kopytek

Słodkie okruszki
Chlebek turecki żulik 123

posmarowania chlebka tureckiego 1 jajko rozbełtane i wymieszane z 2 łyżkami mleka Do wypieku chlebka tureckiego najlepiej sprawdza się melasa z karobu, jest znaczniej bardziej aromatyczna niż melasa z buraków cukrowych. Użycie miodu zamiast melasy, zmienia niestety smak i to w mojej opinii na niekorzyść. Zamiast mąki chlebowej używam czasami mąki pszennej uniwersalnej, wtedy żulik bardziej przypomina chałkę. Do chlebka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijne spotkanie Magazynu Aromat, Zima 2019 97

wigilię przystało świątecznych i postnych: kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , śledzie z rodzynkami Doroty , „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogi z makiem Joanny , barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz tort marchewkowy Julianny, a ja natomiast przygotowałam pierogi z kapustą

Życie zaczyna się w kuchni
Zakwas buraczany na barszcz czerwony z nutką chrzanu 96

kawałek chrzanu (5 cm ) 2 łyżeczki nasion kopru 2 l wody 2 łyżki soli kamiennej 6-8 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego Buraki myjemy, szorując szczoteczką. Kroimy w kawałki, plastry, jak lubicie. Czosnek kroimy w plastry, nie obieramy i nie dzielimy, całą główkę po prostu kroimy, łupiny dają więcej aromatu. Chrzan myjemy szczoteczką

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania